Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Δημήτρης Καρβούνης

Γραμματέας ΝΕ Συνασπισμού

Ο ΣΥΡΙΖΑ τάραξε τα λιμνάζοντα νερά του πολιτικού μας συστήματος... Είναι το μέλλον της Αριστεράς

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Γραμματέα της ΝΕ Συνασπισμού κ. Δημήτρη Καρβούνη.
Όπως τονίζει τον αιφνιδίασε και τον προβλημάτισε η "παραίτηση" Αλαβάνου, αν και τελικά είναι θετικό ότι την ανακάλεσε.
Τάσσεται υπέρ της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ που τάραξε τα λιμνάζοντα νερά του πολιτικού συστήματος.
Θεωρεί αυτονόητο ότι η ενότητα είναι απαραίτητη για να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, δηλώνει για το θέμα των μεταναστών ότι το μυστικό είναι η αλληλεγγύη και όχι η καταστολή.

-Τελικά ο κ. Αλαβάνος πήρε πίσω την παραίτησή του μετά από πιέσεις που δέχθηκε... Εκτονώθηκε η κρίση ή ακόμη είναι νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα;
-Είναι νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, πολύ περισσότερο αν αναλογιστούμε το ότι έχει προηγηθεί μια διαχείριση ενός αρνητικού αποτελέσματος, με τρόπο που πληγώνει όλους τους αριστερούς πολίτες οι οποίοι με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια έδωσαν την μάχη των Ευρωεκλογών.

-Σας αιφνιδίασε ο κ. Αλαβάνος με την παραίτησή του πριν λίγες μέρες;
-Αιφνιδίασε και προβλημάτισε τους πάντες γιατί ήταν μια κίνηση που δεν είχε συζητηθεί στα συλλογικά όργανα ούτε του Συνασπιμού, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ.

-Αιτία για όλα αυτά το αποτέλεσμα των πρόσφατων Ευρωεκλογών. Τι κατά την άποψή σας έφταιξε για το μη θετικό αποτέλεσμα;
-Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ήταν ο καταλύτης για την κρίση ηγεσίας που ξέσπασε. Οι αιτίες της είναι βαθύτερης και έχουν σχέση με την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της συλλογικότητας, τόσο στον Συνασπισμό, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Για τις αιτίες του αρνητικού αποτελέσματος έχει ξεκινήσει ένας βαθύς και ουσιαστικός διάλογος στις οργανώσεις.
Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη αιτία που οδήγησε στην ήττα αλλά συνδυασμός πολλών άλλων.

-Ποιοι είναι οι λόγοι, που σε συνδυασμό όπως είπατε, οδήγησαν στο αποτέλεσμα;
-Θα σας αναφέρω μερικές από τις εκτιμήσεις των συντρόφων, χωρίς να κάνω ιεράρχηση, γιατί ακόμη ο διάλογος συνεχίζεται. Οι αδυναμίες και οι ασάφειες στην προεκλογική τακτική, η αδυναμία να πείσουμε ειδικά τους νέους ότι δεν είμαστε ίδιοι με τους άλλους, ο τρόπος που διαχειριστήκαμε την εξέγερση του Δεκέμβρη παρ' όλο που όλοι συμφωνούν πως πολύ καλά κάναμε που συμμετείχαμε, η έλλειψη συνεννόησης στην ηγετική ομάδα.
Επίσης επηρέασαν και εξωγενείς παράγοντες, όπως το γεγονός ότι οι Ευρωεκλογές διεξήχθησαν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η οποία από μόνη της πυροδοτεί συντηρητικά αντανακλαστικά στους πολίτες, ειδικά αν δεν υπάρχει μπροστά της μια ξεκάθαρη εναλλακτική πρόταση.
Δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε επίσης ότι συνολικά στην Ευρώπη, παρατηρήθηκε υποχώρηση των δυνάμεων της Αριστεράς.

-Δεν αναφέρατε την κατάρτιση του Ευρωψηφοδελτίου όπου τελικά τέθηκε ως επικεφαλής ο κ. Χουντής αντί του νυν Ευρωβουλευτή κ. Παπαδημούλη... Θεωρήθηκε αδύναμη η υποψηφιότητα του κ. Χουντή. Έπαιξε αυτό ρόλο κατά την άποψή σας;
-Είναι και αυτή άλλη μια αιτία που επηρέασε το αποτέλεσμα. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν επηρέασε το ότι ο κ. Χουντής ήταν πρώτος ή η γκρίνια που ξέσπασε ύστερα από μια δημοκρατική διαδικασία μοναδική στα ελληνική κοινοβουλευτικά κόμματα, για την επιλογή των υποψηφίων στο Ευρωψηφοδέλτιο.

-Ο Λεωνίδας Κύρκος, ιστορικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς, πρότεινε διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και επιστροφή του Συνασπισμού στην προηγούμενη κατεύθυνσή του... Έχει κατά την άποψή σας μέλλον και προοπτική το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ;
-Ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτός ο πολιτικός οργανισμός ο οποίος τα τελευταία 3 χρόνια τάραξε τα λιμνάζοντα νερά του πολιτικού μας συστήματος. Συγκρούστηκε αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, με κάθε μεγάλο ή μικρό συμφέρον προσπαθώντας να υπερασπιστεί τις ανάγκες των πολλών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός, που ένωσε ένα μεγάλο αριθμό αριστερών οργανώσεων και ανένταχτων αριστερών πολιτών και πέτυχε σημαντικές νίκες σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μέλλον της Αριστεράς, αρκεί να διορθώσει τα λάθη, να βαθύνει τις επεξεργασίες του και την δημοκρατική του λειτουργία.
Η αριστερά έχει πληρώσει πολύ βαριά το τίμημα της περιχαράκωσης σε ομάδες και ομαδούλες, ιδεολογικής καθαρότητας.

-Αναφερθήκατε σε "κρίση ηγεσίας" και "έλλειψη συνεννόησης στην ηγετική ομάδα"... Για ποιον χτυπάει η καμπάνα;
-Όταν υπάρχει κρίση ηγεσίας η καμπάνα χτυπάει για όλους. Θα πρέπει λοιπόν τα κορυφαία στελέχη να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στους αγωνιστές και στις αγωνίστριες της Αριστεράς αλλά και στους Έλληνες πολίτες και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Στο πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν περισσεύει κανείς, απαιτείται όμως συλλογικότητα και δημοκρατική λειτουργία γιατί αλλιώς θα απογοητευθεί η βάση και τότε δεν θα μιλάμε πια για χτύπημα καμπάνας.

-Φοβάστε την διάσπαση;
-Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε την όλη κατάσταση δεν μας κάνει να είμαστε τόσο αισιόδοξοι. Όμως η ενότητα και η συνεννόηση είναι απολύτως απαραίτητη για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και θα πρέπει να την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

-Πώς κρίνετε την μέχρι τώρα λειτουργία του Προέδρου του Συνασπισμού κ. Τσίπρα;
-Ο κ. Τσίπρας είναι ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της μεγαλύτερης συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένας φέρελπις και καθόλα άξιος νέος πολιτικός, ο οποίος πιστεύει πολύ στις συλλογικές διαδικασίες, στην δημοκρατική λειτουργία και στις ριζοσπαστικές τομές. Το ζήτημα είναι, όντας μέλος της συλλογικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλλει δημιουργικά στο να αντιστρέψουμε την αρνητική κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί.

-Και αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές προέκυψε ως πρώτο θέμα η πάταξη της λαθρομετανάστευσης. Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για αυτό το πρόβλημα; Πώς μπορεί κατά την άποψή σας να αντιμετωπιστεί;
-Μετά τις εκλογές η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησαν την ατζέντα του ΛΑΟΣ και προχωρούν όχι σε πάταξη της λαθρομετανάστευσης αλλά σε πάταξη των μεταναστών.
Κατά την άποψή μας το θέμα των μεταναστών πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σαν μια ανθρωπιστική κρίση και σαν ένα παγκόσμιο φαινόμενο. 200 εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα βρίσκονται μακριά από τις πατρίδες τους και οι αιτίες είναι η φτώχεια, η πείνα, οι αρρώστιες, η έλλειψη νερού και οι πόλεμοι. Μια ανθρωπιστική κρίση την αντιμετωπίζεις με ανθρωπιά και ηθική. Το μυστικό είναι η αλληλεγγύη και όχι η καταστολή.
Όσον αφορά την χώρα μας, να έχουμε υπόψιν μας κατ' αρχήν ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά το πρόβλημα, πολύ περισσότερο όταν για χρόνια οι κυβερνήσεις μας δεν είχαν μεταναστευτική πολιτική και έτσι τα προβλήματα συσσωρεύτηκαν.
Η κατάσταση χειροτερεύει από την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αδιαφορεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες υποδοχής μεταναστών όπως η δική μας. Τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα χωρίς να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση... Κατά την γνώμη μας είναι αναγκαία η δημιουργία ανοικτών ξενώνων ή καταυλισμών στέγασης και φιλοξενίας των μεταναστών. Τονίζουμε το φιλοξενίας και όχι κράτησης, όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης, γιατί δεν είμαστε σε πόλεμο με τους μετανάστες.
Χρειάζεται να αρχίσει μια πραγματική διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών με προϋποθέσεις. Είναι ανάγκη να αλλάξει προσανατολισμό η τακτική της αστυνομίας ώστε να επικεντρώνεται στην διάλυση παράνομων κυκλωμάτων και όχι στο κυνήγι ανθρώπων που δεν έχουν χαρτιά. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους και των δήμων πρέπει συστηματικά να παρεμβαίνουν παρέχοντας υγειονομική περίθαλψη και φροντίδα.
Αυτά και άλλο μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας. Χωρίς να διακατεχόμαστε από φοβικά σύνδρομα. Όμως αν δεν υπάρξει πανευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης του ζητήματος τα πράγματα θα είναι δύσκολα έως αδύνατα να αντιμετωπιστούν ολοκληρωμένα. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις συ συνεργασία με όλες τις χώρες του νότου της Ευρώπης για να εξασφαλίσει της ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

-Πάντως κατανοείτε ότι υπάρχει πρόβλημα ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις...
-Υπάρχει πρόβλημα, ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές της χώρας. Το κρίσιμο για μας είναι να μην πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα χωρίς να υπολογίζουμε τις αιτίες που το δημιούργησαν. Είναι κρίμα και άδικο να αντιμετωπίζουμε τους μετανάστες σαν σκουπίδια, ειδικά εμείς μια χώρα που φημίζεται για την φιλοξενία της, για τις δημοκρατικές της αρχές, για την Χριστιανική της ηθική και μια χώρα η οποία έχει εκατομμύρια μετανάστες σκορπισμένους σε όλον τον πλανήτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ