Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ


Ξεκινά ο Καποδίστριας 2
Όποιος το κατάλαβε το κατάλαβε...
Η κυβέρνηση προωθεί την διοικητική αναδιάρθρωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) με την συνένωση των Δήμων. Είναι ο "Καποδίστριας Νο.2" που είναι προ των πυλών.
Ως γνωστόν πριν λίγα χρόνια είχε εφαρμοστεί το πρόγραμμα των Αναγκαστικών Συνενώσεων.
Οι αντιδράσεις τότε ήταν έντονες γιατί δεν ρωτήθηκαν οι τοπικές κοινωνίες. Η ΝΔ είχε στις προεκλογικές της δεσμεύσεις μέχρι το 2004, την επανεξέταση ορισμένων περιπτώσεων όπου υπήρχαν αδικίες και λάθη. Στην πράξη ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις όπου αποκαταστάθηκαν λάθη και παραλείψεις.
Σήμερα όλοι κατανοούν ότι πρέπει να πάμε σε ακόμη ευρύτερες συνενώσεις. Στον 21ο αιώνα όπου όλα αλλάζουν δεν μπορεί η δομή του κράτους να είναι τριτοκοσμική με πολλές Νομαρχίες και εκατοντάδες δήμους, πολλοί εκ των οποίων είναι "σφραγίδες", με πολλά προβλήματα και ελάχιστες δυνατότητες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να ανασυγκροτηθεί.
Θέλετε ένα παράδειγμα;
Πως θα προγραμματίσεις και θα σχεδιάσεις για το Δ' ΚΠΣ με Δήμους 2 και 3 χιλιάδων κατοίκων; Όταν σε ακτίνα 5 χλμ. έχεις Δήμους όπως η Πρώτη, η Κορμίστα, το Ροδολείβος, είναι δεδομένο ότι δεν μπορείς να λειτουργήσεις σοβαρά.
Για να αποκτήσουμε Αυτοδιοίκηση παραγωγική και ωφέλιμη για τους πολίτες είναι απαραίτητη η μείωση του αριθμού των Δήμων και των Νομαρχιών. Είναι για το συμφέρον του τόπου.

Η συνεργασία των δήμων
Πολύ σημαντική η σύσκεψη δημάρχων που πραγματοποιήθηκε με στόχο την προώθηση της ανακύκλωσης στην ευρύτερη περιοχή.
Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και οι Δήμαρχοι Δράμας, Καβάλας, Κομοτηνής και Φιλίππων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρώτη αυτή συνάντηση και ευχήθηκαν να αποτελέσει την αφορμή για συνεργασία και σε άλλους τομείς.
Είναι πολύ θετικό οι Δήμαρχοι των πρωτευουσών των νομών να συνομιλούν. Η Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να είναι κλεισμένη στο καβούκι της. Να ορθώνει τείχη. Μπορεί να βρει μορφές συνεργασίας και κοινές δράσεις.
Και μια από τις δράσεις που μπορεί να γίνει μόνο με συνεργασία, είναι η ανακύκλωση. Ας ευχηθούμε να γίνουν ανάλογα βήματα και σε άλλους τομείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ