Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Γιάννης Ξανθόπουλος

Στέλεχος ΠΑΣΟΚ

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί την ανανέωση

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε το Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ξανθόπουλο.
Με μεγάλη συμμετοχή στα κοινά και βαρύ βιογραφικό ο Γιάννης Ξανθόπουλος αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα.
Κρίνει ότι το Ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί την ανανέωση ενώ η νίκη στις Ευρωεκλογές στέλνει ισχυρό μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Ευρώπη.
Τονίζει ότι η παραγραφή των σκανδάλων είναι βάναυση προσβολή της Δημοκρατίας και τάσσεται υπέρ της αλλαγής του Νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών.
Αναφέρθηκε τέλος και στα πολιτικά του σχέδια. Όπως είπε "Καθήκον και ρόλος μου είναι να ασκώ τα καθήκοντά που μου ανέθεσαν το κόμμα μου και οι 9.500 Δραμινοί που με τίμησαν. Το πού θα είμαι υποψήφιος, θέλω να το πουν και πάλι οι πολίτες".

-Πως θα χαρακτηρίζατε το Ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ;
-Είναι ένα ψηφοδέλτιο που σηματοδοτεί την ανανέωση, απαρτίζεται από στελέχη μέσα από τα οποία το ΠΑΣΟΚ θέλει να εκφράσει την προοπτική για νέα προοδευτική ευρωπαϊκή πολιτική αλλά και να υπογραμμίσει την σημασία του δημοψηφίσματος που δίνει σε αυτές τις εκλογές.

-Λέτε ότι είναι και δημοψήφισμα... Με ποια διαφορά από την ΝΔ θα δοθεί ισχυρό μήνυμα;
-Πρωταρχικός στόχος είναι η νίκη και όχι η διαφορά. Μια διαφορά όμως, όπως αυτή που τώρα καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις (από 3,5-5,5 μονάδες) θα δώσει ισχυρό μήνυμα προς δύο κατευθύνσεις. Προς την ΝΔ ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε εθνικές εκλογές γιατί αυτό θέλει ο λαός και προς την Ευρώπη ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος για την Ευρώπη των Κοινωνιών, της Οικονομίας και της Ανάπτυξης.

-Σας ικανοποιεί η πολιτική αντιπαράθεση η οποία βασίζεται κύρια σε υποθέσεις σκανδάλων και αδιαφάνειας;
-Την σκανδαλολογία την γεννούν τα σκάνδαλα. Τα σκάνδαλα όμως τα παράγει η πολιτική της κυβέρνησης, και οι πρακτικές των υπουργών της κυβέρνησης. Γι' αυτά δεν φέρουν ευθύνη ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε οι πολίτες. Τα κόμματα οφείλουν να μην κουκουλώνουν τα σκάνδαλα, αλλά έχουν υποχρέωση όπου υπάρχει κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος συνοδευόμενη με κακές πολιτικές να στηλιτεύουν τα σκάνδαλα, έτσι ώστε να αποδίδονται τελικά ευθύνες και για να μην υπάρχει ατιμωρησία.
Η παραπάνω πρακτική δεν αποτελεί αυτοσκοπό, είναι δημοκρατική υποχρέωση. Αντίθετα η παραγραφή των σκανδάλων είναι βάναυση προσβολή της δημοκρατίας.

-Πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών;
-Η πρακτική των κομμάτων και ιδίως της ΝΔ απέδειξε ότι η κομματική σκοπιμότητα υπερισχύει της Συνταγματικής ευθύνης των ειδικών επιτροπών της βουλής για απόδοση δικαιοσύνης, σε όποια πολιτικά πρόσωπα εμπλέκονται σε σκάνδαλα. Έτσι ωρίμασε στην κοινωνία και μάλλον ωριμάζει και στα κόμματα η αναγκαιότητα αλλαγής του Νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στην δικαιοσύνη να τους αντιμετωπίζει, όπως όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες στις περιπτώσεις που παρανομούν.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να αλλάξει ο Νόμος Περί Ευθύνης Υπουργών.

-Ενοχλείστε όταν ακούτε μια μερίδα της κοινωνίας να λέει ότι "όλοι ίδιοι είναι";
-Είναι η μεγαλύτερη ύβρις που αποδίδεται στους πολιτικούς και στα κόμματα και συμφέρει αυτούς οι οποίοι δεν είναι αντάξιοι της θέσης που κατέχουν, αυτούς που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους, αυτούς που παρανομούν.
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι στην πολιτική όπως δεν είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες ίδιοι σε όποιο επάγγελμα, λειτούργημα, αξίωμα ασκούν και κατέχουν. Παντού υπάρχουν καλοί και κακοί.
Όσοι εξομοιώνουν τους πάντες αδικούν τους καλούς και ευνοούν τους κακούς. Οι πολίτες θα πρέπει να αποδίδουν τα του "Καίσαρος του Καίσαρι" να μην ισοπεδώνουν. Πρέπει τελικά να δημιουργήσουμε μια ευνομούμενη πολιτεία πολιτών και πολιτικών.

-Οι Ευρωεκλογές αποτελούν και μια μορφή δημοσκόπησης σε τοπικό επίπεδο;
-Πάντοτε οι εκλογές αποτελούν την πιο αξιόπιστη δημοσκόπηση είτε σε γενικό είτε σε τοπικό επίπεδο. Θα υπάρξει αποτέλεσμα και στην Δράμα και ανάλογα θα αξιολογηθεί. Πιστεύω ότι θα είναι νικηφόρο και στην Δράμα. Εργαζόμαστε γι' αυτόν τον σκοπό στον νομό. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή χωρίς εφησυχασμό.
Αλαζονικές συμπεριφορές, σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο, που απορρέουν από την προοπτική της νίκης είναι ξένες προς εμάς. Ο αγώνας και τώρα αλλά και στις εθνικές εκλογές είναι σκληρός και πρέπει να τον δώσουμε με σταθερότητα, δυναμική, σιγουριά, επιχειρήματα, σεμνότητα, προτάσεις... Κρινόμαστε και από την στάση ζωής στην καθημερινότητά μας ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο.
Των αγώνα αυτόν θα πρέπει να τον δώσουμε σεμνά και ταπεινά, με την πραγματική σημασία των λέξεων οι οποίες τόσο παρεξηγήθηκαν με τις πρακτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ.

-Είστε ικανοποιημένος από την λειτουργία της Νομαρχιακής Επιτροπής και των άλλων οργάνων στον Νομό Δράμας;
-Συγκροτημένα με όρεξη και διάθεση τα μέλη των Νομαρχιακών Οργάνων του ΠΑΣΟΚ πλαισιωμένα από μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ, δίνουν την προεκλογική μάχη για νικηφόρο αποτέλεσμα τις Ευρωεκλογές αλλά και ενσαρκώνοντας την λαϊκή βούληση για απαλλαγή της χώρας από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Θα πρέπει όμως η προσπάθεια να ενταθεί από όλους μας. Αυτοσκοπός μας δεν είναι η κατάληψη κάποιων θέσεων στην προοπτική της νίκης του ΠΑΣΟΚ αλλά η εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης που θα είναι πιο ωφέλιμη στον τόπο. Κανείς δεν περισσεύει σε αυτήν την μάχη, σε αυτόν τον πόλεμο. Η συνολική προσπάθεια όλων θα φέρει το ποθητό αποτέλεσμα.

-Ο Γιάννης Ξανθόπουλος θα είναι παρών στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές;
-Συνταγματικά μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές είμαι ο πρώτος αναπληρωματικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δράμας. Καθήκον και ρόλος μου μέχρι τότε είναι να ασκώ τα καθήκοντα που μου ανέθεσαν το κόμμα μου, ως υποψήφιου βουλευτή στις εκλογές του 2007 και οι 9.500 Δραμινές και Δραμινοί που με τίμησαν με την ψήφο τους.
Ίσως κάποιοι στην Αθήνα να "ξεχνούν" τον ρόλο μας. Τον ρόλο αυτόν θα τον παίξω όσο το δυνατόν καλύτερα μέχρι τις εθνικές εκλογές, γιατί έχω μάθει να αγωνίζομαι και να τιμώ τους πολίτες.
Όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου, το πού θα είμαι υποψήφιος θέλω να το πουν και πάλι οι πολίτες. Θα κάνω αυτό το οποίο θα είναι καλό για τον πολιτικό μου χώρο και για τον νομό μου.

-Αφήνετε ανοικτό το ενδεχόμενο να είστε υποψήφιος στις Νομαρχιακές ή Δημοτικές εκλογές;
-Στην πολιτική όπως και στην ζωή δεν πρέπει να λες ποτέ. Ποτέ δεν είμαι πολιτικός μιας κατεύθυνσης. Στο παρελθόν έχω υπηρετήσει και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση με σημαντικούς και διακριτούς όρους. Υπάρχει και γνώση και εμπειρία. Κουβαλάω "πολιτική προίκα" μαζί μου.
Την τελική απόφαση, το πού θα πολιτευθώ επαναλαμβάνω, θα το πουν οι πολίτες της Δράμας. Τώρα όμως προέχει η μάχη των Ευρωεκλογών. Την επομένη, όταν θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες δηλώνω ότι θα είμαι παρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ