Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Τάσος Πούλιος

Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας

Για λίγες μέρες ακόμη η παράσταση ΄΄αναμείνατε στο ακουστικό σας΄΄

Στη συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας κ. Τάσο Πούλιο. Αναφέρθηκε στη πορεία του Συλλόγου που είναι από τους παλαιότερους του Ν. Δράμας, από το 1958 που ιδρύθηκε έως σήμερα.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην θεατρική ομάδα που έχει ανεβάσει μέχρι σήμερα 11 έργα. Όπως τόνισε ο κ. Πούλιος ΄΄...βασική ιδέα της θεατρικής ομάδας είναι η αγάπη για το ερασιτεχνικό θέατρο΄΄. Φέτος ανεβάζουν την παράσταση ΄΄αναμείνατε στο ακουστικό σας΄΄ του Hal Salwen, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει ο προγραμματισμός για τη νέα χρονιά που ο ΣΦΓΤ γιορτάζει τα 50 χρόνια λειτουργίας του και προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων.

-κ. Πούλιο από πότε λειτουργεί ο ΣΦΓΤ και ποιες οι δραστηριότητές του;
-Ο ΣΦΓΤ είναι από τους παλαιότερους συλλόγους του Ν. Δράμας. Ιδρύθηκε το 1958. Καθ΄ όλη τη διάρκεια αυτών των ετών ο σύλλογος δραστηριοποιήθηκε σε όλο το φάσμα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και ιδιαίτερα σε λογοτεχνικές εκδηλώσεις, σε εκθέσεις εικαστικών... Μαζί με τον Δήμο Δράμας, τη δεκαετία του ΄80 λειτούργησε το Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, όπου μεταξύ άλλων δόθηκε ευκαιρία σε κορυφαίες μορφές της χώρας να προσεγγίσουν το δραμινό κοινό με την παρουσία τους. Τα τελευταία χρόνια πέραν τον λογοτεχνικών εκδηλώσεων που ο σύλλογος διοργανώνει κυρίως το χειμώνα, δραστηριοποιείτε ιδιαίτερα στο χώρο του ερασιτεχνικού θεάτρου μέσω της θεατρικής του ομάδας. Επίσης λειτουργεί και το σκακιστικό του τμήμα, στο οποίο κυρίως παιδιά και έφηβοι, σε εβδομαδιαία βάση στα γραφεία του συλλόγου (25η Μαρτίου 2α) με την συμπαράσταση των μελών του, έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν το πνευματικό αυτό άθλημα και να συμμετάσχουν σε αγώνες.

-Πλούσια η δραστηριότητα που αναπτύσετε. Πρέπει να αναφέρουμε πάντως την πολύ θετική άποψη που εκφράζουν όσοι παρακολούθησαν τις παραστάσεις που έχετε ως θεατρική ομάδα ανεβάσει. Πότε ξεκίνησε η λειτουργία της και με ποιο σκεπτικό;
-Η πορεία της θεατρικής ομάδας του συλλόγου χωρίσετε σε δύο περιόδους. Είναι η πρώτη περίοδος από το 1978 έως το 1982, όταν και έγινε η πρώτη προσπάθεια για ερασιτεχνικό θέατρο μέσα από το σύλλογο και η δεύτερη περίοδος από το 1994 έως σήμερα όταν επαναδραστηριοποιήθηκε η ομάδα και έχει καταφέρει μέχρι και σήμερα να ανεβάσει 11 έργα. Η βασική ιδέα της θεατρικής ομάδας είναι η αγάπη για το ερασιτεχνικό θέατρο. Και επειδή στην πόλη μας η ευκαιρίες που δίνονται για την παρακολούθηση θεατρικών έργων αξιώσεων είναι ελάχιστες, ο σύλλογος αγκάλισε αμέσως αυτή την προσπάθεια και την στήριξε όλα αυτά τα χρόνια.

-Θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε κάποιες παραστάσεις που σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία;
-Σίγουρα θα ξεχώριζα την πρώτη που ήταν και το έναυσμα αυτής της προσπάθεια ΄΄Το γαλάζιο βιολί΄΄ που ανέβηκε το 1994 και αμέσως μετά το ΄΄Δράμα-δραμινών΄του Θεόφιλου Ξανθόπουλου που ανέβηκε το 1995 και μέχρι και σήμερα πολλοί δραμινοί θυμούνται τα κατάμεστα ΄΄Αστέρια΄΄ και τον κόσμο που ζητούσε να συνεχιστούν οι παραστάσεις που σταμάτησαν λόγω θέρους.
Φυσικά θα πρέπει να πούμε και για το φετινό μας έργο το οποίο θεωρώ ότι είναι ίσως η πιο ολοκληρωμένη μας προσπάθεια μέχρι σήμερα.

-Αναφέρεστε στο ΄΄αναμείνατε στο ακουστικό σας΄΄ του Hal Salwen...
-Πρόκειται για μία κωμωδία η οποία φτάνει στα όρια της μαύρης κωμωδίας και παρουσιάζει με ιδιαίτερο τρόπο την αποξένωση των σημερινών 30άριδων οι οποίοι επικοινωνούν με τους γύρω τους μόνο μέσω τηλεφώνου η ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το φετινό μας έργο θέλει να θίξει αυτή την έλλειψη της επικοινωνίας και αν το επιχειρεί μέσα από κωμικές, κωμικοτραγικές ή γλυκόπικρες καταστάσεις, δεν παύει να στοχεύει καίρια στο κέντρο του ζητήματος, πόσο εύκολα επικοινωνούμε με τους άλλους και πόσο μόνοι ταυτόχρονα αισθανόμαστε ή και είμαστε στην πραγματικότητα. Ένα σύγχρονο έργο, με τωρινούς προβληματισμούς που γράφτηκε το 1995 από τον Αμερικανό Hal Salwen, αρχικά ως σενάριο ταινίας και στη συνέχεια ως θεατρικό έργο.

-Πόσο χρόνο προετοιμάστηκε η παράσταση;
-Η θεατρική ομάδα δούλεψε το έργο αυτό από το Οκτώβριο του 2006 με πολύωρες πρόβες, οι οποίες αρχικά ήταν δύο φορές την εβδομάδα, από το Ιανουάριο έγινα τρεις και τον τελευταίο μήνα πριν την παράσταση καθημερινές.

-Πόσοι δούλεψαν για αυτή την παράσταση;
-Εκτός από τους εννιά ηθοποιούς όπως κάθε φορά συμβαίνει, σημαντική δουλειά έχουν προσφέρει και όσοι είναι πίσω από την σκηνή, χωρίς τους οποίους δε θα μπορούσε να παρουσιαστεί αυτό το αποτέλεσμα. Την σκηνοθετική ευθύνη είχε για μία ακόμη χρονιά ο Χρήστος Καδόγλου με βοηθό του την Μαρία Παπαστεργίου και την αρωγή της Ρούλα Ψαλτίδου. Από ΄κει και πέρα ιδιαίτερα θα πρέπει να αναφέρουμε του κατασκευαστές του σκηνικού Γιάννη και Στέλιο Μπογιόγλου, τις υπεύθυνες φωτισμού Μαριάννα Δρόσου και Νίνα Λιάκου-Σφακιανάκη. Πέραν αυτών την μουσική επιμέλεια είχε ο Ηρακλής Σιδέρης, ενώ υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων είναι ο Μανώλης Ματζάρης, η Πωλίνα Μπανά και η Κατερίνα Πεφάνη. Θα πρέπει τέλος να αναφέρω και τους ηθοποιούς της παράστασης που είναι και συμπολίτες μας: Μαρία Ψαλτίδου, Μαρία Κασμερίδου, Κωνσταντίνος Βουρκούδης, Γιάννης Καδόγλου, Σταύρος Παρασκευάς, Μαίρη Γαϊτάνη, Γιάννης Δρόσος, Χριστίνα Παπαποστόλου και η Ροδούλα Τσιπίδου.

-Αντιμετωπίζετε όμως και προβλήματα όπως η έλλειψη θεατρική στέγης...
-Πράγματι, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα χρόνια είναι η έλλειψη ενός θεατρικού χώρου στην πόλη, ενός χώρου που θα μπορούσε να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες μιας αξιοπρεπούς σκηνής. Παρ΄ όλη την προσφορά τα τελευταία χρόνια, τόσο του δημοτικού ωδείου όσο και της αίθουσας της νομαρχίας από τις αρμόδιες αρχές, οι χώροι αυτοί δεν είναι φτιαγμένοι για θεατρικές παραστάσεις και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να φιλοξενήσουν μια θεατρική παράσταση ανεβασμένη όπως την επιθυμούν οι συντελεστές της.

-Είστε υπέρ της δημιουργίας ΔΗΠΕΘΕ στην πόλη της Δράμας;
-Εάν υπήρχε η δυνατότητα, όποια ενέργεια βοηθούσε στην προώθηση της θεατρικής τέχνης στην περιφέρειά μας δεν θα μας έβρισκε αντίθετους.

-Πότε ολοκληρώνονται οι παραστάσεις και τι προγραμματίζεται για το μέλλον;
-Οι φετινές μας παραστάσεις ολοκληρώνονται το Σαββατοκύριακο 12, 13 Μαΐου και την Δευτέρα 14 Μαΐου όταν θα δοθεί η τελευταία για φέτος παράσταση. Θα πρέπει να επισημάνω ότι η παράσταση του Σαββάτου θα δοθεί στις επτά το απόγευμα με γενική είσοδο 7 ευρώ. Το 2008 ο σύλλογός μας γιορτάζει τα 50 του χρόνια και προγραμματίζουμε μια σειρά από εκδηλώσεις οι οποίες θα οριστικοποιηθούν τους επόμενους μήνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ