Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Χρήστος Αηδόνης

Βουλευτής Δράμας ΠΑΣΟΚ

Οι κύκλοι της αγοράς φάνηκε ότι ήταν η "γαλάζια" παρέα των γαλάζιων χρηματιστών, οι οποίοι ουσιαστικά έστησαν ένα πολύ όμορφο κόλπο

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον βουλευτή ΠΑΣΟΚ Χρήστο Αηδόνη.
Ερωτηθείς για την υπόθεση των ομολόγων τόνισε πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, μια οργανωμένη ενέργεια εναντίων των ασφαλιστικών ταμείων όπου είναι όλοι συνυπεύθυνοι.
Θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να προκηρύξει εκλογές ενώ αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν καθηλωμένα τα εκλογικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλε τις εταιρείες δημοσκοπήσεων ότι εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα, "...αλλά ο λαός έχει καταλάβει το καλαμπούρι και τα παραμύθια τους".
Τέλος, εκφράζει την βεβαιότητα για νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές όποτε και αν γίνουν.

-Έχουν ανέβει οι τόνοι το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο τις επενδύσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων στα Δομημένα Ομόλογα. Ως ΠΑΣΟΚ κάνετε λόγο για ένα "πρωτοφανές και μεγάλο σκάνδαλο"...
-Είναι πραγματικά ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που αυτή την στιγμή διαπιστώνει ο Έλληνας πολίτης. Είναι ένα οργανωμένο κόλπο, στο οποίο είναι συνυπεύθυνοι όλοι. Δεν είναι μόνο ευθύνη του κ. Τσιτουρίδη, είναι ευθύνη και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, του κ. Αλογοσκούφη, του κ. Δούκα, όπως είναι και ευθύνη του κ. Καραμανλή, ο οποίος δυστυχώς επί ένα περίπου μήνα δεν έχει λάβει καμία απόφαση για ένα θέμα που συγκλονίζει το πανελλήνιο.
Είναι μια οργανωμένη ενέργεια εναντίων των Ασφαλιστικών Ταμείων, εις βάρος ουσιαστικά των συνταξιούχων, των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων και εκείνο το οποίο σίγουρα πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει οπωσδήποτε η απόδοση των ευθυνών.
Δεν μπορεί να κρύβεται κανείς και δεν μπορεί κανείς σήμερα να παραπληροφορήσει το κόσμο για το τι πραγματικά έγινε. Είδαμε όλο αυτό το διάστημα να υπάρχει μια προσπάθεια από την ΝΔ, αρχικά να αποποιηθεί από τις ευθύνες και μετά να προσπαθεί να τις συγκαλύψει.
Και οι δύο αυτές τακτικές έπεσαν στο κενό, γιατί δεν μπορούσε να σταθεί η οποιαδήποτε επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε από την ΝΔ.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος:
Θυμάμαι τις αρχικές δηλώσεις του κ. Δούκα, ο οποίος έλεγε ότι κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει για την έκδοση ενός τέτοιου ομολόγου από πολύ πιο νωρίς.
Την ίδια ακριβώς μέρα ο κ. Τσιτουρίδης τον διέψευσε λέγοντας ότι είναι λογικό να γνωρίζει η "Ακρόπολις" και τα Ασφαλιστικά Ταμεία για το που επενδύθηκαν τα χρήματα.
Αμέσως μετά μας είπαν ότι η "Ακρόπολις" γνώριζε, αλλά δεν το γνώριζε από την κυβέρνηση αλλά από κάποιους κύκλους της αγοράς.
Οι κύκλοι της αγοράς φάνηκε ότι ήταν η "γαλάζια" παρέα των γαλάζιων χρηματιστών, οι οποίοι ουσιαστικά έστησαν ένα πολύ όμορφο κόλπο, το οποίο δυστυχώς είχε ως αποτέλεσμα εκατομμύρια ευρώ να κάνουν φτερά, να χαθούν και να πάνε σε συγκεκριμένες τσέπες.
Είναι πολύ συγκεκριμένοι αυτοί οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτήν την υπόθεση και θεωρώ ότι οι μάσκες έχουν πέσει και κανείς δεν μπορεί να κρύψει αυτή την ιστορία.

-Γίνονταν επί ΠΑΣΟΚ ανάλογες επενδύσεις των χρημάτων των Ασφαλιστικών Ταμείων;
-Πρώτα απ' όλα είναι μεγάλο ψέμα αυτό που η ΝΔ προσπαθεί να περάσει στην ελληνική κοινωνία. Λένε ότι γίνονταν κάτι ανάλογο και επί ΠΑΣΟΚ.
Επί ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχαν δομημένα ομόλογα.
Αυτά υπήρξαν από το 2005 και μετά και αυτό είναι μια εφεύρεση του κ. Αλογοσκούφη.
Μια δεύτερη προσπάθεια που γίνεται είναι ο συμψηφισμός με το χρηματιστήριο. Υπάρχει μάλιστα και ένας πίνακας του κ. Αλογοσκούφη που δημοσιοποιήθηκε στις εφημερίδες και προσπαθούσε να μας αποδείξει ότι έχασαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία επί ΠΑΣΟΚ με τις επενδύσεις 3,5 δις ευρώ. Αυτό είναι ένα δεύτερο μεγάλο ψέμα γιατί τα Ασφαλιστικά Ταμεία επένδυσαν 1,5 δις ευρώ το 1998 και αυτές οι μετοχές σήμερα έχουν 6 δις ευρώ.
Δηλαδή τα Ασφαλιστικά Ταμεία το 2000 που έπεσε το χρηματιστήριο, δεν πούλησαν τις μετοχές. Τις κράτησαν στα χαρτοφυλάκια τους και σήμερα εκείνες οι μετοχές ήταν χρήσιμες και ωφέλιμες για τα Ταμεία, αφού απέδωσαν υπερκέρδη που θωράκισαν την βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Αυτό έκανε το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, και όχι πολιτικές επικίνδυνες όπως η ΝΔ. Σήμερα κλαίμε τα λεφτά των Ασφαλιστικών Ταμείων. Να φέρουν πίσω τα λεφτά και να σταματήσουν τα παραμύθια.

-Κινδυνεύουν οι συντάξεις; Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα χρήματα που παίχθηκαν είναι από τα διαθέσιμα των Ταμείων...
-Ένα ακόμη παραμύθι είναι ότι δεν θα χαθούν λεφτά. Λένε ότι αγόρασαν τα ομόλογα για μια 15ετία άρα όταν θα εξαργυρωθούν μετά από 15 χρόνια, δεν θα χαθούν λεφτά, γιατί 1000 κοστίζουν σήμερα, 1000 θα πάρουμε τότε.
Εμείς απαντάμε: Μα είναι δυνατόν; Ποιος είναι ο οικονομολόγος που θα μας πείσει ότι τα 1000 ευρώ σήμερα θα αξίζουν 1000 ευρώ μετά από 15 χρόνια; Με την επιβάρυνση του πληθωρισμού τα συγκεκριμένα ομόλογα θα απολέσουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της αξίας τους.
Το μεγάλο έγκλημα επίσης είναι ότι έσπασαν "χρυσά" ομόλογα, αυτά που είχαν υψηλή κερδοφορία για να αγοράσουν αυτά τα ομόλογα που δεν είχαν καμία τύχη με τον τρόπο με τον οποίο αγοράστηκαν. Γιατί όταν ένα Ταμείο αγοράζει στην υψηλότερη τιμή της απόδοσης ένα ομόλογο, καταλαβαίνετε ότι χάνει από την κερδοφορία του.

-Πιστεύετε ότι θα έχουμε ανασχηματισμό της κυβέρνησης ή εκλογές;
-Ο κ. Καραμανλής έχει αργήσει. Σε μια δήλωσή μου είχα πει ότι παριστάνει τον Πρωθυπουργό. Δυστυχώς είναι πολύ άσχημο μια χώρα σήμερα να παρουσιάζει αυτήν την εικόνα. Με έναν Πρωθυπουργό που δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση, που φαίνεται να είναι όμηρος αυτής της εξέλιξης. Βλέπουμε να σύρεται μια ολόκληρη χώρα, όχι μόνο η κυβέρνηση.
Πιστεύω ότι εκείνο που πρέπει να πράξει είναι ή να πάει σε ανασχηματισμό ή σε εκλογές. Δεν έχει άλλη λύση. Εμείς λέμε πολύ καθαρά, ότι πρέπει να λάβει την απόφαση και να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, ώστε να αποκτήσει ο τόπος σταθερά βήματα με μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

-Εσείς λέτε με μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν να μειώνεται μεν η ψαλίδα, το ΠΑΣΟΚ όμως να μην κερδίζει εκλογικά ποσοστά...
-Αυτά είναι παραμύθια των εταιριών δημοσκοπήσεων. Θεωρώ ότι υπάρχει ένα καλά οργανωμένο σχέδιο που αφορά τις εταιρίες δημοσκοπήσεις, όμως ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει το "καλαμπούρι".
Όταν μας εμφανίζουν τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις των 600 ατόμων και χρειάζεται 3 άτομα για να μας πείσουν ότι ανέβηκε 0,5 ή 1 μονάδα η διαφορά, καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει να κάνει με το 15% των αναποφάσιστων που επηρεάζονται από τις δημοσκοπήσεις.
Παρόλα αυτά ο κόσμος θα στείλει την ΝΔ στο περιθώριο και πιστέψτε με, η νίκη του ΠΑΣΟΚ θα είναι μεγάλη και άνετη.

-Στην τελική ευθεία πριν το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Είστε ικανοποιημένος από την συμμετοχή του κόσμου στην Προσυνεδριακή διαδικασία;
-Υπάρχει μια αρκετά ικανοποιητική συμμετοχή. Αυτό που γίνεται στην Δράμα είναι πολύ σημαντικό. Πιστεύω ότι η οργανωτική και πολιτική προσπάθεια που αναπτύσσεται αυτήν την περίοδο, σε σχέση με τους υπόλοιπους νομούς, είναι πολύ θετική και ο στόχος μας είναι να πάμε σε μια Περιφερειακή διαδικασία όπου σκοπό έχουμε να φτάσουμε σε έναν μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων.
Όλες οι εκδηλώσεις μας, δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη εσωκομματική συσπείρωση. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμος να αγωνιστεί για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης.

-Αγωνιάτε για το ποιοι θα είναι οι ενδιαφερόμενοι στην διαδικασία κατάρτισης του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Δράμα;
-Δεν έχω καμία αγωνία για το ποιοι θα είναι στο ψηφοδέλτιο. Θεωρώ ότι το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ισχυρό και να ενισχύει τον αγώνα μας για την νίκη του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κερδίσει στις εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ