Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Κώστας Μιχαηλίδης

Νομαρχιακός Σύμβουλος

Το παραμύθι για το ΠΑΣΟΚ που ευθύνεται για όλα έχει προ πολλού εξαντληθεί

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Νομαρχιακό Σύμβουλο και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κώστα Μιχαηλίδη.
Εκφράζει την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσίευσε το \"Έθνος\" και δείχνει ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Βόρεια Ελλάδα.
Όπως υπογράμμισε οι δημοσκοπήσεις αυτές επηρεάζουν τις Νομαρχιακές Εκλογές ενώ τονίζει ότι η παρατεταμένη περίοδος ανοχής που απήλαυσε η φιλοκυβερνητική Νομαρχιακή αρχή πέρασε ανεπιστρεπτί.
Αναφέρθηκε στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό που ως παράταξη ζήτησαν να αποσυρθεί και να συνταχθεί εκ νέου στην βάση του Δημοκρατικού διαλόγου.
Τέλος, ρωτήθηκε και για την λειτουργία του ΤΕΙ Οινολογίας από την Ακαδημαϊκή Χρονιά 2009-2010. Όπως τόνισε \"Για μια ακόμη φορά, τα τοπικά στελέχη της ΝΔ συμπράττουν με την κυβέρνηση σε μια μεγάλη επιχείρηση παραπλάνησης των συμπολιτών μας που βλέπουν τα μεγάλα να γίνονται μικρά και τα υπεσχημένα να διαψεύδονται με έναν κυνισμό που δείχνει περιφρόνηση\".

-Το \"Έθνος της Κυριακής\" δημοσίευσε δημοσκόπηση που καταγράφει αλλαγές στους συσχετισμούς των δύο κομμάτων εξουσίας στην Βόρεια Ελλάδα και ειδικά για την Δράμα το αποτέλεσμα θα πρέπει να σας γεμίζει αισιοδοξία.
-Η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και στην Μακεδονία-Θράκη είναι μια νομοτελειακή εξέλιξη που έχει να κάνει με τις ακολουθούμενες κυβερνητικές πολιτικές σε όλα τα επίπεδα.
Στην οικονομία μεταφέρονται βάρη στους πολλούς, στο Δημόσιο οργιάζουν το ρουσφέτι και το βόλεμα των ημετέρων -ιδε Stage και συμβάσεις μίσθωσης έργου- η κοινωνική πολιτική υποβαθμίζεται συνεχώς, το ΕΣΥ διαλύεται, η υποχρηματοδότηση της παιδείας βγάζει τους μαθητές και φοιτητές στο δρόμο, το περιβάλλον θυσιάζεται στον βωμό των υπερκερδών του μεγάλου κεφαλαίου.
Είναι μια σειρά από πολιτικές που υπηρετούν τους λίγους και φέρνουν σε απόγνωση και αδιέξοδο το σύνολο των πολιτών.
Ειδικά για τους Νόμους όπου η Αγροτική οικονομία συνεισφέρει τα μέγιστα στο τοπικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) οι παραπάνω πολιτικές είναι ακόμα πιο επώδυνες.
Συνδυαζόμενες με την αντιαγροτική πολιτική των τελευταίων χρόνων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που τα αποτελέσματα του τα βιώνει η χώρα το τελευταίο διάστημα με τις δίκαιες κινητοποιήσεις των αγροτών.
Στην Δράμα η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού έχει να κάνει επιπλέον και με μια σειρά ζητημάτων που χρόνια τώρα παραμένουν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της ΝΔ.
Απασχόληση, άρδευση του κάμπου από τα νερά του Νέστου, Πανεπιστημιακές σχολές, φράγμα Τεμένους, πλήρης ένταξη του Νομού στις παραμεθόριες περιοχές, έργα υποδομών, Εφετείο, Τουριστική ανάπτυξη και τόσα άλλα υπεσχημημένα από το κυβερνητικό κόμμα που δυστυχώς έμειναν μόνον υποσχέσεις.

-Πόσο επηρεάζουν αυτές οι δημοσκοπήσεις τις επερχόμενες Νομαρχιακές Εκλογές;
-Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι κατά βάση τοπικές εκλογές όπου τα τοπικά προβλήματα και οι τοπικές κοινωνίες έχουν τον πρώτο λόγο. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι εκλογές δεν έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα οι Νομαρχιακές, αφού η αυτοδιοίκηση και η αποκέντρωση είναι έννοιες και δράσεις βαθύτατα πολιτικές.
Η αλλαγή του πολιτικού κλίματος, η αξιοκρατική επιλογή των υποψηφίων που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της αντιπαράθεσης, αλλά και η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ του προγράμματος της παράταξης μας για την αυτοδιοίκηση δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για μια νίκη στις επερχόμενες εκλογές.

-Δηλαδή μπορείτε ως Νομαρχιακή παράταξη να διεκδικήσετε την νίκη στις επόμενες εκλογές;
-Το πολιτικό κλίμα αλλάζει. Η παρατεταμένη περίοδος ανοχής που απήλαυσε η φιλοκυβερνητική Νομαρχιακή αρχή πέρασε ανεπιστρεπτί. Ο κ. Ευμοιρίδης έχει πλέον να αντιμετωπίσει ένα επιβαρυμένο παρελθόν που αν μη τι άλλο, δεν του επιτρέπει να παριστάνει τον αθώο. Το παραμύθι για το ΠΑΣΟΚ που ευθύνεται για όλα έχει προ πολλού εξαντληθεί. Η απερχόμενη Νομαρχιακή αρχή στα χρόνια που έχει την ευθύνη του Νομού λειτούργησε, άλλοτε ως κριός ανακατάληψης της κεντρικής εξουσίας και άλλοτε ως κομματικό ανάχωμα στις δίκαιες διεκδικήσεις της τοπικής κοινωνίας. Η Δράμα τα τελευταία χρόνια βιώνει μια από τις χειρότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της και γι\' αυτό δεν είναι καθόλου άμοιρη ευθυνών η Νομαρχιακή συμπολίτευση.

-Με το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό τι γίνεται; Γιατί ζητήσατε να αποσυρθεί;
-Τα τετελεσμένα που δημιουργούνται με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον τουρισμό (ΕΧΠΤ) αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας και επομένως τα τελικά κείμενα έχουν μια ιδιαίτερη αξία. Ο σχεδιασμός της τουριστικής ανάπτυξης για τα επόμενα δέκα πέντε (15) χρόνια -που συνοδεύεται από τους ανάλογους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς υλοποίησης- θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις προοπτικές ανάπτυξης και αυτό όπως γίνεται αντιληπτό, μας αφορά άμεσα.
Στο ειδικό πλαίσιο η βιώσιμη ανάπτυξη στην βάση της αειφορίας, θυσιάζεται στον βωμό των υπερκερδών του μεγάλου κεφαλαίου και το προτεινόμενο μοντέλο ουσιαστικά νομιμοποιεί χαριστικές ρυθμίσεις στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και στα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Η σημαντικότερη καινοτομία που αφορά στην λεγόμενη \"παραθεριστική κατοικία\" οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη τσιμεντοποίηση και μάλιστα με κρατική επιδότηση. Το συγκεκριμένο μοντέλο που σε άλλες χώρες (Ισπανία) ήδη έχει εγκαταλειφθεί ως παρωχημένο και αποτυχημένο, θα υποθηκεύσει τους φυσικούς πόρους και θα εξαντλήσει το περιβάλλον, στοιχεία απαραίτητα για μια αειφορική και βιώσιμη ανάπτυξη. Το Ειδικό Πλαίσιο για τον τουρισμό πρέπει να αποσυρθεί και να συνταχθεί εκ νέου στην βάση του δημοκρατικού διαλόγου.

-Από όσα αναφέρατε πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη... Σε ένα Νομό που πιστέψαμε ότι υπάρχουν δυνατότητες Τουριστικής Ανάπτυξης...
-Το αναθεωρημένο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον τουρισμό υιοθετεί πολιτικές μεγέθυνσης για μια σειρά περιοχές όπου η υπερσυγκέντρωση (μαζικός τουρισμός) κτυπά \"κόκκινο\" και υποβαθμίζει τον εναλλακτικό τουρισμό. Το προτεινόμενο μοντέλο δηλαδή δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες αποκλίσεις-ανισότητες και πλήττει άμεσα τον τόπο μας που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να βασίσει την τουριστική του προοπτική στον εναλλακτικό τουρισμό.
Η Δράμα στην προτεινόμενη ΚΥΑ κατατάσσεται στην ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ κατηγορία προτεραιοτήτων κάτι, που στην ουσία σημαίνει υποχρηματοδότηση, ενδοπεριφερειακή υστέρηση και υποβάθμιση της περιοχής ακόμα περισσότερο.
Ο τόπος μας που είναι στην 45η θέση με βάση το ΑΕΠ στο σύνολο των Νομών της χώρας και που μαστίζεται από υψηλότατη ανεργία, δέχεται ακόμη ένα πλήγμα από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς οι οποίοι αγνοούν το αναπτυξιακό έλλειμμα των τελευταίων ετών. Ο υποβαθμισμένος ρόλος της Δράμας στο πλαίσιο τουρισμού αποκαλύπτει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις προθέσεις και την οπτική της κυβέρνησης για τον τόπο μας με τις ευθύνες να είναι δεδομένες. Όπως δεδομένες είναι φυσικά και οι ευθύνες των τοπικών παραγόντων-στελεχών της Δεξιάς που με την σιωπή τους αποδέχονται την αδικία που υφίσταται ο Νομός μας.

-Η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη για την απόσυρση του σχετικού πλαισίου;
-Αναλάβαμε ως παράταξη την πολιτική πρωτοβουλία να φέρουμε το θέμα του ΕΧΠΤ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο όταν διαπιστώσαμε ότι ο Νομάρχης της Δράμας απέκρυψε απόφαση της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) -στην οποία είναι αντιπρόεδρος- που ζητούσε την γνωμοδότηση των Νομαρχιακών Συμβουλίων όλης της χώρας. Εμείς αυτήν την πρακτική την καταδικάζουμε ως πράξη συνενοχής με την κυβέρνηση και η εκ των υστέρων συμφωνία του κ. Ευμοιρίδη στην βάση των δικών μας προτάσεων δεν αναιρεί καθόλου τον παραπάνω χαρακτηρισμό.

-Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του τόπου που υλοποιείται από την Νομαρχία, πόσο αποτελεσματικό είναι και κατά πόσο συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος;
-Τα τελευταία χρόνια η τουριστική ανάπτυξη δημιουργεί πλουτοπαραγωγικό πόρο που η δυναμική του εξέλιξη θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της τοπικής οικονομίας. Στην κατεύθυνση αυτή εκτός των άλλων, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλει αποφασιστικά στην αύξηση της τουριστικής κίνησης είναι αυτός της τουριστικής προβολής. Με την προϋπόθεση βέβαια να έχει συνταχθεί το σχετικό πρόγραμμα επιστημονικά και στην βάση των νόμων της αγοράς.
Κάτι που όμως δεν γίνεται από την Νομαρχιακή Αρχή η οποία επιμένει σε ξεπερασμένα πρότυπα προβολής εμπειρικού χαρακτήρα και με τρόπους αποσπασματικούς και τελικά αναποτελεσματικούς. Ξοδεύονται δηλαδή μεγάλα ποσά σε ασύντακτες διαφημιστικές προσπάθειες χωρίς μελέτη και πρόγραμμα που έχουν σαν αποτέλεσμα την χαμηλή ανταποδοτικότητα και πολλές φορές σπατάλη χωρίς λόγο.

-Είχατε πρωτοστατήσει στην ανάδειξη των κινδύνων από το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπέλενε της Βουλγαρίας. Τι σημαίνει για σας το ότι η Ακαδημία Αθηνών υποστηρίζει την χρήση πυρηνικής ενέργειας και στην Ελλάδα;
-Η επιχειρούμενη σταδιακή ψυχολογική προετοιμασία της κοινής γνώμης για χρήση της πυρηνικής ενέργειας -ακόμη και από την Ακαδημία Αθηνών στην χώρα μας αποτελεί μια πραγματικότητα που υποθέτω ότι εξελίσσεται βάσει σχεδίου. Ένα σχέδιο που βασίζεται στο επιχείρημα ότι η πυρηνική ενέργεια είναι πλέον καθαρή-ασφαλής και που εκπορεύεται από επιχειρηματικά λόμπι που ασκούν πιέσεις για την κατασκευή πυρηνικής ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στην Ελλάδα.
Ναι, να κλείσουμε το κεφάλαιο πετρέλαιο, όχι όμως να ανοίξουμε το κεφάλαιο πυρηνικά. Δεν πολεμάς την χολέρα με την πανούκλα. Η λύση βρίσκεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και από αυτές η χώρα είναι ευλογημένη.

-Στην συνεδρίαση για την εκλογή προεδρείου και Νομαρχιακών Επιτροπών του Νομαρχιακού Συμβουλίου καθώς και σε άλλες συνεδριάσεις καταγράφηκαν διαρροές από την παράταξη του Νομάρχη. Σημαίνει κάτι αυτό για εσάς;
-Το αν οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της συμπολίτευσης αμφισβητούν τις επιλογές ή ακόμα και τον ίδιο τον κ. Ευμοιρίδη είναι δικό τους πρόβλημα ενδοπαραταξιακό και όχι δικό μας ή πολύ περισσότερο της κοινωνίας.
Οπωσδήποτε όμως στις συγκεκριμένες περιπτώσεις η λαϊκή ρήση \"ο κόσμος του έχει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι\" με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

-Εντάσσεται στο νέο μηχανογραφικό δελτίο η σχολή ΤΕΙ Οινολογίας και η λειτουργία της από την Ακαδημαϊκή Χρονιά 2009-2010 είναι πλέον γεγονός. Πως κρίνετε τις εξελίξεις σχετικά με την υλοποίηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης;
-Μετά την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το δίκαιο και καθολικό αίτημα των φορέων και της κοινωνίας του Νομού για επέκταση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, εξαγγέλθηκε το τμήμα Οινολογίας.
Εξαγγελία που έρχεται με καθυστέρηση ετών αφού ο σχεδιασμός στην βάση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού για την παιδεία το 2002 ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ πολύ ενωρίτερα και συγκεκριμένα το 2006 την αρχή λειτουργίας δύο -2- νέων τμημάτων και όχι ενός, αυτό της Οινολογίας που ξεκινά εφέτος.
Οι τοπικοί παράγοντες της Δεξιάς αντί να θριαμβολογούν και να επαίρονται για το νέο (παλαιό) τμήμα ΤΕΙ θα έπρεπε να δώσουν εξηγήσεις στους συμπολίτες μας για τις προεκλογικές εξαγγελίες και εξηγήσεις για την ματαίωση του σχεδιασμού που έγινε το 2002 και δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Δυστυχώς για ακόμη μια φορά, τα τοπικά στελέχη της ΝΔ συμπράττουν με την κυβέρνηση σε μια μεγάλη επιχείρηση παραπλάνησης των συμπολιτών μας που βλέπουν τα μεγάλα να γίνονται μικρά και τα υπεσχημένα να διαψεύδονται με έναν κυνισμό που δείχνει περιφρόνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ