Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Παύλος Παπαδόπουλος

Στέλεχος ΠΑΣΟΚ-Πρώην Νομάρχης-Πρώην Περιφερειάρχης

1 σχόλιο

Κατεβαίνω στις εκλογές με σύμμαχό μου τις γνώσεις και τις εμπειρία που απέκτησα

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Παύλο Παπαδόπουλο.
Με πλούσιο βιογραφικό, διετέλεσε Νομάρχης Ξάνθης, Ροδόπης, Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Ηπείρου και Υπερνομάρχης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, αναφέρθηκε στις εμπειρίες που έχει αποκομίσει υπηρετώντας σε θέσεις κλειδιά, ενώ σε όσους τον ρωτούν γιατί χάθηκε από την Δράμα απαντά "...πρέπει να δουλεύω. Με χάσατε από τις βόλτες και τα καφενεία αλλά δεν εγκατέλειψα κανέναν, οι γονείς, οι συγγενείς, οι φίλοι μου εδώ είναι".
Τάσσεται υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου για τα προβλήματα του τόπου "...γιατί ο νομός μας δεν βιώνει τις καλύτερες στιγμές του".
Θα πρέπει, τέλος, να αναφέρουμε ότι ο Παύλος Παπαδόπουλος είναι υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στην διαδικασία συγκρότησης του ψηφοδελτίου για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

-Γιατί σκέπτεστε να είστε υποψήφιος βουλευτής;
-Για να φέρω στη Δράμα όλα όσα έμαθα αυτά τα χρόνια διοικώντας νομούς και περιφέρειες της χώρας. Στις εκλογές του 2000, φίλοι με έπεισαν να δοκιμάσω και με μια προεκλογική εκστρατεία 20 μόλις ημερών ήμουν πρώτος επιλαχών, μετά τον Μάκη Κωνσταντίνου που εξελέγη. Ήταν η πρώτη φορά που ήμουν υποψήφιους βουλευτής. Νομίζω ότι τώρα και ο χρόνος και οι εμπειρίες είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια που κάνω.

-"Όλα καλά Παύλο, αλλά σε χάσαμε", μερικοί λένε μας εγκατέλειψες...
-Λοιπόν ξέρετε, υπάρχει ένα πρόβλημα εδώ. Πρέπει να δουλεύω! Σε όλη μου τη ζωή δουλεύω και αυτό δεν ταιριάζει πάντα με τη συνεχή παραμονή στον τόπο μου. Μακάρι να είχα εισοδήματα, πόρους που θα με κρατούσαν συνεχώς εδώ. Αλλά δεν έχω. Με χάσατε εν μέρει από τις βόλτες και τα καφενεία, από τις κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά δεν εγκατέλειψα κανέναν, οι γονείς, συγγενείς, οι φίλοι μου εδώ είναι.

-Πλούσιο το βιογραφικό σας κ. Παπαδόπουλε... Διατελέσατε Νομάρχης σε Ξάνθη και Ροδόπη, Περιφερειάρχης σε Ήπειρο και Β. Αιγαίο, Υπερνομάρχης, Πρόεδρος του ΕΛΚΕΠΑ... Πόσο σημαντικές εμπειρίες έχετε αποκομίσει;
-Πράγματι οι θέσεις τις οποίες έχω υπηρετήσει είναι πολύ σημαντικές. Οι νομοί τους οποίους έχω υπηρετήσει ξεπερνούν τους 18 και λέω "έχω υπηρετήσει" γιατί έχω δοθεί ψυχή τε και σώματι και δεν πήγα ως τουρίστας. Άλλωστε οι συχνές επισκέψεις μου στους νομούς τους οποίους έχω υπηρετήσει και τώρα, αυτό δείχνουν.
Κάποιοι, αρκετοί θα έλεγα, το αυτονόητο (έντιμος, τίμιος, ηθικός) το θεωρούν προτέρημα. Αν είναι δυνατόν... Προτέρημα είναι οι γνώσεις, οι εμπειρίες και η δυνατότητα που έχει ο καθένας μας να προωθεί τις αναπτυξιακές βλέψεις ενός νομού, γνωρίζοντας καλά από την εμπειρία πως λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διοίκηση.

-Πως είναι να ζεις σε άλλες περιοχές και να διαχειρίζεσαι την ανάπτυξή τους;
-Δύσκολο αλλά και ενδιαφέρον. Η παραμονή στα Γιάννενα και τη Μυτιλήνη ήταν μεγάλη εμπειρία. Σκληρή δουλειά, δύσκολοι τόποι, συχνά απομονωμένοι, με ορατά τα σημάδια της υπανάπτυξης. Η θέση του Περιφερειάρχη Ηπείρου πρώτα και Βορείου Αιγαίου μετά πλούτισε τις εμπειρίες μου στη διοίκηση. Τώρα πια έχω πλήρη εικόνα εκτός από το νομό μας και για μεγάλες περιοχές της χώρας.
Νομάρχης Ροδόπης, Ξάνθης, Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου και ξανά πίσω στη Δράμα.

-Έγινε μια αλλαγή προσώπων στις τελευταίες εκλογές. Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ βγάζει μια έδρα από τις τρεις του νομού, τι πιθανότητες νομίζετε ότι έχετε;
-Ναι στις τελευταίες εκλογές φάνηκε να θέλει η Δράμα ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και επέλεξε έναν νέο υποψήφιο. Το ίδιο μπορεί να κάνει και τώρα. Όλοι κρίνονται τόσο από τις γνώσεις και το βιογραφικό τους, όσο και από τη δράση τους. Τι έκαναν για τον τόπο.
Κοιτάξτε, δεδομένα στην πολιτική δεν υπάρχουν. Έχετε δίκιο ότι μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ έβγαζε μια έδρα και η ΝΔ δύο, αλλά αν τα αποτελέσματα ήταν προαποφασισμένα και γνωστά δεν θα κάναμε καθόλου εκλογές και ο βουλευτής θα διοριζόταν. Στην δημοκρατία ευτυχώς δεν ισχύει αυτό. Αλλά και ένα βουλευτή να βγάλει το κόμμα μου στο νομό έχω τουλάχιστον ίσες πιθανότητες με όλους τους συναδέλφους, δεν νομίζετε;

-Ο νομός μας δεν βιώνει τις καλύτερες στιγμές. Ανεργία, έλλειψη ανάπτυξης και προοπτικής. Τι πιστεύετε ότι φταίει;
-Θα έλεγα πως δεν φταίει τίποτε ή κάτι φταίει. Αυτό όμως που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι πράγματι εδώ και πολλά χρόνια ο νομός μας δεν βιώνει τις καλύτερες στιγμές. Φαίνεται ότι έχει τραβηγμένο "χειρόφρενο" και στις τέσσερις ρόδες. Πρέπει να μπει σε κίνηση.
Θεωρούμε πως είμαστε ένας προβληματικός νομός για να αποποιηθούν τις ευθύνες τους. Ο νομός μας έχει προβλήματα, δεν είναι όμως προβληματικός. Και δεν είναι προβληματικός γιατί έχει μεγάλες δυνατότητες προοπτικής και ανάπτυξης.
Σε αυτόν τον νομό ποτέ δεν υπήρξε ο κοινός στόχος όλων των κομμάτων για να προωθήσουν μαζί την ανάπτυξη της περιοχής. Ξέρετε, είναι πολύ δύσκολο να καθίσει κάποιος να συζητήσει με ανθρώπους, με φορείς, οι οποίοι μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα αλλά να έχουν κοινούς προβληματισμούς.
Είναι πολύ πιο εύκολο να φορτώνει ο ένας τις ευθύνες στον άλλο. Εγώ είμαι από αυτούς που πιστεύω πως σε όλα τα κόμματα υπάρχουν ικανοί άνθρωποι οι οποίοι έχουν κοινές ανησυχίες για το καλό του τόπου. Εκεί που διαφέρουμε ίσως είναι ο τρόπος με τον οποίο φτάνουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εγώ δεν θέλω να γίνω μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης του.

-Σας ακούω πολύ μετριοπαθή...
-Ναι έτσι είμαι και δεν αλλάζω. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ανέχομαι τα πάντα. Είμαι υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου για τα ουσιαστικά και μεγάλα προβλήματα του τόπου. Έτσι αγαπά κάποιος τον τόπο του.

-Παρακολουθείτε την λειτουργία της Τοπικής Κομματικής Οργάνωσης;
-Είμαι μέλος της Τοπικής Οργάνωσης και ενοχλημένος με αυτά που έγιναν τελευταία. Αυτό όμως που παρακολουθώ και είναι το πιο σημαντικό, είναι τα προβλήματα του τόπου και ποια μπορεί να είναι η προοπτική αυτού του νομού.

-Έχετε συνεργαστεί και με τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου και με τον Κώστα Σημίτη...
-Ήταν δύο πολύ σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες για την χώρα με διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Για τον Ανδρέα θυμάμαι δύο χαρακτηριστικές στιγμές...
Η πρώτη όταν το 1989, με κάλεσαν και πήγα στο γραφείο του, όπου μου ανακοίνωσε ότι πάω Νομάρχης στην Ξάνθη και ότι πρέπει να πετύχω...
Η δεύτερη στιγμή ήταν όταν με τις απεργίες των αγροτών και με το κλείσιμο της γέφυρας του Νέστου, πήγα στο γραφείο του και μου είπε "Ο δρόμος πρέπει να ανοίξει. Σε καμία όμως περίπτωση οι αγρότες δεν πρέπει να φύγουν με σκυμμένο το κεφάλι".
Ήταν ένας χαρισματικός ηγέτης που άλλαξε την χώρα μας, έφερε στο προσκήνιο το "άλλο" 50% του ελληνικού λαού. Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή ότι με εμπιστεύτηκε σε καίριες θέσεις, στις πιο δύσκολες Νομαρχίες.
Φυσικά και ο Κώστας Σημίτης με το μεγάλο του έργο θα μείνει στην ιστορία ως ο Πρωθυπουργός που ενέταξε την χώρα στην Οικονομική Νομισματική Ένωση και ολοκλήρωσε τις μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν γίνει επί Ανδρέα Παπανδρέου.
Επί των ημερών του η ισχυρή Ελλάδα που ξεκίνησε από τον Ανδρέα Παπανδρέου διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πραγματοποιήθηκαν τεράστιας σημασίας έργα.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Ειλικρινά περίμενα πως η κυβέρνηση αυτή θα είχε βάλει ένα λιθαράκι παραπάνω από αυτά που έκανε το ΠΑΣΟΚ. Όμως παρόλα τα μεγάλα λόγια και υποσχέσεις ειλικρινά σας λέω δεν έχει κάνει τίποτε.
Έχει κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό και το πιο σημαντικό είναι ότι η χώρα μας έχει χάσει την αξιοπιστία της απέναντι στους εταίρους. Η περίφημη επανίδρυση του κράτους που επικαλούνταν ο κ. Καραμανλής αποδείχθηκε αποδιοργάνωση και αποσύνθεση. Μεγάλα λόγια, όμως στην ουσία κενά περιεχομένου.


Σχόλια (1)

ΑΓΓΕΛΟΣ - Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013 στις 23:41
Ο ΤΥΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΓΛΥΦΤΕΕΕΕΣΣΣΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ