Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ


Το Ασφαλιστικό
Έντονα αντέδρασαν φορείς και κόμματα στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τον διαχωρισμό του κλάδου υγείας από τον κλάδο ασφάλισης του ΙΚΑ, επικεντρώνοντας την κριτική τους στην "περιστολή" των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων...
Γεγονός πάντως είναι ότι το ασφαλιστικό σύστημα νοσεί και για την Ελλάδα το έτος κατάρρευσης του συστήματος συντάξεων, είναι όπως λένε οι ειδικοί το 2020.
Σίγουρα χρειάζεται ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Που θα δώσει λύσεις στα χρόνια προβλήματα αλλά και στις στρεβλώσεις και τις δυσλειτουργίες, που εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
Δεν θα αναφερθούμε στην σημερινή συγκυρία όπου η οικονομική κρίση μεγαλώνει το πρόβλημα. Και οι οικονομικές δυσκολίες, η μείωση της απασχόλησης και η ανασφάλιστη εργασία επηρεάζουν αρνητικά την πορεία των ασφαλιστικών ταμείων.
Θα αναφερθούμε σε έναν παράγοντα που τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα για ολόκληρη την ΕΕ και φυσικά και για την χώρα μας. Είναι η δημογραφική κρίση που μας απειλεί. Η Ελλάδα γερνάει και οι γεννήσεις μειώνονται. Το 2020, 1 στους 3 εργαζόμενους θα πλησιάζει ή θα έχει ξεπεράσει την ηλικία των 70 ετών.
Το σύστημα πρέπει να ικανοποιήσει ανάγκες ενός πληθυσμού που ωριμάζει ηλικιακά και μιας νέας γενιάς που πρέπει να δημιουργήσει σε συνθήκες επισφάλειας στην εργασία.
Σήμερα δυστυχώς τα ασφαλιστικά ταμεία μοιάζουν με τρύπιο κουμπαρά. Όπου δεν ελέγχονται οι δαπάνες. Άρα απαιτείται μια μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια σε ένα πλαίσιο συναίνεσης και συνεννόησης.
Που θα έχει ως στόχο να διασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητά τους, δηλαδή οι συντάξεις και οι παροχές τους όχι μόνο για μας αλλά και για τις γενιές που έρχονται. Όποιοι δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα εθελοτυφλούν.

ΥΓ
Η μεταρρύθμιση θα αποδώσει θετικά στηρίζοντας τις βασικές αρχές του συστήματος:
*Τον δημόσιο, καθολικό και αναδιανεμητικό χαρακτήρα
*Την αλληλεγγύη των γενεών
*Το τριμελές μοντέλο χρηματοδότησης (εργαζόμενοι, εργοδότες, κράτος) και την τελική εγγύηση της βιωσιμότητάς του από το κράτος

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ