Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Ο ΑΦΥΛΑΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ


Την ώρα που η νέα γρίπη μονοπωλεί την επικαιρότητα και το πολιτικό σύστημα παρακολουθεί απορημένο το όργιο φημών και υπερβολών για το τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο με την γρίπη, καλό είναι να δούμε και κάποιες ειδήσεις που ενδιαφέρουν και έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα.

Οι 8 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση με σημαντικότερα προβλήματα αυτά της μείωσης του τζίρου και της καθυστέρησης των πληρωμών από τους πελάτες τους, αναφέρει έρευνα του Επιμελητηρίου Αθηνών.
Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:
α) Οι 8 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση
β) Το 84% των μικρών επιχειρήσεων έχουν μείωση του τζίρου
γ) Το 40% των επιχειρήσεων θα κλείσουν το έτος με ζημίες
δ) Μια στις τέσσερις επιχειρήσεις προχώρησε σε απολύσεις, μία στις πέντε σκέφτεται να μειώσει το προσωπικό
ε) 17.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας το 2010 ενώ περίπου 8.500 κινδυνεύουν με κλείσιμο.
Τέλος, υπάρχει αβεβαιότητα και απαισιοδοξία για την διάρκεια της κρίσης. Η πλειοψηφία θεωρεί ότι η κρίση θα κρατήσει και μετά το 2011.

Σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία είναι πολύ θετικά τα μέτρα για την απόσυρση κλιματιστικών, ηλεκτρικών συσκευών, για τα κουφώματα αλλά και τα κίνητρα για αγορά αυτοκινήτων κλπ.
Όταν πέφτει ο τζίρος και η αγορά εμφανίζει αυτήν την εικόνα, καλό είναι να δίνονται κίνητρα που να αυξάνουν την κατανάλωση.

Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία Επιμελητήρια από όλη την χώρα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, προτείνουν μέτρα για την έξοδο από την κρίση. Εδώ το Επιμελητήριο διοργανώνει κυρίως επιχειρηματικές αποστολές.

Πάμε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου συζητήθηκαν αρκετά και ενδιαφέροντα θέματα.
Να αναφέρω για το θέμα των νόμιμων κατασκευών στον Δημοτικό Κήπο ότι σύντομα θα γελάσει πράγματι και το παρδαλό κατσίκι. Μόνο που δεν θα ξέρουν τι θα πουν όσοι τις αναφέρουν ακόμη παράνομες και αυθαίρετες.

Συζητήθηκε και το αίτημα του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Ν. Δράμας για έγκριση δαπάνης ώστε να ανεγείρει μνημείο στην μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Το μνημείο προτείνεται από τον σύλλογο να τοποθετηθεί στο μικρό πάρκο στην γωνία Βενιζέλου και Περδίκα.
Είναι μια πολύ θετική πρωτοβουλία του Παμμικρασιατικού Συλλόγου και του άξιου προέδρου του Νίκου Λατσίσταλη.

Παρ' όλα αυτά είδαμε μια περίεργη αντίδραση Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολίτευσης. Υπήρξαν διαφωνίες για το θέμα του μνημείου που αναπαριστά την Μικρασιατική Καταστροφή.
Θα ήταν καλό να υπενθυμίσουμε ότι λαός που διαγράφει την ιστορία του και το παρελθόν του δεν έχει μέλλον.
Και φυσικά το 1922 οι Έλληνες υπέστησαν γενοκτονία. Τους έσφαξαν, τους σκότωσαν με όπλα, τους έκαψαν, τους έπνιξαν. Αυτά είναι γεγονότα. Αν τώρα κάποιοι θέλουν να λογοκρίνουμε την ιστορία να μας το πουν και να το γνωρίζουμε.

Να συμφωνήσω όμως και με τον Βασίλη Τσιαμπούση, στην γενικότερη τοποθέτησή του, όσον αφορά την αισθητική και την καλλιτεχνική αρτιότητα ορισμένων μνημείων στην πόλη.
Καλό θα είναι τα διάφορα αυτά μνημεία να είναι έργα τέχνης.
Η κακογουστιά, η προχειρότητα και η έλλειψη "γραμμής" σε διάφορα μνημεία μέσα στην πόλη, δεν προσφέρει τίποτε θετικό.
Ας δούμε το αριστούργημα "Η Μάνα" του Καπράλου στο Νέο Δημαρχείο και θα καταλάβουμε τι σημαίνει έργο τέχνης.

Στην Δράμα βρέθηκε ο Θόδωρος Δαμιανός, βουλευτής του Νομού από το 1981-1996 και από το 1998-2000 Υφυπουργός Βιομηχανίας την περίοδο 1992-1993, Πρόεδρος της ΕΑΒ, στέλεχος Α' γραμμής του κυβερνώντος κόμματος με μεγάλους αγώνες για την ΝΔ.
Ο Θόδωρος Δαμιανός είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με φίλους του από τα παλιά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκέφτεται πολύ σοβαρά να πολιτευθεί στην Δράμα στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Όπου το ενδιαφέρον για υποψηφιότητες είναι πολύ μεγάλο και στα δύο μεγάλα κόμματα.
Με τον ρυθμό αυτόν προβλέπω να γίνεται ντέρμπι και μεγάλη μάχη για την εκλογή στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Είχαμε και το περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας για έλλειμμα στο ταμείο του Δήμου Δοξάτου 125.000 ευρώ.
Είναι το δεύτερο περιστατικό στον νομό, μετά την Προσοτσάνη όπου το έλλειμμα ήταν πολύ μεγαλύτερο (πάνω από 1.000.000 ευρώ)
Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη καλύτερων και διεξοδικών ελέγχων από την πολιτεία ώστε να θωρακιστούν οι ΟΤΑ από τον κίνδυνο υπερβάσεων και ελλειμμάτων.
Απαιτείται καλύτερος έλεγχος σε όλο το σύστημα γιατί αλλιώς δεν θα διορθωθούν πολλά από τα κακώς κείμενα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ