Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Κώστας Ευμοιρίδης

Νομάρχης Δράμας-Αντιπρόεδρος ΕΝΑΕ

Με την κατάλληλη πίεση θα πετύχουμε την δημιουργία Πανεπιστημίου στην Δράμα

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Νομάρχη Δράμας και Αντιπρόεδρο της ΕΝΑΕ Κώστα Ευμοιρίδη.
Με αφορμή την παρουσίαση της μελέτης για ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στην Δράμα που έγινε με πρωτοβουλία του Δημοκρίτειου, ο Νομάρχης δηλώνει ότι η διεκδίκηση του Πανεπιστημίου είναι δύσκολη, παρόλα αυτά θα την πετύχουμε με την κατάλληλη πίεση.
Κρίνει ότι στον νομό μας επί κυβέρνησης ΝΔ έχουν γίνει σημαντικά βήματα και δόθηκαν γενναίες χρηματοδοτήσεις.
Τέλος, θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει καλή επικοινωνιακή πολιτική και τακτική, ενώ στα θετικά της καταγράφει ότι ο Πρωθυπουργός ακούει, έχει σταθερή πορεία και δεν μεταβάλει τις απόψεις του.

-Πόσο σημαντική είναι η παρουσίαση της μελέτης για ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στην Δράμα που έγινε με πρωτοβουλία του ΔΠΘ;
-Είναι το πρώτο και αναγκαίο προαπαιτούμενο για να ξεκινήσει η διαδικασία της έγκρισης, μετά από διεκδίκηση η οποία θα γίνει. Η υπόθεση Πανεπιστημιακή Σχολή ξεκίνησε εδώ και τρία χρόνια και ακολουθήθηκαν συγκεκριμένα βήματα.
Οι ίδιοι έκαναν την μελέτη, την ολοκλήρωσαν, ενέκριναν την βιωσιμότητα του τμήματος πληροφορικής στην Δράμα και την παρουσίασαν. Αυτήν την μελέτη θα την καταθέσουν εντός των ημερών στο Υπουργείο Παιδείας και εμείς πιστεύω ότι με την κατάλληλη πίεση θα το πετύχουμε.

-Είναι δύσκολη η διεκδίκηση;
-Είναι δύσκολη αλλά πιστεύω ότι θα το πετύχουμε με δεδομένη την διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού στην συνάντηση που είχαμε ως προεδρείο της ΕΝΑΕ, ότι θα τηλεφωνήσει στον Υπουργό Παιδείας για την ικανοποίηση του αιτήματος.

-Και με το 3ο τμήμα ΤΕΙ τι γίνεται;
-Οι φάκελοι έχουν επικαιροποιηθεί αλλά αυτήν την στιγμή διεκδικούμε το Πανεπιστήμιο. Στην ατζέντα όμως παραμένουν και τα νέα τμήματα ΤΕΙ.

-Είναι τόσο σημαντικό για τον τόπο ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα;
-Είναι λογικά αιτήματα. Από μόνα τους δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της Δράμας. Αλλά κανένα πρόβλημα από αυτά που μας απασχολεί από μόνο του δεν εξασφαλίζει την ανάπτυξη. Όλα αποτελούν τους κρίκους μιας αλυσίδας.
Δεν είναι το Πανεπιστήμιο το κορυφαίο μας θέμα. Αλλά είναι ένα θέμα που αν θέλετε έχει να κάνει και με το φιλότιμο μας, τον συναισθηματισμό μας και το πρεστίζ... Όταν έχεις μια Πανεπιστημιακή Σχολή μπορεί να αρχίσουν και έρευνες στην περιοχή, μπορούν να γίνουν ένα σωρό πράγματα.

-Να δούμε κάτι άλλο. Συναντηθήκατε πριν λίγες μέρες με τον γνωστό επιχειρηματία κ. Γερασίμου, ο οποίος δήλωσε ότι ξεκινά μια νέα επένδυση μετά τα θερμοκήπια, που αφορά στην παραγωγή υλικών για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις...
-Πράγματι, η συνάντηση με τον πρόεδρο του επιχειρηματικού ομίλου ΙΤΑ κ. Γερασίμου, αφορούσε την δημιουργία αυτής της μονάδας στην Δράμα, επιλέγοντας την περιοχής μας ανάμεσα από πολλές άλλες σε παγκόσμιο επίπεδο και γίνεται σε συνεργασία με κινέζικη εταιρία. Είναι μια επένδυση...

-Με τα έργα στο γήπεδο της Δόξας τι γίνεται;
-Το έχουμε πολυσυζητήσει το θέμα. Η ερασιτεχνική Δόξα είχε ένα αίτημα να κάνει κάποιες εργασίες στο γήπεδο. Η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υφυπουργού ενέκρινε το ποσό του 1.000.000 ευρώ. Ανέθεσε στην Νομαρχία να κάνει τον διαγωνισμό και την επίβλεψη, όχι την μελέτη.
Η μελέτη του στεγάστρου με τις τιμές "Σουφλιά" ξεπέρασε το ποσό του 1.000.000 ευρώ. Δεν μπορείς να δημοπρατήσεις ένα έργο αν δεν έχεις όλη την πίστωση εξασφαλισμένη. Αν πάμε σε μια αναμονή τροποποίησης στις Δημόσιες Επενδύσεις, το 1.000.000 ευρώ να γίνει 1.240.000 ευρώ, θα χάσουμε χρόνο.
Έτσι ανέλαβα και πάλι την ευθύνη να χρηματοδοτήσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο με 240.000 ευρώ την εκτέλεση του έργου, με την πεποίθηση ότι δεν θα τα ξοδέψουμε τα χρήματα αυτά. Θα διευκολύνουμε με αυτόν τον τρόπο την δημοπράτηση.

-Επί ευκαιρία, θα αναλάβετε κάποιες πρωτοβουλίες για την ιστορική μας ομάδα, την Δόξα Δράμας;
-Τα δεδομένα από την εποχή του εγώ διοίκησα την ομάδα άλλαξαν πολύ. Για να ληφθούν πρωτοβουλίες πρέπει να ληφθούν υπόψιν δύο δεδομένα: Το ιδιοκτησιακό και οι τρέχουσες ανάγκες της ομάδας. Πρέπει να δοθεί τουλάχιστον 1.000.000 ευρώ για να πληρωθούν τα χρέη και να γίνει ένας προγραμματισμός.
Ποιος θα βάλει αυτά τα χρήματα; Στην Δράμα είναι δύσκολο να βρεις επιχειρηματίες που να θελήσουν να ασχοληθούν με την ομάδα. Θα πρέπει σίγουρα να γίνει μια συζήτηση.

-Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την σημερινή κυβέρνηση ότι δεν έχει γίνει ουσιαστικό έργο στον Νομό Δράμα. Ποια είναι η άποψή σας; Έγινε έργο και πως το αξιολογείτε;
-Έγιναν σημαντικά βήματα και είχαμε γενναίες χρηματοδοτήσεις. Είχαμε μείνει πολύ πίσω στο 2ο ΚΠΣ. Όταν οι άλλοι νομοί είχαν λύσει τα προβλήματα των υποδομών εμείς τρέχαμε να λύσουμε αυτά τα κενά από το Γ' ΚΠΣ.
Μέχρι στιγμής από το Γ' ΚΠΣ ξεπεράσαμε τόσο από ευρωπαϊκά χρήματα και δημόσιες επενδύσεις τα 400.000.000 ευρώ όταν από το Β' ΚΠΣ είχαμε πάρει 16 δις δρχ...
Ακόμη και σήμερα ήρθαν 3.600.000 ευρώ για το αρδευτικό δίκτυο του Καταφύτου. Αναλάβαμε την υποχρέωση του χρόνου τον Δεκέμβριο να ολοκληρώσουμε το έργο.
Φυσικά έχουμε και σημαντικές παρεμβάσεις όπως η λειτουργία στρατοπέδων, η λειτουργία του τελωνείου, ο νέος αναπτυξιακός νόμος που κρίνονται πολύ θετικές για τον νομό μας.

-Καταστροφολογούμε στην Δράμα λίγο περισσότερο;
-Πάντοτε το ποτήρι το βλέπουμε μισοάδειο και δεν το βλέπουμε μισογεμάτο και αυτό είναι λάθος. Αν εγκαταλειφθεί η αισιοδοξία τότε δεν μπορεί να υπάρχει διεκδίκηση. Όταν διεκδικούμε πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.

-Αν σας ζητούσα να μου καταγράψετε ένα θετικό και ένα αρνητικό της κυβέρνησης Καραμανλή, τι θα λέγατε;
-Το αρνητικό της είναι ότι δεν έχει καλή επικοινωνιακή πολιτική και τακτική προς τα έξω.
Το θετικό είναι ότι ο Καραμανλής ακούει. Έχει μια σταθερή πορεία, δεν μεταβάλει τις απόψεις του.
Βλέπουμε παρόλα αυτά την αντιπολίτευση ακόμη και στο θέμα των πυρκαγιών να ασκεί αντιπολίτευση με "λαϊκίστικες κορώνες".
Και κάτι ακόμη σημαντικό... Αυτή η κυβέρνηση δεν συγκαλύπτει κανέναν. Έβαλε το μαχαίρι στο παραδικαστικό κύκλωμα, έστειλε και δικούς της ανθρώπους στο σκαμνί.

-Εκλογές πότε βλέπετε;
-Ο μόνος που αποφασίζει είναι ο Καραμανλής. Όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ