Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ


Τρικομματικό Τοπίο
Μόλις 6 μήνες έχουν περάσει από τις εκλογές και το πολιτικό τοπίο έχει πλήρως ανατραπεί. Ο δικομματισμός κλυδωνίζεται, τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας καταγράφουν σημαντική φθορά και οι πολίτες κινούνται στα όρια της απόγνωσης.
Την ίδια ώρα η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του Συνασπισμού, διαταράσσει τους συσχετισμούς στο κομματικό σύστημα.
Ο δικομματισμός αμφισβητείται και πλέον οι διάφοροι αναλυτές κάνουν λόγο για ένα τρικομματικό παρά για ένα δικομματικό τοπίο...
Είναι η δεύτερη φορά την τελευταία 10ετία που ένα κόμμα εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να αμφισβητεί την παντοδυναμία του δικομματισμού.
Είχε προηγηθεί το ΚΕΠ (Κόμμα Ενεργών Πολιτών) του Δημήτρη Αβραμόπουλου που εμφάνισε πολύ ενθαρρυντικά ποσοστά όταν ξεκίνησε αλλά σύντομα είχε αρχίσει η μείωση των ποσοστών που οδήγησαν τον πρώην δήμαρχο Αθήνας στην απόφαση αναστολής της λειτουργίας του ΚΕΠ.
Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι Έλληνες δίνουν την μάχη της επιβίωσης ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πάρα πολλά. Η ακρίβεια δυσκολεύει την πλειοψηφία των πολιτών να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους με βάση το εισόδημά τους ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν παίρνει ικανοποιητικό βαθμό από τους Έλληνες στις διάφορες δημοσκοπήσεις.
Όπου η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δηλώνουν απογοητευμένοι και αναδεικνύουν το πολιτικό αδιέξοδο αφού δηλώνουν απογοητευμένοι και από το ΠΑΣΟΚ που δεν πείθει ότι μπορεί να λειτουργήσει ως εναλλακτική λύση.
Αυτήν την αδυναμία εκμεταλλεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάζει τόσο μεγάλη άνοδο στις δημοσκοπήσεις. Το νόημα της ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κρίση εμπιστοσύνης η οποία απαξιώνει το μοντέλο διακυβέρνησης και την εναλλαγή των δύο μεγάλων κομμάτων στην εξουσία.

Συνέδριο χωρίς ουσία
Στην εποχή μας τα συνέδρια των κομμάτων δεν αποτελούν όπως παλαιότερα γεγονότα ξεχωριστού ενδιαφέροντος.
Άλλαξαν οι εποχές. Πλέον σπανιότατα η κοινή γνώμη στρέφει την προσοχή της σε κομματικές διεργασίες. Έτσι και το 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε χωρίς να αποτελέσει θέμα συζήτησης...
Το ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας δεν παρουσίασε τίποτα το νέο. Απλά εισέρχεται σε νέα περίοδο κρίσης και εσωστρέφειας.
Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να μην συμμετάσχουν στο νέο πολιτικό συμβούλιο πρώην υπουργοί και υφυπουργοί θεωρήθηκε ως ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την μειοψηφία και ως προσπάθεια ελέγχου της Χαριλάου Τρικούπη.
Συμπέρασμα: Το συνέδριο δεν πρόσφερε τίποτε το ουσιαστικό. Το μοναδικό που θα θυμόμαστε μετά από χρόνια είναι ο χαιρετισμός του Αμερικανού πρέσβη και η αγωνιώδης προσπάθεια του Γεωργίου Παπανδρέου για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Απ' όπου για άλλη μια φορά "έφαγε πόρτα" αναδεικνύοντας το ΠΑΣΟΚ ως αδύναμο κρίκο.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ