Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ


Η κρίση είναι τεράστια. Και δεν αφορά μόνο τα χρηματιστήρια ή τους οικονομικού δείκτες. Αφορά πλέον και την πραγματική οικονομία.
Τα διεθνή οικονομικά νέα δεν είναι καλά και όλα δείχνουν ότι μπορεί να γίνουν χειρότερα. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή τα τελευταία πενήντα χρόνια οικονομική πρόκληση, χωρίς να είναι βέβαιο ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Η ύφεση τους αιφνιδίασε όλους. εκτός από έναν... Τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης Ναριέλ Ρουμπίντ. Ο άνθρωπος αυτός προέβλεψε την περσινή οικονομική κρίση. Εκτιμά ότι οι ζημίες των ΗΠΑ θα φτάσουν στα 3,6 δις δολάρια!!!
Τεράστιες ζημίες ανακοίνωσαν η μεγαλύτερη αμερικάνικη τράπεζα (Bank of America), η Barclays η Citygroup...

Άρα η κρίση υφίσταται και καλό είναι να μην γίνεται μικροπολιτική και να μην ακούγονται υπερβολές. Δεν αφορά μόνο την χώρα μας. Είναι παγκόσμια.

Φυσικά κάποιοι θεώρησαν ότι είναι η πλέον κατάλληλη ώρα για αν καταθέσουν τις προτάσεις τους...
Για άλλη μια φορά, ανέλυσαν τα γεγονότα, προχώρησαν σε μια καταγραφή της οικονομικής κατάστασης στον νομό και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να ενισχυθούν. Πρότειναν μάλιστα και σειρά μέτρων...

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι κάτι τέτοιο είναι θετικό. Παρ\' όλα αυτά γίνεται σε μια περίοδο εντελώς ακατάλληλη.
Καλές οι μεγάλες κουβέντες όμως δεν μπορούν να υπάρξουν ειδικά μέτρα για την Δράμα, την Καστοριά ή την Φλώρινα. Η κρίση αφορά όλη την χώρα και δεν πρέπει να απομονώνεται μια περιοχή ή ένας επαγγελματικός χώρος.

Να δούμε τώρα και μαι είδηση που κυριολεκτικά με άφησε άναυδο... Η ανασφάλεια για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είναι τεράστια. Και αυτά που διαβάζουμε καθημερινά είναι απίστευτα. Δείτε μια είδηση:
Ξέσπασε σε λυγμούς η άτυχη κοπέλα, που το όνομά της ήταν στο μοιραίο χαρτάκι.
Υπάλληλος απολύθηκε ύστερα από κλήρωση που έγινε από τον υπεύθυνο τους καταστήματος που εργαζόταν.
Αυτό το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη στην Πάτρα και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τα σωματεία των εργαζομένων. Ο υπεύθυνος του καταστήματος ζήτησε από τους υπαλλήλους να γράψουν τα ονόματά τους σ\' ένα χαρτάκι. Στην συνέχεια τα έβαλε σε μια γυάλα και όλοι οι εργαζόμενοι θεώρησαν ότι θα γίνει κλήρωση για μπόνους από την εταιρεία.
Έπεσαν όμως από τα σύννεφα, αφού μόλις ο υπεύθυνος τράβηξε ένα από τα χαρτάκια και σε αυτό αναγραφόταν το όνομα μας κοπέλας, ανακοίνωσε την απόλυσή της.
Τι άλλο θα δούμε; Και να σκεφτείτε ότι η οικονομική ύφεση μόλις ξεκίνησε.

Καλό θα είναι τέτοια γεγονότα να μην καταγγέλλονται μόνο από τους εκπροσώπους των εργαζομένων αλλά και από τις διάφορες εργοδοτικές οργανώσεις. Αλίμονο αν τέτοια φαινόμενα γενικευθούν. Θα καταλήξουμε ζούγκλα.

Και μέσα σε όλα αυτά τα άσχημα γεγονότα μια είδηση μας χαροποίησε... Ξεκίνησαν οι εργασίες στον αγωνιστικό χώρο και στο ταρτάν του Εθνικού Σταδίου.
Στο στάδιο αυτό προπονούνται πολλά παιδιά και έχουν αναδεχθεί μεγάλοι πρωταθλητές. Αξέχαστη ήταν η στιγμή που ζήσαμε πριν 20 χρόνια, όταν η Ζαγκόρτσεβα είχε κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 110 μ. εμπόδια.
Ευχόμαστε όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στο ταρτάν και στον αγωνιστικό χώρο να ζήσουμε ανάλογα αθλητικά γεγονότα.
Ο στίβος είναι ο πραγματικός βασιλιάς του αθλητισμού. Και απαιτούνται σωστές συνθήκες προπόνησης... Η Δράμα όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες θα αποκτήσει ένα στάδιο αντάξιο της αθλητικής της παράδοσης.

Το θέμα που κυριάρχησε στην επικαιρότητα ήταν οι αγροτικές κινητοποιήσεις.
Οι αγρότες βιώνουν δραματικές στιγμές. Διάφορα αγροτικά προϊόντα (λάδι, βαμβάκι, σιτάρι, καλαμπόκι) πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές. Μισοτιμής σε σύγκριση με πέρυσι...
Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να κάνουν. Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αντίδρασή τους. Με τιμές στο σιτάρι και στο καλαμπόκι 15 και 11 λεπτά δεν τα βγάζουν πέρα.

Το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί αλλά οι τιμές μένουν στάσιμες...
Το καλαμπόκι πωλείται φθηνότερα από το 1985. Το περίεργο είναι... ότι αυτήν την πτώση των τιμών δεν την καταλαβαίνει ο καταναλωτής. Τα αγροτικά προϊόντα πωλούνται πάμφθηνα από τους αγρότες και καταλήγουν πανάκριβα στο τραπέζι μας. Οι τιμές είναι 5 και 6 φορές υψηλότερες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γάλα. Το οποίο πωλούν λιγότερο από 30 λεπτά το κιλό και το αγοράζουμε σχεδόν 1,5 ευρώ το λίτρο.
Αλλά και το σιτάρι πωλείται 15 λεπτά το κιλό ενώ το αλεύρι ξεπερνά τα 80 λεπτά.
Έχουν άραγε λογική εξήγηση όλα αυτά;

Το καλύτερο το είπε ένας αγρότης: ΄΄Για να πιούμε έναν καφέ πρέπει να πουλήσουμε 20 κιλά σιτάρι΄΄.
Εδώ το κράτος πρέπει να στηρίξει δραστικά και με συγκεκριμένα μέτρα τον αγροτικό κόσμο. Δεν πάει άλλο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Μετά βαϊων και κλάδων ο Θέμης Ρεμόντης, ο επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Νέα-Εποχή, Νέα Δράμα, προσχώρησε και έκανε εγγραφή στο σωματείο ΄΄Πόλη+Ζωή΄΄. Ο συμπαθής Θέμης μετά την μη εκλογή του θεώρησε πως η παράταξη που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τον εκφράσει.
Στο ΠΑΣΟΚ ωστόσο, τόσο στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής, όσο και απλά μέλη εκφράζουν τη δυσφορία τους για το μέλλον του Σωματείου. Βλέπουν πως όσοι δεν εκλέγονται με το Θωμά ή με το Τζίμα παλιότερα πορεύονται μαζί τους.
Ο μόνος που ΄΄πανηγυρίζει΄΄ από την κατάσταση αυτή είναι ο Χαρακίδης. Βέβαια από τη μια μιλά για ανανέωση και την άλλη μαζεύει ΄΄κουρασμένα παλικάρια΄΄.
Στο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να επαναπροσδιοριζόσουν μέχρι που θέλουν να πάνε οι παρατάξεις του στηρίζονται από το κόμμα. Τα αποτελέσματα από τέτοιες ΄΄συνευρέσεις΄΄ είναι επώδυνα και το γνωρίζουν οι κρατούντες !

Πω... Πω... αποκάλυψη (άλλοι θα το έλεγαν «ξεβράκωμα»). Η Προεδρίνα του συνδέσμου των εν Αθήναις Δραμινών (και υποψήφια της παράταξης Πόλη και Ζωή του κ. Χαρακίδη), σε συνέντευξη της στο STAR με αφοπλιστική ειλικρίνεια παραδέχτηκε, έστω και με καθυστέρηση ενός χρόνου, ότι στην περσινή εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας της παράταξης Πόλη και Ζωή την απογοήτευσε η ελάχιστη παρουσία του κόσμου !
Ξέρετε τι υποστήριζε με δελτίο τύπου η Πόλη και Ζωή στις 24 Φεβρουαρίου 2008 για την ίδια εκδήλωση; Φυσικά τα ακριβώς αντίθετα.
Διαβάστε παρακάτω τι έλεγε το δελτίο τύπου μεταξύ άλλων.
«Η όλη διοργάνωση ικανοποίησε απολύτος τα μέλη του σωματείου αλλά και όλους τους παρισταμένους, με αποτέλεσμα το σωματείο να αυξήσει τα μέλη του με την εγγραφή και άλλων δημοτών, που πιστεύουν στην προσπάθεια, η οποία καταβάλλεται από την «Πόλη + Ζωή»».
Έτσι λοιπόν μπορούμε πλέον όλοι να αξιολογήσουμε και τις δηλώσεις του κ. Χαρακίδη, που ούτε λίγο ούτε πολύ, προσπαθεί να πείσει τους Δραμινούς και ιδιαίτερα τους Πασόκους ότι ο κόσμος κάνει ουρά στα γραφεία τους προκειμένου να γίνουν μέλη της παράταξης και του σωματείου Πόλη και Ζωή.

Ανοιχτή επιστολή στον κ. Αθανάσιο Φυλακτό

Κύριε Φυλακτέ, με έκπληξη διάβασα σε στήλη της εφημερίδας ΗΧΩ, αρ. φύλλου 5090, έτος 19ο, ημερομηνία 23-01-09 στήλη «Η δική μας άποψη», σελ. 1,2, τίτλος «Ανοιχτή επιστολή στον κ. Αθανάσιο Φυλακτό».
Διαπίστωσα ότι κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να υποτιμούν την νοημοσύνη των αναγνωστών και των πολιτών. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που αποδεικνύεται πως έχουν την υποκρισία και το θράσος ως βασικό δημοσιογραφικό χαρακτηριστικό τους. Είναι οι ίδιοι που ενώ τους ενοχλούσαν τα δημοσιογραφικά σχόλια με ψευδώνυμο, σπάνια πλέον υπογράφουν τα κείμενά τους.
Αγαπητέ Θανάση, είναι απολύτως υποκριτικό να προσπαθούν να σου κάνουν μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας αυτοί που για πρώτη φορά στα δημοσιογραφικά πράγματα της Δράμας εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα με την άρνηση δημοσίευσης (στην ουσία λογοκρισία) μιας σοβαρής και σύντομης άποψης - απάντησης ενός δραμινού συμπολίτη μας, που αφορούσε σχόλιο της εφημερίδας ΗΧΩ.
Τους θυμίζουμε ότι εκπρόσωπος ξενοδοχείου της Δράμας αναγκάστηκε να προσφύγει στις υπόλοιπες εφημερίδες του νομού μας προκειμένου να απαντήσει στην ΗΧΩ και να καταθέσει την άποψή του για ένα θέμα που αφορούσε την Ονειρούπολη της Δράμας. Οι κατά τα άλλα «δημοκρατικοί και προοδευτικοί» κρατούσαν την επιστολή του στο συρτάρι τους. Προφανώς ο δραμινός πολίτης τους διέψευδε με στοιχεία και επιχειρήματα και αυτό δεν τους άρεσε.
Αγαπητέ Θανάση, συμβουλές για δημοσιογραφική δεοντολογία από αυτούς δεν χρειάζεσαι γιατί είναι οι ίδιοι άνθρωποι που προσπαθούν (μάταια βέβαια) να γίνουν οι τιμητές της οικολογικής συνείδησης στον τόπο μας.
Ας κοιτάξουν τις περιβαλλοντικές μελέτες του οίκου τους και μετά ας μιλήσουν για το περιβάλλον.

Ο Καμπίσιος

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ