Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ


Τα "φάουλ" του ΣΥΡΙΖΑ
Έγραφα την προηγούμενη εβδομάδα για τον δικομματισμό και για το αν θα αντέξει σε μια περίοδο που ένα τρίτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται με ιδιαίτερη δυναμική και υψηλά ποσοστά στις διάφορες δημοσκοπήσεις.
Η δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική αλλά και η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ -εξαιτίας της πολιτικής του κρίσης- να καρπωθεί την όποια δυσαρέσκεια, εμφάνισε τον ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα του 5% σε μια ισχυρή πολιτική δύναμη με ποσοστά από 15%-18%.
Το μεγάλο στοίχημα για την Κουμουνδούρου είναι να διαχειριστεί σωστά τις εξελίξεις με κινήσεις και πρωτοβουλίες που θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις.
Καλή η διαμαρτυρία και ο καταγγελτικός λόγος όμως όλοι κρίνονται.
Τις τελευταίες ημέρες ζήσαμε μια σειρά πρωτοβουλιών τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Η κίνηση του Αλέκου Αλαβάνου να ζητήσει δημοψήφισμα για το θέμα του ασφαλιστικού ήταν μια ενέργεια που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστή των εξελίξεων.
Στην συνέχεια όμως διάφορες δηλώσεις στελεχών του ενέπλεξαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια πολιτική διαμάχη και ανέδειξαν την αδυναμία χειρισμού της υπόθεσης.
Ακολούθησε η κίνηση Παπανδρέου να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Η φράση του κ. Αλαβάνου "καλώς τα τα παιδιά..." θεωρήθηκε αυτής και αλαζονική. Προκάλεσε μάλιστα συσπείρωση στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα μόνο σύγχυση δημιούργησε με τις δηλώσεις του σχετικά με την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.
Φαίνεται πως έχουν πάρει "αέρα τα μυαλά" πολλών στο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό φάνηκε με τις δηλώσεις των στελεχών του.
Και μια τελευταία υποσημείωση: Τα ποσοστά που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις δεν είναι ποσοστά εκλογών. Οι Έλληνες ψηφίζουν στις κάλπες και όχι σε διάφορες δημοσκοπήσεις. Μην το ξεχνάμε.

Ο Καποδίστριας 2
Άρχισαν πάλι οι ασκήσεις επί χάρτου για τον νέο διοικητικό χάρτη της χώρας. Σύμφωνα με το "ΒΗΜΑ".
Οι περιφέρειες μειώνονται σε 5 από 13, καταργούνται ο 54 νομαρχίες και ιδρύονται 15 νέες αυτοδιοικητικές μονάδες. Τέλος, οι 1034 δήμοι θα συγχωνευθούν σε 400.
Άποψή μου είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν την μέγιστη κοινωνική συναίνεση. Φαινόμενα εξαναγκασμού και αποφάσεων υπό μορφή διαταγών δεν πρέπει να επαναληφθούν.
Άλλωστε η ΝΔ προεκλογικά είχε δεσμευτεί ότι οι όποιες αλλαγές πρέπει να έχουν την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.
Η επιλογή του Μιχάλη Αγγελόπουλου ως ειδικού γραμματέα για την διοικητική μεταρρύθμιση στο υπουργείο Εσωτερικών κρίνεται πολύ θετική για την προώθηση των αλλαγών. Έχει γνώσεις, πείρα, πολιτική κουλτούρα και άποψη για την αυτοδιοίκηση.
Απαιτείται παρ' όλα αυτά ευρύτατος διάλογος και συναίνεση. Γιατί με το ζόρι τίποτε δεν πετυχαίνεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ