Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ


Επιτέλους γίναμε Ευρώπη... Και φτάσαμε σε ρεκόρ αποχής στις πρόσφατες Ευρωεκλογές. Ποιος θα το φανταζόταν πριν 10-20 χρόνια. Τότε που τα καραβάνια των ετεροδημοτών έμπαιναν στα λεωφορεία, στα τρένα, στα καράβια, πήγαιναν ψήφιζαν και έπαιρναν τον δρόμο της επιστροφής.
Σήμερα αυτό είναι πλέον μια μακρινή ανάμνηση. Ο Έλληνας δεν συγκινείται από την πολιτική. Κάθεται στο σπίτι του, διαβάζει την εφημερίδα του, ενημερώνεται αλλά την κρίσιμη ώρα της ψήφου, διαλέγει να πάει στην θάλασσα ή απλά να απέχει από την διαδικασία.

Θα μου πείτε τώρα Ευρωεκλογές είναι, τι περιμένεις; Να μπει ο πολίτης στον κόπο να ψηφίσει για κάτι που δεν το γνωρίζει ή δεν τον συγκινεί; Υπάρχει σίγουρα σε αυτό το σκεπτικό μια μεγάλη δόση αλήθειας.
Σε μια διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων όπου τα μέλη των κομμάτων ελάχιστα συμμετέχουν η λογική ρίχνεις το ψηφοδέλτιο και εκλέγονται με την σειρά που όρισε ο αρχηγός οι Ευρωβουλευτές, είναι παρωχημένη.
Από την άλλη οι πολίτες αισθάνονται βαθύτατα πληγωμένοι. Είναι πολιτικό σύστημα προβληματικό που δεν απαντά στην καθημερινότητα και στα σύγχρονα προβλήματα δεν συγκινεί τον μέσο πολίτη.
Απαιτούνται τομές, αλλαγή νοοτροπίας, θεσμικές ανατροπές για να δούμε καλύτερες ημέρες. Γιατί όποιος πιστεύει ότι η αποχή δεν έστειλε το μήνυμα πλανάται. Αλίμονο αν το 50% αποχής δεν το λάβουν σοβαρά κόμματα και πολιτικοί. Θα δουν χειρότερα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Νικητής των εκλογών το ΠΑΣΟΚ και μεγάλη χαμένη η ΝΔ. Έβαλε στοίχημα ο Γιώργος, ανέβασε τον πήχη, έδωσε χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις εκλογές και τελικά πέτυχε τον στόχο του.
Το ΠΑΣΟΚ ήθελε νίκη με πάνω από 3 μονάδες διαφορά... Και φυσικά κέρδισε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες (Β' Αθηνών, Β' Πειραιά, Α' Θεσσαλονίκης, Μονοεδρικές) που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.
Στην ΝΔ αλλιώς το φαντάζονταν και αλλιώς προέκυψε. Σε μια προεκλογική περίοδο όπου έγιναν πολλά λάθη και φυσικά τα σκάνδαλα και οι ατυχείς συγκυρίες κυριάρχησαν, το αποτέλεσμα ήταν περίπου προδιαγεγραμμένο.
Όλοι έβλεπαν ήττα... Παρ' όλα αυτά, το μέγεθός της πρέπει να ανησυχήσει τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους της "γαλάζιας" παράταξης.

Καταποντίστηκε στα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ μειώθηκαν τα ποσοστά της και στα παραδοσιακά της κάστρα.
Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία, αλλαγή τακτικής και αλλαγή πολιτικής σε κρίσιμους τομείς για να μπορέσει να ανατραπεί η κατάσταση που διαμορφώθηκε από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Επιτυχία για το ΚΚΕ και για το ΛΑΟΣ η εκλογή δύο Ευρωβουλευτών. Ειδικά για τον ΛΑΟΣ η μεγάλη άνοδος των ποσοστών αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αρχηγού του Γιώργου Καρατζαφέρη. Που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, αυξάνει τα ποσοστά του και πλέον είναι μια υπολογίσιμη δύναμη.
Επικοινωνιακός, άμεσος και ιδιαίτερα εύστροφος ο Γιώργος Καρατζαφέρης ξεκίνησε το 2001 και μέσα σε 8 χρόνια πέτυχε αυτό που ελάχιστοι πολιτικοί έχουν κατορθώσει: Να στήσει από το μηδέν ένα κόμμα με καθημερινή παρουσία στην κοινωνία και με αξιόλογο πολιτικό προσωπικό.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε την οργανωτική του δυσλειτουργία. Την γραφειοκρατική λειτουργία του και την αγκύλωση του σε εμμονές όπως η περίφημη πολυσυλλεκτικότητα.
Δεν είναι λογικό στο πλαίσιο της όποιας λειτουργίας να εξοβελίζεις τον πετυχημένο Ευρωβουλευτή σου, να τον τοποθετείς τρίτο στο Ευρωψηφοδέλτιο και να ψάχνεις μετά τα αίτια της αποτυχίας.
Καλές οι πολλές συνιστώσεις, αρκεί να μην είναι σφραγίδες και πολιτικά κόμματα χωρίς ψηφοφόρους. Γιατί τότε χάνεις και από την παραδοσιακή δεξαμενή των ψηφοφόρων σου που αισθάνονται τα λάθη αλλά δεν μπορούν να τα ανατρέψουν.

Επιτυχία για τους Οικολόγους-Πράσινους η εκλογή του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο Ευρωκοινοβούλιο. Η οικολογία είναι μεγάλο ζητούμενο στις μέρες μας όπου θέματα όπως τα σκουπίδια, η ρύπανση, το περιβάλλον συγκινούν μεγάλες ομάδες πολιτών, κύρια στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Φυσικά και οι Οικολόγοι θα κριθούν στην πράξη.

Και μετά τις Ευρωεκλογές μπαίνουμε στην συζήτηση για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Που όπως φαίνεται θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο και με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Θα είναι μια περίοδος με πολιτική ένταση και αντιπαραθέσεις. Όμως καλό είναι κόμματα και πολιτικοί να συνομιλήσουν. Η πολιτική ζωή δεν πρέπει να γίνει ζούγκλα. Γιατί τότε προβλέπω ότι το ποσοστό αποχής θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ