Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Κώστας Ευμοιρίδης

Νομάρχης Δράμας

Στην πολιτική σημασία έχει τί αντιλαμβάνεται ο δέκτης και όχι τί εκπέμπει ο πομπός

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Νομάρχη Δράμας Κωνσταντίνο Ευμοιρίδη.
Κρίνει ότι το μήνυμα των Ευρωεκλογών εστάλη προς όλες τις κατευθύνσεις αλλά πιστεύει ότι τα αποτελέσματα στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι τελείως διαφορετικά.
Ως κυριότερες αιτίες της μεγάλης πτώσης της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές θεωρεί τα παράπονα των πολιτών, την έλλειψη συστηματικής ενημέρωσης για το κυβερνητικό έργο και στο γεγονός ότι οι Ευρωεκλογές δεν ανατρέπουν την κυβέρνηση.
Χαρακτηρίζει τεράστιο το έργο της κυβέρνησης στον νομό. Παρ' όλα αυτά επιρρίπτει ευθύνες γιατί δεν προχώρησε η δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής και δεν δόθηκε το επίδομα παραμεθορίων.
Τέλος, αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό έργων για την επόμενη περίοδο.

-Τελικά ποιο ήταν το μήνυμα των Ευρωεκλογών;
-Ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και για τις παρατάξεις, που πήγανε καλά και για όσες δεν πήγαν. Η νίκη του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Το πρόβλημα είναι αν έγινε σωστή ανάγνωση από τα κόμματα του αληθινού περιεχομένου του μηνύματος.
Στην πολιτική σημασία έχει τι αντιλαμβάνεται ο δέκτης και όχι τι εκπέμπει ο πομπός. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα στις εθνικές εκλογές, πολύ δε περισσότερο στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι τελείως διαφορετικά.

-Ειδικότερα στον Ν. Δράμας που οφείλεται η μεγάλη πτώση της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές;
-Οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες όπως τα παράπονα των πολιτών και δεν έχει σημασία αν είναι δικαιολογημένα ή όχι, ή έλλειψη συστηματικής ενημέρωσης των πολιτών για το έργο της κυβέρνησης και στο γεγονός ότι με τις εκλογές αυτές δεν ανατρέπεται η κυβέρνηση.

-Θα πρέπει να ανησυχήσουμε τα τοπικά κομματικά στελέχη, οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες που πρόσκεινται στην ΝΔ από το αποτέλεσμα;
-Στην πολιτική πάντα πρέπει να ανησυχούν όλοι οι παράγοντες όλων των κομμάτων και περισσότερο σε ότι έχει σχέση με τις εθνικές εκλογές. Πιθανόν σε κάποιον μικρό βαθμό να επηρεάζουν και τις αυτοδιοικητικές εκλογές όπου τα αποτελέσματα είναι οριακά. Γιατί αν επηρέαζαν όσο και τις εθνικές εκλογές τότε δεν θα υπήρχε εξήγηση για το γεγονός ότι στις τελευταίες εκλογές της Νομαρχίας η κομματική διαφορά των 8 μονάδων έγιναν 19 μονάδες.

-Το τοπικό ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η πτώση των ποσοστών της ΝΔ στον νομό οφείλεται στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και στην έλλειψη έργων. Τι απαντάτε;
-Είναι λάθος η εκτίμηση αυτή. Όπως προείπα και στην αρχή, υπήρξαν κάποια παράπονα πολιτών αλλά έργο έχει συντελεσθεί τεράστιο, τόσο από πλευράς υποδομών και βελτίωση θετική του εισοδήματος των αγροτών-κτηνοτρόφων και πιο έντονος κοινωνικός χαρακτήρας είχε η πολιτική της κυβέρνησης.
Πρέπει να είναι κάποιος τυφλός για να μην βλέπει το έργο ή να μην γνωρίζει τον διπλασιασμό των συντάξεων του ΟΓΑ, του ΕΚΑΣ, των Πολυτεκνικών επιδομάτων, του επιδόματος ανεργίας...
Αυτή η κυβέρνηση έδωσε επίδομα θέρμανσης, επέστρεψε 1 δις ευρώ με το ΛΑΦΚΑ και κυρίως με τον Αναπτυξιακό Νόμο διεύρυνε τους δικαιούχους ένταξης (μπορούν να υπαχθούν όλοι), η Δράμα μπήκε στα υψηλότερα κίνητρα της χώρας, δόθηκε το 12% στις επιχειρήσεις για την απασχόληση, μεταφέρθηκε η πληρωμή οφειλών ως το 2006, στο 2016 με εγγύηση του δημοσίου...

-Πιστεύετε ότι τα δύο εκκρεμή θέματα το επίδομα παραμεθορίων και οι πανεπιστημιακές σχολές έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για το εκλογικό αποτέλεσμα;
-Δεν νομίζω ότι αυτά τα δύο θέματα επηρέασαν το εκλογικό σώμα, το οποίο τα δύο τελευταία χρόνια υπέστη πλύση εγκεφάλου από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των Αθηνών.

-Δεν θα έπρεπε παρ' όλα αυτά να δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις και στα δύο αυτά ζητήματα;
-Νομίζω ότι οι παράγοντες της Δράμας άσκησαν και ασκούν πιέσεις προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης του αιτήματος. Και η διεκδίκηση δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί.

-Ειδικότερα για το πανεπιστήμιο τι φταίει που ενώ πλησιάζουμε στον στόχο τελικά κάτι γίνεται και τα πανεπιστήμια ανοίγουν σε άλλες περιοχές;
-Η ευθύνη είναι των εκάστοτε Υπουργών Παιδείας. Οι οποίοι δεν είναι υπουργοί όλης της Ελλάδος στο θέμα αυτό, αλλά υπουργοί των νομών τους. Δυστυχώς αυτό συνέβη και με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και με κυβερνήσεις ΝΔ. Μην ξεχνάμε ότι όταν έγιναν 170 σχολές σε όλη την Ελλάδα με μια απόφαση και με χρήματα της ΕΕ δια στόματος Σημίτη εισπράξαμε στην Δράμα ένα τεράστιο όχι.

-Τελευταία συμμετείχατε σε συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομίας κ. Λέγκα. Ποια θέματα τέθηκαν;
-Τέθηκαν τα θέματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες του Νομού Δράμας και το επίδομα παραμεθορίων περιοχών. Μας άφησε με την αίσθηση ότι κάποια από τα αιτήματα θα τα ικανοποιήσει.

-Τι γίνεται με το θέμα των απολυμένων της Softex;
-Το πρόβλημα είναι να δοθεί η διετία το 1+1 για τους μικρούς σε ηλικία και συγχρόνως αρχίσαμε την μελέτη, κάνουμε επαφή για να ενταχθούν σε προγράμματα μεταγενέστερων νόμων για την εξασφάλιση απασχόλησης με ασφάλιση, μέχρι την οριστική συνταξιοδότησή τους.

-Τελευταία πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας ενημερωτική εκδήλωση για το κλείσιμο του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης... Σας είδαμε να αντιδράτε σκληρά στον τρόπο αντιμετώπισης της Δράμας, γενικότερα από την κυβέρνηση...
-Πράγματι, αντέδρασα σε υψηλούς τόνους κάτι που και στο παρελθόν έκανα με την σημερινή κυβέρνηση, γιατί προέχει η εξυπηρέτηση του νομού και των πολιτών του νομού και όχι του κόμματος. Αντέδρασα τόσο για την μεταχείρισή μας στα τομεακά έργα, στο θέμα του επιδόματος των παραμεθορίων περιοχών και της πανεπιστημιακής σχολής και έθεσα τους όρους κάτω από τους οποίους πρέπει να κινηθεί το νέο πρόγραμμα (ΕΣΠΑ).

-Είστε ικανοποιημένος από την συνεργασία σας με τον Περιφερειάρχη;
-Για την μέχρι σήμερα παρουσία του θα έλεγα ότι η συνεργασία μας ήταν άψογη. Για το μετέπειτα διάστημα θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα αντιμετωπισθεί η Δράμα.

-Και μια πρωτιά για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Είναι η πρώτη που διαθέτει σύστημα διαχείρισης ποιότητας ISO 9001-2008. Τι ακριβώς είναι;
-Η Νομαρχία Δράμας, είναι η πρώτη Νομαρχία της χώρας, που από τις 16 Ιουνίου 2009 διαθέτει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001-2008, για όλες τις συγχρηματοδοτούμενες πράξεις (προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση) και για τις πέντε διευθύνσεις που εμπλέκονται στην υλοποίηση Κοινοτικών Προγραμμάτων (Δ/νση Σχεδιασμού και Προγραμματισμού, Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών, Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων, Δ/νση Τοπογραφικής και Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών). Η πιστοποίηση έχει να κάνει με τον σχεδιασμό, τη διοίκηση, τη διαχείριση και την υλοποίηση Κοινοτικών, Εθνικών και Συγχρηματοδοτούμενων Έργων.
Με το ΕΣΠΑ 2007-2013 υπάρχει η υποχρέωση οι φορείς που θα εκτελούν έργα που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να διαθέτουν Διαχειριστική Επάρκεια. Η Διαχειριστική Επάρκεια δίνεται από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ήδη από τις 30 Δεκεμβρίου 2008 βρίσκεται σε ισχύ η Διαχειριστική Επάρκεια της Νομαρχίας Δράμας.
Η παραπάνω διαδικασία θα ισχύει μέχρι να τεθεί σε ισχύ το νέο πρότυπο του ΕΛΟΤ για όλους τους φορείς που εκτελούν έργα που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την Δ' Προγραμματική Περίοδο. Σε εκείνη τη φάση θα υποχρεωθούμε να συμμορφωθούμε με το νέο πρότυπο, αλλά βεβαίως η πιστοποίησή μας κατά ISO 9001-2008 θα κάνει σχετικά εύκολη τη νέα μας πιστοποίηση σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ 1429. Εξάλλου και η πιστοποίηση κατά ISO θα συνεχίσει να ισχύει.
Το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Δράμας περνά σε μια νέα εποχή, χρησιμοποιώντας νέα σύγχρονα συστήματα διοίκησης. Μετά την λήψη διαχειριστικής επάρκειας και την πιστοποίηση κατά ISO 9001-2008, προχωρεί για τη λήψη των εξής προτύπων:
1. ISO 14001 Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης
2. ISO 27001 Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Πληροφοριών
3. OHSAS 18001:1999 / ΕΛΟΤ 1801 Σύστημα για την Ασφάλεια και την Υγεία στους χώρους εργασίας
Όλες αυτές οι αλλαγές θα αποβούν τελικά υπέρ του πολίτη, καθότι προωθούν τη διαφάνεια και περιγράφουν σαφώς τις διαδικασίες κάνοντας ευκολότερη τη ζωή του.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Έχουμε σημαντικά θέματα σε εξέλιξη όπως η ολοκλήρωση της μελέτης του δρόμου Δράμας-Αμφίπολης, η ολοκλήρωση των μελετών τριών μεγάλων φραγμάτων (Λιβαδερού, Κ. Βροντούς, Χαμοκέρασα), οι δημοπρατήσεις σχολικών κτιρίων και άλλων μικρότερης εμβέλειας έργων.
Συνεχίζουμε με στόχο την αναβάθμιση του τόπου και την βελτίωση της ζωής των πολιτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ