Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ


Ο νέος ΚΟΚ και τα αυξημένα πρόστιμα
Αυστηρότερες ποινές για τις τροχαίες παραβάσεις που προκαλούν συχνότερα θανατηφόρα δυστυχήματα προβλέπει το νέο point system που τέθηκε σε ισχύ από τις 3 Ιουνίου, ταυτόχρονα με τον αναθεωρημένο ΚΟΚ.
Ο νέος ΚΟΚ έχει προκαλέσει ήδη πολλά και διάφορα σχόλια είτε αρνητικά είτε θετικά. Οι επικριτές του θεωρούν ότι οι αυξήσεις στα πρόστιμα δεν είναι δυνατόν να φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα και πως το μόνο που πετυχαίνουν είναι το γέμισμα των ταμείων του κράτους με χρήματα που θα βγουν από τις τσέπες των Ελλήνων φορολογουμένων.
Αντίθετα δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως μόνο τα αυξημένα πρόστιμα μπορούν να βάλουν φρένο στο φαινόμενο των αυξημένων παραβάσεων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.
Έχω την αίσθηση ότι στην χώρα μας δεν αντιμετωπίζουμε σοβαρά τα τροχαία ατυχήματα. Είμαστε πρωταθλητές σε θανατηφόρα τροχαία, παρόλα αυτά το θεωρούμε εντελώς φυσιολογικό να οδηγούμε βιαστικά, χωρίς ζώνη ασφαλείας, καταναλώνοντας αλκοόλ.
Φυσικά τα νέα μέτρα θα κριθούν στην πράξη. Απαιτείται η ενεργοποίηση των αστυνομικών αρχών και φυσικά να σοβαρευτούν όλοι οι οδηγοί.
Γιατί δυστυχώς τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως οι Έλληνες δεν είναι καθόλου σοβαροί οδηγοί στους δρόμους.

ΥΓ1
Είδαμε την τροχαία να βγαίνει στους δρόμους και να γράφει πολλούς παραβάτες. Οι έλεγχοι ήταν εντατικοί. Και αναρωτήθηκα: Μέχρι τώρα με τα μειωμένα πρόστιμα, που ήταν η τροχαία;
ΥΓ2
Μήπως θα ήταν πιο σωστό τα πρόστιμα να προσαρμόζονται με βάση το εισόδημα των οδηγών;

Θεωρία και πράξη
Οι Έλληνες λατρεύουν το ΙΧ, παράγουν αφειδώς απορρίμματα, χωρίς να συμμετέχουν σε καμίας μορφής ανακύκλωση και παρόλα αυτά δηλώνουν περιβαλλοντικά ευαίσθητοι.
Έρευνα της V-PRC έδειξε ότι οι Έλληνες ανησυχούν για την κατάσταση του περιβάλλοντος, δεν θεωρούν όμως ότι τους αναλογεί μέρος της ευθύνης για την άσχημη κατάσταση.
Τα κράτη και τις κυβερνήσεις θεωρούν οι Έλληνες κυρίως υπεύθυνα για την σημερινή κατάσταση, ενώ ήσσονος σημασίας θεωρείται η ευθύνη των επιχειρήσεων.
Οι ευθύνες στους άλλους δηλαδή. Ή καλύτερα, στην θεωρία είμαστε ευαίσθητοι για το περιβάλλον αλλά στην πράξη αδρανείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ