Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Σταύρος Δαϊλάκης

Βουλευτής Δράμας ΝΔ

Ο Καραμανλής είναι εθνικό κεφάλαιο, ηγέτης μακρά πνοής και εκτιμώ ότι μπορεί να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον βουλευτή Δράμας της ΝΔ κ. Σταύρο Δαϊλάκη.
Θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ήταν μία ψήφος πολλαπλών μηνυμάτων που μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την ΝΔ. "Πρέπει να κοιτάξουμε περισσότερο τα προβλήματα του λαού, να γίνουμε πιο αξιόπιστοι, να παράγουμε πολιτικό προϊόν", ανέφερε ο κ. Δαϊλάκης και υπογραμμίζει ότι ο κόσμος με την αποχή έστειλε το τελευταίο μήνυμα.
Προτείνει να γίνει στην Δράμα Νομαρχιακή Συνέλευση όπου θα εξεταστεί το εκλογικό αποτέλεσμα και δηλώνει χαρακτηριστικά "Ο κόσμος βαρέθηκε τον καταγγελτικό λόγο, την πόλωση, τις υπερβολές και τις κινήσεις χωρίς ουσία αλλά με μόνο στόχο τις εντυπώσεις. Προσωπικά κλείνοντας, θα έλεγα "Τέρμα τα λόγια"...

-κ. βουλευτά, πώς είδατε το εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου;
-Όπως το είδε όλος ο κόσμος, είδαμε το ΠΑΣΟΚ να είναι μετά από χρόνια η 1η δύναμη σε εκλογές που είχαν το "άρωμα" του φιλικού παιχνιδιού δηλαδή δεν είχαν τον φανατισμό εκείνο που συνηθίσαμε από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και άρα πιο εύκολα έφευγε η ψήφος από το ένα κόμμα στο άλλο δηλαδή είχαμε τουρισμό ψήφων.

-Ήταν ψήφος διαμαρτυρίας ή ψήφος αλλαγής;
-Ήταν μια ψήφος πολλαπλών μηνυμάτων. Όλα τα κόμματα πήραν το κομμάτι από το μήνυμα που τους αναλογεί, γι' αυτό και δεν είδαμε τα γνωστά πανηγύρια και τα δυνατά κορναρίσματα.

-Είναι αναστρέψιμο αυτό το αποτέλεσμα για την ΝΔ;
-Και βέβαια, είναι πολύ μεγάλη η ΝΔ για να πεθάνει από μια εκλογική "ήττα", γιατί πιστεύω ότι θα αποτελέσει μια παρένθεση και μόνο ή αν θέλετε θα λειτουργήσει ευεργετικά για το κόμμα μας. Είναι όπως λιποθυμάει κάποιος από την πολύ ζέστη και τον συνεφέρουμε από χαστούκια και ίσως αυτό το χαστούκι ήταν απαραίτητο σε όλους μας για να συνέλθουμε.
Μερικοί πρέπει να καταλάβουν ότι τα κόμματα είναι όπως οι συνθέσεις των λουλουδιών. Για να γίνει ένα ωραίο μπουκέτο χρειάζονται όμορφα λουλούδια, καλοδιατηρημένα για να αντέχουν αρκετές ημέρες, άνθρωπος που ξέρει να κάνει ή έχει κάνει πολλές φορές το μπουκέτο, το πως θα ακουμπάει το ένα λουλούδι πάνω στο άλλο δηλαδή να υπάρχει η ανάλογη αρμονία χρωμάτων που να είναι ελκυστικά, ούτως ώστε με την πρώτη ματιά να λες είμαστε εδώ.
Άρα ξεκινάς και καταλήγεις... Με όλα αυτά τι θέλω να πω. Ότι η ΝΔ ενώ της δόθηκαν και τα λουλούδια και οι ευκαιρίες για να κάνει ότι σύνθεση ήθελε, άφησε τα λουλούδια να μαραθούν. Αλλά επανέρχομαι και θέλω να τονίσω ότι η ΝΔ είναι πολύ μεγάλη για να πεθάνει όρθια.
Έχει εκπληκτικό κόσμο που είναι οι βαθιές ρίζες του κόμματος, έχει καρπό που είναι ο Κώστας ο Καραμανλής, απλώς θέλουμε λίγη μεγαλύτερη προσοχή στο πώς θα προσέχουμε το δέντρο δηλαδή την παράταξη.

-Για ποιον λόγο πέφτουν τόσο πολύ τα ποσοστά της ΝΔ στα μεγάλα αστικά κέντρα;
-Στα μεγάλα αστικά κέντρα ο κόσμος είναι συνηθισμένος λόγω της πίεσης του χρόνου να τα κάνει όλα γρήγορα. Σε αντίθεση με εμάς που μιλήσαμε για γρήγορο κράτος και ήμασταν το πιο αργό. Η δημόσια διοίκηση αποτελούσε, αποτελεί και μάλλον θα αποτελεί μια αγιάτρευτη πληγή για την κάθε κυβέρνηση που ανεβαίνει στην εξουσία αλλά δεν ξέρει ότι το δημόσιο αποτελεί την τροχοπέδη σε όποια μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
Φυσικά για το εκλογικό αποτέλεσμα έπαιξαν ρόλο και η ασφάλεια του πολίτη που στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη είναι μεγάλο ζητούμενο. Όπως και τα επεισόδια του Δεκεμβρίου που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους.

-Πως είδατε το αποτέλεσμα στον Ν. Δράμας;
-Αυτό θα πρέπει να το δουν αναλυτικά οι υπουργοί μας, οι υφυπουργοί μας, οι διοικητές οργανισμών για να μάθουν επιτέλους τις περιοχές που είναι πάντα με την ΝΔ και θα πρέπει κάποτε ανταποδοτικά να πάρουμε αυτά που δεν μας έδωσαν πχ Πανεπιστημιακή Σχολή, Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και γενικά δημοσίου χαρακτήρα εκπαιδευτικά ιδρύματα, νομικά πρόσωπα ΔΔ που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η πόλη και ο νομός.

-Δεν σαν προβλημάτισε το γεγονός ότι οι διαφορές των 10-17 μονάδων μειώθηκε στο 3%;
-Και βέβαια χρήζει συστηματικής ανάλυσης το εκλογικό αποτέλεσμα τόσο σε επίπεδο νομού, όσο και στους κατά τόπους δήμους όπου τα ποσοστά μας μειώθηκαν. Χρειάζονται άμεσες διορθωτικές κινήσεις χωρίς καθυστερήσεις, προτεραιότητες σε έργα ουσίας και όχι την κατασκευή έργων που θα κάνουμε το κέφι των εργολάβων αλλά το κέφι των πολιτών, στήσιμο κατά Δήμο Υγειονομικών Υπηρεσιών τύπου Αστικών Κέντρων Υγείας που ο πολίτης θα δει επιτέλους το κράτος να τον φροντίζει με την ευρεία έννοια, νοιώθοντας την σιγουριά, ότι μπορεί να ζήσει στον τόπο του.

-Λειτούργησε το κόμμα της ΝΔ ικανοποιητικά;
-Σίγουρα θα μπορούσε και καλύτερα να λειτουργήσει αλλά μέσα στο γενικότερο πολιτικό κλίμα ο καθένας έκανε το δικό του μπάνιο... Εύχομαι και ελπίζω όλα τα στελέχη να ξαναβρεθούν σύντομα στην μεγάλη "μπλε πισίνα" για ένα νέο ξεκίνημα που θα ξαναχαρήσει τις γνωστές νίκες τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.

-Με δεδομένα την διεθνή οικονομική κρίση, την οριακή πλειοψηφία και το αποτέλεσμα που καταγράφηκε στις κάλπες υπάρχουν δυνατότητες αλλαγής πολιτικής που μπορεί να φέρει ανατροπή στις ερχόμενες εκλογές;
-Επειδή πιστεύω ότι οι μεγάλες ευκαιρίες για μεγάλους ηγέτες είναι λίγες στην πολιτική τους διαδρομή, εκτιμώ ότι τώρα που είναι τα δύσκολα με σωστές κινήσεις μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα. Το ΠΑΣΟΚ δεν κέρδισε, χάσαμε εμείς.
Δεν έπεισε ότι έχει πρόγραμμα να κυβερνήσει τον τόπο. Ο Καραμανλής είναι εθνικό κεφάλαιο, είναι ηγέτης μακράς πνοής και εκτιμώ ότι μπορεί να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση.

-Μεγάλος νικητής των εκλογών, η αποχή. Σχεδόν 1 στους 2 Έλληνες δεν πήγαν να ψηφίσουν. Που κατά την άποψή σας οφείλεται;
-Στην κρίση του πολιτικού συστήματος. Σίγουρα θα πρέπει να γίνουμε πιο αξιόπιστοι, λίγα λόγια, πολλά έργα... Με άλλα λόγια να παράγουμε πολιτικό προϊόν επιτέλους. Ο κόσμος με την αποχή έστειλε το τελευταίο μήνυμα. Προσωπικά το έλαβα και θα προσπαθήσω ακόμη περισσότερο να βοηθήσω τον τόπο που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει από λύσεις και ανακούφιση.

-Για τον Σταύρο Δαϊλάκη πόσο διαφορετική είναι η επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών;
-Η επόμενη μέρα είναι σίγουρα ημέρα περισυλλογής μεμονωμένης αυτοκριτικής αλλά και κομματικής, γιατί πάνω απ' όλα μας ενδιαφέρει η ΝΔ, ο Κώστας ο Καραμανλής και η πορεία μας τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Επειδή όλα αυτά έχουν να κάνουν με κόσμο, πρέπει να κοιτάξουμε περισσότερο τα προβλήματα του λαού μας και ένα περισσότερο εδώ στην Δράμα που υπάρχει ένα μούδιασμα από το αποτέλεσμα.
Προσωπικά πιστεύω ότι μια καλή κίνηση είναι να πρωτοπορήσουμε και να κάνουμε σε επίπεδο χώρας πρώτοι μια Νομαρχιακή Συνέλευση ώστε και χρόνο να κερδίσουμε και να στείλουμε το μήνυμα ότι εμείς οι Δραμινοί ανησυχούμε και για την ΝΔ και για τον Κώστα Καραμανλή και για την ενότητα που είναι το ζητούμενο στις δύσκολες στιγμές. Αυτά τα τρία σημεία πρέπει να αποτελέσουν εγγύηση για μια νέα πορεία με λιγότερα λάθη, λιγότερη αλαζονεία και περισσότερη ουσιαστική παραγωγή πολιτικής.
Ο κόσμος βαρέθηκε τον καταγγελτικό λόγο, την πόλωση, τις υπερβολές και τις κινήσεις χωρίς ουσία αλλά με μόνο στόχο τις εντυπώσεις. Προσωπικά κλείνοντας, θα έλεγα "τέρμα τα λόγια".

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ