Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Σταύρος Δαϊλάκης

Βουλευτής Δράμας ΝΔ

Ένα ποσοστό ανθρώπων είναι υπέρ των λιγνιτών και ένα άλλο κατά, ποιος έχει δίκιο θα φανεί στην εξελικτική πορεία ανάλογων γεγονότων

Η Βουλή των Ελλήνων είναι το σώμα των αιρετών αντιπροσώπων του λαού που έχει κύρια αρμοδιότητα την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας και αποτελεί το κυριότερο όργανο του κράτους στο δημοκρατικό πολίτευμα και βασίζεται στην αρχή του αντιπροσωπευτικού συστήματος.
Στη Βουλή λοιπόν συναντήσαμε το μέλος του Κοινοβουλίου κ. Σταύρο Δαιλάκη εκλεγμένο αντιπρόσωπο του Ν. Δράμας, και του υποβάλλαμε κάποια ερωτήματα σχετικά με την δραστηριότητα που αναπτύσσει σε θέματα πού αφορούν το νομό μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδος, με την οποία είμαστε συνδεδεμένοι.

-Ποιο ήταν το έναυσμα για την ένταξή σας στην πολιτική και πόσα χρόνια ασχολείστε;
-Ξεκίνησα την πολιτική μου καριέρα ως Δήμαρχος και συμπληρώνω είκοσι χρόνια πορείας. Η ενασχόλησή μου με τα κοινά είναι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό, είναι μια προσφορά στο συνάνθρωπο, επιθυμείς να βρίσκεσαι κοντά σε ένα πρόβλημα πού επιλύεται με νόμιμο τρόπο και προσπαθείς να δώσεις όλες τις δυνατές λύσεις. Θεωρείται για τον πολιτικό υποχρέωση και για τον πολίτη είναι μια ανακούφιση. Υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων για τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε και είναι μια ατομική προσφορά η οποία μετακυλίεται σε συλλογική.
Όσον αφορά τα συλλογικά δικαιώματα έχουμε την υποχρέωση να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη της περιοχής μας, να παραδώσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον στις νέες γενιές και νομίζω ότι θέματα που άπτονται της παιδείας και της υγείας είναι αυτά που έχουν προτεραιότητα αλλά και ο σχεδιασμός για ένα καλύτερο αύριο. Εξάλλου ο όρος Βουλευτής προέρχεται από το ρήμα Βούλομαι, που σημαίνει σκέφτομαι και υποδεικνύω και πρέπει αυτό να το τηρούμε.

-Τι οραματίζεστε για το νομό Δράμας και τους πολίτες του;
-Ο νομός μας είναι υπέροχος με καταπληκτικό κόσμο πού θα πρέπει όμως να ξαναφέρουμε το χαμόγελο στα χείλη των συνανθρώπων μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μειώσουμε το ποσοστό της ανεργίας και να ενισχύσουμε το εισόδημα των συμπολιτών μας, ώστε να ζωντανέψει και η αγορά, η οποία θα μπορεί να συγκεντρώνει κόσμο από διαφορετικές περιοχές όπως παλιότερα μέσα σε ένα καταπληκτικό κλίμα με καλύτερες συνθήκες ανάμεσα στους εργαζόμενους αλλά και ανάμεσα στο αγοραστικό κοινό.

-Έχετε κάνει κάποιες ενέργειες και βήματα για την ίδρυση Πανεπιστημίου στην πόλη της Δράμας;
-Πολλές φορές έχω θέσει το θέμα, η συγκεκριμένη όμως Υπουργός Παιδείας κ. Μαριέτα Γιαννάκου έχει μια φιλοσοφία: είναι υπέρ των συγκεντρωμένων Πανεπιστημίων, διότι σίγουρα είναι καλύτερα από το να υπάρχει σε κάθε πόλη και μια σχολή.
Παραταύτα έχω δώσει σκληρή μάχη με την Υπουργό και έχω έλθει σε κόντρες δημόσια και μη. Προσωρινά ο νομός μας περνάει μια κρίση η οποία θα ξεπεραστεί διότι μεθοδεύουμε την ίδρυση μεταπτυχιακού τμήματος και είναι πιο καλό από το Πανεπιστήμιο γιατί είναι πολύ πιο σπουδαίο να συγκεντρώσεις στην περιοχή σου διανοούμενους και επαγγέλματα πού θα είναι έτοιμα να βοηθήσουν και τον τοπικό σχεδιασμό.
Θα μας βοηθήσουν θεσμικά να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Συνεπώς θα ιδρυθεί σε συνεργασία με την Βουλγαρία ένα διακρατικό, διασυνοριακό, μεταπτυχιακό τμήμα, με την συναίνεση των δύο πλευρών και βρισκόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Υπάρχει η ευτυχής συγκυρία να είμαι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας με τη Βουλγαρία και ήδη κάνω τις κινήσεις για να συναντηθούμε δύο Υπουργοί Παιδείας των αντίστοιχων κρατών και να προχωρήσουμε στην ίδρυση μεταπτυχιακού τμήματος με έδρα τη Δράμα.

-Υπάρχει σύμπνοια και συνεργασία μεταξύ των τριών βουλευτών του νομού Δράμας και προς ποιες κατευθύνσεις;
-Ο στόχος πρέπει να είναι κοινός, ο ένας να συμπληρώνει τον άλλον ούτως ώστε να έχουμε την μεγαλύτερη επιτυχία για την Δράμα.

-Πετύχαμε μια ιστορική συμφωνία για τη χώρα μας όπως είπε και ο Κων/νος Καραμανλής. Η διέλευση του πετρελαιαγωγού από τη Θράκη πως νομίζετε ότι διαβαθμίζει τις οικονομικές σχέσεις αλλά και τις διπλωματικές ειδικότερα όσον αφορά την περιοχή σε σχέση με τη Βουλγαρία και τη Ρωσία;
-Εγώ νομίζω ότι μετά την μείζονα ιστορική επιτυχία πού είχε η χώρα μας με την είσοδό της στην πρώην Ε.Ο.Κ. σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, εξίσου ιστορική θεωρείται και η υπογραφή πού καθιστά την χώρα μας ενεργειακό παίκτη. Αυτό σημαίνει ότι θωρακίζεται, μια ευαίσθητη περιοχή ο νομός Έβρου, με στρατό μη στρατιωτικό, που συνεπάγεται μείωση αμυντικών δαπανών.
Πως αναλύεται αυτό; Από δώ και στο εξής δεν χρειάζεται στρατός διότι θα υπάρχει η παρουσία μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που σημαίνει ότι δεν μπορείς να αγγίξεις αυτήν την περιοχή, όποιος και αν είσαι και αυτό είναι ένα μήνυμα προς την απέναντι πλευρά. Από την μια η Ρωσία με την παρουσία της καθίσταται ένας σύμμαχος παραδοσιακός και από την άλλη έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει ενεργά την Δύση. Υπάρχει δε το ενδεχόμενο να δούμε και την Ρωσία, μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, όπου θα είναι καλοδεχούμενη.
Εγώ νομίζω ότι ο Καραμανλής πέτυχε να αξιοποιήσει την παρουσία του Βούλγαρου Πρωθυπουργού Στανίσεφ ο οποίος είναι κατά το ήμισυ Ρώσος και με σπουδές στην Μόσχα. Η αναποφασιστικότητα της Βουλγαρίας και η καθυστέρηση της συμφωνίας, αναδιαμορφώθηκε με την δική μου συμμετοχή, ενώ ήμουν στην αποστολή του Πρωθυπουργού στη Σόφια καθώς και στην αποστολή με την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Βαλυνάκη, εκπροσωπώντας την χώρα μας την ημέρα της ένταξης της Βουλγαρίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ άλλων θεμάτων είχαμε συζήτηση και για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Μέχρι τώρα πετύχαμε την μέγιστη συμφωνία και δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία να μειώσουμε τις στρατιωτικές δαπάνες, να κάνουμε κοινωνική πολιτική προς όφελος του Ελληνικού λαού. Θα έχουμε ένα καλύτερο σύστημα υγείας, παιδείας, καλύτερες συντάξεις, καλύτερα Πανεπιστήμια, καλύτερους δρόμους και γενικά ένα καλύτερο μέλλον. Είναι σπουδαίο να έχουμε ένα πλούσιο κράτος εφόσον δεν θα έχουμε αμυντικές δαπάνες.

-Με την συμφωνία αυτή θα επέλθει εξισορρόπηση στο συσχετισμό δυνάμεων και στις πολιτικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας αλλά και Ρωσίας-Η.Π.Α;
-Νομίζω δεν ωφελεί η Τουρκία να μένει εκτός ενεργειακού παιχνιδιού και παρά την αντίδρασή της στην αρχή, μετά θα είναι πιο διαλλακτική. Τα εθνικά μας συμφέροντα θα υπερισχύσουν με αυτήν την συμφωνία.
Η Αμερική είναι ένας σύμμαχος παραδοσιακός επίσης και ο Καραμανλής έχει ζυγίσει την στάση πού θα πρέπει να τηρεί απέναντι στην Ρωσία και στην Αμερική, για τον σχεδιασμό ενός καλύτερου μέλλοντος.

-Η παράκαμψη του Βοσπόρου και η διέλευση του αγωγού από το Αιγαίο θα μας επιβάλλει την διεύρυνση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. προς αποφυγήν ατυχήματος;
-Έχετε την εντύπωση ότι η Τουρκία θα μπορεί να ασχοληθεί με τα τάνκερ όταν είναι Αμερικανικών συμφερόντων; Με την τελευταία επίσκεψη του Υφυπουργού η Αμερική ζήτησε να μετέχει σε αυτό το ενεργειακό μέρος διότι έχεις πελατεία όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός της Ελβετίας πού δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά είναι καλός πελάτης. Θεωρώ επομένως ότι δεν μπορεί να πειράξει κανείς αυτό το ενεργειακό εγχείρημα πού γίνεται.

-Τι περιλαμβάνει η διεύρυνση των επενδύσεων του κ. Πούτιν στην Ελλάδα όσον αφορά τον τουριστικό, βιομηχανικό και εμπορικό τομέα;
-Ο Πούτιν είναι ένας έξυπνος πολιτικός με υψηλή δημοτικότητα στα 65%, πού κάνει θεαματική την παρουσία του με τις παρεμβάσεις γενικότερα στην παγκόσμια πολιτική. Είναι μια δύναμη πού ξαναγίνεται υπερδύναμη μετά την ισχυρή κρίση που οδήγησε σε διάλυση την πρώην Σοβιετική Ένωση. Αυτήν την στιγμή η Ρωσία αναπτύσσεται και συντάσσονται μαζί της ξανά οι πρώην χώρες της και γίνεται ο μεγάλος παίκτης της περιοχής.
Ο Πρωθυπουργός μιλάει επί ίσοις όροις διότι μην ξεχνάτε ότι είχαμε τριπλή παρουσία σε μικρό χρονικό διάστημα του Πούτιν στην Ελλάδα. Στην οικονομία συζητάς τι μπορεί να γίνει σε όλο της το φάσμα. Ο τουρισμός είναι ένα κομμάτι που μπορεί να γίνει μια καλή συναλλαγή. Όταν έχεις συναλλαγή με την μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη και με τάσεις πολύ ανοδικές στην οικονομία καταλαβαίνεις ότι έχουμε έναν δυνατό σύμμαχο ο οποίος δεν κινδυνεύει από τίποτα και θα είναι πολύ σημαντικό γιατί στην οικονομική διπλωματία θα πρέπει να βλέπουμε και τον οικονομικό ορίζοντα του συνεργάτη μας.
Ο Πούτιν και ο Καραμανλής έχουν μέλλον. Εκτιμώ ότι η Ελλάδα θα δυναμώσει και θα καταλάβουν τότε ότι αυτή η συμφωνία ήταν τόσο μεγάλη όσο αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αείμνηστος Κ. Καραμανλής μας έβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο νεότερος Καραμανλής μας βάζει καθημερινά σε μελλοντικές εξελίξεις πού θα έχουν αποτελέσματα θεαματικά για την χώρα.
Για μένα είναι ανεπίτρεπτο μια χώρα τόσο μικρή με τόσα οικονομικά χαρίσματα να έχει τόσα προβλήματα. Εκτιμώ ότι ο χρόνος είναι αυτός πού θα αποδώσει ξανά το χαμόγελο των συμπολιτών μας.

-Ποια η γνώμη σας για τον ορυκτό πλούτο στο νομό Δράμας τους λιγνίτες και την οικονομική ανεξαρτητοποίηση που αυτό συνεπάγεται, όταν βρισκόμαστε σε μια εποχή εξάρτησης από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το μαύρο χρυσό της εύφλεκτης Μ. Ανατολής και την επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια;
-Είμαστε ένας νομός που έχουμε ένα δώρο το οποίο δεν αξιοποιήσαμε όταν έπρεπε με την έννοια να προλάβουμε να αναλάβουμε σχεδιασμούς με τους ανάλογους περιβαλλοντικούς όρους. Ένα ποσοστό ανθρώπων είναι υπέρ των λιγνιτών και ένα άλλο κατά, ποιος έχει δίκιο θα φανεί στην εξελικτική πορεία ανάλογων γεγονότων.
Εν τω μεταξύ ας ρίξουμε μια ματιά, τι γίνεται, στην περιοχή που υπάρχουν λιγνίτες, περιβαλλοντολογικά αλλά και σε θέματα υγείας.

-Οι χαμηλές τιμές των Βουλγάρικων προϊόντων και υπηρεσιών πως θα επηρεάσουν την Ελληνική οικονομία;
-Θα μας επηρεάσουν ανάλογα με τις συνθήκες που διαμορφώνεις και τις πολιτικές που επιλέγεις. Εμείς ως νομός έπρεπε να είχαμε προωθήσει την ιδέα στην γειτονική Βουλγαρία ότι έχουμε την καλύτερη αγορά, στην Βόρειο Ελλάδα. Με το άνοιγμα του τελωνείου θάπρεπε να δώσουμε την πρόσβαση σε αυτούς που έρχονται στην Δράμα να βρίσκουν την αγορά ανοιχτή τα Σαββατοκύριακα για να την γνωρίσουν και να μπορούν να την επισκεφθούν.
Το νομοσχέδιο που πρόκειται να λάβουμε από το Υπουργείο Ανάπτυξης επαναφέρει το κυριακάτικο παζάρι στο Δοξάτο ώστε να δίνει την ευκαιρία στους Βούλγαρους να σταματούν εφόσον η αγορά παραμένει κλειστή.

-Στη Βουλγαρία υπάρχουν 3500 ελληνικές επιχειρήσεις και 1000 τραπεζικά συστήματα, πως μπορεί να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους, αν το κόστος λειτουργίας τους θα είναι μειωμένο και τι θα παίξει ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας;
-Η επιχειρηματικότητα εγκαθίσταται και εξελίσσεται όπου υπάρχει κέρδος. Το κόστος παραγωγής στη Βουλγαρία βρίσκεται στο 1/3. Με την είσοδο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θάπρεπε να ενσωματωθούν οι κοινοτικές οδηγίες στη δική της νομοθεσία.
Όταν ένα κράτος γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει ότι ισχύει στα υπόλοιπα κράτη-μέλη όπως να υπάρχει ασφάλεια, να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές, να είναι δηλωμένα τα πάντα οπότε θα έχουμε ένα κόστος όπως της Ελλάδας που συνεπάγεται μεταφορές επιχειρήσεων στην Άπω-Ανατολή, γύρω από την Κίνα και στην Αφρική σε μια αγορά όπου για ένα δολάριο θα εργάζεται κάποιος.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ