Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Χρήστος Μηλώσης

Μέλος “Οικολόγων-Πράσινων”

Στόχος μας να κερδίσουμε μια έδρα στην Ευρωβουλή

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε το μέλος των Οικολόγων-Πρασίνων κ. Χρήστο Μηλώση.
Όπως ανέφερε, δεν περίμενε ότι το κόμμα του θα έχει τόσο μεγάλη απήχηση στην ελληνική κοινωνία ενώ υπογραμμίζει ότι σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό που συγκεντρώνουν είναι ψήφος διαμαρτυρίας.
"Θέλουμε μια καθαρή Ελλάδα σε θέματα κοινωνικά, οικονομικά, θεσμών και λειτουργιών" τονίζει, ενώ μας ανέλυσε και το Green New Deal, την πράσινη στροφή στην οικονομία την οποία πρεσβεύουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι.
Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι θα κατέβουν αυτόνομοι και στις ερχόμενες Εθνικές Εκλογές.

-Κύριε Μηλώση δώστε μας κάποια στοιχεία για τους Οικολόγους Πράσινους...
-Οι Οικολόγοι Πράσινοι αποτελούν εξέλιξη των Οικολόγων Εναλλακτικών που είχαν εμφανισθεί στη πολιτική ζωή του τόπου στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ιδρύθηκαν το 2002. Εφαρμόζουν στη πράξη τη Δημοκρατική κομματική λειτουργία πράγμα που δεν συμβαίνει με τα υπάρχοντα κόμματα, όπου ο Πρόεδρος «λύνει και δένει» μέχρι να αντικατασταθεί από τον επόμενο. Έτσι οι εκάστοτε Πρωθυπουργοί και Αρχηγοί της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (με τους παρατρεχάμενούς τους) έχουν δικτατορικές εξουσίες μέσα στο κόμμα τους και έτσι φαλκιδεύουν ακόμη και την Αντιπροσωπευτική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία μας, όταν οι βουλευτές είναι πειθήνια όργανά τους προκειμένου να μη διακινδυνεύσουν την Έδρα τους!
Δεν έχουμε Αρχηγό κόμματος και αυτό είναι μια επανάσταση για την Ελληνική πραγματικότητα!

-Περιμένατε να έχετε τέτοια απήχηση στην Ελληνική κοινωνία σύμφωνα με τις διάφορες δημοσκοπήσεις;
-Δεν το περιμέναμε, με την έννοια ότι δεν ήμασταν γνωστοί σαν κόμμα από τα ΜΜΕ.

-Μερικές από τις δημοσκοπήσεις σας εμφανίζουν ως 3η πολιτική δύναμη. Τελικά πείσατε την Ελληνική κοινωνία ή είναι ψήφος διαμαρτυρίας;
-Είναι σε μεγάλο βαθμό ψήφος διαμαρτυρίας!
Το επόμενο στάδιο είναι να πεισθεί ο Ελληνικός λαός ότι αυτή η ψήφος πιάνει τόπο, διότι οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είναι ένα κόμμα με τη συνηθισμένη έννοια και ελπίζω ότι η περαιτέρω στελέχωσή τους δεν θα φαλκιδέψει αυτό το προσόν.
Εδώ να σημειώσω ότι σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα , τα Χανιά κ.α. τα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων είναι ευρύτατα γνωστά για τους Πολιτικούς, Περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς τους αγώνες, οπότε σε αυτά τα μέρη οι ψήφοι μας είναι συνειδητοί.

-Έχετε άποψη και Πολιτικές Θέσεις; Σε ποιο χώρο (Δεξιά-Κέντρο-Αριστερά) ανήκετε;
-Οι απόψεις και πολιτικές θέσεις πηγάζουν από την επιθυμία μας για μια «Καθαρή Ελλάδα»! Καθαρή όχι μόνο με την Περιβαλλοντική έννοια, αλλά και καθαρή Ελλάδα σε θέματα κοινωνικά, οικονομικά, θεσμών και λειτουργιών. Η απαίτηση κάποιων να τοποθετηθούμε σε Δεξιό ή Κεντρώο ή Αριστερό Χώρο λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και δείχνε την αγκίστρωση της Ελληνικής κοινωνίας σε διαφορές που κρατάνε δέσμιους πολλούς Έλληνες. Το όνειρο κάποιων να ζήσουμε σε μια πατρίδα όπου τα πάντα θα είναι Δημόσια (Παιδεία-Συγκοινωνία-Εργοστάσια-Υγεία κ.α.) έχει δείξει ότι στην πράξη και με την καθοριστική βοήθεια του Κομματισμού (Αριστερού και Δεξιού) αντί να προχωρήσει μπροστά την κοινωνία, την χαντακώνει!

-Πώς απαντάτε στις επικρίσεις ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι εφαρμόζουν μια συντηρητική πράσινη πολιτική που προσαρμόζεται με εκείνη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων;
-Δεν θεωρούμε ότι είναι «επικριτικό» ότι η πολιτική μας προσαρμόζεται με εκείνη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, μόνο που δεν τη θεωρούμε συντηρητική. Ίσα-ίσα αποτελεί βασική μας επιδίωξη να αλληλοϋποστηριζόμαστε με τη λεγομένη «Κοινωνία των Πολιτών», για έναν επί πλέον λόγο, ότι λειτουργεί καλύτερα από τα κόμματα!
Θα σας φέρω ένα απλοϊκό παράδειγμα από τη προεκλογική περίοδο στη Δράμα:
Όταν ο Σοροπτιμιστικός Σύλλογος ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να μετακινήσει λίγο το προεκλογικό του περίπτερο για να μην εμποδίζει την κύρια είσοδο της ανθοκομικής έκθεσης, το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε σθεναρά να συνεργασθεί, προβάλλοντας το αιτιολογικό ότι η λειτουργία και οι συμφωνίες των κομμάτων είναι υπεράνω της καθιερωμένης εκδήλωσης της πόλης. Στη σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του Δημάρχου ως εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων στη Δράμα υποστήριξα την αναγκαιότητα συνεννόησης μεταξύ κομμάτων και «κοινωνίας των πολιτών».
Και όμως: τα κόμματα μέχρι στιγμής έχουν την κύρια ευθύνη για τον ξεπεσμό της χώρας μας! Οι υγιείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ο υγιής Εθελοντισμός τοπικά (Π.χ. η Οικολογική Κίνηση Δράμας), Πανελλαδικά (π.χ. οι εθελοντές πυροσβέστες) και παγκόσμια (π.χ. η Γκρήνπης) έχουν προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες με τη Δράση τους και έχουν διορθώσει και συμπληρώσει πολλά πράγματα στα οποία οι επίσημοι θεσμοί είναι ανίκανοι να ανταπεξέλθουν.

-Ποιες είναι οι θέσεις των Οικολόγων για το Κυπριακό, την ονομασία των Σκοπίων αλλά και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις;
-Θα μπορούσα να σας απαντήσω παραθέτοντας τις επίσημες θέσεις του κόμματος όπως π.χ. υπάρχει η διάθεση καλής συνεργασίας, ή ότι είμαστε ενάντιοι στις εθνικιστικές κραυγές εντός και εκτός συνόρων κ.λ.π. Σημασία έχει να καταλάβουμε ότι η Εξωτερική Πολιτική όλων των προηγουμένων Κυβερνήσεων και οι θέσεις των αντιπολιτεύσεων δεν στάθηκαν στο ύψος τους. Δεν επιθυμώ να παρακάμψω την ερώτηση αυτή, αλλά κατά την προσωπική μου άποψη δεν είναι για τους Οικολόγους Πράσινους σημαντικό να αναφέρω θέσεις και σκεπτικό για τα θέματα αυτά, διότι από λόγια έχουμε χορτάσει και ο χώρος αυτής της συνέντευξης δεν επαρκεί.

-Δώστε μας κάποια στοιχεία για το Green New Deal, την πράσινη στροφή στη Οικονομία τη οποία πρεσβεύετε.
-Θα δημιουργηθούν πράσινες θέσεις εργασίας για 5 εκατομμύρια Ευρωπαίους τα επόμενα 5 χρόνια. Από αυτές, στην Ελλάδα αντιστοιχούν 50 - 100 χιλιάδες θέσεις. Θα αναπτυχθούν σε μια συνεκτική στρατηγική δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε τομείς «πράσινης οικονομίας» συνολικού ύψους 500 δις ευρώ μέχρι το 2014. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 0,75 μόνο του ΑΕΠ της ΕΕ! Με υπογραφές που μαζεύονται αυτή την περίοδο και θα υποβληθούν στην ΕΕ θα υπάρξει πίεση και για την Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα (Δεκέμβριος) και τη συμφωνία που θα διαδεχθεί το Κιότο.

-Σε τι διαφέρει το Green New Deal από την Πράσινη Πολιτική του ΠΑΣΟΚ;
-Ως Οικολόγοι Πράσινοι θα θέλαμε να μην αμφισβητήσουμε τις Πράσινες προθέσεις του ΠΑΣΟΚ. Αλλά στην εφαρμογή του αυτή η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα δείγματα διακυβέρνησης αλλά και Αντιπολίτευσης που έχει δώσει, πού θα οδηγήσει τελικά; Ένα πάρτι χρηματοδοτήσεων σε διαπλεκόμενες εταιρίες, με αδιαφανείς διαδικασίες, ένα τουρμποκαπιταλιστικό πανηγύρι που ούτε και το περιβάλλον θα ωφελήσει, διότι τέτοιες διαδικασίες είναι από τη φύση τους αντιοικολογικές διότι παραβλέπουν τον παράγοντα πολίτη.

-Θα παραμείνετε αυτόνομη πολιτική δύναμη στις ερχόμενες Εθνικές Εκλογές ή θα συνεργαστείτε με άλλες πολιτικές δυνάμεις και οργανώσεις;
-Θα παραμείνουμε αυτόνομοι. Αν χρειασθεί, θα συνεργασθούμε με οποιαδήποτε πολιτική δύναμη και οργάνωση, αν σιγουρευτούμε ότι δεν θα πέσουμε σε παγίδες και ότι θα προσφέρουμε υπηρεσίες για το όνειρο μιας «Καθαρής Ελλάδας». Το μόνο που δεν υπονοούμε με τον όρο «Καθαρή Ελλάδα» είναι αυτό που υπονοούν υπερεθνικιστικοί κύκλοι για τους μετανάστες!

-Ο στόχος σας για τις Ευρωεκλογές;
-Να κερδίσουμε οπωσδήποτε μία έδρα! Γι αυτό πρέπει οι πάρα πολλοί αγανακτισμένοι με τα υπάρχοντα κόμματα και με την περιβαλλοντική κατρακύλα μας, να μην απόσχουν από τις εκλογές και να μη ψηφίσουν κάποιο από τα πολύ μικρά κόμματα. Να γνωρίσουν τους σημερινούς Οικολόγους Πράσινους καλύτερα και να τους στηρίξουν όχι μόνο στη Ευρωβουλή και στην εθνική Βουλή αλλά και στην καθημερινότητα.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Τώρα που κορυφώνεται η προεκλογική περίοδος, πολλά κόμματα του κατεστημένου βλέποντας την εντυπωσιακή άνοδο των Οικολόγων Πράσινων, ανακάλυψαν νέο εχθρό. Η προσπάθεια συκοφάντησής τους από κάποιους κύκλους είναι εντυπωσιακή. Προσπαθούν να αγκιστρώσουν ψυχολογικά τους πολίτες σε θέματα όπως η ονομασία των Σκοπίων ή το πώς βλέπουν μεμονωμένα στελέχη μας τον ρόλο του Κεμάλ Ατατούρκ! Δεν νομίζω όμως ότι θα τρομοκρατηθεί η μεγαλύτερη μερίδα του Ελληνικού Λαού για τον νέο «Εθνικό Κίνδυνο» που λέγεται Οικολόγοι Πράσινοι!
Και κάτι άλλο: Βαρεθήκαμε να ακούμε για την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση που έπληξε και τη χώρα μας. Η Οικονομική-Κοινωνική-Περιβαλλοντική κρίση ήταν παρούσα και γιγαντωμένη πολύ νωρίτερα σε αυτόν τον τόπο και την βασική ευθύνη την έχουν τα περισσότερα κόμματα και εμείς που τα ψηφίζαμε!

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ