Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Δημοσθένης Ανδριόπουλος

Νομαρχιακός Σύμβουλος-Αναπληρωτής Διοικητής Γ' ΔΥΠΕ Μακεδονίας

Η κυβέρνηση Καραμανλή είναι σε διαρκή πόλεμο με την διαφθορά

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Νομαρχιακό Σύμβουλο Δράμας Δημοσθένη Ανδριόπουλο.
Με έντονη παρουσία στα κοινά και με 11ετή θητεία στην προεδρία της ΝΟΔΕ ΝΔ ο κ. Ανδριόπουλος, αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα (παραίτηση Τσιτουρίδη, κρίση στην κυβέρνηση, χρόνο εκλογών).
Όπως υπογράμμισε, η παραίτηση Τσιτουρίδη ήταν μια αναγκαία συμπεριφορά γιατί ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τον συνεργάτη του Ευγένιο Παπαδόπουλο.
Θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία της, γιατί ο Κώστας Καραμανλής λειτουργεί θεσμικά και ότι λέει το εννοεί.
Ερωτηθείς για την υποψηφιότητά του στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, τόνισε ότι στόχος του είναι η προσφορά στον τόπο, με την κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων και την αποτελεσματική διεκδίκησή τους.

-κ. Ανδριόπουλε, πως είδατε την παραίτηση του Σάββα Τσιτουρίδη από το Υπουργείο Απασχόλησης;
-Η παραίτηση του Σάββα Τσιτουρίδη ήταν μια αναγκαία συμπεριφορά από τον ίδιο. Δεν έγινε με αιτία τα ομόλογα αλλά για τον ειδικό σύμβουλό του Ευγένιο Παπαδόπουλο και την δικαστική έρευνα που διενεργείται για την υπόθεση του χρηματιστηρίου την περίοδο 1999.
Του ζητήθηκε να παραιτηθεί και παραιτήθηκε.

-Έπρεπε να γίνει νωρίτερα αυτή η κίνηση κατά την άποψή σας;
-Όχι φυσικά. Δεν υπήρχε θέμα με τον Σάββα Τσιτουρίδη. Ήταν καλός υπουργός, καλός συνεργάτης του Πρωθυπουργού αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό στην πολιτική, πρέπει και οι συνεργάτες σου να χαίρουν της εμπιστοσύνης την οποία είχαν όταν αξιολογήθηκαν συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
Την πολιτική ευθύνη είχε και έπρεπε να την αναλάβει. Και την ανέλαβε ο κ. Τσιτουρίδης.

-Πιστεύω πάντως να συμφωνείτε ότι η υπόθεση των ομολόγων είναι πολύ σοβαρή...
-Καμία αντίρρηση. Είναι έτσι όπως το λέτε. Δεν χάθηκαν λεφτά όμως, αυτό είναι πολύ σημαντικό και το τονίζω ιδιαίτερα, όπως το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει.
Κάποιες προμήθειες πήραν κάποιοι. Αυτό το ζήτημα το διερευνά η ανεξάρτητη αρχή υπό τον κ. Ζορμπά και η δικαιοσύνη. Ως υπεύθυνος Πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα δώσει την λύση που είναι απαραίτητη. Με υπευθυνότητα αντιμετωπίζει το όλο θέμα. Να είστε βέβαιος ότι βασικός άξονας της πολιτικής μας είναι διαφάνεια και άπλετο φως.

-Βλέπετε ότι η υπόθεση των ομολόγων μπορεί να οδηγήσει και σε πρόωρες εκλογές;
-Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι ένας σύγχρονος πολιτικός που ότι λέει το εννοεί. Η τήρηση των θεσμών και των νόμων απαιτεί η κάθε κυβέρνηση να εξαντλεί την τετραετία της. Στο παρελθόν είχαμε ζήσει φαινόμενα πρωθυπουργών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που οδηγούσαν την χώρα σε εκλογές, επειδή απλά τους συνέφερε πολιτικά.
Αυτός ο τρόπος πολιτικής λειτουργίας είναι ξένος για τον Καραμανλή. Και φυσικά και για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών που θέλει οι κυβερνήσεις να εξαντλούν την τετραετία τους.

-Να περάσουμε στα τοπικά. Η ΝΔ δέχεται έντονη κριτική γιατί δεσμεύτηκε για αρκετά ζητήματα στο τοπικό της πρόγραμμα, τα οποία δεν έχει πραγματοποιήσει πχ Πανεπιστημιακή Σχολή. Τι απαντάτε;
-Όταν συντάξαμε το πρόγραμμα της ΝΔ για τον νομό δεν είχαμε δεσμευτεί ότι θα τα κάνουμε όλα σε 6 μήνες. Η τετραετία δεν τελείωσε, έχουμε ακόμη έναν χρόνο. Ας περιμένουμε λοιπόν και τότε θα κριθούμε.
Παρόλα αυτά έγιναν πολλά. Ο Αναπτυξιακό Νόμος, το φυσικό αέριο, τα στρατόπεδα, το τελωνείο, ο δρόμος Δράμας-Αμφίπολης, διάφορες σχολικές μονάδες, το κολυμβητήριο, το εθνικό στάδιο κα, έχουν δρομολογηθεί από την ΝΔ.

-Θα θέλατε να σχολιάσετε την διαφορετική προσέγγιση που έχουν για το θέμα οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές; Ο κ. Τζίμας δηλώνει αισιόδοξος για δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής ενώ ο κ. Δαϊλάκης εκτιμά ότι με την σημερινή υπουργό κάτι τέτοιο είναι απίθανο.
-Είναι εκτιμήσεις αυτές. Εγώ πιστεύω ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειες των δύο βουλευτών, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της ΤΕΔΚ και όλων των φορέων. Έχουμε συγκροτημένη και αιτιολογημένη άποψη.

-Γενικά είστε ικανοποιημένος από το κυβερνητικό έργο στον νομό;
-Ποτέ δεν πρέπει να δηλώνεις ικανοποιημένος. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Χρειάζεται διαρκής ένταση και εγρήγορση για να μην χάνονται ευκαιρίες από τον νομό.

-Είδατε κάποιον παραγκωνισμό του νομού; Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου εκφράσατε την διαμαρτυρία σας γιατί στον Φορέα Διαχείρισης της Ροδόπης συμμετέχουν οι φορείς της Ξάνθης, ενώ το βουνό βρίσκεται στον νομό μας...
-Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουμε υπουργό. Ο κ. Κοντός είναι από την Ξάνθη. Νομίζω ότι και εμείς έχουμε ικανούς ανθρώπους που μπορούσαν να αναλάβουν θέσεις και να παράγουν έργο.

-Μια που αναφέρατε τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντό, θεωρούνταν φίλος της Δράμας. Παρόλα αυτά διάφορες αποφάσεις του, μας έκαναν επιφυλακτικούς.
-Όχι, δεν είναι έτσι. Είναι εκλογική του περιφέρεια ο Νομός Ξάνθης και καταλαβαίνετε ότι παίζει ρόλο σε τέτοιες αποφάσεις (Φορέας Διαχείρισης Ροδόπης) η εκλογική του περιφέρεια. Παρόλα αυτά ο Αλέκος Κοντός είναι φίλος του νομού μας και το έχει αποδείξει.

-Ξεκινήσατε τον αγώνα σας ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Τι το καινούργιο πιστεύετε ότι μπορείτε να φέρετε αν τελικά εκλεγείτε βουλευτής;
-Το καινούργιο είναι ότι δεν μου αρέσουν τα μεγάλα και τα βαρύγδουπα λόγια. Αυτό που με διακρίνει είναι το αυτονόητο δηλαδή να αφήσουμε τα μεγάλα λόγια και να δούμε την ουσία.
Όλοι όσοι πολιτεύονται έχουν καλές προθέσεις αλλά κρίνονται από το αποτέλεσμα. Εγώ θέλω να είμαι σύγχρονος και αποτελεσματικός. Νομίζω ότι η πολιτική μου πρακτική έχει αποδείξει ότι είμαι συναινετικός, άνθρωπος του διαλόγου και μαχητικός.
Από κει και πέρα η προσφορά μου στον τόπο είναι τρόπος ζωής, μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης με τα πολιτικά δρώμενα του τόπου.

-Επί 11 χρόνια πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ. Ήταν ένας ρόλος όπου προσπαθούσατε να αμβλύνετε τις διαφωνίες των υποψηφίων του κόμματος κάνοντας πολλές φορές τον γεφυροποιό. Τώρα, ως υποψήφιος βουλευτής είστε ανταγωνιστής των υπολοίπων υποψηφίων. Δεν σας φοβίζουν τα "εσωκομματικά μαχαιρώματα";
-Όσον αφορά εμένα δεσμεύομαι ότι θα τηρήσω τους κανόνες δεοντολογίας και τον πολιτικό πολιτισμό που έκανε πράξη ο πρόεδρός μας. Δεν μπορώ να έρθω σε αντιπαλότητα με συνεργάτες μου που δώσαμε κοινούς αγώνες.
Θα είμαι ως υποψήφιος βουλευτής υπέρ της ευγενούς άμιλλας και της κατάθεσης ουσιαστικών προτάσεων για τον τόπο. Θέλω οι πολίτες να έρθουν κοντά στην πολιτική. Τα μαχαιρώματα και η παραπολιτική διώχνουν τους πολίτες από τα κοινά και βλάπτουν την πολιτική ζωή.
Εγώ θέλω η ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές. Και αυτό απαιτεί πολιτικά ήθη και προγραμματικό λόγο.

-"Ειρήνη υμήν" λέτε προς όλους τους υποψηφίους, αν και δεν είναι αγγελικά πλασμένος ο κόσμος της πολιτικής...
-Ναι, δεν είναι αγγελικά πλασμένος με τις προϋποθέσεις και την λειτουργία που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Παρόλα αυτά οι πολίτες θέλουν ουσιαστικό διάλογο για τα προβλήματα του τόπου και να κρίνονται οι πολιτικοί με βάση την αποτελεσματικότητά τους.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω φίλε Θανάση, για την ωραία συζήτηση που είχαμε και να επαναλάβω ότι η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είναι σε διαρκή πόλεμο με την διαφθορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ