Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Αλέξανδρος Τσιαμπούσης

Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Ν. Δράμας-Μέλος ΚΕ ΟΝΝΕΔ-Μέλος Κεντρ. Αντ. ΤΕΕ

1 σχόλιο

Η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται με σχολές ή στρατόπεδα σε μια περιοχή

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αλέξανδρο Τσιαμπούση.
Λίγες μέρες μετά την εκλογή του στην κεντρική επιτροπή της ΟΝΝΕΔ αναφέρθηκε στο συνέδριο της νεολαίας, στην ομιλία Καραμανλή αλλά και στην ομαδική λειτουργία της τοπικής ΟΝΝΕΔ που λειτουργεί με κανόνες εμπιστοσύνης και με δημοκρατικό τρόπο.
Ο κ. Τσιαμπούσης τόνισε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ για τον Ν. Δράμας υλοποιήθηκε σε αρκετά μεγάλο βαθμό, απαιτείται όμως όλοι οι φορείς να αποφασίσουν για το τι Δράμα θέλουν.

-κ. Τσιαμπούση, πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ... Θεωρήθηκε "πρόβα" ενόψει εκλογών η ομιλία του πρωθυπουργού. Συμφωνείτε;
-Πράγματι, το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ έγινε το τριήμερο 8-9-10 Ιουνίου στα Καμένα Βούρλα. Άνοιξε με την ομιλία του πρωθυπουργού, μέσα σ' ένα πολύ θερμό κοινό, αποτελούμενο από 2000 Οννεδίτες και Δαπίτες. Ο πρωθυπουργός μίλησε στους Οννεδίτες σαν Οννεδίτης. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που έχει περάσει από την ΟΝΝΕΔ και την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

-Ήταν συγκλονιστικό ο λόγος του και ο τόνος της φωνής του...
-Ναι. Θα σταθώ σε δύο σημεία. Όσον αφορά το θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης όπου απένειμε τα εύσημα στην ΔΑΠ-ΝΔΦΚ η οποία ήταν στην ουσία η δύναμη που έκανε εφικτή την συνέχιση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης έπειτα από τις καταλήψεις που ζήσαμε σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Δεν νομίζω άλλωστε ότι είναι σύνηθες το φαινόμενο ο πρωθυπουργός της χώρας να χειροκροτεί τους νέους και τις νέες της ΟΝΝΕΔ για αυτήν τους την προσφορά.
Το δεύτερο είναι ότι δεν φοβήθηκε να πει τα πράγματα με το όνομά τους. "Δεν θα υποκύψουμε στο παιχνίδι που πάνε να παίξουν τα ΜΜΕ" είπε, ενώ για άλλη μια φορά ανέφερε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΝΔ ως προς το ΠΑΣΟΚ είναι ότι εμείς φέρνουμε στο φως οτιδήποτε μεμπτό, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που όταν ήταν κυβέρνηση συγκάλυπτε τα σκάνδαλα.

-Είχατε και μαι προσωπική επιτυχία, αφού εκλεχθήκατε μέλος της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ. Πόσο δύσκολη ήταν η εκλογική διαδικασία;
-Την τελευταία μέρα του συνεδρίου διεξήχθησαν οι εκλογές για την νέα ΚΕ της ΟΝΝΕΔ. Περισσότεροι από 300 υποψήφιοι έδωσαν την μάχη για τις 180 θέσεις της ΚΕ. Είχαμε το ευτυχές αποτέλεσμα σαν Δράμα μετά από χρόνια να εκπροσωπηθούμε στην κεντρική επιτροπή. Σίγουρα ήταν δύσκολος ο αγώνας διότι είναι γνωστό ότι τέτοιες εκλογές σε εσωκομματικό επίπεδο μετρούν τάσεις και απόψεις, οι οποίες αντανακλώνται και σε επίπεδο κόμματος. Ήταν όμως ένα αποτέλεσμα το οποίο ήρθε μετά από σκληρή δουλειά και συνεπή στάση όλα αυτά τα χρόνια μέσα στην ΟΝΝΕΔ.

-Έχετε εξελιχθεί σε μετρ των εκλογών αφού λίγο πριν είχατε εκλεγεί και στην κεντρική αντιπροσωπεία του ΤΕΕ...
-Δεν θα έλεγα ότι είμαι μετρ των εκλογών, απλά το αποτέλεσμα των εκλογών σε όλες τις μορφές τους εξαρτάται από τις συνθήκες και φυσικά -κυρίως- από την δουλειά που κάνεις όλο το διάστημα πριν τις εκλογές. Και όταν λέω διάστημα δεν εννοώ μόνο την προεκλογική περίοδο αλλά την περίοδο από την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές ως την τελευταία μέρα πριν τις επόμενες εκλογές.

-Προξένησε αίσθηση η δήλωσή σας ότι ως ΟΝΝΕΔ λειτουργείτε ως ομάδα και έχετε ενιαία γραμμή στις εσωκομματικές διαδικασίες. Να υπογραμμίσω ότι αναφερόσασταν στις πρόσφατες εκλογές της ΝΟΔΕ ΝΔ. Είναι προς την σωστή κατεύθυνση η λειτουργία ομάδων μέσα στα κόμματα;
-Έχω την εντύπωση ότι περισσότερο από την δήλωσή μου αυτή προξένησε αίσθηση το αποτέλεσμα. Εμείς κ. Φυλακτέ, έχουμε μάθει μέσα στην ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να κερδίζουμε εκλογές. Όμως να μην παρεξηγηθούμε. Σας άνθρωπος έχω έντονη την έννοια της ομάδας. Πιστεύω στους ανθρώπους και δεν φοβάμαι να τους εμπιστευθώ. Αυτό γίνεται στην ΟΝΝΕΔ. Έχουμε δημιουργήσει μια πολύ δυνατή ομάδα η οποία λειτουργεί με κανόνες εμπιστοσύνης και με δημοκρατικό τρόπο.
Μπορεί εγώ να έχω εκλεγεί πρόεδρος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποφασίζω και για το πώς θα κινηθεί η ομάδα. Συζητάμε όλοι μαζί και αποφασίζουμε όλοι μαζί για το πώς θα κινηθούμε. Μπορεί να φάμε πολύ χρόνο μέχρι να αποφασίσουμε. Από την στιγμή όμως που θα γίνει αυτό, όλοι παλεύουμε για αυτό που αποφασίστηκε.

-Περιμένατε την επιτυχία της κ. Ανατολής Σαλπιγκτίδου που εκλέχθηκε μέλος της ΝΟΔΕ με 59 ψήφους;
-Η επιλογή της Νάτας για υποψήφια στην ΝΟΔΕ ήταν μια επιλογή που λήφθηκε ομόφωνα από όλα τα παιδιά στην ΟΝΝΕΔ. Και μόνο αυτό μας γέμιζε αισιοδοξία για το αποτέλεσμα. Όπως σας είπα παραπάνω, τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν να κάνουν και με τις συνθήκες μέσα στις οποίες γίνονται αυτές. Με πολύ δουλειά καταφέραμε και δημιουργήσαμε τις ευνοϊκές συνθήκες γύρω από την υποψηφιότητα της Νάτας. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε.

-Κυριαρχεί στην επικαιρότητα η απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας κ. Ταλιαδούρου σε ερώτηση του βουλευτή Χρήστου Αηδόνη με θέμα την ίδρυση Ανωτάτων Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων στην Δράμα. Ο υφυπουργός αναφέρει ότι δεν έχει υποβληθεί καμιά πρόταση για την ίδρυση ΑΕΙ ή ΤΕΙ στην Δράμα. Πως το σχολιάζετε;
-Το έχουμε πει πολλές φορές. Η φιλελεύθερη σκέψη προτάσσει την δημιουργία μεγάλων Πανεπιστημιουπόλεων και όχι την διάσπαση σε πολλά διαφορετικά μέρη. Αυτό όμως είναι ένα κομμάτι του παζλ. Όταν επιλεκτικά ιδρύονται σχολές ανά την Ελλάδα πιστεύω ότι και η Δράμα πρέπει να διεκδικεί το μερίδιο της, ειδικά όταν επί μια εικοσαετία ήταν η αδικημένη.
Θεωρώ ότι όλοι οι φορείς πρέπει να πιέσουν προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να εξαντλήσουμε τις πιθανότητες για την ίδρυση ΑΕΙ ή και άλλων ΤΕΙ στην Δράμα. Το τι έγινε μέχρι σήμερα πρέπει να το αφήσουμε πίσω. Ας δούμε μπροστά.
Ωστόσο επισημαίνω και πάλι ότι για μας ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται με δημιουργία σχολών ή στρατοπέδων σε μια περιοχή.

-Σας προξένησε εντύπωση η απάντηση του κ. Ταλιαδούρου;
-Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο είναι να μην είναι γνώστης ο κ. Υφυπουργός για προτάσεις που έχουν εδώ και μια πενταετία υποβληθεί. Αυτό πιστεύω ότι είναι και το επικρατέστερο ενδεχόμενο. Το δεύτερο είναι όντως να μην έχουν υποβληθεί προτάσεις από το Δημοκρίτειο ή από το ΤΕΙ Καβάλας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως θα έπρεπε οι φορείς της Δράμας να είναι ενημερωμένοι για την εξέλιξη της πιθανότητας δημιουργίας νέας σχολής ΑΕΙ ή επιπλέον σχολών ΤΕΙ στην πόλη μας.

-Είναι μαχητικοί οι φορείς στις διεκδικήσεις τους;
-Καμιά φορά μπορεί κάποιος να είναι διεκδικητικός σε υπερβολικό βαθμό και να μην είναι αποτελεσματικός. Άλλες φορές μπορεί χωρίς φανφάρες να κάνει την δουλειά του και να φέρνει αποτελέσματα. Ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα και όχι ο τρόπος με τον οποίο τον επιτυγχάνεις.

-Εδώ οι διεκδικήσεις φέρνουν αποτελέσματα;
-Το πρόγραμμα της ΝΔ για τον Νομό Δράμας θεωρώ ότι υλοποιήθηκε σε ένα αρκετό μεγάλο βαθμό. Η Δράμα μπαίνει στον χάρτη και αυτό είναι κατά την άποψή μου η μεγάλη προσφορά του Κώστα Καραμανλή στον τόπο μας.
Το επενδυτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία τρία χρόνια είναι ιδανικό και αυτό πρέπει να εκμεταλλευτούμε, βρισκόμαστε στην εποχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και όχι των κρατικών χορηγιών. Αν δεν το καταλάβουμε αυτό, θα συνεχίσουν οι διεκδικήσεις μας να είναι προς την λάθος κατεύθυνση. Πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε τι Δράμα θέλουμε.

-Κλείνοντας να ρωτήσω ποια είναι η πρόβλεψή σας. Πότε θα έχουμε εκλογές;
-Θεωρώ ότι από το φθινόπωρο και μετά όποτε και να γίνουν οι εκλογές δεν μπορούμε να μιλάμε πια για πρόωρες εκλογές. Το βέβαιο είναι ότι η ΝΔ και ο Κώστας Καραμανλής θα είναι οι νικητές των εκλογών και η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον μια ακόμη τετραετία διακυβέρνησης από την ΝΔ. Έχουμε μπροστά μας μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι αναγκαίες να γίνουν και θα γίνουν με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή.


Σχόλια (1)

Δημήτρης - Πέμπτη 27 Μαΐου 2010 στις 10:11
Μεγάλος @@ς

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ