Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Παναγιώτης Καμπίτσης

Πρόεδρος Δημοτικού Διαμερίσματος Δοξάτου

2 σχόλια

Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη φιλοξενούμε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Παναγιώτη Καμπίτση.
Χαρακτηρίζει πρωτόγνωρη για τα αυτοδιοικητικά χρονικά την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου που απέρριψε το αίτημα για την λειτουργία κυριακάτικης αγοράς στο Δοξάτο ενώ κάνει λόγο για προκλημένη απόφαση.
Αναφέρθηκε και σε διάφορα περιβαλλοντικά θέματα όπως της ΒΕΞ όπου το Τοπικό Συμβούλιο και ο Δήμος, ζητούν από το Ερευνητικό Κέντρο Δημόκριτος να προχωρήσει στην μέτρηση των πολυαρωματικών υδρογονάνθρακων της βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου, ώστε να ελέγξουν αν έχουν επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά.

-Τι σημαίνει για εσάς η πρόσφατη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου που ακυρώνει το αίτημα των φορέων του Δοξάτου για την λειτουργία της κυριακάτικης αγορά;
-Η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για την λήξη της κυριακάτικης αγοράς για μένα σημαίνει μια ήττα της τοπικής αυτοδιοίκησης του Α' και του Β' βαθμού, κύρια του Β' βαθμού. Γιατί σε ένα πάνδημο αίτημα των κατοίκων και του καταναλωτικού κοινού, το Νομαρχιακό Συμβούλιο απάντησε αρνητικά. Απέρριψε, και αυτό είναι πρωτόγνωρο στα αυτοδιοικητικά χρονικά, ένα ομόφωνο αίτημα του μεγαλύτερου δήμου μετά την Δράμα, του Δοξάτου.
Από κει και πέρα κάθε Νομαρχιακός Σύμβουλος και ο κάθε αρχηγός της παράταξης του Νομαρχιακού Συμβουλίου ας αναλάβει τις ευθύνες του.
Ένα μόνο θέλω να πω: Σε ένα θέμα το οποίο ήταν αυτονόητο για την επίλυσή του, εννοώ δηλαδή μια κυριακάτικη αγορά που λειτουργούσε επί 8 μήνες και διεκδικούσαμε την επαναλειτουργία της, το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε αρνητικά. Αυτό δεν έχει συμβεί στην λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τι κάναμε εμείς; Προσπαθήσαμε να φέρουμε κόσμο στον νομό. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν πήρε σωστή απόφαση, δεν λογάριασε σωστά τις παραμέτρους, ήταν ένα ατόπημα του Νομαρχιακού Συμβουλίου και πιστεύω ότι στην επόμενη φάση όταν επαναφέρουμε το θέμα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο να ψηφίσει την λειτουργία της κυριακάτικης αγοράς στο ΔΔ Δοξάτου.

-Βλέπετε κάποιες σκοπιμότητες;
-Μίλησα για τριανδρία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Νομαρχιακές Παρατάξεις ήταν ομόφωνες στην καταψήφιση της κυριακάτικης αγοράς. Άρα από εκεί και πέρα αρχίζω και σκέφτομαι οτιδήποτε. Δηλαδή βλέπω ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο λειτούργησε υπέρ μιας συγκεκριμένης τάξης. Και το λέω ευθέως, της τάξης των εμπόρων.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Ντινάκης ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, σε μια τηλεοπτική του εκπομπή είχε πει με απόλυτο τρόπο ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποκλείεται να υπερψηφίσει την λειτουργία της κυριακάτικης αγοράς. Δεν μπορεί ο κ. Ντινάκης να μην είχε τις πληροφορίες του.
Εξάλλου και εμείς είχαμε τις πληροφορίες μας και ξέραμε ότι η απόφαση ήταν πρώιμα ειλημμένη, μια απόφαση που λήφθηκε από τον κ. Ευμοιρίδη, από τον κ. Κορυφίδη, από τον κ. Στεφανίδη, μετά από εισήγηση του κ. Στεφανίδη, και εδώ θα ήθελα να υπογραμμίσω τον πρωταρχικό ρόλο που παίζει στην διαμόρφωση θέσεων για τον νομό μας το ΚΚΕ.
Εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος που άρχισε να ακούγεται η γνώμη του ΚΚΕ και που διαμορφώνει την πολιτική στον νομό μας.

-Είναι κακό δηλαδή που το ΚΚΕ τάσσεται κατά της κυριακάτικης εργασίας;
-Το ΚΚΕ ανέκαθεν είχε τις θέσεις τις συγκεκριμένες. Δεν ήταν μόνο κατά της κυριακάτικης εργασίας, ήταν υπέρ της διατήρησης του πενθημέρου και του 35ώρου. Όταν όμως ο κ. Στεφανίδης ψήφιζε πριν δύο χρόνια και ήταν υπέρμαχος της λειτουργίας της κυριακάτικης αγοράς, το ΚΚΕ είχε τότε άλλες θέσεις;
Τις θέσεις δηλαδή αυτές ο κ. Στεφανίδης, χρόνια Γραμματέας του ΚΚΕ, τότε δεν τις γνώριζε; Δεν γνώριζε ποιες είναι οι θέσεις του κόμματος για την λειτουργία κυριακάτικων αγορών; Σε αυτό το ερώτημα πρέπει να μας απαντήσει ο κ. Στεφανίδης.
Αυτό που βλέπω είναι έναν κοινωνικό ρατσισμό απέναντι στην τάξη των μικροπωλητών και μια άσχημη συμπεριφορά απέναντι στο ΔΔ Δοξάτου. Μας αντιμετώπισαν με πολιτική εμπάθεια. Ας μας εξηγήσουν γιατί ομόφωνα πλην του κ. Τελίδη, δεν ψήφισαν την κυριακάτικη αγορά.

-Έχετε μεγάλη εμπειρία στα κοινά. Για ποιον λόγο θα επαναφέρετε το αίτημα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο;
-Κοιτάξτε να δείτε. Το να αναθεωρείς μερικές πολιτικές σου απόψεις, τις οποίες εσύ είχες αξιολογήσει διαφορετικά δεν είναι κακό. Εγώ περιμένω οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι να δουν πιο σοβαρά και πιο υπεύθυνα το θέμα της κυριακάτικης αγοράς. Να δουν όλες τις παραμέτρους, γιατί η κυριακάτικη αγορά αφορά όλον τον νομό και όχι μόνο το Δοξάτο.
Γι' αυτό λοιπόν εμείς εν ενθέτω χρόνο θα επαναφέρουμε το θέμα προς ψήφιση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Από κει και πέρα ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

-Να γυρίσουμε σελίδα... Είναι συχνές οι τοποθετήσεις και δηλώσεις σας όπου κάνετε λόγο για περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής. Τι εννοείτε;
-Είμαστε ένας χώρος, ιδιαίτερα τα διοικητικά όρια του δήμου, όπου υπάρχει και ο χείμαρρος, πολύ βεβαρημένος περιβαλλοντικά.
Να αρχίσω από τον χώρο του σκουπιδότοπου. Το θέμα το ξέρετε, αφορά τις διοξίνες, που ξεκινήσαμε και δρομολογήσαμε όλη την ιστορία, για να δούμε τελικά σε τι χώρο ζούμε, τι αναπνέουμε. Το θέμα το θεωρώ λήξαν αν και η Νομαρχία μας βάζει να ξεπεράσουμε ένα σκόπελο, να βρούμε εμείς λεφτά για την τυχόν αποζημίωση όσων έχουν πληγεί.
Ένα άλλο θέμα είναι το θέμα το εργοστασίου της ΒΕΞ. Εμείς ως δήμος δρομολογήσαμε μια διαδικασία μέτρησης ρύπων. Αν δηλαδή το εργοστάσιο ρυπαίνει ή όχι. Πριν λίγες μέρες στείλαμε με αριθμό πρωτοκόλλου 14031 έγγραφο στο Ερευνητικό Κέντρο Δημόκριτος στο οποίο ζητούμε την μέτρηση πολυαρωματικών υδρογονανθράκων της Βιομηχανίας Επεξεργασίας Ξύλου (ΒΕΞ) που βρίσκεται στην περιοχή των διοικητικών ορίων του δήμου μας.
Περιμένουμε την απάντηση για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να γίνουν αυτές οι μετρήσεις. Οι προϋποθέσεις είναι κυρίως τυπικές. Πόσο θα επιβαρυνθεί ο δήμος, πότε θα γίνουν και όλα τα σχετικά. Εγώ εύχομαι και στο θέμα των διοξινών και στην ΒΕΞ να μην έχουμε επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά. Αλλά στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να λειτουργούμε πάντα προληπτικά. Δηλαδή σε θέματα μόλυνσης του περιβάλλοντος πρέπει να λειτουργούμε προληπτικά.

-Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις μόλυνσης;
-Παλιότερα στα Γιάννενα λειτουργούσε αντίστοιχο εργοστάσιο η ΕΛΒΙΕΞ, η οποία μόλυνε τον υδροφόρο ορίζοντα 72 κοινοτήτων. Οι κάτοικοι μετά από 10 χρόνια αγώνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας απομάκρυναν το εργοστάσιο από την περιοχή τους αλλά η ζημιά είχε γίνει.
Δεν λέω φυσικά ότι η ΒΕΞ λειτουργεί με τους ίδιους όρους όπως η ΕΛΒΙΕΞ. Σίγουρα μετά την ΕΛΒΙΕΞ τα εργοστάσια αυτά έπρεπε να τηρούν περισσότερο τους περιβαλλοντικούς όρους.

-Τηρούνται αυτοί οι περιβαλλοντικοί όροι στην περίπτωση αυτή;
-Αυτό είναι θέμα των Νομαρχιακών Υπηρεσιών οι οποίες θα πρέπει να διαπιστώσουν αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και θα πρέπει να ρωτήσετε το Τμήμα Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα την κα. Κωστή...

-Εσείς την ρωτήσατε;
-Το 2003 μετά από ένα αίτημα του δήμου η κα. Κωστή έκανε επιτόπιο έλεγχο και διαπίστωσε ότι δεν τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους η ΒΕΞ στο σύνολό της. Και μάλιστα είναι καταγεγραμμένοι στην έκθεσή της ποιοι όροι τηρούνται και ποιοι δεν τηρούνται.
Για το θέμα αυτό τότε η ΒΕΞ καταδικάστηκε -νομίζω με πρόστιμο- από τον κ. Νομάρχη... δεν ξέρω το ποσό, δεν πρέπει να είναι μεγάλο. Και μετά από καταγγελία ιδιώτη για υποβάθμιση του περιβάλλοντος ο υπεύθυνος της ΒΕΞ πρωτόδικα... επαναλαμβάνω πρωτόδικα, καταδικάστηκε σε 8μηνη φυλάκιση και πρόστιμο 3.000 ευρώ.
Απλά αυτό που μου είπε ο συγκεκριμένος συνδημότης μας ήταν ότι στο δικαστήριο ειπώθηκε το εξής: Ρώτησε η πρόεδρος τον υπεύθυνο της ΒΕΞ σε πόση απόσταση πρέπει να χτίζουμε σπίτια από ένα τέτοιο εργοστάσιο και ο υπεύθυνος είπε τουλάχιστον 500 μέτρα μακριά. Αν αυτό σημαίνει κάτι ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Ο κόσμος αγωνιά για το περιβάλλον. Έχει ήδη ευαισθητοποιηθεί και όλοι ρωτάνε τι γίνεται είτε με τις διοξίνες, είτε με τα βιομηχανικά σφαγεία, είτε με το θέμα της ΣΕΚΟ ή της ΒΕΞ. Εμείς ως δήμος έχουμε δώσει προτεραιότητα σε θέματα περιβαλλοντικά γι' αυτό έχει συσταθεί επιτροπή που θα ασχολείται αποκλειστικά με τέτοια θέματα.
Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στον χείμαρρο όπου έχουμε μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση. Αν τον επισκεφτούμε θα διαπιστώσετε ότι βιώνουμε τριτοκοσμικές καταστάσεις. Και φυσικά έγινε καταλήστευση του φυσικού μας πλούτου. Ξεπουλήθηκε το υλικό του χειμάρρου. Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα.


Σχόλια (2)

canada goose solaris parka - Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012 στις 09:23
canada goose vancouver canada goose in toronto canada-goose.com pictures of geese goose control canada goose jackets for kids canada goose canada online shop canada goose damejakke canada goose solaris parka

ΕΛΕΝΗ` - Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010 στις 07:05
ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΥΤΗ Η ΔΡΑΜΑ ΖΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΓΙΑ ΟΤΙ ΡΥΠΟΓΟΝΟ ΚΑΙ ΕΠΙΑΡΥΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ .ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. ΑΝ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΣ ΤΟ ΔΕΙΞΟΥΝ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΛΟΓΙΑ Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΥΜΑΙΝΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ