Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Δημήτρης Καρβούνης

Εκπαιδευτικός-Γραμματέας ΝΕ Συνασπισμού

Η αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ έφερε το χαμόγελο και την αισιοδοξία στους ανθρώπους της αριστεράς

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον νεοεκλεγέντα Γραμματέα της ΝΕ του Συνασπιμού Δημήτρη Καρβούνη.
Αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ με πολύ υψηλά ποσοστά. Όπως είπε "...γεννήθηκε το νέο που θα ενώσει την ελληνική κοινωνία που θα ανατρέψει τον δικομματισμό δρομολογώντας πολιτικές σε όφελος των εργαζομένων και των νέων..."
Όσο για το ασφαλιστικό πιστεύει ότι ο αγώνας συνεχίζεται για να μην εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις του νέου νόμου που στοχοποιούν τους οικονομικά αδυνάτους.

-Πριν λίγες μέρες εκλεχθήκατε Γραμματέας της ΝΕ του Συνασπισμού κ. Καρβούνη... Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να θέσετε υποψηφιότητα;
-Ήταν μια διαδικασία που προβλέπεται από το καταστατικό του κόμματος. Ο Παναγιώτης Χατζηγεωργίου είχε εκφράσει την θέλησή του να αποχωρήσει από την θέση του Γραμματέα, δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες διαδοχής και η Γραμματεία της ΝΕ εισηγήθηκε ομόφωνα να εκλεγώ ως νέος Γραμματέας.
Προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου εργάτη του κόμματος, μου αρέσουν οι προκλήσεις, θεωρώ πολύ τιμητική την πρόταση και πιστεύω ότι μπορώ με τις δυνάμεις μου να συμβάλω στην συλλογική δράση για την πρόοδο του κόμματος.

-Έχετε ενεργό συμμετοχή στα κοινά, κύρια στον συνδικαλιστικό τομέα...
-Πράγματι ασχολούμαι με τον συνδικαλισμό από πολύ μικρή ηλικία. Σαν φοιτητής ήμουν πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος, ως αδιόριστος ήμουν Γραμματέας στον Σύλλογο Αδιορίστων Εκπαιδευτικών ενώ τώρα είμαι αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Είμαι ιδρυτικό μέλος του Συνασπισμού, ενεργά ασχολούμαι τα τελευταία 4 χρόνια.

-Οι δημοσκοπήσεις κ. Καρβούνη δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Σας έχει ζαλίσει το ποσοστό ή το περιμένατε;
-Το περιμέναμε. Απλά δεν περιμέναμε να αυξάνεται με ρυθμό γεωμετρικής προόδου, μετά τις εκλογές. Δεν μας ζαλίζει, δίνει αέρα στα πανιά μας, έφερε το χαμόγελο και την αισιοδοξία στο σύνολο των ανθρώπων της αριστεράς και φαίνεται ότι αποτελεί και την ελπίδα των Ελλήνων εργαζομένων, οι οποίοι υφίστανται μία πρωτόγνωρη επίθεση στα δικαιώματα τους και στην ζωή τους συνολικά.

-Τελείωσε ο δικομματισμός, είμαστε στην περίοδο του τρικομματισμού;
-Φαίνεται ότι γεννήθηκε το νέο που θα ενώσει την ελληνική κοινωνία, που θα ξαναϋφάνει τον διαρηγμένο κοινωνικό ιστό και φιλοδοξεί να δημιουργήσει την εναλλακτική πολιτική πρόταση που θα ανατρέψει όχι μόνο τον δικομματισμό αλλά και τις πολιτικές που τα δύο κόμματα εξουσίας εφαρμόζουν και εφάρμοζαν, δρομολογώντας πολιτικές σε όφελος των εργαζομένων και των νέων.

-Ορισμένοι λένε ότι η αριστερά δεν είναι έτοιμη να κυβερνήσει και ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκυριακή και έκφραση διαμαρτυρίας. Τι πιστεύετε;
-Κατ' αρχήν είδαμε πόσο έτοιμα να κυβερνήσουν ήταν τα κόμματα εξουσίας, πόσο εφάρμοζαν μετεκλογικά αυτά που υπόσχονται προεκλογικά, πόσο πολύ "βελτίωσαν" την ζωή των Ελλήνων εργαζομένων και μάλιστα την περίοδο της σταθερότερης δημοκρατίας και της μεγαλύτερης ανάπτυξης που είχε ποτέ η χώρα.
Παρόλα αυτά είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να βελτιώσει και να κάνει πιο ελκυστικό και σαφές το πρόγραμμά του, προτείνοντας άμεσες λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό.
Όσο για την κυβέρνηση κάθε κόμμα που συμμετέχει στις δημοκρατικές διαδικασίες έχει στόχο και να κυβερνήσει, κριτής όμως είναι ο ελληνικός λαός.

-Πρόσωπο της επικαιρότητας που συγκεντρώνει όλα τα φώτα της δημοσιότητας, ο Αλέξης Τσίπρας. Πόσο βοήθησε στην εκτόξευση των ποσοστών του κόμματός σας;
-Στην εκτόξευση των δημοσκοπικών ποσοστών συνετέλεσαν πολλοί παράγοντες. Το σχέδιο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία, το ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ σαν ενωτικό εγχείρημα στο χώρο της αριστεράς, η προσωπικότητα του Αλέκου Αλαβάνου και σίγουρα ο Αλέξης Τσίπρας με τα νιάτα του, με την φρεσκάδα, την ζωντάνια, το χαμόγελο και τις ριζοσπαστικές του ιδέες.

-Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την επιθυμία των πολιτών για κυβερνητική συνεργασία ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού. Παρόλα αυτά εσείς την απορρίπτετε. Για ποιους λόγους;
-Οι πολίτες φαίνεται καθαρά πως έχουν αντιληφθεί ότι οι αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις, λαϊκής μειοψηφίας-κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας (ελέω εκλογικού νόμου) οδήγησαν σε αδιέξοδο την ελληνική κοινωνία, έφεραν ακρίβεια, λιτότητα, διαφθορά και γενικευμένη επίθεση στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Αναζητούν την ελπίδα σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Δεν είμαστε αρνητικοί σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Θέλουμε όμως η κυβέρνηση που θα προκύψει να ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση, να επιλύσει τα προβλήματα των ανθρώπων και όχι να αποτελέσει μια ξαναζεσταμένη σούπα. Στην βάση αυτή δεν πιστεύουμε ότι με την συνολική πολιτική που έχει το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπάρξει για τέτοια συνεργασία. Θεωρούμε πως το ΠΑΣΟΚ είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

-Να δούμε και λίγο τα τοπικά. Σ' έναν νομό που περισσεύουν τα προβλήματα. Ανεργία, έλλειψη αναπτυξιακών δραστηριοτήτων... Έχετε προτάσεις για το ξεπέρασμα της κρίσης;
-Ο νομός Δράμας στενάζει από τις εφαρμοζόμενες κεντρικές πολιτικές της τελευταίας εικοσαετίας σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια των τοπικών αρχόντων που συχνά δείχνουν να τους ενδιαφέρει περισσότερο η αναπαραγωγή της όποιας εξουσίας τους παρά οι προτάσεις για διέξοδο από την κρίση.
Η διέξοδος περνά από ένα συνολικό εναλλακτικό σχέδιο για όλη την ελληνική κοινωνία, ένα σχέδιο με έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη και ειδικά σε νομούς όπως ο δικός μας που βιώνουν πιο έντονα την κρίση.
Χρειάζονται εστιασμένες κεντρικές πολιτικές. Από κει και πέρα η τοπική κοινωνία πρέπει με τις δικές της δυνάμεις, να ιεραρχήσει και να αναδείξει τους στόχους της. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε και συμβάλει στην ανάδειξη κάθε μικρού και μεγάλου προβλήματος, προβάλλοντας ταυτόχρονα και θετικές λύσεις.

Σας θυμίζω ότι καταθέσαμε επερωτήσεις στην βουλή για τα προβλήματα του νοσοκομείου, για το ζήτημα με την ΒΕΞ, για το Ινστιτούτο Καπνού, για το πρόβλημα ενός νέου παιδιού με αναπηρία στο ΤΕΙ Αρχιτεκτονικής Τοπίου.
Παράλληλα διοργανώσαμε ημερίδες για την ανάπτυξη του Ορεινού Όγκου Ροδόπης και την ορθολογική διαχείριση των σκουπιδιών.
Συμμετέχουμε ενεργά σε όλα τα κινήματα διαμαρτυρίας του νομού και πρωτοστατούμε σε όλες τις απεργιακές εκδηλώσεις. Αυτή μας την πολιτική θα την συνεχίσουμε και θα την βαθύνουμε.

-Σε οργανωτικό επίπεδο, έχει συσταθεί ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Θα προχωρήσετε στην δημιουργία νεολαίας;
-Έχει πράγματι συσταθεί ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ η οποία έχει εκλέξει και την Γραμματεία της. Μας απασχολεί έντονα η οργανωτική διάρθρωση του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο νομού και νεολαίας. Σύντομα θα προχωρήσουμε σε δημόσια ανοικτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ.
Καλούμε κάθε αριστερό πολίτη αλλά και κάθε πολίτη που δεν του αρέσει η σημερινή κατάσταση και θέλει να συμβάλει στην αλλαγή της, να συμμετέχει με τις ιδέες του, την φαντασία του και την δράση του. Ο ΣΥΡΙΖΑ χτίζεται από τα κάτω και στηρίζεται στην αυτοοργάνωση και την πρωτοβουλία των πολιτών.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Θα ήθελα κλείνοντας να αναφερθώ στο ασφαλιστικό. Μετά από μήνες που η κυβέρνηση έκανε πολιτική για το ασφαλιστικό (ένα ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για την ζωή όλων των εργαζομένων) στην βάση διαρροών και σεναρίων, έφερε ένα νομοσχέδιο το οποίο θίγει βασικά δικαιώματα των εργαζομένων και μάλιστα αυτήν την τις μεγαλύτερες ανάγκες (μητέρες, εργαζόμενους σε βαριά ανθυγιεινά και νέους).
Το νομοσχέδιο αυτό δεν θα λύσει κανέναν από τα υπαρκτά μεγάλα προβλήματα του ασφαλιστικού γιατί δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες που τα δημιούργησαν. Σύσσωμος ο ελληνικός λαός αντέδρασε με απεργίες και με μαζικές κινητοποιήσεις. Ακόμη και αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο δεν θα είναι νομιμοποιημένο στην συνείδηση του λαού.
Ο αγώνας συνεχίζεται για να μην εφαρμοστούν ρυθμίσεις του νέου νόμου, για να διαμορφωθεί μια συγκροτημένη και τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση επίλυσης του ασφαλιστικού και για να αποσυρθεί η κυβέρνηση της ΝΔ που με τις πολιτικές της μεροληπτεί υπέρ των οικονομικά ισχυρών και στοχοποιεί την ζωή των οικονομικά αδυνάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ