Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Βασίλης Φατράλης

Δήμαρχος Προσοτσάνης

Ο Δήμος Προσοτσάνης δεν έχει οικονομικό πρόβλημα, υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που θα διαλευκανθούν

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Δήμαρχο Προσοτσάνης Βασίλη Φατράλη.
Ερωτηθείς για τα οικονομικά του δήμου τόνισε ότι ο δήμος δεν έχει οικονομικό πρόβλημα: "Οι όποιες εκκρεμότητες θα διαλευκανθούν με την νόμιμη διαδικασία..." υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Κρίνει πολύ καλό το κλίμα στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου ενώ αναφέρθηκε στα έργα και στις παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής και στα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν.
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στον αείμνηστο δήμαρχο Γιώργο Μακρή που νυχθημερόν αγωνιζόταν για την αναβάθμιση του δήμου.
Τέλος, κρίνει αστείο, αδιανόητο και ανεφάρμοστο το δημοσίευμα εφημερίδας για το νέο χάρτη της αυτοδιοίκησης που ενώνει τον νομό Δράμας σε ένα δήμο.

-κ. δήμαρχε, πόσο άλλαξε η ζωή σας τους τελευταίους τέσσερις μήνες που αναλάβατε δήμαρχος Προσοτσάνης;
-Άλλαξε άρδην προς τα δύσκολο. Είναι εύλογο, από την μια μέρα στην άλλη αναλαμβάνεις μια θέση την οποία δεν γνώριζες καθόλου. Το αντικείμενο είναι διαφορετικό από την θέση του αντιδημάρχου όπου είχα υπηρετήσει επί 9 μήνες. Στην θέση του δημάρχου παίρνεις τις τελικές αποφάσεις και έχεις και την ευθύνη γι' αυτές.

-Πολλά έχουν ακουσθεί για τα οικονομικά του δήμου. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα;
-Ο δήμος δεν έχει οικονομικό πρόβλημα. Βεβαίως υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που θα διαλευκανθούν σύμφωνα με την νόμιμη διαδικασία.

-Και όλα όσα έχουν ακουσθεί για 1 εκατομμύριο ευρώ έλλειμμα... Δεν ευσταθούν;
-Αυτά θα βρεθούν σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κρύψουμε τίποτε από τους συνδημότες μας. Όταν έρθει η συγκεκριμένη ώρα όλοι οι πολίτες θα μάθουν την πραγματική οικονομική κατάσταση του δήμου και δεν πρόκειται να τους αποκρύψουμε τίποτε.

-Υπάρχει κλίμα συναίνεσης στα δημοτικά συμβούλια;
-Βεβαίως. Γενικά υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα στα επιτρεπτά όρια μεταξύ συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης. Υπάρχουν δυνατότητες ακόμη μεγαλύτερης βελτίωσης.

-Η παράταξή σας είναι ενωμένη;
-Είναι. Υπήρξε μια κατάσταση ιδιαίτερη στην εκλογή του δημάρχου, επόμενο ήταν να υπάρξουν φυσιολογικές πικρίες για πολύ μικρή περίοδο. Παρ' όλα αυτά τώρα στην παράταξη υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία.
Υπάρχει εκ μέρους μου ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων της παράταξης για όλα τα θέματα, στην συνέχεια θα γίνει καλύτερη οργάνωση της λειτουργίας της παράταξης. Πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι ο χρόνος που πέρασε είναι σχετικά μικρός, αφού πρωτίστως έπρεπε να ενημερωθώ για την λειτουργία του δήμου όπου έπρεπε να γίνουν ορισμένες αλλαγές και παρεμβάσεις και στην συνέχεια θα έπρεπε να ασχοληθώ με τρέχοντα σοβαρά ζητήματα όπως το επιχειρησιακό του δήμου και οι προτάσεις για το 4ο ΕΣΠΑ.

-Έχετε προγραμματίσει κάποια έργα, κάποιες παρεμβάσεις για την χρονιά που διανύουμε; Τι έχει δρομολογηθεί;
-Ο τομέας που θα πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις είναι ο γεωργικός-κτηνοτροφικός. Στο μεν γεωργικό τομέα έχουμε καταθέσει τεχνικά δελτία για τον αναδασμό 4 δημοτικών διαμερισμάτων (Πετρούσας, Καλλιθέας, Μικρόπολης, Χαριτωμένης). Είμαι σίγουρος ότι 2 από τους 4 αναδασμούς θα υλοποιηθούν. Είναι έργα πνοής για τα δημοτικά διαμερίσματα και τον αγροτικό κόσμο.
Στην κτηνοτροφία θα κάνουμε παρεμβάσεις όσον αφορά τις υποδομές στους δρόμους, στις ομβροδεξαμενές, τις ποτίστρες και αν καταφέρουμε μέσω του 4ου ΚΠΣ να δούμε και το θέμα του ηλεκτροφωτισμού.
Έργα που είναι σε διαδικασία δημοπράτησης είναι ο αγωγός ομβρίων υδάτων στην Πετρούσα προϋπολογισμού 180.000 ευρώ και το κοιμητήριο Πετρούσας 200.000 ευρώ.
Επίσης τελειώνουν το 2ο τμήμα ανάπλασης της Κ. Βρύσης μέσω του Leader προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, η ανάπλαση των Κοκκινογείων με παράλληλη αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης.
Στα Κοκκινόγεια τελειώνουν τα έργα αντιπλημμυρικής ρποστασίας στο βόρειο τμήμα όπου είχαν δημιουργηθεί προβλήματα με τις τελευταίες νεροποντές. Με άλλη παρέμβαση δίνουμε λύση στο πρόβλημα υδροδότησης των Κοκκινογείων (γεώτρηση).

-Ποια είναι τα εκκρεμή θέματα και προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα κ. Δήμαρχε;
-Μας απασχολεί η λειψυδρία στους Πύργους και στο Πανόραμα γι' αυτό με αίτηση μας στην Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων ζητήσαμε να ασχοληθούν με το θέμα, μας έστειλαν τις μελέτες και θα κάνουμε τις ανάλογες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.
Ένα άλλο θέμα που θέλουμε σοβαρά να ασχοληθούμε είναι με το βιοτεχνικό πάρκο όπου υπάρχει μελέτη για master plan και βάσει των συμπερασμάτων της μελέτης θα κινηθούμε ώστε το βιοτεχνικό πάρκο να πάρει την μορφή που απαιτείται.
Μια παρέμβαση που θέλουμε να κάνουμε είναι στον τομέα του τουρισμό. Αφενός θέλουμε να αναβαθμίσουμε τα τουριστικά μας αξιοθέατα, αφετέρου να τα ενώσουμε οδικά, ώστε ο επισκέπτης ερχόμενος στον δήμο μας να μπορεί να τα επισκέπτεται με ευκολία. Αυτό το πρόβλημα υπάρχει προς το Ιερό του Διόνυσου που δεν είναι σε οδική επικοινωνία με το σπήλαιο.
Ενώ στον δήμο μας με τα έργα που ήδη υλοποιούνται όπως οι δύο γέφυρες στον ποταμό Αγγίτη, οι διανοίξεις του οδικού άξονα από την διασταύρωση Νευροκοπίου μέχρι την Μικρόπολη, από την Προσοτσάνη μέχρι την Καλλιθέα που αναβαθμίζουν τις υποδομές σε δρόμους.

Βεβαίως όλα τα παραπάνω έργα προγραμματίστηκαν και κατά το μεγαλύτερο μέρος τους υλοποιήθηκαν επί αειμνήστου δημάρχου Γιώργου Μακρή, ο οποίος νυχθημερόν αγωνιζόταν για την αναβάθμιση του δήμου μας, το οποίο και πέτυχε.
Γι' αυτό και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να δώσει το όνομά του στο γήπεδο και στο κλειστό γυμναστήριο που ήταν έργο εξ' ολοκλήρου δικό του.
Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον νομάρχη Κ. Ευμοιρίδη γιατί με δική του βοήθεια υλοποιούνται αυτά τα έργα ενώ με την υποστήριξή του θα διαπλατυνθεί ο δρόμος Πετρούσας-Πύργων και θα ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος Πύργων-Φαλακρού.
Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι είμαστε σε φάση μελέτης για την δημιουργία νέου βιολογικού καθαρισμού. Ο βιολογικός καθαρισμός που λειτουργεί είναι παλιάς κατασκευής και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον δήμο.

-Δημοσιεύθηκε στο "Βήμα της Κυριακής" ο νέος χάρτης της αυτοδιοίκησης (Καποδίστριας 2). περιλαμβάνει σύμφωνα με το ρεπορτάζ 5 περιφέρειες, 15 νομαρχίες και 400 δήμους. Το σενάριο για τον ν. Δράμας είναι ένας δήμος. Πως το σχολιάζετε;
-Είναι αστείο και αδύνατο. Γι' αυτούς που γνωρίζουν την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης θεωρείται αδιανόητο και ανεφάρμοστο να λειτουργήσει ο νομός ως ένας δήμος.
Αν σκεφτεί κανείς ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν δήμοι με την σημερινή τους μορφή στο θέμα της καθημερινότητας και της εξυπηρέτησης των πολιτών, πως είναι δυνατό και με ποια οργάνωση να λειτουργήσει ο ν. Δράμας ως ένας δήμος;
Και βέβαια δεν είναι μόνο το θέμα της χρηματοδότησης του νομού ως ένας δήμος αλλά το κυρίαρχο θέμα είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών μας σε καθημερινή βάση, που με την σημερινή μορφή οι δήμοι την προσφέρουν σε πολύ καλό επίπεδο. Κατά την άποψή μου η εξυπηρέτηση των πολιτών είναι η κυριότερη αιτία ύπαρξης των δήμων.

-Να σας ευχαριστήσω...
-Και εγώ για την ωραία συζήτηση που είχαμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ