Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Νίκη Κεφαλίδου

Νομαρχιακή Σύμβουλος “Υπερνομαρχία Πολιτών”

Οι όποιες διεκδικήσεις των τοπικών αρχόντων μας εξαντλούνται σε μια επικοινωνιακή πολιτική, εξαγγελίες και φιέστες

Στην συνέντευξη της εβοδομάδας φιλοξενούμε την Νομαρχιακή Σύμβουλο της "Υπερνομαρχίας Πολιτών" κ. Νίκη Κεφαλίδου.
Καταγγέλει την Νομαρχιακή Αρχή ότι στα 10 χρόνια που διοικεί το Νομό δεν έγινε κανένα μεγάλο έργο στον Νομό ενώ το Φαλακρό, ο σημαντικότερος τουριστικός προορισμός, απαξιώθηκε.
Θεωρεί ότι την κύρια ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στον τόπο έχουν οι τοπικοί άρχοντες που δεν έχουν καθορίσει διεκδικητικό πλαίσιο με συγκεκριμένους ιεραρχημένους στόχους.
Πιστεύει ότι η αρνητική πορεία μπορεί να αντιστραφεί με σκληρή δουλειά ξεκινώντας από τα αυτονόητα.
Τέλος, εκφράζει την άποψη ότι ο Β' βαθμός Αυτοδιοίκησης με τον αιρετό Νομάρχη έκλεισε τον κύκλο του και πρέπει να μετεξελιχθεί στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αιρετό Περιφερειάρχη.

-Καταγγείλατε ως παράταξη ότι δεν γίνεται τίποτε το ουσιαστικό στον νομό και ότι λείπουν οι μεγάλες παρεμβάσεις... Μήπως είστε υπερβολικοί;
-Δέκα χρόνια από το 1999 που άρχισε το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης διοικεί τη Νομαρχία η σημερινή Νομαρχιακή Αρχή, δυστυχώς στα δέκα αυτά χρόνια δεν καταφέραμε να κατασκευάσουμε ούτε ένα τμήμα Οδικού Άξονα ταχείας κυκλοφορίας. Στον απολογισμό της η Νομαρχιακή Αρχή θεωρεί ως την μεγαλύτερη της επιτυχία την χρηματοδότηση μιας μελέτης, που αφορά ένα τμήμα 26 χιλιομέτρων του δρόμου Δράμας Αμφίπολης. Η μελέτη έκανε 2 χρόνια να ξεκινήσει, είναι ακόμη στην αρχή της, και έργο ονοματισμένο με αυτό τον τίτλο δεν υπάρχει στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς. Τι να πούμε για το Φαλακρό, τον σημαντικότερο τουριστικό προορισμό του νομού μας, το άφησαν να απαξιωθεί, εννέα ολόκληρα χρόνια και δεν λύθηκε ακόμη το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και σήμερα ομολογούν την πλήρη αποτυχία της διαχείρισης του.

-Ποια είναι η ευθύνη των τοπικών φορέων; Δεν διεκδικούν σωστά ή φταίει κάτι άλλο;
-Το 2007 βάλαμε για πρώτη φορά ως παράταξη το θέμα της διεκδίκησης της κατασκευής των σημαντικών Οδικών Αξόνων του νομού μας (κάθετος άξονας, άξονας 61 κ.λ.π.) στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και ζητήσαμε να υποβάλλουμε αίτημα στην εταιρεία Εγνατία Οδό Α.Ε. να αναλάβει την κατασκευή τους, πράγμα που ήδη έχουν κάνει οι διπλανοί νομοί, ώστε να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση από το τομεακό πρόγραμμα του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. που έχει τα μεγάλα ποσά και να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε οδικό άξονα ταχείας κυκλοφορίας που να μας συνδέει με την Εγνατία Οδό, για άρση της απομόνωσης του νομού μας. Η απάντηση που πήραμε από τον νομάρχη τον κύριο Ευμοιρίδη προσωπικά είναι ότι ο κάθετος άξονας έγινε, είναι οι μικροβελτιώσεις του δρόμου Δράμας Νευροκοπίου, και γίνεται με τον Περιφερειακό, την παράκαμψη των Κρηνίδων και άλλες μικροεπεμβάσεις που προγραμματίζονται. Μάλιστα δεχθήκαμε και επίθεση με ειρωνικά σχόλια. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τον νομό μας, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης αναλογεί στο Νομάρχη και στο Δήμαρχο της Δράμας. Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν έχουμε καθορίσει διεκδικητικό πλαίσιο με συγκεκριμένους ιεραρχημένους στόχους τους οποίους πρέπει σταθερά να διεκδικούμε. Οι όποιες διεκδικήσεις των τοπικών αρχόντων μας εξαντλούνται σε μια επικοινωνιακή πολιτική, εξαγγελίες και φιέστες.

-Ήταν όλα θετικά πριν αναλάβει την διακυβέρνηση η ΝΔ; Δεν υπάρχουν ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ;
-Όχι φυσικά, υπήρξαν και λάθη και παραλήψεις, έγινε όμως και ένα πολύ σημαντικό έργο. Ασκήθηκε υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, οι εισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους λειτουργούσαν, περιορίσθηκαν τα ελλείμματα, μπήκαμε στην ΟΝΕ κάτι που φάνταζε σχεδόν αδύνατο, καταφέραμε να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έγιναν πολύ σημαντικά έργα υποδομών ενώ παράλληλα καθιερώθηκαν για πρώτη φορά αυστηροί κανόνες και έλεγχοι στον ευαίσθητο αυτό τομέα, και στον τομέα της διαφάνειας για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν ανεξάρτητες αρχές ελέγχου.
Δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία δεν έχει να επιδείξει θετικό έργο, αποδομήθηκε το κοινωνικό κράτος νοσοκομεία, δομές κοινωνικής στήριξης καταρρέουν, το Δημόσιο Χρέος έχει εκτιναχτεί στα ύψη, κανένα μεταρρυθμιστικό έργο δεν προχωρεί. Ο Πρωθυπουργός δέσμιος συσχετισμών και ισορροπιών δεν τολμά εκείνες τις τομές που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του κυβερνητικού έργου, τα αρνητικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής χρεώνονται στους Υπουργούς.

-Μπορεί να αντιστραφεί η αρνητική πορεία του νομού και αν ναι με ποιο τρόπο;
-Φυσικά και μπορεί, με συντονισμένη προσπάθεια, με σκληρή δουλειά, ξεκινώντας από τα αυτονόητα, να κατασκευάσουμε τους Οδικούς μας άξονες (δρόμους ταχείας κυκλοφορίας) να εξασφαλίσουμε δηλαδή την πρόσβαση στο νομό μας που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη, να αναδείξουμε το Φαλακρό σε πόλο έλξης παίρνοντας σοβαρές αποφάσεις υλοποιήσιμες. Ο ιδιαίτερος φυσικός πλούτος του νομού μας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την βάση για την ανάπτυξη του, με συνδυασμένες δράσεις, προσανατολισμού του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για παραγωγή διατροφικών προϊόντων, καθιέρωση κανόνων στην οικιστική ανάπτυξη των ορεινών χωριών μας, παροχή υπηρεσιών εναλλακτικού τουρισμού. Καταθέσαμε ως παράταξη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των αγροτοκτηνοτρόφων μας για να προχωρήσουν στην δημιουργία επιχειρήσεων (Επιχειρηματική Αγροτική Πολιτική), επιχειρήσεων που θα παράγουν, μεταποιούν, συσκευάζουν, τυποποιούν, διακινούν και διαθέτουν τα προϊόντα στις αγορές, για να περιοριστεί η ενδιάμεση αφαίμαξη του αγροτικού εισοδήματος, για να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα στον αγροτικό τομέα.

-Αναδείξατε ως νομαρχιακή παράταξη αρκετά θέματα (χωροταξικό, τουριστική προβολή, ΑΝΦΑ κλπ). Προέκυψε κάτι ουσιαστικό ή μείνατε στην συζήτηση;
-Όλα τα σοβαρά θέματα που θα έπρεπε να απασχολούν το νομό μας ήρθαν για συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο με δική μας πρωτοβουλία, για όλα καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις, πολλές απ αυτές γίνανε αποδεκτές από την πλειοψηφούσα παράταξη τουλάχιστον φραστικά, στην συνέχεια όμως ξεχάστηκαν. Όταν διοικείς το νομό με γνώμονα τις πελατειακές <<εξυπηρετήσεις>> και όλα τα μεγάλα ζητήματα Οδικοί Άξονες, ΑΝΦΑ, Αγροτικό, κ.λ.π. τα αφήνεις στην τύχη τους μην περιμένουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα.

-Πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση απολογισμού δράσεων του ΠΕΠ ΑΜ-Θ. Ως "Υπερνομαρχία Πολιτών" δεν συμμετείχατε γιατί δεν προσκληθήκατε. Σας ικανοποίησαν οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τον Περιφερειάρχη κ. Σταμάτη;
-Πληροφορηθήκαμε από τις εφημερίδες την δήλωση του κ. Σταμάτη πως όλες οι προτάσεις από τους φορείς υλοποίησης για ένταξη έργων στο πρόγραμμα της Περιφέρειας έγιναν αποδεκτές από αυτόν, υπονοώντας ότι η ευθύνη για την τελευταία θέση του νομού μας σε χρηματοδότηση, στο σύνολο των πέντε (5) νομών της περιφέρειας, ανήκει στους τοπικούς άρχοντες του νομού.
Η διαπίστωση αυτή φυσικά και μας θλίβει, υπάρχει πολιτική ευθύνη για τον σχεδιασμό, την ετοιμότητα την οργάνωση των Υπηρεσιών που υλοποιούν τις δράσεις.

-Στην τελευταία συνεδρίαση του διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου παραβρέθηκε και ο Υπουργός Τουρισμού κ. Μαρκόπουλος. Τέθηκαν τα εκκρεμή θέματα που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής ή μείναμε σε θεωρητικές συζητήσεις;
-Ο κ. Υπουργός αρκέστηκε σε γενικόλογες αναφορές, καμία αναφορά στα καυτά θέματα που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Τι θα γίνει με το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού, με τα θερμιά του Παρανεστίου; Πως μπορούμε να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη της Θάσου με σεβασμό στο περιβάλλον, και να μην έχει ακόμη δρομολογηθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του νησιού που θα καθορίσει τις χρήσεις γης;

-Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το 1994 είχε χαρακτηρισθεί επαναστατικός θεσμός. 15 χρόνια μετά βλέπουμε μια στασιμότητα. Έχει υποβαθμιστεί ο ρόλος του εκλεγμένου νομάρχη;
-Ο Β΄ βαθμός Αυτοδιοίκησης με την Νομαρχία και τον αιρετό Νομάρχη έκλεισε τον κύκλο της, πρέπει να μετεξελιχθεί στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αιρετό Περιφερειάρχη. Μόνο με την αυτοδιοικούμενη Περιφέρεια ως Κρατίδιο θα γίνει αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων από το Κέντρο προς την Περιφέρεια. Το μέγεθος των Περιφερειών, πληθυσμιακό, οικονομικό, πόρων, θα δώσει την δυνατότητα για ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και διεκδίκησης κοινοτικών πόρων. Άλλωστε οδηγούμαστε στην Ευρώπη των Περιφερειών.

-Επηρεάζει τις ερχόμενες Νομαρχιακές Εκλογές το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών στην Διευρυμένη;
-Φυσικά και επηρεάζει, ο κόσμος και στους τρεις νομούς κουράστηκε από το συγκεκριμένο πλέγμα εξουσίας των τοπικών αρχόντων και τα συμφέροντα που κινούνται γύρω απ αυτό. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα γίνει ανατροπή της κρατούσας κατάστασης. Συναισθανόμενοι τις ευθύνες μας, συνεχίζουμε να δουλεύουμε σταθερά και με υπευθυνότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ