Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ


Λίγο πριν τις κάλπες
Φτάσαμε στο τέρμα. Σε λίγες ώρες ολοκληρώνεται η σύντομη προεκλογική περίοδος, η πλέον χλιαρή που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια.
Τα τραγικά γεγονότα με τις μεγάλες πυρκαγιές στην Δυτική Ελλάδα και στην Εύβοια κυριάρχησαν στην επικαιρότητα και μόνο την τελευταία εβδομάδα επανήλθε η πολιτική αντιπαράθεση στο επίκεντρο. Δυστυχώς η λογική που κυριάρχησε είχε καθαρά επικοινωνιακά χαρακτηριστικά.
Η ουσία έμεινε εκτός πολιτικής ατζέντας. Περισσότερο μας απασχολούσαν οι γκριμάτσες των πολιτικών αρχηγών, το ντύσιμό τους και το ρολόι που φορούσαν παρά το πρόγραμμα, οι θέσεις και η επόμενη μέρα.

Οι εταιρίες προβολής κάνουν καλά την δουλειά τους. Σε μια εποχή με αδιέξοδα και αβεβαιότητα, είναι περίπου εξωπραγματικό οι εκλογές να μην έχουν αντιπαράθεση ουσίας. Η κινδυνολογία, η παρελθοντολογία, η παροχολογία είναι σύνηθες φαινόμενο... όμως οι καιροί που επηρέαζαν τους ψηφοφόρους έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Ο πολίτης έχει προβλήματα, τα οποία καθημερινά αυξάνουν. Θέλει από τους πολιτικούς να μιλήσουν ρεαλιστικά και χωρίς υπερβολές για το πρόγραμμά τους. Οι φανατικοί και οι παράγοντες δεν μπορούν να πείσουν πλέον κανέναν. Δεν "τυφλώνεται από πάθη" κανένας, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Σε αυτήν την νέα πραγματικότητα θεωρώ λάθος που το ΠΑΣΟΚ επιστράτευσε τον μετρ της πόλωσης και του σκληρού ροκ Κώστα Λαλιώτη. Είναι πολύ παλιά η συνταγή Λαλιώτη και δεν απευθύνεται σε ανθρώπους νηφάλιους και ψύχραιμους. Η κόντρα μέχρι εσχάτων και ο φανατισμός δεν κάνει καλό ούτε στο κόμμα του, ούτε στο πολιτικό σύστημα.
Όμως και η "Light" λογική της ΝΔ δεν είναι αποτελεσματική. Όταν δεν απαντάς στις προκλήσεις του αντιπάλου κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς αδύναμος.
Όσο και για τα μικρότερα κόμματα... Δογματισμοί, μηδενισμός των πάντων και καταγγελίες. Όμως συγχωρέστε με, με αδιέξοδα δεν παράγεται πολιτική.

Τέλος, σε τοπικό επίπεδο δεν είχαμε καμία συζήτηση για το που βαδίζει ο τόπος μας. Απλά και εδώ βολεύτηκαν όλοι στις γενικόλογες αναλύσεις. Όμως ο τόπος μας νοσεί βαθύτατα. Έχει προβλήματα, περισσότερα, πολύ περισσότερα από άλλες περιοχές. Και το περίεργο είναι ότι δεν αναδείχθηκαν ρεαλιστικές λύσεις και προγραμματικές δεσμεύσεις.
Το ζητούμενο είναι να αναπτυχθεί ο τόπος μας και να ξεφύγει από την θέση του ουραγού. Αυτό θέλουμε όλοι μας. Και όχι κάποιοι να προσπαθούν να μας πείσουν ότι ζούμε στον επίγειο παράδεισο.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ