Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Ο ΑΦΥΛΑΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ


Ελάχιστες ώρες απομένουν για την λήψη της προεκλογικής περιόδου. Την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου στις 12 το βράδυ, σταματούν οι συγκεντρώσεις, οι συζητήσεις και οι αντιπαραθέσεις των κομμάτων. Το Σάββατο είναι η ημέρα σκέψης και την Κυριακή ψηφίζουμε. Οπότε τελειώνουν όλα ή σχεδόν όλα.

Που κολλάει το σχεδόν... Μα στην πιθανότητα κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα να μην συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό 151 βουλευτών, να μην έχει δηλαδή αυτοδυναμία.
Με αυτόν τον εκλογικό νόμο για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να πέσουν οι δύο μονομάχοι κάτω από το 41,7%. Το θεωρώ δύσκολο αλλά φυσικά εκλογές είναι, όλα είναι πιθανά.

Η μάχη του σταυρού κορυφώθηκε. Οι υποψήφιοι τρέχουν και δεν φτάνουν ώστε να πετύχουν την εκλογή τους. Οι έδρες είναι τρεις και ο αγώνας μεγάλος.
Στην ΝΔ η μάχη είναι αμφίρροπη και πολλοί θεωρούν το ψηφοδέλτιο του κόμματος από τα καλύτερα μετά το 1974. Άρα όλοι θεωρούνται ισχυροί και εκλόγιμοι.
Στο ΠΑΣΟΚ θα μετρήσουν οι στρατηγικές συμμαχίες. Παρόλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. Όλα παίζονται...

Οι υποψήφιοι έχουν μόνο δύο εμφανίσεις στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Άρα προσαρμόζουν τον προεκλογικό τους αγώνα με συγκεντρώσεις και επαφές σε σπίτια.
Οργανώνουν συναντήσεις γυναικών, νέων, διαφόρων επιστημονικών κλάδων και αναλύουν τις θέσεις τους για την Δράμα.

Τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά. Πολλοί υποψήφιοι έχουν στην κατοχή τους μέχρι και τηλέφωνα που δεν είναι στους καταλόγους. Καθημερινά δέχεσαι τηλέφωνα, sms, προσκλήσεις, ψηφοδέλτια, φυλλάδια... Από την Δευτέρα άραγε θα συνεχίσουν να μας θυμούνται το ίδιο όποιοι εκλεγούν;

Το χρήμα που ξοδεύεται δεν μπορεί να υπολογιστεί. Σύμφωνα με τον Νόμο στις 3εδρικές περιφέρειες όπως η δική μας, κάθε υποψήφιος μπορεί να ξοδέψει 36.000 ευρώ...
Στην Β' Αθηνών όπου εκλέγονται 42 βουλευτές, το ποσό ανεβαίνει. Κάθε υποψήφιος μπορεί να ξοδέψει 135.000 ευρώ... Τους μισθούς του βουλευτή δύο χρόνων δηλαδή.
Σίγουρα μια θετική πρόταση είναι οι πολύ μεγάλες περιφέρειες (Α' Θεσσαλονίκης, Α' Αθηνών, Β' Αθηνών) να "σπάσουν" και να γίνουν μικρότερες, ώστε να μπορούν όλοι να διεκδικούν την εκλογή τους με τις ίδιες πιθανότητες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο νέος εκλογικός νόμος είναι ο έκτος κατά σειρά από τη μεταπολίτευση και μετά.
Επίσης σ' αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν για πρώτη φορά 490.015 νέοι ψηφοφόροι (οι μικρότεροι απ' αυτούς έχουν γεννηθεί το 1989) από τους οποίους οι 249.611 είναι νέοι άνδρες και οι 240.404 νέες γυναίκες.
Συνολικά το εκλογικό σώμα στην Ελλάδα από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα έχει μεγαλώσει σχεδόν κατά 50% σε σχέση με τις εκλογές του 1974. αυτό οφείλεται κύρια στην ψήφο των 18άρηδων.

Σ' αυτές τις εκλογές οι πολίτες δεν εκδηλώνονται. Μεγάλη η βουβαμάρα του κόσμου που δεν μιλάει. Επίσης ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η αδιαφορία. Χαρακτηριστικό το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών που δεν συγκίνησε τους ψηφοφόρους.

Μεγάλη είναι η μάχη στον γειτονικό νομό της Καβάλας αφού με τον Εκλογικό Νόμο στις 4εδρικές περιφέρειες έχουμε δισταυρία. Η κόντρα είναι πολύ ισχυρή και δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Πολύ καλά πάει ο Θόδωρος Δαμιανός στην Β' Περιφέρεια Αθηνών. Αν και ο συναγωνισμός είναι πολύ δύσκολος παρόλα αυτά ο Θόδωρος δίνει την μάχη έχοντας την στήριξη και πολλών βορειοελλαδιτών που διαμένουν στην Αθήνα. Καλή επιτυχία.

Στην Δράμα έχουμε κάνει πράξη τον πολιτικό πολιτισμό και το ήπιο πολιτικό κλίμα. Τα εκλογικά κέντρα των κομμάτων δεν συγκεντρώνουν πολύ κόσμο, παρόλα αυτά δεν έχουμε ούτε αφισορύπανση ούτε ηχορύπανση.
Τηρούν δηλαδή οι εκπρόσωποι των κομμάτων την υπόσχεσή τους στον Δήμαρχο Δράμας Θωμά Μαργαρίτη ότι θα διατηρήσουν την πόλη καθαρή.
Η ΝΔ έχει εκλογικό κέντρο στην οδό Ηπείρου ενώ το ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Συνασπισμός και ΛΑΟΣ έχουν εκλογικά επί της οδού Εθνικής Αμύνης.

Κλείνοντας με τα εκλογικά να αναφέρουμε ότι η Νομαρχία Δράμας και οι Δήμοι έχουν ολοκληρώσει την προετοιμασία τους και είναι έτοιμοι από κάθε άποψη.
Τα εκλογικά τμήματα που έχουν συσταθεί στο Νομό Δράμας είναι 226 ενώ υπάρχουν και δύο εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών μικτά τα οποία θα λειτουργήσουν στο 1ο Γυμνάσιο και στο 1ο Λύκειο Δράμας.

Η Ένωση Κυριών Δράμας με επιστολή που απέστειλε στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διαθέτει το "Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας" στη διάθεση είκοσι με τριάντα πυρόπληκτων ατόμων για δωρεάν φιλοξενία όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο.

Πεδίο μάχης για μια ακόμη φορά η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κ. Νευροκοπίου όπου το κλίμα ήταν έντονα φορτισμένο, ανταλλάχθηκαν απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και βαρύτατες εκφράσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση.
Η ένταση στο Νευροκόπι ολοένα αυξάνει και οι τόνοι ανεβαίνουν αντί να πέφτουν.

Πραγματοποιήθηκαν και οι εκδηλώσεις μνήμης του Αγίου Χρυσοστόμου Δράμας-Σμύρνης και της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Ως γνωστόν κάθε χρόνο, την Κυριακή που προηγείται του Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου) η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτη Δράμας-Σμύρνης, με το πολυσχιδές έργο του και τον μαρτυρικό του θάνατο στην Σμύρνη το 1922, ύστερα από φρικτά βασανιστήρια υπερασπιζόμενος το ποίμνιό του.
Μια χαρισματική μορφή με μεγάλη δράση στην περιφέρεια της Δράμας στα 10 χρόνια που παρέμεινε εδώ.

Μια πολύ ωραία εκδήλωση προγραμματίζει ο ΓΣ Handball Δράμα 1986.
Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στις 8.30 το βράδυ στο ξενοδοχείο "Κούρος" θα τιμήσουν την ομάδα που κατέκτησε την 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων 2006-2007.

Και μιας και ο λόγος περί αθλητικών δρώμενων πολύ καλή η προσπάθεια στο ραδιόφωνο του Σταρ κάθε Σάββατο με την εκπομπή "Κοντά στα Σπορ" που μεταδίδεται στις 5 το απόγευμα.
Ψυχή της όλης προσπάθειας ο Σάκης Πετρόπουλος που δηλώνει ότι η ηθική δικαίωση του ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή είναι η αναφορά του ονόματός του και αυτός είναι ο βασικός λόγος που ξεκίνησε αυτή η εκπομπή.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ