Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Γρηγόρης Μιχαηλίδης

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δράμας-Στέλεχος ΠΑΣΟΚ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ηγέτης μακράς πνοής

Το ραντεβού με τον Γρηγόρη Μιχαηλίδη ήταν στο νέο δικηγορικό το γραφείο στην οδό Γρανικού 3.
Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και εξηγεί τους λόγους που στηρίζει την επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ο Γρηγόρης Μιχαηλίδης γνωρίζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο από το Πανεπιστήμιο. Το 2000 είχε προλογίσει το βιβλίο του "Δραμινές Αναφορές".
Έγραφε τότε ο κ. Βενιζέλος "...η δυναμική της νέας εποχής θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο. Αυτό το αύριο εγκαλεί το σύνολο της Ελληνικής Κοινωνίας και απαιτεί τη συστράτευση και όλων των Ελλήνων". 7 χρόνια μετά τα λόγια του χαρισματικού πολιτικού είναι πολύ επίκαιρα τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για την Ελληνική Κοινωνία.

-Σε ποιους λόγους κατά την άποψη σας οφείλεται η εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχαηλίδη;
-κ. Φυλακτέ, κατά την άποψη μου το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν δυσάρεστο για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. διότι δεν μπορέσαμε να απαντήσουμε πειστικά με προγραμματικό και πολιτικό λόγο στα μεγάλα και επίκαιρα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας, όπως το θέμα της παιδείας, του άρθρου 16 κ.λ.π. Επίσης, πιστεύω ότι σε οργανωτικό επίπεδο δεν μπόρεσε η ηγετική ομάδα υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου να απομονώσει τους μηχανισμούς και να αφουγκραστεί τις πραγματικές αγωνίες της βάσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

-Απέτυχε δηλαδή ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε όλα αυτά;
-Πιστεύω ότι αδικήθηκε από τα γεγονότα και τις οργανωτικές αδυναμίες. Συνεχίζω να πιστεύω κ. Φυλακτέ ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας μοντέρνος πολιτικός με προοδευτικές ιδέες, ικανές προθέσεις και διεθνή αναγνώριση. Όμως, δυστυχώς, αυτοπαγιδεύθηκε σε μηχανισμούς που τον εξέθεσαν, όπως για παράδειγμα η σύνθεση του ψηφοδελτίου της Δράμας στις τελευταίες εκλογές.

-Πώς θα χαρακτηρίζατε τη θητεία του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; Σας έχει δικαιώσει ή σας απογοήτευσε;
-Ήταν μία θητεία με υψηλές προσδοκίες, υψηλά ρίσκα και με την διαβεβαίωση από τον ίδιο ότι θα άλλαζε ότι παρέπεμπε στο κυβερνητικό και κρατικοδίαιτο ΠΑ.ΣΟ.Κ., με την ευκαιρία μάλιστα ότι από την θέση της αντιπολίτευσης αυτοί οι στόχοι εύκολα θα μπορούσαν να επιτευχθούν. Δυστυχώς όμως στην πράξη είδαμε άλλα, είτε γιατί δεν μπόρεσε ο Πρόεδρος είτε γιατί τελικά οι μηχανισμοί είναι προς το παρόν ανίκητοι.

-Και τώρα το ΠΑΣΟΚ σε διαδικασία εκλογής Προέδρου με πρωτοβουλία του ίδιου του Γεωργίου Παπανδρέου...
-Το ΠΑΣΟΚ όπως ξέρει να κερδίζει έτσι ξέρει και να αντιμετωπίζει τις ήττες και τις κρίσεις του. Η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου με απόφαση του ίδιου του Προέδρου και με τα συντεταγμένα όργανα του Κινήματος να εγγυώνται την διαδικασία αυτή αποτελεί την ελπίδα, την προοπτική και τη συνέχεια της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης, όπως εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα το Κίνημά μας οφείλει με ενότητα, συσπείρωση, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση να κάνει ένα νέο ξεκίνημα μετά την εκλογική του ήττα απέναντι στη Δεξιά. Μία ήττα με εκλογική επίδοση την χειρότερη μέχρι σήμερα από το 1977.

-Εσείς πήρατε ξεκάθαρα θέση υπέρ του Ευάγγελου Βενιζέλου. Για ποιους λόγους;
-Όλοι όσοι δώσαμε την εκλογική αυτή μάχη με σθένος, με παρρησία και συντεταγμένα, με βάση την εκλογική και πολιτική στρατηγική του Προέδρου μας Γεωργίου Παπανδρέου και με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα του Κινήματος, οφείλουμε να πάρουμε θέση στην κορυφαία εσωκομματική μας διαδικασία που είναι η εκλογή του Προέδρου του Κινήματος μας, τιμώντας ταυτόχρονα την προσφορά και τους αγώνες του Προέδρου μας Γεωργίου Παπανδρέου.
Με βάση τα παραπάνω, την δυσμενή πολιτική συγκυρία και τις πραγματικές πολιτικές, ιδεολογικές και οργανωτικές ανάγκες του ΠΑΣΟΚ πιστεύω ότι η επιλογή μας στο πρόσωπο του Καθηγητή Ευάγγελου Βενιζέλου, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης, αποτελεί μονόδρομο για τα στελέχη, τα μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους του Κόμματος μας.
Εγώ θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, στην εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης Προέδρου.

-Τι σας κάνει να στηρίζετε το συγκεκριμένο πρόσωπο πέρα από την καλή προσωπική σας γνωριμία;
-Πιστεύω ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελεί ηγέτη μακράς πνοής, εγγυητή της ενότητας, της αποτελεσματικότητας και της νικηφόρας πορείας της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης της χώρας μας απέναντι στην αδύναμη, φοβική και αναποτελεσματική δεξιά διακυβέρνηση της χώρας μας από τη ΝΔ.
Άλλωστε είναι γνωστή στο πανελλήνιο η επιστημονική του κατάρτιση και επάρκεια, όπως και η ευρύτητα του πνεύματος του στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα.
Έχω και δύο προσωπικούς λόγους που τον στηρίζω, εξίσου σημαντικούς πιστεύω. Είναι μία υποψηφιότητα από τη Βόρεια Ελλάδα και επίσης η υποψηφιότητά του σπάει την οικογενειοκρατία στο πολιτικό μας σύστημα.

-Από πότε γνωρίζετε τον Ευάγγελο Βενιζέλο;
-Από το πρώτο μάθημα του Συνταγματικού Δικαίου στα αμφιθέατρα της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης το 1985. Το πόσο σπουδαίος πανεπιστημιακός δάσκαλος είναι το διαπίστωσα καλύτερα κατά την περίοδο 1990-93 στα μεταπτυχιακά μαθήματα που παρακολούθησα με δάσκαλο τον ίδιο.

-Τι απαντάτε σε όσους τον χαρακτηρίζουν ως η δεξιά του ΠΑΣΟΚ;
-Όσοι γνωρίζουν τις ιδέες και τις σκέψεις του Καθηγητή Ευάγγελου Βενιζέλου, μέσα από την πολιτική του διαδρομή, την διδασκαλία του και τα πολυάριθμα βιβλία του, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να γελάσουν με αυτήν την άποψη.

-Κλείνοντας τι άλλο θέλετε να προσθέσετε;
-Καλώ τους πολιτικούς μου φίλους, τα στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Νομό Δράμας, τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος μας να στηρίξουν με δύναμη, ενότητα και αποφασιστικότητα την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Πιστεύω ότι τα στελέχη μας πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση με ευθύνη και με συνέπεια. Σήμερα δεν χωρούν πειράματα, και πολιτικές δράσεις εκ του ασφαλούς. Όλοι έχουμε την ευθύνη των επιλογών μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ