Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Ο ΑΦΥΛΑΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ


Εγκαινιάσθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας Έκθεση Φωτογραφίας, που αφορά τους τόπους λατρείας στην Νοτιοδυτική Βουλγαρία.
Στην φωτογραφική έκθεση παρουσιάζονται διαχρονικά οι τόποι όπου ασκήθηκε λατρευτική δραστηριότητα από τα προϊστορικά χρόνια έως τις μέρες μας.
Είναι η δεύτερη μεγάλη διοργάνωση της ΙΗ' Εφορείας Αρχαιοτήτων. Προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι και η πρώτη αφορούσε Έκθεση Ζωγραφικής Βουλγάρας Ζωγράφου.
Σαν να μην έχουμε Δραμινούς δημιουργούς η Εφορεία Αρχαιοτήτων μάλλον ανέλαβε να μας επιμορφώσει με συνεχείς εκδηλώσεις που αφορούν την γειτονική χώρα και τους εκεί δημιουργούς.

Να τους ενημερώσουμε ότι από την Δράμα κατάγονται μεγάλα ονόματα των τεχνών και καλό θα ήταν να πραγματοποιήσουν και κάποια έκθεση καταξιωμένων Δραμινών Ζωγράφων...
Επίσης θα ήταν καλό να μας γνωρίσουν τους χώρους λατρείας στην Αν. Μακεδονία και Θράκη. Και μην μας πουν ότι είμαστε στενόμυαλοι. Απλά θεωρούμε υπερβολή να διοργανώνονται εκδηλώσεις μόνο για την γειτονική χώρα και όχι για τον τόπο μας.

Ήταν πολύ θετική η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας για το ενδεχόμενο εγκατάστασης Κέντρου Λαθρομεταναστών στον τόπο μας.
Όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να έρθουν στην Δράμα λαθρομετανάστες. Γιατί απλούστατα, εμείς εδώ δεν έχουμε πρόβλημα και είναι τρέλα ορισμένοι να πάρουν αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς.
Η Δράμα καλό είναι να "διαχειριστεί" όσους μετανάστες έχει και να μην έρθουν και άλλοι από άλλες περιοχές. Δεν είναι ρατσισμός είναι απλή λογική. Και είναι πολύ ουσιαστικό ότι συναίνεσαν όλες οι παρατάξεις στον Δήμο Δράμας.

Στην Δράμα βρέθηκε ο Αντώνης Γλύκας, Διευθυντικό Στέλεχος του Ράδιο Κορασίδη... Ο Αντώνης Γλύκας είναι πανελληνίως γνωστός με την εκπομπή του στο ΤΗΛΕΑΣΤΥ, όπου συνομιλεί με μεγάλους ποδοσφαιριστές του παρελθόντος.
Επίσης ως Γραμματέας των Παλαιμάχων του Ολυμπιακού Πειραιά, έχει οργανώσει δεκάδες αγώνες για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Σε συζήτηση που είχαμε δήλωσε γοητευμένος από την Δράμα, ενώ αναφέρθηκε και στην διοργάνωση ενός αγώνα παλαιμάχων Ολυμπιακού-Δόξας που θα ήθελε να διοργανωθεί στην πόλη μας.
Θαυμάσιος άνθρωπος ο Αντώνης, με το χαμόγελο στα χείλη και με αισιόδοξη διάθεση.

Ορισμένοι στην Δράμα ξεπέρασαν κάθε όριο. Βγαίνουν είτε τηλεφωνικά, είτε με δηλώσεις τους σε διάφορα τηλεοπτικά μέσα και κινδυνολογούν. Την μια αναφέρονται στην ασφάλεια του Κορυλόβου, την άλλη στην ποιότητα νερού της πόλης μας...
Λίγο μέτρο πάντως, σε όσα καταγγέλλονται δεν βλάπτει. Καλές οι μεγάλες κουβέντες και οι υπερβολές, όμως όσοι πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο και με αυτήν την δημόσια εικόνα κερδίζουν πλανώνται πλάνη οικτρά.

Ανοικτή επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρη Σταμάτη, απηύθυνε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Κορυφίδης. Εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκαν στην παρουσίαση του ΠΕΠ Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης.
Ο Περιφερειάρχης απάντησε λέγοντας ότι στην εκδήλωση καλούνται θεσμικοί παράγοντες και τελικοί δικαιούχοι, αυτοί δηλαδή που υλοποιούν το ΠΕΠ.
Καλό θα ήταν αυτές οι εκδηλώσεις να ήταν με πιο διευρυμένη σύνθεση και να γίνονταν και ο απαραίτητος διάλογος.

Άρχισε και το μέτρο περί απαγόρευσης του τσιγάρου σε δημόσιους και ιδιωτικούς κλειστούς χώρους. Παρ' όλα αυτά κανένας δεν γνωρίζει ποια υπηρεσία θα αναλάβει τον έλεγχο των καταστημάτων και γενικότερα των χώρων όπου θα απαγορεύεται το κάπνισμα.
Δεν θα έπρεπε όταν ξεκινά ένα τόσο σοβαρό μέτρο να είχε ξεκινήσει η ενημέρωση πολύ νωρίτερα; Αποδεικνύουμε και πάλι ότι στην Ελλάδα όλα γίνονται την τελευταία στιγμή.

Και φυσικά σε κάθε νομοσχέδιο υπάρχουν και τα απαραίτητα "παραθυράκια". Η απαγόρευση ισχύει από 1η Ιουλίου:
*Σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους
*Στα μέσα μεταφοράς, αεροδρόμια
*Σε καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, κυλικεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και ιδιωτικούς χώρους εργασίας
*Θα δημιουργηθούν ειδικοί χώροι για καπνιστές και ακολουθώντας το Πορτογαλικό και Ισπανικό μοντέλο, τα καταστήματα ΚΑΤΩ ΤΩΝ 70τμ θα μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι αποκλειστικά για καπνιστές ή για μη καπνιστές
*Είναι υποχρεωτική η δημιουργία χώρου για καπνίζοντες στις περιπτώσεις των δημοσίων υπηρεσιών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων που απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζόμενους, εφόσον υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους εργαζόμενους και τον εργοδότη
*Οι πελάτες παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμα από 50-500 ευρώ, ενώ οι υπεύθυνοι των καταστημάτων 1000 μέχρι 2000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής με δυνατότητα ακόμη και ανάκλησης της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.

Φυσικά το μέτρο θα κριθεί στην πράξη. Και θα δούμε αν τελικά κάτι αλλάξει ή όλα θα μείνουν ίδια και απαράλλαχτα...

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ