Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Λάζαρος Ζουρνατζής

Στέλεχος ΠΑΣΟΚ-τ. Νομάρχης Ξάνθης

Φιλοδοξία μου είναι να εκπροσωπήσω τον Δραμινό λαό στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τ. Νομάρχη Ξάνθης και επί 8 χρόνια επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο κ. Λάζαρο Ζουρνατζή.
Δηλώνει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Υπογραμμίζει ότι η αποχή πρέπει να ερμηνευθεί και να εντοπιστούν τα αίτια που οδήγησαν τους πολίτες στις παραλίες.
Τέλος, δηλώνει παρών στους πολιτικούς αγώνες και φιλοδοξία του είναι να εκπροσωπήσει τον Δραμινό λαό στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

-κ. Ζουρνατζή, είστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών;
-Σε αυτές τις εκλογές κατεγράφη μια καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ η οποία δημιουργεί μια νέα αφετηρία και δρομολογεί μια νέα πολιτική δυναμική στην από δω και πέρα πορεία του ΠΑΣΟΚ.

-Η πτώση των ποσοστών σε σχέση με τις εκλογές του 2007 και η μεγάλη αποχή σας προβληματίζουν;
-Αναμφίβολα ναι. Αυτά τα δύο δεδομένα η αποχή και η πτώση των ποσοστών αποτελούν πολιτικά στοιχεία που πρέπει να ερμηνεύσουμε μέσα από έναν αυθεντικό διάλογο με την ελληνική κοινωνία, για να εντοπιστούν και να αναλυθούν οι αιτίες που τα γεννούν.

-Τι κατά την άποψή σας οδήγησε στην μεγάλη αποχή;
-Ενώ βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο για να στείλουμε αντιπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο ως χώρα, δεν αφιερώσαμε (τα κόμματα στο σύνολό τους σχεδόν) τον αναγκαίο χρόνο και το προσήκον ενδιαφέρον για την Ευρώπη που θέλουμε.

-Δηλαδή φταίει μόνο η έλλειψη ενημέρωσης;
-Και αυτό, κυρίως όμως δεν πείσαμε τον ελληνικό λαό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας κοινωνικοπολιτικός θεσμός σε εξέλιξη και υπό διαμόρφωση που επηρεάζει σημαντικά και βαθύτατα τις εγχώριες εξελίξεις.

-Η σκανδαλολογία, η οικονομική κρίση, η αδιαφάνεια δεν απαξίωσαν το πολιτικό σύστημα με φυσική συνέπεια την αδιαφορία των πολιτών;
-Αναμφίβολα και αυτό ισχύει σε μια διαχρονική πολιτική διαδικασία. Η παραπολιτική είτε έχει την μορφή της σκανδαλολογίας είτε τον χαρακτήρα της μικροπολιτικής μεγαλώνει την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στα κόμματα και απαξιώνει το πολιτικό σύστημα με συνέπεια ο πολίτης με τον χρόνο να αποστασιοποιείται από τα πολιτικά δρώμενα και να αδιαφορεί για τα κορυφαία πολιτικά γεγονότα όπως είναι οι εκλογές.

-Και στον Νομό Δράμας η διαφορά με την ΝΔ μειώθηκε πάρα πολύ και τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ικανοποιημένα. Που πιστεύετε ότι οφείλεται η πτώση της ΝΔ στον νομό;
-Φαίνεται ο Δραμινός λαός να είναι απογοητευμένος και από τους εκπροσώπους του σε επίπεδο κόμματος ΝΔ αλλά και σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης. Τα τοπικά στελέχη της ΝΔ δεν μπορούν να πείσουν την κυβέρνηση να σκύψει με ευαισθησία στα προβλήματα του Νομού Δράμας και να δώσουν σ' αυτόν τον τόπο τα αυτονόητα και στοιχειώδη που δικαιούται. Την ίδια ώρα, άλλοι νομοί παίρνουν πολύ περισσότερα και καμιά φορά και το δίκαιο της Δράμας.

-Τι εννοείτε όταν λέτε για αυτονόητα και στοιχειώδη;
-Ο μόνος νομός σε όλη την χώρα που δεν έχει πετύχει την άρση της απομόνωσης είναι η Δράμα. Πέρασαν 4 Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και η Δράμα που απέχει 30 χλμ από την Εγνατία οδό, δεν συνδέεται με αυτόν τον Αναπτυξιακό Άξονα με έναν σύγχρονο ταχείας κυκλοφορίας και ασφαλή οδικό άξονα.
Όταν η Ελλάδα έχει Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, η Δράμα περιορίζεται προς το παρόν σε δύο τμήματα ΤΕΙ, τα οποία δεν είναι και εξαιρετικά ελκυστικά.
Όταν ο Νομός Δράμας, ο κατ' εξοχήν παραμεθόριος νομός που θα έπρεπε να είναι ο πρώτος στη λίστα των παραμεθορίων περιοχών με όλα τα ευεργετήματα που προβλέπει ο νόμος, εξαιρείται, για μας είναι μια ακόμη ανεκπλήρωτη διεκδίκηση.
Αν συνεχίσω την καταγραφή θα χρειαστεί να συντάξουμε ολόκληρο κατάλογο.

-Δεν έχει το ΠΑΣΟΚ ευθύνες για την αρνητική πορεία του τόπου μας;
-Σαφώς και θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα. Αλλά όποιο μεγάλο αναπτυξιακό έργο έγινε στον νομό μας, έγινε με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όμως να σταματήσει το ανέκδοτο που προκαλεί άλλοτε γέλιο και άλλοτε καγχασμό, το οποίο χρησιμοποιούν σαν εύκολο, ανέξοδο και απολίτικο επιχείρημα στελέχη της ΝΔ, ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. Ούτε οι πιο φανατικοί υποστηρικτές της ΝΔ δεν στήνουν πια αυτί σε τέτοια ανόητα επιχειρήματα.

-Το αποτέλεσμα που καταγράφηκε σε επίπεδο διευρυμένης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης δίνει οριακό προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ... Σημαίνει αλλαγή δεδομένων στην διεκδίκηση της διευρυμένης;
-Βέβαια οι εθνικές εκλογές και οι Αυτοδιοικητικές είναι εκλογές με διαφορετικό χαρακτήρα. Όμως η κομματική υπεροχή του ΠΑΣΟΚ στους τρεις νομούς δημιουργεί έναν ευνοϊκό πολιτικό όρο για τις επικείμενες Νομαρχιακές Εκλογές, ο οποίος σε συνδυασμό με έναν φτωχό απολογισμό Αυτοδιοικητικού έργου στην διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, δημιουργεί ένα ευνοϊκό πολιτικό πεδίο μιας νικηφόρας εκλογικής αναμέτρησης.
Βέβαια δεν πρέπει να γίνουν τα λάθη στις επιλογές των προσώπων που έγιναν στις προηγούμενες εκλογές.

-Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να δεσμευτεί κεντρικά για σειρά ανοικτών διεκδικήσεων της Δράμας; Κάτι τέτοιο είδαμε με τον Διευρωπαϊκό Άξονα Ε61.
-Σαφώς και υπάρχουν ώριμα αιτήματα, τα οποία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του νομού και στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.

-Πότε βλέπετε εκλογές;
-Οι εκλογές μπορεί να γίνουν και το Φθινόπωρο και την Άνοιξη. Θα εξαρτηθεί από την συγκυρία που θα προκύψει και που ενδεχόμενα θα δίνει αβαντάζ στην ΝΔ...

-Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι οδηγεί την χώρα σε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνούν στο πρόσωπο. Δεν είναι αλήθεια ότι το ΠΑΣΟΚ προκαλεί τις εκλογές;
-Η ΝΔ θα αποφύγει πάση θυσία να χρεωθεί τις εκλογές διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι αδυνατεί να κυβερνήσει και έμμεσα παραχωρεί την κυβέρνηση στο ΠΑΣΟΚ.
Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένο να ζητήσει εκλογές γιατί η χώρα βουλιάζει μέρα με την ημέρα σε ένα πέλαγος προβλημάτων, σκανδάλων και οικονομικών αδιεξόδων. Οι εκλογές θα γίνουν διότι, μην έχετε αμφιβολία, τις θέλει και ο ελληνικός λαός.

-Θα είστε παρών στις εκλογές;
-Όπως πάντοτε δεν έλειψα σε δύσκολες στιγμές από το πεδίο των αγώνων και θέτω τον εαυτό μου στην διάθεση του κινήματος για έναν αγώνα νικηφόρο και με όραμα, για μια Δράμα ισχυρή και για έναν Δραμινό λαό υπερήφανο.

-Δεν αποκλείεται δηλαδή να είστε υποψήφιος...
-Φιλοδοξία μου είναι να εκπροσωπήσω τον Δραμινό λαό στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ