Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Χριστόφορος Κορυφίδης

Επικεφαλής Παράταξης “Υπερνομαρχία Πολιτών”

Στηρίζω τον Βαγγέλη Βενιζέλο γιατί μπορεί να δώσει νέα πνοή και δυναμική στο κόμμα

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον επικεφαλής της Νομαρχιακής Παράταξης "Υπερνομαρχία Πολιτών", στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Χριστόφορο Κορυφίδη.
Ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Όπως τόνισε, το ΠΑΣΟΚ είχε πρόβλημα επιλογών σε τομείς πολιτικών αλλά και σε συμπεριφορές προσώπων.
Επίσης ξεκάθαρα δηλώνει ότι στηρίζει τον Βαγγέλη Βενιζέλο γιατί μπορεί να δώσει νέα πνοή και δυναμική στο κόμμα σε σχέση με την οργανωτική του ανασυγκρότηση και την νικηφόρα πορεία στις επόμενες εκλογές.
Τέλος, αποκλείει κάθε ενδεχόμενο διάσπασης και εκφράζει την βεβαιότητά του ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει περισσότερο ενωμένο και δυνατό.

-Ένταση στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κε Κορυφίδη. Η λειτουργία της ΑΝ.ΦΑ δίχασε το σώμα. Ποια η άποψή σας για την αναπτυξιακή Φαλακρού;
-Η ιστορία με την ΑΝ.ΦΑ είναι πικρή και δείχνει την προχειρότητα με την οποία γίνονται επιλογές και αναπτύσσονται πολιτικές στην Δράμα. Το πρόβλημα με την ΑΝ.ΦΑ έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει νομιμοποίηση, ειδικότερα σε ότι αφορά στο ιδιοκτησιακό, του Φαλακρού και στο γεγονός ότι με συγκεκριμένα λαθεμένες επιλογές η εταιρεία χρόνια τώρα είναι ελλειμματική. Το ποσό που χρειάζεται αυτή την στιγμή να πληρωθεί είναι πάνω από 400.000 ευρώ. Εμείς ως παράταξη δεν δεχθήκαμε να αυξηθεί το κεφάλαιο της Εταιρείας με συμμετοχή ιδίων πόρων και της Νομαρχίας γιατί δεν υπήρχε καταρχήν ένα σχέδιο δράσης για την εξυγίανση της Εταιρείας και βέβαια δεν υπήρξε απολογισμός των αιτιών που την οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση. Εκτίμησή μας είναι ότι η απόφαση που πάρθηκε για αύξηση του Κεφαλαίου της Εταιρείας δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Αλλά και στην περίπτωση που υλοποιηθεί, δεν έχει να προσφέρει θετικά στην προοπτική λειτουργίας και Ανάπτυξης της ΑΝ.ΦΑ.

-Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε αφορούσε στη χρηματοδότηση δράσεων προβολής του Νομού. Η παράταξή σας και εδώ διαφώνησε...
-Ναι καταψηφίσαμε την ανάθεση έργου του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής για την παραγωγή ενός δίγλωσσου ελληνοαγγλικού εντύπου προβολής των πολιτιστικών δρώμενων του Ν. Δράμας (11.850,00 ευρώ), την παραγωγή ενός δίγλωσσου ελληνοαγγλικού εντύπου προβολής των αθλητικών δρώμενων του Νομού (11.900,00 ευρώ) και την παραγωγή ενός έργου με τίτλο: "Βελτίωση της ποιότητας εικόνας και ήχου και εκσυγχρονισμός video-Μια νοερή ξενάγηση στο Ν. Δράμας" (19.635,00 ευρώ).
Οι λόγοι της καταψήφισή μας αυτής σχετίζονται με τη θέση που εκφράσαμε, ως παράταξη, κατά τη συζήτηση του εν λόγω Προγράμματος Τουριστικής Προβολής του Νομού. Επισημάναμε τότε (Φεβρουάριος 2007), την αναγκαιότητα για μια καλύτερη αξιοποίηση των σχετικών κονδυλίων, μέσω μιας συνολικής επαναπροσέγγισης του θέματος. Επαναπροσέγγισης, που θα προσδιορίζεται από μια σύγχρονη σχετική επιστημονική μελέτη, την ενεργοποίηση της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και την αξιοποίηση ειδικού μάνατζερ για την προώθηση του όλου σχεδίου δράσης.
Επιπλέον η συγκεκριμένη καταψήφιση των ως άνω αναθέσεων έγινε για δύο ακόμη λόγους. Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι υπάρχει στο σχετικό τομέα της αγοράς της Δράμας μια έντονη αμφισβήτηση για τον τρόπο ανάθεσης αυτών των έργων.
Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με το τρίτο έργο (19.635,00 ευρώ). Το έργο αυτό ανατέθηκε -κακώς κατά τη γνώμη μας- σε εταιρεία εκτός Δράμας με διαδικασίες τη νομιμότητα των οποίων αμφισβητήσαμε, κατά τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

-Να γυρίσουμε σελίδα και να δούμε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Πόσο σας προβληματίζει η εικόνα του κόμματος μετά τις εκλογές;
-Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές στις 16 Σεπτεμβρίου αποτελούν ζήτημα που αφορά όχι μόνο στα στελέχη, στους φίλους και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αλλά σε όλη την Ελληνική Κοινωνία. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος του έντονου ενδιαφέροντος που δείχνει η Ελληνική Κοινωνία στα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν μια σημαντική ευθύνη σε κάθε προοδευτικό πολίτη. Την ευθύνη να συμμετάσχει ενεργά στις διαδικασίες δημοκρατικού διαλόγου που δρομολογήθηκαν στην πορεία προς την εκλογή του νέου Προέδρου του Κινήματος. Κεντρικό ζητούμενο από την συμμετοχή αυτή είναι η διαμόρφωση συνθηκών έτσι ώστε η δρομολόγηση της νέας πορείας του ΠΑΣΟΚ και βέβαια η εκλογή του Προέδρου του να γίνει με όρους Κοινωνίας των Πολιτών. Στα προηγούμενα πλαίσια οι εξελίξεις σήμερα στο ΠΑΣΟΚ επιδρούν καταλυτικά στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα. Είναι λοιπόν θετικές αυτές οι εξελίξεις.

-Έχουμε εντάσεις, σκληρές κατηγορίες για «υπονομευτές» αλλά και κακές σχέσεις μεταξύ των στελεχών. Όλα αυτά λειτουργούν θετικά για το ΠΑΣΟΚ;
-Υπάρχουν όλα αυτά αλλά υπάρχουν και στάσεις οι οποίες θα έλεγα ότι πλειοψηφούν και οι οποίες δεν λειτουργούν απαξιωτικά για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η προσωπική μου θέση σχετίζεται με αυτόν ακριβώς τον στόχο, δηλαδή να βγούμε μέσα από αυτήν την κορυφαία Δημοκρατική διαδικασία χωρίς να απαξιώσουμε τα στελέχη μας και με όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες.

-Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πώς το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές λόγω της «οκταετούς» διακυβέρνησης Σημίτη. Συμφωνείτε μαζί τους;
-Όχι. Και αυτό γιατί η εποχή Σημίτη αποτελεί για την Ελλάδα μια περίοδο με σημαντικό έργο ειδικότερα σε ότι αφορά στις υποδομές.

-Τότε τι έφταιξε που το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές και μείωσε τα ποσοστά του;
-Τις αιτίες της ήττας θα πρέπει να τις αναζητήσουμε στις επιλογές τις θέσεις και τις συμπεριφορές μας τα τελευταία 4 χρόνια. Δεν μπορέσαμε από την μια μεριά να πείσουμε ότι μπορούμε να κυβερνήσουμε την Ελλάδα καλύτερα από ότι η ΝΔ. Και από την άλλη δεν μπορέσαμε να πείσουμε ότι μπορούμε να ασκήσουμε αποτελεσματική αντιπολίτευση σε μια κατά τα άλλα κακή κυβέρνηση.

-Άρα η ευθύνη της ήττας ανήκει κύρια στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;
-Η ευθύνη της ήττας ανήκει σε όλους μας. Ο πρόεδρος όμως είναι εκείνος πού από την θέση του χρεώνεται το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ευθύνης.

-Είναι μόνο θέμα προσώπων ή και ιδεολογίας το πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ;
-Το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν είχε πρόβλημα ιδεολογίας και στρατηγικών στόχων είχε σαφώς πρόβλημα επιλογών σε τομείς πολιτικών αλλά και σε συμπεριφορά προσώπων. Εκτίμησή μου είναι ότι αυτές τις συμπεριφορές και τις λαθεμένες επιλογές πλήρωσε στην 16η Σεπτεμβρίου. Συνεπώς υπάρχει ένα ζήτημα με το πώς και πόσο αποτελεσματικά λειτουργούν τα στελέχη μας. Με άλλα λόγια υπάρχει ένα ζήτημα αξιοκρατίας και επιλογής των κατάλληλων προσώπων σε κάθε θέση διαχείρισης εξουσίας. Το πώς λοιπόν θα διαχειριστούμε την κομματική εξουσία μετά τις 11 του Νοέμβρη και την κυβερνητική εξουσία αργότερα, αποτελεί ζητούμενο αυτής της πορείας προς την εκλογή του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

-Έχετε αποφασίσει ποιόν θα ψηφίσετε για Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;
-Ανέφερα προηγούμενα τα πραγματικά προβλήματα πού έχει αυτή την στιγμή το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω επίσης ότι εκείνο που μας λείπει είναι μια νέα δυναμική η οποία θα μας οδηγήσει στη νίκη στις επόμενες εκλογές κάτι που προϋποθέτει νέες λειτουργικές συνθήκες και νέα ηγεσία. Επέλεξα να στηρίξω τον Βαγγέλη Βενιζέλο γιατί πιστεύω ότι είναι υποψήφιος Πρόεδρος που μπορεί να δώσει νέα πνοή νέα δυναμική στο ΠΑΣΟΚ σε σχέση τόσο με την ανασυγκρότηση του, την προσβασιμότητα του στην κοινωνία και σε νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Σημειώνω ότι η πολιτική συγκυρία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή μου αυτή. Θεωρώ τον Βαγγέλη Βενιζέλο στην συγκεκριμένη συγκυρία ως το καταλληλότερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που μπορεί να το οδηγήσει σε νίκη στις επόμενες εκλογές.

-Το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει με διάσπαση;
-Σαφώς όχι. Αντίθετα μέσα από αυτήν την διαδρομή των θέσεων και αντιθέσεων, των συγκρούσεων και της ανάδειξης του πολιτικού λόγου θα βγει περισσότερο ενωμένο και δυνατό.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ