Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Χριστόφορος Κορυφίδης

Επικεφαλής παράταξης “Υπερνομαρχία Πολιτών”

Δεν θα δεχθούμε επιλογές και δράσεις παράτυπες ή παράνομες

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον επικεφαλής της παράταξης "Υπερνομαρχία Πολιτών" Χριστόφορο Κορυφίδη. Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν τον νομό.
Όπως τόνισε, η παράταξη "Υπερνομαρχία Πολιτών έχει διαφοροποιηθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο σε θέματα που σχετίζονται με την νομιμότητα των πολιτικών επιλογών της Νομαρχιακής Αρχής.
Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το ότι ενώ δημιουργούνται νέα τμήματα ΤΕΙ η Δράμα μένει απ' έξω. Όσο για την δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής ο κ. Κορυφίδης δεν είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος.

-Ιδιαίτερη ένταση το τελευταίο διάστημα στα Νομαρχιακά Συμβούλια. Ως παράταξη έχετε διαφοροποιηθεί σε σημαντικά θέματα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο...
-Έχουμε διαφοροποιηθεί σε θέματα που σχετίζονται με την νομιμότητα των πολιτικών επιλογών της Νομαρχιακής Αρχής. Η διαφοροποίηση μας αυτή είναι συνεπής με όσα διακηρύξαμε από την αρχή της νέας Νομαρχιακής Περιόδου ότι δεν θα δεχθούμε επιλογές και δράσεις παράτυπες ή παράνομες.

-Ποιες πράξεις εννοείτε λέγοντας παράνομες ή παράτυπες;
-Κατ' αρχάς θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η έννοια της νομιμότητας στην πολιτική έχει ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο με την νομιμότητα όπως την αντιλαμβάνεται και την βιώνει ο κάθε πολίτης. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες πολιτικές επιλογές θα πρέπει να στηρίζονται στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο όπως αυτό ισχύει την στιγμή που παίρνονται αποφάσεις.
Στην περίπτωση της ενοικίασης κτιριακών εγκαταστάσεων σε συγκεκριμένη επιχείρηση ο κύριος Ευμοιρίδης λειτούργησε παράνομα. Εμείς επειδή ακριβώς και μεταξύ των άλλων θέλαμε να γίνει η επένδυση στην Δράμα δράσαμε για να ξεκαθαρίσει το τοπίο των συνθηκών της επένδυσης. Και νομίζουμε ότι προσφέραμε θετικό έργο, πολύπλευρο.

-Πιστεύετε ότι με την τροποποίηση που έγινε νομιμοποιείται πλέον η ενοικίαση των εγκαταστάσεων στην εταιρία που προγραμματίζει την επένδυση για την παραγωγή φωτοβολταϊκών;
-Πρέπει να σας πω ότι δεν έχουμε ακόμη στα χέρια μας την επίσημε σχετική υπουργική απόφαση. Εκείνο που έχω να σας πω είναι ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε "ημινόμιμες" ρυθμίσεις. Εκείνο που επιθυμούμε είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης να γίνεται με καθαρούς όρους, σε ένα τοπίο όπου ο ορίζοντας θα είναι ανοικτός.
Καλούμε λοιπόν και τον κ. Ευμοιρίδη να λειτουργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιώντας τις όποιες προσβάσεις διαθέτει.

-Τι απέγινε η ΚΥΑ για την οροσειρά της Ροδόπης που τόσος λόγος έγινε το προηγούμενο διάστημα;
-Τα πράγματα με την ΚΥΑ για την οροσειρά της Ροδόπης και τις σχετικές διεργασίες που έγιναν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για αυτήν είναι απλό. Συστήσαμε ως Νομαρχιακό Συμβούλιο μια επιτροπή Νομαρχιακών Συμβούλων και τεχνοκρατών με εντολή να μας φέρουν μια πρόταση σε ότι αφορά στα τεχνικά ζητήματα που σχετίζονταν με την αντίστοιχη ΚΥΑ.
Η επιτροπή έκανε σωστά το έργο της και μας παρουσίασε μαι ομόφωνη πρόταση, με την οποία συμφωνήσαμε και εμείς. Ο κ. Ευμοιρίδης επιχείρησε να κλείσει το θέμα υιοθετώντας μόνο την πρόταση αυτή. Παραλείποντας δηλαδή την πολιτική διάσταση του προβλήματος, η οποία ήταν και η πιο σημαντική.
Αυτήν ακριβώς την προσπάθεια του κ. Ευμοιρίδη ανατρέψαμε με την πρόταση μας να ενταχθεί στο σχετικό κείμενο απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου ένα πολιτικό σκεπτικό, το οποίο και καταθέσαμε. Ο κ. Ευμοιρίδης δεν αποδέχθηκε την πρότασή μας εκείνη την στιγμή με αποτέλεσμα να μας οδηγήσει σε καταψήφιση. Αποδέχθηκε όμως την πρότασή μας στην συνέχεια, εισάγοντας πολιτικό σκεπτικό στην απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Για μας το σημαντικότερο ήταν ακριβώς αυτό. Το ότι δηλάδη εξαναγκάσαμε τον κ. Ευμοιρίδη να υιοθετήσει τελικά την αρχική μας πρόταση.

-Τις τελευταίες μέρες γίνεται συζήτηση και για μια άλλη ΚΥΑ που αφορά τον τουρισμό και όπου τα πράγματα δεν είναι θετικά για τον τόπο μας. Τι σας προβληματίζει σε αυτήν την κοινή υπουργική απόφαση;
-Κατ' αρχάς θα πρέπει να πούμε ότι η απάντηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στην ΚΥΑ για τον τουρισμό είναι ομόφωνη κάτι που δείχνει ότι μπορούμε να αποφασίζουμε ομόφωνα όταν προετοιμάζεται σωστά ένα κείμενο απόφασης και βεβαίως το κείμενο αυτό είναι ολοκληρωμένο.
Σε ότι αφορά τώρα στην ίδια την ΚΥΑ πρέπει να επισημάνω ότι έχουμε ένα γενικό και ένα ειδικό πρόβλημα. Το γενικό πρόβλημα σχετίζεται με το ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε τομεακά χωροταξικά σχέδια χωρίς να προηγηθεί ένας ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός για την Δράμα, τις υποδομές της και την προοπτική της.
Η Δράμα υπολείπεται των γειτόνων της σε όλα τα τομεακά χωροταξικά σχέδια. Η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στην κεντρική κυβέρνηση αλλά και στην αυτοδιοίκηση -ιδιαίτερα την Νομαρχιακή- εφόσον δεν έχει καταθέσει έγκαιρα συγκεκριμένες προτάσεις σε ότι αφορά στους στρατηγικούς στόχους της περιοχής.
Το παράδειγμα του άξονα διασύνδεσης μας με την Εγνατία οδό είναι χαρακτηριστικό... Ενώ στον χάρτη της Εγνατίας ΑΕ εμφανίζεται ως κάθετος άξονας, ο άξονας Καβάλα-Δράμα-Εξοχή. Εμείς διεκδικούμε να καταστεί κάθετος άξονας ο δρόμος Αμφίπολη-Δράμα.
Το ζήτημα είναι ποιες τελικά είναι οι προτάσεις μας και πως αυτές μπορούν να καταστούν συμβατές με τον γενικότερο οδικό προγραμματισμό για την περιοχή. Σ' αυτό χρειάζεται έγκυρη ειδική γνώση και προτάσεις απόλυτα σαφείς.

-Γίνονται επισφαλείς οι επενδύσεις τουριστικού ενδιαφέροντος που ξεκίνησαν στον νομό αν ισχύσει αυτή η ΚΥΑ για τον τουρισμό;
-Σαφώς και η προοπτική δεν είναι θετική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ανατρέψουμε την πραγματικότητα αυτή με έξυπνες κινήσεις και επιλογές.

-Να δούμε κάτι άλλο... Εσείς είστε αισιόδοξος στην προοπτική δημιουργίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος στην πόλη της Δράμας;
-Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος. Εκείνο που διαβλέπω είναι ότι θα υπάρξουν προεκλογικά σχετικές δηλώσεις για την προοπτική ίδρυσης Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Δράμα.
Επί της ουσίας όμως εκείνο που έχω να πω είναι ότι το κεντρικό ζήτημα δεν είναι η ίδρυση ή όχι ενός Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Δράμα. Το κεντρικό ζήτημα σχετίζεται με το πως εντάσεις την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση -και την εκπαίδευση συνολικά- στην διαδικασία ανάπτυξης του τόπου σου αξιοποιώντας την σχετική γνώση που παρέχεται.
Σε ότι αφορά στην αξιοποίηση αυτής της γνώσης είμαι απαισιόδοξος στον βαθμό που δεν αλλάζει η πολιτική αντίληψη στον νομό μας για την σχέση της γνώσης με την ανάπτυξη.

-Με όλη την συζήτηση για το Πανεπιστήμιο ξεχάσαμε το ΤΕΙ κ. Κορυφίδη... Όπου διάβασα την πρόταση της επιτροπής χωροταξικού σχεδιασμού για δημιουργία 12 τμημάτων ΤΕΙ όπου απουσιάζει συνολικά το ΤΕΙ Καβάλας. Σας προβληματίζει αυτή η εξέλιξη;
-Ναι, εκτιμώ ότι η κυβέρνηση λειτουργεί στην πράξη ακριβώς αντίστροφα απ' όσα διακηρύσσει η Υπουργός Παιδείας. Η Δράμα έχει τις δυνατότητες και τις υποδομές να δεχθεί και να αναπτύξει αυτόνομη λειτουργία ΤΕΙ. Είναι κάτι στο οποίο θα έπρεπε να έχουμε ρίξει εδώ και χρόνια το βάρος των προσπαθειών μας.
Τώρα ακούμε για λειτουργία τμημάτων ΤΕΙ σε κωμοπόλεις ενώ η Δράμα μένει απ' έξω. Η προοπτική αυτή δημιουργεί συνθήκες απαξίωσης, τόσο των ΤΕΙ που πρόκειται να ιδρυθούν στις κωμοπόλεις αυτές, όσο και των ΤΕΙ όπως αυτό της "Δράμας" που δεν έχουν ακόμη καταστεί αυτόνομα.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Θα εμείνω και πάλι ότι ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ως Αυτοδιοίκηση συνολικότερα θα πρέπει να βρούμε επιτέλους έναν τρόπο να ξεκαθαρίσουμε και να καταλήξουμε στους μεγάλους στόχους μας σε σχέση:
*Με τις υποδομές
*Με τους τομείς ανάπτυξης
*Με την αξιοποίηση της γεωπολιτικής θέσης μας όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ. Η συζήτηση αυτή όσο καθυστερεί μας φέρνει και πιο πίσω. Πρέπει λοιπόν να αρχίσει.
Για να πραγματοποιηθεί με διαφάνεια, με αξιοποίηση έγκυρης γνώσης και με την συμμετοχή όλων των ενεργών Δραμινών πολιτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ