Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Στέργιος Τσούκας

Νομαρχιακός Σύμβουλος-Πρόεδρος Σωματ. Αστυν. Υπ. Ν. Δράμας-Μέλος ΝΟΔΕ Δράμας ΝΔ

Ως αστυνομικοί καταδικάζουμε φαινόμενα βίας

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Νομαρχιακό Σύμβουλο και πρόεδρο του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας Στέργιο Τσούκα.
Ερωτηθείς για τις σκηνές βίας όπου αστυνομικός έδερνε μετανάστη, με σαφήνεια καταδίκασε το γεγονός ενώ το χαρακτήρισε μεμονωμένο που δεν αναιρεί τον ρόλο της ΕΛΑΣ.
Τάσσεται υπέρ της κατάργησης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης ενώ αρνείται ότι υπάρχει βεντέτα των αστυνομικών με τον υπουργό Βύρωνα Πολύδωρα.

-κ. Τσούκα, ως πρόεδρος του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας, πως θα χαρακτηρίζατε το βίντεο με τις σκηνές βίας όπου αστυνομικός έδερνε μετανάστη σε αστυνομικό τμήμα;
-Καταδικάζουμε απερίφραστα φαινόμενα βίας. Η αστυνομία θα πρέπει όσους συλλαμβάνει να τους παραπέμπει αρμοδίως, σεβόμενη ταυτόχρονα την προσωπικότητα και την υπόληψη του καθενός. Θεωρούμε ότι τέτοια φαινόμενα μεμονωμένα δεν μπορούν να αναιρέσουν τον ρόλο της αστυνομίας.

-Σας ενοχλεί που η αστυνομία το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο στόχαστρο;
-Η αστυνομία και γενικότερα η δημόσια τάξη και η δημόσια ασφάλεια βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος διαχρονικά. Το γεγονός ότι τα κόμματα την ασφάλεια του πολίτη την συμπεριλαμβάνουν στα προγράμματά τους σε περίοπτη θέση δείχνει ότι αυτό ενδιαφέρει την κοινωνία συνολικά.
Αν αναλογιστούμε ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο τότε είναι αναμενόμενες οι επιθέσεις που δέχεται για την οποία έχουμε και εμείς ευθύνη.

-Πολλοί προτείνουν την κατάργηση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης όπου επιρρίπτουν τις ευθύνες για την δυσλειτουργία της ΕΛΑΣ. Ποια η θέση σας;
-Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) από το 2000, μετά από απόφαση του συνεδρίου της στηρίζει την πρόταση για κατάργηση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και υπαγωγή της ΕΛΑΣ στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Πρόσφατα η ΠΟΑΣΥ συγκάλεσε διακομματική επιτροπή, στην οποία ανταποκρίθηκαν όλα τα κόμματα, με θέμα την ασφάλεια του πολίτη. Στο υπόμνημα το οποίο κατατέθηκε μια από τις προτάσεις ήταν η κατάργηση του υπουργείου. Δυστυχώς και από τα ΜΜΕ προβλήθηκε μόνο αυτή και όχι το σύνολο των προτάσεων.
Το γεγονός ότι σε όλη την Ευρώπη δεν υπάρχουν Υπουργεία Δημόσιας Τάξης, κάτι σίγουρα σημαίνει.

-Υπάρχει βεντέτα ΠΟΑΣΥ-Πολύδωρα;
-Η θέση της Ομοσπονδίας ήταν και είναι σταθερή. Αγωνίζεται για την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των αστυνομικών, της εικόνας της αστυνομίας και των παρεχόμενων προς την κοινωνία υπηρεσιών. Όταν ως πολιτική ηγεσία εσκεμμένα παραπλανείς για δήθεν επίλυση προβλημάτων, υπόσχεσαι πράγματα τα οποία ποτέ δεν υλοποιείς, ε, τότε θα πρέπει να περιμένεις και την αντίδραση των εργαζομένων.
Βεντέτα σίγουρα δεν υπάρχει και μακάρι και αύριο να υπήρχε η δυνατότητα συνεύρεσης με τον υπουργό, συζήτησης και αίσιας κατάληξης.

-Εκτός από πρόεδρος του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων είστε Νομαρχιακός Σύμβουλος και πρόσφατα εκλεχθήκατε στην ΝΟΔΕ Δράμας ΝΔ... Συμβιβάζονται οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες ενός συνδικαλιστή που είναι και κομματικό στέλεχος;
-Το έχω πει και άλλες φορές ότι ο συνδικαλισμός είναι πολιτική. Αγωνίζεσαι με πολιτικά μέσα για επίτευξη όλων των στόχων που θέτει το συνδικαλιστικό κίνημα. Όλοι μας κρινόμαστε και το γεγονός ότι κρινόμαστε επανειλημμένως θετικά, δείχνει ότι η κοινωνία στην οποία απευθυνόμαστε αποδέχεται την ταυτόχρονη ενασχόληση και με την πολιτική και με τον συνδικαλισμό.
Άλλωστε το γεγονός της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση της ΝΔ, στέλεχος της οποίας είμαι, δείχνει υγεία και δημοκρατία. Να φοβάστε κ. Φυλακτέ τις επικίνδυνες ομοφωνίες και την σιωπή. Εγώ δεν σιωπώ ως συνδικαλιστής όταν βλέπω να θίγονται τα συμφέροντα του κλάδου μου.
Πάντως στον συνδικαλισμό υπάρχει ένας κώδικας τιμής που στην πολιτική σκηνή δύσκολα τον συναντάς.

-Έχετε εξελιχθεί σε μετρ των εκλογών... Πολιτεύεστε και εκλέγεστε είτε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο είτε στην ΝΟΔΕ. Μεθοδικότητα ή εμπειρία;
-Δεν θα το έλεγα ότι είμαι μετρ. Θεωρώ ότι η πολυετής παρουσία μου στα κοινά και οι διάφορες δράσεις που ανέπτυξα εκτιμήθηκαν σε πρώτη φάση όταν αποφάσισα να αποδεχθώ την πρόταση του Νομάρχη και να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο της Αναγέννησης.
Θεωρώ πως ο Κώστας Ευμοιρίδης είναι η μεγαλύτερη πολιτική προσωπικότητα που ανέδειξε η περιοχή μας και ήταν ιδιαίτερα τιμητική η πρόσκληση για συστράτευση στις εκλογές.
Η πολιτική μου συνέπεια εκτιμήθηκε από τους ομοϊδεάτες μου και είχαμε και την εκλογή μου στην ΝΟΔΕ. Συνεπώς η κοινωνία ξέρει να επιβραβεύει αυτούς που με συνέπεια, ειλικρίνεια και τιμιότητα πολιτεύονται.

-Πως είδατε τις εκλογές στην ΝΟΔΕ; Είχαμε παρασκήνιο;
-Οι εκλογές τελείωσαν. Όλοι οι υποψήφιοι είχαν ένα και μόνο στόχο. Την προσφορά στο κόμμα. Εξελέγησαν κατά την κρίση του εκλογικού σώματος οι αξιότεροι. Δεν απομένει παρά να αποδείξουμε στην πράξη τον λόγο για τον οποίο ασχοληθήκαμε.

-Προκάλεσε αίσθηση η δήλωσή σας για ετερόφωτα αστέρια που θα παύσουν να λάμπουν όταν θα σβήσει το αυτόφωτο αστέρι... Είναι η δήλωση την χρονιάς κ. Τσούκα. Θα μας εξηγήσετε ποιους εννοείτε;
-Πολύς λόγος για το τίποτα. Σε μια τηλεοπτική χαλαρή συζήτηση με πνεύμα φιλοσοφικό έκανα αυτή την δήλωση. Πιστεύω ότι δεν αξίζει τον κόπο να δώσω συνέχεια και να τελειώσει το θέμα εδώ.

-Πάντως κάποιοι σας κατέκριναν γι' αυτήν την δήλωση ενώ κάποιοι άλλοι είπαν "πες τα Χρυσόστομε". Τελικά δεν αφορά την Δράμα;
-Τα δημόσια πρόσωπα κρίνονται, κατακρίνονται και ενίοτε επιδοκιμάζονται ανάλογα με την στάση τους και την συμπεριφορά τους.

-Θα μπορέσει η ΝΟΔΕ να ξεπεράσει το κλίμα πόλωσης που διαμορφώθηκε με την οριακή εκλογή του προέδρου;
-Εγώ δεν βλέπω κανένα κλίμα πόλωσης. Είδα τρία ικανά και άξια στελέχη του κόμματος να διεκδικούν την προεδρία και βλέπω τους "χαμένους" να αποδέχονται το αποτέλεσμα και να προχωρούμε όλοι μαζί με στόχο την νίκη στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ