Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Αντύπας Καρίπογλου

Δικηγόρος-υπ. Ευρωβουλευτής “Δράση”

Η "Δράση" ιδρύθηκε από ενεργούς πολίτες που δεν μπορούν άλλο να παρακολουθούν απαθείς τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στην χώρα μας

Στην συνέντευξη της εβοδομάδας φιλοξενούμε τον Δραμινό δικηγόρο και υποψήφιο (στην 2η θέση) Ευρωβουλευτή του κόμματος "Δράση" κ. Αντύπα Καρίπογλου.
Όπως ανέφερε, η "Δράση" ιδρύθηκε από ενεργούς πολίτες, που δεν μπορούν άλλο να παρακολουθούν απαθείς τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στην χώρα μας.
"Είμαστε υπέρ της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλουμε μια Ελλάδα που θα συμμετέχει ισότιμα, θα μπορεί να ανταγωνίζεται τους εταίρους μας και θα απολαμβάνει όλα τα αποτελέσματα της συμμετοχής της" τονίζει, ενώ προτρέπει όσους αισθάνονται αγανακτισμένοι να πάνε στην κάλπη γιατί η αποχή θα ενισχύσει τα δύο μεγάλα κόμματα.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι είναι ιδιαίτερα τιμητικό να συμμετέχει στο Ευρωψηφοδέλτιο της Δράσης και μάλιστα στην 2η θέση.

-Κύριε Καρίπογλου, ποιες οι βασικές αρχές και θέσεις της νέας πολιτικής κίνησης «Δράση» της οποίας είστε ιδρυτικό μέλος; Λέτε στη διακήρυξή σας ότι θέλετε να επιβάλετε την αλήθεια και την κοινή λογική στην πολιτική μας ζωή. Μα αυτά δεν είναι τα αυτονόητα;
-Η «Δράση» ιδρύθηκε από πάνω από χίλιους ενεργούς πολίτες οι οποίοι αποφάσισαν ότι δεν μπορούν άλλο να παρακολουθούν απαθείς τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στη χώρα μας. Αν και έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, κάποιοι από μας είμαστε φιλελεύθεροι, άλλοι είναι κεντρώοι, σοσιαλδημοκράτες ή ανήκουν στην ανανεωτική αριστερά, συμφωνούμε σε πολλά βασικά θέματα και αποφασίσαμε να δράσουμε από κοινού! Στην Ελλάδα, δυστυχώς, ακόμη δεν έχουμε επιλύσει θεμελιώδη ζητήματα που δεν θα έπρεπε να απασχολούν καν μια ευρωπαϊκή, σύγχρονη δημοκρατία. Εμείς συμφωνήσαμε ακριβώς ότι πρέπει να επανέλθει η κοινή λογική στην πολιτική μας ζωή. Λέτε ότι αυτό είναι αυτονόητο. Συμφωνώ μαζί σας, το βλέπετε, όμως, να συμβαίνει; Εγώ βλέπω το αντίθετο! Στον τόπο μας επικρατεί το παράλογο. Η κομματική λογική έχει διώξει την κοινή λογική.

-Στην κίνησή σας συμμετέχουν πολιτικοί απ' όλο το πολιτικό φάσμα (Μάνος, Μπουτάρης, Γουσέτης). Αυτό σημαίνει ότι απορρίπτετε τους όρους δεξιά και αριστερά;
-Εν μέρει σας απάντησα πριν. Δεν απορρίπτουμε τις ιδεολογίες, όλοι μας είμαστε έντονα πολιτικοποιημένοι και έχουμε σαφείς απόψεις που χρόνια τώρα τις εκφράζουμε. Σε μια άλλη Ελλάδα, εγώ που είμαι φιλελεύθερος θα μπορούσα να διαφωνήσω με τον Γιάννη Μπουτάρη που είναι σοσιαλδημοκράτης για το αν τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι κυρίως δημόσια ή να επιτρέπονται και τα ιδιωτικά. Στη σημερινή Ελλάδα απλώς συμφωνώ με τον Γιάννη ότι πρέπει να είναι ανοιχτά! Ο Κορνήλιος Καστοριάδης έλεγε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε προπολιτικό στάδιο. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο να διαφωνούμε ιδεολογικά, πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε σε βασικά πράγματα. Ότι τα νοσοκομεία πχ πρέπει να δημοσιεύουν τα οικονομικά τους στοιχεία, ώστε να μην συνεχιστεί η καταλήστευση του δημοσίου χρήματος. Πρέπει κανείς να είναι αριστερός ή δεξιός για να είναι αντίθετος στην ληστεία; Ότι πχ σε μια μικρή πόλη σαν τη δική μας, τη Δράμα, είναι αδιανόητο να έχουμε κυκλοφοριακό πρόβλημα. Πρέπει να είναι αριστερός ή δεξιός κάποιος για να κάνει μια σοβαρή και αποτελεσματική κυκλοφοριακή μελέτη; Εγώ νομίζω ότι η διαφορά είναι αν κάποιος είναι χρήσιμος ή άχρηστος, όχι αριστερός ή δεξιός...

-Διαμαρτύρεστε έντονα για τον αποκλεισμό σας από τα ΜΜΕ. Υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας;
-Έχω την εντύπωση ότι ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει. Ο κ. Παυλόπουλος, με τη σύμφωνη γνώμη των πέντε κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ευρωκοινοβούλιο, αποφάσισε ότι θα διατεθούν 6.250.000 ευρώ, εις βάρος των φορολογουμένων, σ αυτά τα πέντε κόμματα για να προβληθούν από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Και όχι μόνο δεν έδωσε πεντάρα τσακιστή σε όλα τα υπόλοιπα, αλλά τους απαγόρευσε να προβάλουν πολιτική διαφήμιση ακόμη και με δικά τους χρήματα! 3.400 λεπτά στα ιδιωτικά κανάλια θα πληρώσει ο Έλληνας πολίτης για να προβάλει η Νέα Δημοκρατία τις γελοιότητες με τα παπαγαλάκια, 2 λεπτά στην κρατική τηλεόραση έδωσε στη «Δράση» και απειλείται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους αν προβληθεί ένα σποτ 30 δευτερολέπτων σε άλλο κανάλι! Αυτό δεν είναι έλλειμμα δημοκρατίας, είναι περίσσευμα μπανανίας!
Είναι ένα άθλιο φασιστικό μέτρο, προκειμένου τα υπάρχοντα κόμματα να εμποδίσουν να δημιουργηθεί οτιδήποτε καινούργιο. Από τα μεγάλα κόμματα το περίμενα. Από το ΚΚΕ και το ΛΑ.Ο.Σ. δεν περίμενα να υπερασπιστούν την ελευθερία του λόγου. Ο ΣΥΝ, όμως, που υποτίθεται ότι είναι το κόμμα των δικαιωμάτων και κόπτεται για την ελευθερία έκφρασης του κάθε κουκουλοφόρου που καίει και ρημάζει, έπρεπε να βρει να πει κάτι γι αυτό. Πήραν 755.000 ευρώ και έκαναν γαργάρα το συνταγματικό δικαίωμα του κάθε έλληνα να προβάλει τις πολιτικές του θέσεις. Και, κατά την γνώμη μου, κακώς τους έδωσαν και τόσα για να μη μιλάνε. Εκεί που κατάντησε η ανανεωτική αριστερά, είμαι βέβαιος ότι θα δεχόταν και με τα μισά...
Προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η πλειοψηφία έκρινε ότι η απόφαση Παυλόπουλου είναι αντισυνταγματική και παράνομη, αλλά, λόγω σπουδαιότητας η υπόθεση παραπέμφθηκε να δικαστεί από την Ολομέλεια στις 9 Οκτωβρίου! Αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σας διαβεβαιώνω ότι, για άλλη μια φορά χάρη στον κ. Παυλόπουλο, η χώρα μας θα διασυρθεί διεθνώς.

-Οικονομική κρίση-Αβεβαιότητα-Ανεργία-Ακρίβεια. Τι προτάσεις έχετε για διέξοδο από την κρίση;
-Η διεθνής κρίση ήταν απλώς η αφορμή για να φανεί το τεράστιο εσωτερικό οικονομικό μας πρόβλημα. Τις επιπτώσεις ακόμη δεν τις είδαμε στο σύνολό τους. Θα τις δούμε από την επομένη των ευρωεκλογών, όταν η κυβέρνηση θα μας πει για χιλιοστή φορά ότι δεν τα υπολόγισε καλά και χρειάζονται νέα μέτρα. Θα τις δούμε το φθινόπωρο, όταν θα έχουν ενσωματωθεί τα αποτελέσματα από τον τουρισμό, που αντιπροσωπεύει το 20% της οικονομίας μας. Η λύση είναι: όχι νέοι φόροι, δραστική περικοπή δαπανών, στροφή σε τομείς που η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εκμετάλλευση του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου και άμεση μεταρρύθμιση στην παιδεία. Χωρίς παιδεία που θα παράγει υψηλά καταρτισμένους επιστήμονες, με εφόδια και προσόντα που θα τους επιτρέψουν να κερδίσουν την ζωή τους και να προσφέρουν στο σύνολο, η οικονομία μας δεν θα μπορέσει ποτέ να ορθοποδήσει.

-Και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη θέση της χώρας στην Ευρώπη τι προτείνετε;
-Είμαστε υπέρ της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλουμε μια Ελλάδα που θα συμμετέχει ισότιμα, θα μπορεί να ανταγωνίζεται τους εταίρους μας και θα απολαμβάνει όλα τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής της. Καταθέσαμε δημόσια λεπτομερείς θέσεις, που μπορείτε να τις βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.drassi.gr, μια και σε μια σύντομη συνέντευξη δεν μπορούν να λεχθούν όλα. Θα ξεχώριζα, όμως, την εμμονή μας στην αυστηρή τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, χάρη στο οποίο ακόμη δεν έχουμε χρεοκοπήσει επίσημα, την ενοποίηση της αγοράς ενέργειας, την κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική.

-Μετά τις ευρωεκλογές η «Δράση» θα συνεχίσει να είναι παρούσα; Θα συμμετέχετε στις εθνικές εκλογές ή θα συνεργαστείτε με άλλα κόμματα;
-Εξαρτάται από το αποτέλεσμα. Αν το ποσοστό μας είναι 0,5%, θα είναι αποδοκιμασία, δεν βλέπω πως θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε. Αν, όμως, όπως ελπίζω, κερδίσουμε την υποστήριξη ενός σημαντικού αριθμού συμπολιτών μας, θα συνεχίσουμε, ακόμη κι αν δεν εκλέξουμε ευρωβουλευτή σ αυτές τις εκλογές, εξαιτίας του ορίου 3% που υπάρχει. Θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες δεν θα αφήσουν για άλλη μια φορά να χαθεί μια ευκαιρία ανανέωσης της πολιτικής μας ζωής, θα υποστηρίξουν την ανάγκη για κοινή λογική στον τόπο μας. Και πιστεύω ότι εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε σ αυτήν την κατεύθυνση.

-Υποψήφιος ευρωβουλευτής και μάλιστα στη δεύτερη θέση μετά τον Στέφανο Μάνο, σ' ένα ψηφοδέλτιο με πανεπιστημιακούς, ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων. Πως αισθάνεστε;
-Είναι ιδιαίτερη τιμή να είναι κανείς σε μια τόσο ψηλή θέση, στο ψηφοδέλτιο οποιουδήποτε κόμματος. Ειδικά, όμως, για μένα, η τιμή είναι ακόμη μεγαλύτερη. Βρίσκομαι στο ίδιο ψηφοδέλτιο, όχι με ανθρώπους ενός κομματικού μηχανισμού, αλλά με ανθρώπους σαν τους Χαράλαμπο Μουτσόπουλο, Χαρίδημο Τσούκα, Θάνο Σκούρα, Γιάννη Μπουτάρη, Νίκο Δήμου. Το ότι αυτοί οι άνθρωποι με επέλεξαν για τη δεύτερη θέση, αποτελεί για μένα επιτυχία μεγαλύτερη ακόμη κι από τυχόν εκλογή μου. Ειλικρινά πιστεύω ότι και οι 20 που βρίσκονται πίσω μου στο ψηφοδέλτιο, άξιζαν να βρίσκονται στην πρώτη θέση του.

-Τι θα λέγατε σε όσους νοιώθουν απογοητευμένοι και επιλέγουν την αποχή στις 7 Ιουνίου;
-Γνωρίζετε πως τιμώρησε τη γυναίκα του κάποιος που έμαθε ότι τον απατούσε; Αυτό θα τους έλεγα! Όποιος αισθάνεται αγανακτισμένος με τα όσα βλέπει γύρω του, πρέπει να πάει στην κάλπη και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους, όχι τον εαυτό του... Στη δημοκρατία οι πολίτες δεν έχουμε άλλο τρόπο αντίδρασης. Η αποχή θα ενισχύσει τα δύο μεγάλα κόμματα, που μας οδήγησαν στα σημερινά μας χάλια. Θα τους έλεγα, λοιπόν, να πάνε να ψηφίσουν και μάλιστα να ψηφίσουν κάποιο άλλο, μικρό κόμμα που θα μπορούσε να συμβάλει στην αναζωογόνηση της πολιτικής μας ζωής. Και θα πρόσθετα, ότι εμείς είμαστε το καλύτερο από τα μικρά κόμματα γι αυτήν την δουλειά!

-Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Μια και ο κ. Παυλόπουλος αντιλαμβάνεται κάπως περίεργα τι σημαίνει δημοκρατία, δεν έχουμε κατορθώσει καν να κάνουμε γνωστό το ότι υπάρχουμε. Καλώ , λοιπόν, όποιον θέλει να ενημερωθεί, να μάθει ποιοι είμαστε και τι λέμε και να δει τα απαγορευμένα μας σποτάκια, που είναι πολύ ωραία, να επισκεφτεί το site μας, www.drassi.gr. Κι αν πειστεί, αυτές τις λίγες μέρες που απομένουν, να διαδώσει το μήνυμά μας. Ο κάθε πολίτης μπορεί να γίνει μέρος της λύσης, αν ενεργοποιηθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ