Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Ο ΑΦΥΛΑΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ


Σοκ έχει προκαλέσει η ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς ότι κατά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, μετά από εντολή του διοικητή του σκότωσε 10 άτομα, μεταξύ των οποίων και έναν 19χρονο αιχμάλωτο στρατιώτη.
Η ομολογία δημιουργεί νέα δεδομένα αναφορικά με την εμπλοκή του τουρκικού στρατού στις εν ψυχρώ δολοφονίες ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων.

"Σκότωσα 10 ανθρώπους" είπε την μία μέρα, ανακάλεσε την επομένη λέγοντας ότι αυτά που είπε ήταν σενάριο ταινίας που έχει γράψει ο ίδιος για να δείξει τις κακές συνθήκες, τη στυγνότητα και την βαναυσότητα του πολέμου.

Γεγονός είναι ότι παρά τις γελοίες δικαιολογίες του ηθοποιού, η είδηση προκάλεσε σοκ σε όλους τους Έλληνες, σε μια περίοδο που οι προκλήσεις των γειτόνων μας αυξάνουν και φυσικά με δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ερντογάν συντηρεί την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν έχουν βελτιωθεί ουσιαστικά και όσοι εύκολα πίστεψαν ότι οι Τούρκοι άλλαξαν από την μια μέρα στην άλλη, καλό είναι να ανακαλέσουν και να μην πιστεύουν σε θαύματα.

Ας αφήσουμε όμως τα ελληνοτουρκικά και ας πάμε στα δικά μας...
Τον στρατηγικό στόχο της ανάπτυξης της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, συμβατά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε περιοχής, σκοπεύει να προσδιορίσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στους επόμενους μήνες μέσα από αξιόπιστες μελέτες στις οποίες θα εμπλέκονται και φορείς του δημοσίου ώστε να υπάρχει συναίνεση και η δέσμευση όλων στις κατευθύνσεις που θα αποφασιστούν.
Αυτό τόνισε ο Γεν. Γραμ. Της Περιφέρειας κ. Δ. Σταμάτης που προσδιόρισε τρεις τομείς του στρατηγικού στόχου που είναι: Οικονομία, επιχειρηματικότητα, τουριστική προβολή, αγροτική ανάπτυξη.
Σε πολύ θετική κατεύθυνση η εξαγγελία του Περιφερειάρχη, αρκεί φυσικά τα αποτελέσματα των μελετών να αξιοποιηθούν. Και να μην μείνουν στα συρτάρια. Η ενδοπεριφερειακή συνεννόηση και συνεργασία είναι μονόδρομος. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη στα στενά όρια των δήμων ή των νομών.

Και φυσικά αλίμονο αν η οικονομική ύφεση βάλει στο περιθώριο την ανάπτυξη... Η κρίση είναι πρωτοφανής. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν δυνατότητες εξόδου από την ύφεση.
Απαιτούνται μέτρα, άμεσα υλοποιήσιμα και προσωπικά αισιοδοξώ ότι μπορούμε να την ξεπεράσουμε με τις λιγότερες απώλειες.

Το κράτος έχει ήδη εγγυηθεί τις καταθέσεις σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα. Προχώρησε στην αύξηση του ελάχιστα νομικά εγγυημένου ορίου των καταθέσεων από τα 20.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ, ενώ παράλληλα ισχύει η πολιτική δέσμευση για την εγγύηση του συνόλου των καταθέσεων.

Παρ' όλα αυτά απαιτείται ενίσχυση της ρευστότητας ώστε να θωρακισθεί η ελληνική οικονομία. Η πιστωτική αγορά θα πρέπει να ξαναβρεί τους ρυθμούς της και το κόστος του χρήματος να μειωθεί. Μόνο έτσι θα διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Δυστυχώς οι τράπεζες βάζουν εμπόδια στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ενώ τα επιτόκια είναι υψηλά. Αν δεν αλλάξουν πολιτική τότε οι εξελίξεις προδιαγράφονται αρνητικές...
Τα στοιχεία για την αύξηση των ακάλυπτων επιταγών πρέπει να προβληματίσουν. Λύση δεν είναι η καταστροφή των επιχειρήσεων. Είναι η διευκόλυνσή τους.

Παρ' όλα αυτά βλέπουμε κάποιους όψιμα να θυμούνται τις επιχειρήσεις και την πολιτική δανειοδότησης τους.
Αλίμονο αν το σύστημα δεν βάζει κάποιους όρους, κάποια όρια και κανόνες στην δανειοδότηση των επιχειρήσεων. Δεν υπάρχουν επιχειρήσεις υγιείς και με προβλήματα; Δεν θα πρέπει να ελεγχθούν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν;

Μου είπε ένας φίλος που ασχολείται με τις επιχειρήσεις, ότι με όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα τελείωσαν οι εκτός ορίων και λογικής δανειοδοτήσεις.
Και φυσικά το επιχειρείν πλέον θα βασίζεται σε κανόνες και όρους. Αλίμονο αν δημιουργήσουμε μια επιχειρηματική ελίτ που θα στηρίζει τα όποια επενδυτικά της σχέδια σε δανεισμό.
Αυτό δεν είναι υγεία... Δεν προσφέρει τίποτε το ουσιαστικό στο οικονομικό και πολιτικό σύστημα.

Η πολιτεία πρέπει να βρει τους κανόνες και τα όρια. Η εκτός ορίων και κανόνων στήριξη των επιχειρήσεων μόνο κακό κάνει. Όποιος το καταλάβει νωρίς, θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στην πρωτόγνωρη οικονομική κρίση.

Άρα απαιτούνται όρια και κανόνες. Οτιδήποτε ανεξέλεγκτο μόνο αρνητικά λειτουργεί και δημιουργεί προβλήματα. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις για να το καταλάβουμε.

Κλείνοντας να απαντήσω και σε όσους φίλους επικοινώνησαν μαζί μου και μου ζήτησαν να σχολιάσω τα όσα γράφουν κάποιοι για μένα, επώνυμα και ανώνυμα.
Προσωπικά δεν επιθυμώ να σχολιάσω... Θα ήθελα παρ' όλα αυτά να παραπέμψω στον πάντα επίκαιρο λόγο του μεγάλου μας ποιητή Κώστα Καρυωτάκη στο ποίημά του "Υποθήκαι".
Γράφει ο ποιητής:
"Όταν ακούσεις ποδοβολητά
λύκων, ο Θεός μαζί σου!
Ξαπλώσου χάμου με μάτια κλειστά
και κράτησε την πνοή σου.

Κράτησε κάποιον τόπο μυστικό,
στον πλατύ κόσμο μια θέση.
Όταν οι άνθρωποι θέλουν το κακό,
του δίνουν όψη ν' αρέσει.

Του δίνουν λόγια χρυσά, που νικούν
με την πειθώ, με το ψέμμα,
όταν άνθρωποι διαφιλονικούν
τη σάρκα σου και το αίμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ