Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ


Η Οικοδομή
Σε βαθιά κρίση έχει περιέλθει ο κατασκευαστικός κλάδος, γεγονός που σηματοδοτεί ακόμη βαθύτερη κρίση σε ολόκληρη την οικονομία της χώρας και προδιαγράφει δυσοίωνο το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων, όχι μόνο στις κατασκευές αλλά και σε περίπου 400 επαγγέλματα που έχουν σχέση με αυτές.
Ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2009 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, χάθηκαν 27.000 θέσεις εργασίας, για πρώτη φορά από το 1998, ενώ από τις αρχές του 2008 συνολικά 32.000 άνθρωποι που εργάζονται στον κατασκευαστικό κλάδο έχουν μείνει άνεργοι.
Η δραστική περικοπή των τραπεζικών δανείων και ταυτόχρονα η σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού των ελληνικών νοικοκυριών, η αβεβαιότητα για το μέλλον του οικογενειακού προϋπολογισμού καθώς και οι σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις ήταν οι βασικές αιτίες της μεγάλης μείωσης της ζήτησης για νέες κατοικίες.
Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του Πανελληνίου Συνδέσμου Ανωνύμων Περιορισμένης Ευθύνης και Προσωπικών Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ), η συνολική κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα εμφανίζεται σταθερά μειωμένη από το 2002 και μετά, σε σχέση με το 2000.
Η χρηματοοικονομική κρίση που ξέσπασε πριν 1 περίπου χρόνο, επιδείνωσε την κατάσταση. Η κυβέρνηση μέχρι τώρα παρακολουθεί αμήχανα τον κατασκευαστικό τομέα να καταρρέει, όταν οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες -γνωρίζοντας ότι ο κατασκευαστικός τομέας είναι "ατμομηχανή της οικονομίας"- στηρίζουν δραστικά τα προγράμματα επενδύσεων και δημιουργίας υποδομών, ώστε να ανακάμψει.
Ας ευχηθούμε έστω και την ύστατη ώρα κάτι τέτοιο να γίνει και στην χώρα μας, γιατί αλλιώς οι συνέπειες θα είναι ακόμη χειρότερες.

Αδιέξοδο
Το ένα μετά το άλλο σπάνε τα αρνητικά ρεκόρ οι ακάλυπτες επιταγές που σκάνε στην αγορά, ενώ μακραίνει η μαύρη λίστα του "Τειρεσία".
Το φαινόμενο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αν δεν αλλάξει η κατάσταση το 70-80% των επιχειρηματιών θα αποκλειστεί από τον τραπεζικό δανεισμό και η μόνη διέξοδος τότε θα είναι ο δανεισμός από τους τοκογλύφους.
Οι επιχειρήσεις που μπαίνουν στην μαύρη λίστα δεν έχουν χρηματοδοτική διέξοδο ενώ η μείωση του πλαφόν δεν βοηθά τους συνεπείς επαγγελματίες. Το τραπεζικό σύστημα οφείλει να στηρίξει την ρευστότητα των επιχειρήσεων και να μην αφήσει υγιείς επιχειρήσεις να καταρρεύσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ