Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Ο ΑΦΥΛΑΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ


Εκλογές εδώ και τώρα ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου και προειδοποίησε τον Κ. Καραμανλή ότι δεν μπορεί άλλο να εμποδίζει τους πολίτες να αλλάξουν πορεία στην χώρα...
Την ίδια ώρα προβληματισμός επικρατεί στην ΝΔ αφού το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών πλησιάζει τα χαμηλότερα ποσοστά που είχε η ΝΔ από την ίδρυση της μέχρι σήμερα (31,34% επί Γ. Ράλλη στις Ευρωεκλογές του 1981 και 32,66% επί Μ. Έβερτ το 1994).
Η επόμενη μέρα είναι πολύ κρίσιμη για την κυβερνώσα παράταξη που δεν πρέπει να "κλείσει τα μάτια", σε ότι αφορά τα πραγματικά αίτια της ήττας. Απαιτούνται πολιτικές πρωτοβουλίες, αλλαγή τακτικής και αλλαγή οικονομικής πολιτικής. Γιατί αλλιώς η κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη.

Εκεί όμως που έγινε το έλα να δεις είναι με τα exit polls. Η ανακοίνωση στις 7 το απόγευμα προκάλεσε σοκ. Λίγη ώρα αργότερα και ενώ άρχισε να διαφαίνεται ότι η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ θα έπεφτε κάτω από το 5% άρχισαν να γίνονται βιαστικές εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα.
Σ' ένα παιχνίδι εντυπώσεων με την ροή των αποτελεσμάτων η διαφορά ήταν μέχρι τις 12:00, 2,5 μονάδες και όταν δόθηκαν τα αποτελέσματα των μεγάλων πόλεων εκτινάχθηκε στο 4,4%.
Πραγματικό αλαλούμ...

Φυσικά για άλλη μια φορά διαψεύσθηκαν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων που καθημερινά διενεργούσαν πολλές σφυγμομετρήσεις.
Πρέπει να μπει μέτρο... Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι πρωτόγνωρα. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν μέσοι όροι διαφορετικών δημοσκοπήσεων που διενεργούνται με διαφορετική μεθοδολογία από διάφορες εταιρίες.
Δεν μπορεί να ζούμε στους ρυθμούς των γκάλοπ και την πολιτική ατζέντα να την διαμορφώνουν με βάση τα ποσοστά και τα ερωτηματολόγια.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των εκλογών είναι το ποσοστό αποχής των πολιτών που δεν προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα.
Περίπου 1 στους 2 Έλληνες δεν ψήφισαν. Πρόκειται για πρωτόγνωρο ποσοστό καθώς το 1994 η αποχή ήταν στο 26,8%, το 1999 29,7% και το 2004 "ψήλωσε" στο 36,8%.
Οι Έλληνες στις φετινές Ευρωεκλογές επέδειξαν μια συμπεριφορά ανάλογη με εκείνη των Ευρωπαίων συμπολιτών τους, οι οποίοι στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ απείχαν καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ.

Σίγουρα η στάση του μισού εκλογικού σώματος έχει πολιτικές διαστάσεις. Δείχνει δυσαρέσκεια και απογοήτευση. Και όποιοι εθελοτυφλούν πρέπει γρήγορα να ξυπνήσουν.

Θετικό για τον Περισσό η διατήρηση της τρίτης θέσης, αρνητικό η μη εκλογή τρίτου Ευρωβουλευτή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αποχή έπληξε και το ΚΚΕ και αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία για ένα κόμμα οργανωμένο που μπορεί να επιστρατεύει τα μέλη και τους ψηφοφόρους του.

Ανώμαλη προσγείωση για τον ΣΥΡΙΖΑ που έναν χρόνο πριν, κατέγραψε ποσοστό 18% (στις διάφορες δημοσκοπήσεις).
Το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να καθορίσει τις εξελίξεις στο εσωτερικό του Συνασπισμού, όπου η ανανεωτική πτέρυγα ζητά να επανεξετασθεί η γραμμή του κόμματος.

Μεγάλος κερδισμένος των Ευρωεκλογών ο ΛΑΟΣ. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης πέτυχε το ακατόρθωτο. Να αυξήσει θεαματικά τα ποσοστά του και να εκλέξει και 2ο Ευρωβουλευτή. Ο ΛΑΟΣ είναι 4ο κόμμα και αύξησε τα ποσοστά του σε ολόκληρη την χώρα...
Θεαματική άνοδο σημείωσε και στον Ν. Δράμας. Έφερε στην επικαιρότητα τα εθνικά θέματα και τους μετανάστες, παρουσίασε προτάσεις για την έξοδο από την κρίση ενώ "έξυπνη" ήταν και η αναφορά του προέδρου του για την πολυκατοικία και τους ενοίκους, όταν αναφέρονταν στην ευρύτερη παράταξη της κεντροδεξιάς.

"Ξεφούσκωσαν" αλλά βγάζουν Ευρωβουλευτή οι Οικολόγοι-Πράσινοι. Σίγουρα είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για ένα κόμμα που δεν είχε ούτε οργανωτική δομή ούτε παρουσία στα διάφορα πάνελ των Ευρωεκλογών.
Αξιοσημείωτο τέλος είναι το γεγονός ότι τα 21 μικρά κόμματα συγκέντρωσαν το ποσοστό ρεκόρ 7,36% που είναι υπερδιπλάσιο από το 3,05% των εθνικών εκλογών.
Σημαντικά ποσοστά κατέγραψαν το Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών καθώς και το Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο του Στέλιου Παπαθεμελή και του Κώστα Ζουράρι.
Έπεσε κάτω από τα ποσοστά που αναμένονταν η "Δράση" του Στ. Μάνου, που μάλλον αργά ξεκίνησε.

Σε επίπεδο Νομού Δράμας η ΝΔ απώλεσε μεγάλο μέρος της εκλογικής της δύναμης. Αν συγκρίνουμε με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές όπου είχε μια διαφορά 16 μονάδων, σίγουρα το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό.
Κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ και κυρίως ο ΛΑΟΣ που είναι πλέον τρίτο κόμμα στον νομό.

Κοντολογίς, ήταν μια καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ που κατέγραψε όμως και μαι αλλαγή νοοτροπίας στην ελληνική κοινωνία. Η μεγάλη αποχή πρέπει όλους να τους προβληματίσει. Και να αλλάξουν ρότα. Γιατί αλλιώς στις ερχόμενες εκλογές η αποχή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ