Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Ο ΑΦΥΛΑΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ


Αρκετός κόσμος συμμετείχε στην απεργιακή κινητοποίηση στην πόλη μας μία μέρα πριν από την ολοκλήρωση της συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην βουλή.
"Μέρα μάχης" χαρακτήρισαν την κινητοποίηση οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Και έπεται συνέχεια. Αφού οι απεργίες θα συνεχιστούν.

Ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. Άραγε τι θετικό προσφέρουν οι μοναχικές επιλογές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου; Λειτουργούν θετικά ή αρνητικά στην ενότητα των εργαζομένων;

Πάντως τον Αλέκο Αλαβάνο δεν τον κατάλαβα. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό.
Άραγε υπάρχει κάποιο κράτος όπου το ασφαλιστικό κρίθηκε με δημοψήφισμα; Υπερβολές σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις έχουν ανεβάσει την αυτοπεποίθηση των στελεχών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ.

Έγινε και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Πιο υποτονικό και αδιάφορο συνέδριο δεν έχω ξαναδεί. Το κόμμα μπάζει, οι δημοσκοπήσεις είναι τραγικές και δεν φαίνεται κάτι ενθαρρυντικό στον ορίζοντα.
Ο Γιώργος βλέπει την κατάσταση να είναι μη αναστρέψιμη ενώ η περίφημη ανανέωση δεν πείθει πλέον κανένα.

Και αν για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι τραγικά στην ΝΔ αρχίζουν και ανησυχούν. Αφού αρκετά μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων της ΝΔ επιλέγει αυτήν την ώρα ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ έχει απώλειες ενώ για πρώτη φορά εμφανίζουν πολύ χαμηλά ποσοστά οι Καραμανλής-Παπανδρέου.
Δημοφιλέστερος αρχηγός κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει σε δημοσκόπηση της Metron Analysis 17,8%.

Όπως έγραψε και η εφημερίδα "Ημερησία" ο τρικομματισμός είναι εδώ. Το φαινόμενο της θεαματικής αύξησης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί στο μέλλον. Και θα φανεί αν είναι φούσκα ή κάτι μονιμότερο.
Πιστεύω πάντως ότι κανένας δεν διαφωνεί ότι τα ΜΜΕ παίζουν "υπερβολικά" τον Τσίπρα και τον Αλαβάνο ενώ αδικούν τον Γιώργο Παπανδρέου. Ποιες οι σκοπιμότητες αυτής της επιλογής των Μέσων Ενημέρωσης;

άρχισαν και οι συζητήσεις για συνεργασίες. Όπου τα σενάρια που παίζουν είναι πολλά. Και όλα σχεδόν αυτήν την ώρα δεν έχουν πιθανότητα εφαρμογής.
Διαβάζουμε για συνεργασίες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ-ΛΑΟΣ... Όταν κινδυνεύει η αυτοδυναμία αρχίζουν οι συζητήσεις για συνεργασίες.

Διαβάζω στις εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας ότι ο δήμος Αθήνας διοργανώνει στην Πλατεία Συντάγματος από 22/3 έως 5/4 την Μεγάλη Γιορτή της Ανακύκλωσης.
Όπως λέει το διαφημιστικό "Μικροί και μεγάλοι μαθαίνουμε να ανακυκλώνουμε πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες, κάνοντας πράξη την αγάπη μας για το περιβάλλον. Γιατί η ανακύκλωση είναι δείγμα πολιτισμού."

Η ανακύκλωση προχωρά σε ολόκληρη την χώρα και το υπουργείο Παιδείας διοργανώνει Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα "Η ανακύκλωση μπαταριών."

Με εντυπωσίασε και το αφιέρωμα του Σταύρου Θεοδωράκη στα "ΝΕΑ" για την ανακύκλωση όπου αξίζει να αναφέρω κάποια στοιχεία:
-Κάθε Έλληνας παράγει την ημέρα 1,3 κιλά σκουπίδια. Οι Αθηναίοι δηλαδή παράγουν ημερησίως 6.500 τόνους σκουπιδιών και δεν υπολογίζονται οι χιλιάδες τόνοι βιομηχανικών και νοσοκομειακών αποβλήτων.
-Στην Ελλάδα ανακυκλώνουμε μόνο το 8% ενώ στην Ολλανδία ανακυκλώνουν το 65%.
-Εκπληκτικό είναι επίσης ένα ακόμη στοιχείο: Στην Ελλάδα το 92% των απορριμμάτων καταλήγει στους ΧΥΤΑ, στην Ολλανδία θάβεται μόνο το 3%!!! Τα υπόλοιπα σκουπίδια αξιοποιούνται, παράγουν ενέργεια ή ανακυκλώνονται.
Θα μου πείτε τώρα... Άσε τα θετικά της ανακύκλωσης και μίλησε για το παρασκήνιο. Ρίξε και λίγη κινδυνολογία, δεν βλάπτει... Διαφωνώ με αυτήν την προσέγγιση. Είναι μίζερη και με βρίσκει αντίθετο.

Τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή την συζήτηση για την κατασκευή ΚΔΑΥ στην Δράμα, γίναμε μάρτυρες πρωτοφανών συζητήσεων.
Ξεπερνώντας κάθε έννοια δεοντολογίας κάποιοι θέλησαν να περάσουν απόψεις εξαιρετικά επικίνδυνες στην τοπική κοινωνία. Απόψεις του τύπου "Ξέρουμε καλά τα θετικά της ανακύκλωσης αλλά τα σκουπίδια δεν τα θέλουμε στην Χωριστή, να τα πάτε στην Δράμα" τις θεωρώ πολύ οπισθοδρομικές.
Γιατί η ανακύκλωση δεν έχει να κάνει με σκουπίδια ούτε φυσικά με ταφή. Μια διαλογή θα γίνεται σε κλειστό χώρο. Τίποτε περισσότερο...
Όσο για το περίφημο έγγραφο της ΔΕΒ καλό είναι να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις. Από ειδικούς και όχι από ξερόλες που σίγουρα δεν έχουν γνώση.

"Δεν θα απαντήσεις στις προσωπικές επιθέσεις;", μου λένε κάποιοι φίλοι.
Κατ' αρχάς δεν απαντώ σε ανώνυμους. Όσους δηλαδή κρύβονται και δεν υπογράφουν σχόλια, θέσεις και απόψεις.
Πιστεύω ότι η ανακύκλωση είναι πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει να προχωρήσει. Απαιτείται η συναίνεση αλλά και η συνεργασία όλων. Με κόντρες, αντιπαραθέσεις και θεωρητικές κουβέντες δεν κερδίζουμε τίποτα.

Θα ήθελα παρόλα αυτά από κάποιους που εμφανίζονται υπερευαίσθητοι σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος να έχουν την ίδια ευαισθησία και σ' αυτό το ζήτημα.
Με τρελαίνει ο τρόπος που κάποιοι αντιδρούν όταν τους ρωτάς αν στην συγκεκριμένη αντιπαράθεση για τον ΚΔΑΥ υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες.
Βλέπεις ξαφνικά ανθρώπους με έντονη κομματική διαδρομή να προσπαθούν να αποποιηθούν την κομματική της ταυτότητα.
Κύριοι, ο τόπος μας είναι μικρός. Γνωριζόμαστε πολύ καλά. Και όσο και αν θέλετε να δηλώσετε ανεξάρτητοι δεν πείθετε κανέναν. Μην κρύβεστε πίσω από το δάκτυλο σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ