Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Σταύρος Δαϊλάκης

Βουλευτής Δράμας ΝΔ

Πρέπει να τρέξουμε ως νομός με ρυθμούς Δουβαλίδη

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον βουλευτή της Ν.Δ. Σταύρο Δαϊλάκη.
Χαρακτηρίζει την ΝΔ «Μερσεντές» που δεν χρειάζεται διαφήμιση.
Υπερασπίζεται την πρότασή του για Δημιουργία στην Δράμα ενός Τμήματος Μεταπτυχιακού από Πανεπιστήμια Ελλάδας-Βουλγαρίας και επαναλαμβάνει την απόψή του ότι η Υπουργός κ. Γιαννάκου είναι κάθετα αντίθετη στην πανσπερμία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Αναφέρθηκε επίσης στις Αθλητικές Υποδομές του Νομού όπως και στις σχέσεις του με τον Νομάρχη κ. Ευμοιρίδη και με τον Δήμαρχο Δράμας Θωμά Μαργαρίτη που όπως λέει «έχει αποδείξει ότι είναι μια κυψέλη εργασίας».

-Λίγες μέρες μετά την λήξη του Συνεδρίου της Ν.Δ. τι ουσιαστικό προέκυψε κ. Δαϊλάκη από αυτό το Συνέδριο;
-Υπενθυμίσαμε στον πολιτικό κόσμο ότι η πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας η Ν.Δ. είναι παρούσα και έτοιμη με φοβερή συνοχή για τις εκλογές που λογικά θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Είμαστε σε μια περίοδο που από εδώ και πέρα μπαίνουμε σε καθαρά προεκλογική τροχιά και όπως η Mercedes όταν κάνει διαφήμιση δεν κάνει για να πουλήσει περισσότερα αυτοκίνητα, αλλά να υπενθυμίσει ότι είναι η πρώτη στον χώρο του αυτοκινήτου, έτσι και η Ν.Δ. επέλεξε το Συνέδριο να γίνει σε μία στιγμή που το στίγμα είναι ότι πάμε για τις Εκλογές Ενωμένοι και με αισιοδοξία ότι θα είμαστε η πρώτη δύναμη.

-Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι στο Συνέδριο θα έπρεπε να μιλήσει η βάση και όχι οι Υπουργοί, το χαρακτήρισε «Πασαρέλα» υπουργών, πώς το σχολιάζετε;
-Νομίζω ότι η χρονική στιγμή είναι να παρουσιάσουμε και κατά Υπουργείο τι έχει κάνει η Ν.Δ. έτσι ώστε τα στελέχη ως καλοί πρεσβευτές να πάνε στις περιφέρειες τους και να αρχίσουν την εξειδικευμένη ενημέρωση.

-Η ΝΔ πανελλαδικά λέει ότι είναι ενωμένη. Τοπικά στον Νομό Δράμας, πόσο ενωμένη είναι;
-Νομίζω ότι οι όποιες μικρές ή μεγαλύτερες διαφορές υπάρχουν αυτή την στιγμή θα εκλείψουν στην εκλογική διαδικασία όπου θα γεφυρωθούν τα οποιαδήποτε χάσματα.
Η Εικόνα της Παράταξης στον Νομό μας θα είναι η γνωστή. Μέσα στους 5 πρώτους Νομούς της χώρας θα είναι και η Δράμα.

-Επιβραβεύοντας την κυβέρνηση για το Έργο της στον Νομό Δράμας: Θεωρείτε ότι έγιναν πράξη όσα επαγγέλλονταν η ΝΔ προεκλογικά για τον Νομό Δράμας;
-Κοιτάξτε. Ποτέ δεν είμαι ευχαριστημένος. Αυτό που θα έλεγα όμως είναι ότι άνοιξε ένας δίαυλος επικοινωνίας με μία χώρα που μπήκε στην Ε.Ε: την Βουλγαρία. Πρέπει να το αξιοποιήσουμε αυτό. Γεωπολιτικά θα είναι το ατού για τους μικρούς και μεγάλους επενδυτές. Η γειτνίαση με μία χώρα που έχει έναν μεγάλο χρονικό ορίζοντα ενισχύσεων θα μας δώσει την άνεση να παίξουμε Πρωταγωνιστικό ρόλο.

-Και με τις άλλες δεσμεύσεις όπως την αυτονόμηση του ΤΕΙ ή την Πανεπιστημιακή Σχολή είχαμε κάποιες θετικές εξελίξεις;
-Ήμουν ξεκάθαρος εδώ και καιρό ότι η Υπουργός Παιδείας με την δική της φιλοσοφία, είναι κατά της Επέκτασης του Πανεπιστημίου.
Μην ξεχνάτε ότι υπήρχε μια πρόταση της ΝΕ το 2004 ότι θα έχουμε Πανεπιστημιακή Σχολή.
Από την άλλη επί ΠΑΣΟΚ είχαμε την έγκριση ότι θα προχωρήσουμε σε πλήρη αυτονόμηση των ΤΕΙ. Δεν κράτησε το λόγο του το ΠΑΣΟΚ, η Υπουργός το αρνείται και μας προτείνει κάτι που μπορεί να αποδειχθεί καλύτερο από τα Προηγούμενα. Να έχουμε ένα Τμήμα Διακρατικού Χαρακτήρα της Πολυτεχνικής Σχολής όπου θα συμμετέχει το ΔΠΘ, το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο της Σόφιας με έδρα την Δράμα. Αυτό νομίζω ότι είναι η χρυσή ευκαιρία να κάνουμε την Δράμα μια πόλη των Μεταπτυχιακών Σπουδών.

-Είστε λίγο ενοχλημένος γιατί η συγκεκριμένη σας πρόταση δεν αντιμετωπίστηκε με την ανάλογη βαρύτητα από τους τοπικούς φορείς;
-Εγώ ήμουν ξεκάθαρος, έχω κάνει τόσες επαφές με την Υπουργό και ξέρω τι μέλει γενέσθαι.
Γι' αυτό Τοποθετήθηκα και είπα. Κύριοι μην περιμένετε. Όσοι έκαναν κρούση πήραν την αρνητική απάντηση. Για την αποδοχή δεν είμαι ικανοποιημένος. Θα περίμενα αμέσως να συγκληθεί μια συνάντηση για την διεκδίκηση. Πρέπει να μιλάμε κοινή γλώσσα, δεν είναι θέμα αντιπαλότητας. Όλοι θέλουμε το καλό της Δράμας, τους γρήγορους ρυθμούς, τους ρυθμούς Δουβαλίδη. Όπως είπα για να τρέξουμε και να προλάβουμε.

-Τι έγινε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στην συνάντηση με την Υπουργό κ. Γιαννάκου;
-Είχαμε μια συζήτηση και για το θέμα των Τ.Ε.Ι. που λειτουργούν στην Δράμα. Μας πρότεινε και μεταπτυχιακό -ξενόγλωσσο μάλιστα- τμήμα ΤΕΙ. Στην συνάντηση ήταν παρών και ο συνάδελφος Χρήστος Αηδόνης. Ξανάβαλα το θέμα του ΑΕΙ και η απάντηση ήταν ότι όσο είμαι Υπουργός δεν υπάρχει περίπτωση να απλώσουν τα Πανεπιστήμια.

-Δηλαδή κ. Βουλευτά, πετάμε τουφεκιές στον αέρα;
-Το έχω πει αυτό ότι δεν πυροβολούν στον αέρα. Ότι λέω πάντα να θυμάστε ότι έχω δικαιωθεί.

-Μια που αναφέρατε τους ρυθμούς Δουβαλίδη, τι γίνεται με τις Αθλητικές Υποδομές στον Νομό, με το Γήπεδο της Δόξας και το Δημοτικό (πρώην Εθνικό Στάδιο); Που έχουν κολλήσει;
-Τα θέματα αυτά είναι γνωστό που κόλλησαν και είναι κρίμα γιατί τα χρήματα εδώ και πάρα πολύ καιρό «λιμνάζουν» με αποτέλεσμα να καθίστανται επικίνδυνα πλέον αν και είχαμε εξασφαλίσει, τα επόμενα δύο χρόνια να μην κινδυνέψουν.
Όμως αντί να καθόμαστε και να απολαμβάνουμε ένα όμορφο γήπεδο δυστυχώς κάποιοι που ανέλαβαν να τρέξουν το γήπεδο της Δόξας ήταν κουρασμένοι από αλλού.
Για το Εθνικό Στάδιο είμαστε στο σημείο που η ΓΓΑ είναι έτοιμη για την δημοπράτηση. Απλά πρέπει να γίνει μια τακτοποίηση Οικονομικού χαρακτήρα για να πάμε σε δημοπράτηση. Με τον κ. Παγάνη που είναι ο Δ/ντής των Οικονομικών Υπηρεσιών και έχει έρθει δύο φορές στην Δράμα κατόπιν πρόσκλησης μου, έχει πλήρη εικόνα για τα έργα αλλά ανησυχεί γιατί η ντόπια καθυστέρηση οδήγησε τα έργα πίσω. Και γι' αυτό δεν φταίει ο αθλητικός κόσμος που δεν χαίρεται σωστές αθλητικές υποδομές.

-Είχατε φέρει στην Δράμα έναν σημαντικό επιχειρηματία τον Αντώνη Αδαμόπουλο. Τι γίνεται με τις επενδύσεις στον τομέα του Ξύλου; Προχωρούν;
-Προχωράει και τώρα που έχουμε Αναπτυξιακό Νόμο είμαστε στο τελευταίο στάδιο παραχώρησης της έκτασης δηλαδή το θέμα έχει φτάσει στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Εντός της εβδομάδας θα υπάρξει απόφαση από εκεί και ο μεγάλος αυτός Επιχειρηματίας θα ξεκινήσει την Επένδυσή του στον ακριτικό Δήμο Κ. Νευροκοπίου, θα ενισχυθεί η Τοπική Οικονομία, θα έχουμε μεγάλο αριθμό θέσεων Εργασίας. Θα αποτελέσει την ατμομηχανή για την ανάπτυξη του Νομού Δράμας.

-Γίνεται μεγάλη συζήτηση για αλλαγές στον Διοικητικό Χάρτη της χώρας. Προτείνονται μεταξύ άλλων η συνένωση Νομαρχιών, Δήμων και περιφερειών... Εσείς έχετε εκφράσει άποψη κατά του «Καποδίστρια» και διεκδικήσατε την αυτονόμηση του Δοξάτου. Είστε αισιόδοξος για την έκβαση του αιτήματός σας ή το θέμα θεωρείται λήξαν;
-Εγώ είμαι από τους ανθρώπους που θέλουν την Ελλάδα όπως ήταν. Αυτό το χάλι που υπάρχει σήμερα στην ΤΑ οφείλεται στην υπερεξουσία που απέκτησαν οι Δήμαρχοι. Αν φέρουμε την Ελλάδα στην περίοδο με Δήμους και Κοινότητες θα έχουμε μια αυτοδιοίκηση κοντύτερα στους πολίτες.
Ο Καποδίστριας έβλαψε την χώρα.

-Ψηφίστηκε ο Νόμος για τα ΜΜΕ. Τι θα γίνει τώρα με τα τοπικά ΜΜΕ;
Εσείς προσωπικά ψηφίσατε λόγω της κομματικής πειθαρχίας;
-Εγώ νομίζω ότι θα έπρεπε να προσεχθεί περισσότερο ένα κομμάτι ευαίσθητο όπως η ενημέρωση. Επειδή είμαι από τους ανθρώπους που είχα ασχοληθεί ως Δήμαρχος και είχα ανοίξει το πρώτο Δημοτικό Ραδιόφωνο στην περιφέρεια και την Δημοτική Τηλεόραση Δοξάτου, ξέρω το θέμα και την συμβολή τους στην Ενημέρωση των πολιτών.
Ήρθε ένα Νομοσχέδιο που διαταράσσει τα νερά που αναφέρεται στην Αθήνα όταν κυριαρχεί η αναρχία. Δεν ισχύει όμως σε εμάς.
Άρα ο Νόμος έπρεπε να λάβει σοβαρά υπόψιν πόσο σημαντικό για την περιφέρεια είναι να έχει την πολυφωνία. Γιατί τώρα θα προχωρήσουμε σε συνενώσεις. Από τα λεγόμενά μου φαίνεται ότι ψήφισα τον Νόμο με βαριά καρδιά για λόγους κομματικής πειθαρχίας.

-Ποιες οι σχέσεις σας με τον Νομάρχη Κώστα Ευμοιρίδη;
-Είμαι από τους ανθρώπους που τον Νομάρχη θέλω να τον ξεκουράζω και όχι να τον κουράζω.

-Άρα κάποιοι τον κουράζουν;
-Εννοείται. Και φαίνεται στο πρόσωπό του. Εγώ ποτέ δεν πάω στον Νομάρχη να ζητήσω αλλά μόνο να δώσω. Ο άνθρωπος αυτός έχει προσφέρει πάρα πολλά στον τόπο.

-Και με τον Δήμαρχο Δράμας Θωμά Μαργαρίτη πώς τα πάτε;
-Νομίζω ότι ο Δήμαρχος Δράμας έχει αποδειχθεί μια κυψέλη εργασίας. Δουλεύει μεθοδικά, βλέπουμε ότι είναι πολύ προσεκτικός στο κάθε βήμα του. Εμένα μου αρέσει ο Δήμαρχος. Και πολύ περισσότερο θα έλεγα ότι μου αρέσει η συνοχή της Δημοτικής Παράταξης γιατί όλα τα παιδιά λειτουργούν με ένα ομαδικό πνεύμα που το συναντά κανείς δύσκολα.
Πιστεύω να προχωρήσουν έτσι. Να έχουν ένα έργο που προβάλλεται αφού εκτελεστεί. Και αυτό είναι δείγμα ότι ο Θωμάς ο Μαργαρίτης δεν αυτοπαρουσιάζεται, μιλούν τα έργα του.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ