Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Θεόδωρος Φωτίου

Πρόεδρος ΕΠΣ Δράμας-Μέλος ΔΣ ΕΠΟ

Ναι στους ελεγχόμενους και κοινωνικά ωφέλιμους συνδέσμους... οι σύνδεσμοι να διαλυθούν και να επανιδρυθούν

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον πρόεδρο της ΕΠΣ Δράμας και μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ κ. Θεόδωρος Φωτίου.
Ισχυρή προσωπικότητα με άποψη και θέσεις ο Θόδωρος Φωτίου, μίλησε για όλα. Για την βία στα γήπεδα, για τα προβλήματα των Ερασιτεχνικών Σωματείων, για την κόντρα ΕΠΟ-Πολιτείας, για την αναδιάρθρωση των τοπικών πρωταθλημάτων.
Όσο για τις επιχορηγήσεις των σωματείων, ζήτησε από τους πολιτικούς παράγοντες του τόπου να σταθούν αρωγοί στα ερασιτεχνικά σωματεία και τους προσκαλεί σε δημόσια συζήτηση όπου θα φανερωθεί το έλλειμμα της πολιτείας απέναντι στους επί 13 μήνες τον χρόνο εθελοντές με προσφορά, παράγοντες όλων των αθλημάτων.

-Το είδαμε και αυτό κ. Φωτίου. Βιαιοπραγίες μεταξύ οργανωμένων οπαδών Ολυμπιακού-ΠΑΟ με έναν νεκρό...
-Ήταν ένα φαινόμενο το οποίο για πρώτη φορά παρουσιάστηκε όσον αφορά τον αριθμό των εμπλεκομένων, το μένος και το κάκιστο και οδυνηρό αποτέλεσμα.
Αλλά για όσους παρακολουθούσαν τα διαδραματιζόμενα στον χώρο των οργανωμένων φιλάθλων (συνδέσμων) σε συνδυασμό με την μη δυνατότητα ελέγχου τους από τις ΠΑΕ΅και κυρίως από την πολιτεία, ήταν κάτι που αργά ή γρήγορα θα εκδηλωνόταν.
Το ζητούμενο δεν είναι πρωτίστως να τιμωρήσουμε, να φυλακίσουμε τους εμπλεκόμενους περιθωριακά λειτουργούντες νέους, αλλά προκειμένου να δοθεί μακροχρόνια λύση του προβλήματος να διερευνηθούν τα αίτια που οδηγούν τους "οπαδούς" σε παρόμοιες εγκληματικές εκδηλώσεις γιατί πιστεύω ότι αυτά που συνέβησαν δεν ήταν αθλητικό φαινόμενο αλλά απόρροια κοινωνικών προβλημάτων.
Η ευθύνη της πολιτείας να αδυνατεί να ελέγξει την πορεία των 200 μοτοσικλετιστών και να επέμβει εγκαίρως πριν εκδηλωθούν οι αποτρόπαιες αυτές εγκληματικές ενέργειες είναι μεγάλη. Και ανάλογη των ΠΑΕ οι οποίες δεν φροντίζουν να ελέγξουν τους οπαδούς των συνδέσμων που έχουν δώσει εδώ και πολύ καιρό μηνύματα για την αντικοινωνική συμπεριφορά τους, εκθέτοντας τις ίδιες τις ΠΑΕ και δίνοντας δίκαιο σε αυτούς που αδίκως χαρακτηρίζουν τους οργανωμένους οπαδούς στρατούς τους.
Εκείνο που με προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι η ολιγωρία εφαρμογής του εδώ και τρία χρόνια ισχύοντος Αθλητικού Νόμου για την βία που εάν εφαρμοζόταν θα είχαν μειωθεί και σε ένταση και σε αριθμό όλες αυτές οι εγκληματικές συμπεριφορές.

-Συμφωνείτε με όσους προτείνουν διάλυση των οργανωμένων συνδέσμων;
-Η διάλυσή τους μπορεί να γίνει μόνο μετά από υπουργική απόφαση ή νομοθετική ρύθμιση εάν και εφόσον συνταγματικά προβλέπεται. Προσωπικά εάν είχα την δυνατότητα θα καταργούσα τους συνδέσμους των οργανωμένων οπαδών των μεγάλων ΠΑΕ και αφού νομοθετεί το πλαίσιο υγιούς ελεγχόμενες λειτουργίας τους και θετικής προσφοράς προς τα σωματεία και στην κοινωνίας, θα πρότεινα μέσα από διαρκή έλεγχο την επανίδρυση τους, προβάλλοντας το θετικό έργο τους και δίνοντας τους κίνητρα γι' αυτό.

-Γιατί ανεστάλησαν οι αγώνες όλων των ομαδικών πρωταθλημάτων;
-Ήταν μια απάντηση της κυβέρνησης στα επεισόδια θέλοντας να προβληματίσει όλους τους εμπλεκόμενους αθλητικούς φορείς και να εκτονωθεί η κρίση. Σαφώς και δεν είναι η πανάκεια του προβλήματος ούτε η διακοπή ούτε η αναστολή των πρωταθλημάτων. Όπως θα μπορούσα να πως ότι δεν αποτελεί λύση των θανατηφόρων αυτοκινητιστικών ατυχημάτων, η απαγόρευση κυκλοφορίας των αυτοκινήτων την περίοδο των εορτών.
Εκείνο που κατορθώσαμε με την αναβολή των πρωταθλημάτων είναι ότι δημιουργήθηκαν προβλήματα στην λειτουργία όλων των σωματείων ενισχύοντας την πρόθεση των περιθωριακά λειτουργούντων ότι μπορούν να αναστατώσουν όποτε θέλουν την κοινωνία μας, επιβεβαιώνοντας για μαι ακόμη φορά ότι είμαστε η Δημοκρατία των ολίγων που επιβάλλουν το "θέλω τους" στους πολλούς.

-κ. Φωτίου, είστε μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ. Η κόντρα Πολιτείας-ΕΠΟ καλά κρατεί. Έχω την αίσθηση ότι από όλη αυτήν την αναστάτωση μεγάλος χαμένος είναι το ποδόσφαιρο. Συμφωνείτε;
-Το ποδόσφαιρο έχασε την μεγάλη ευκαιρία που του δόθηκε μετά την επιτυχία του 2004 και κάθε χρόνος που περνά μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Οι ευθύνες αμφίπλευρες. Το πόσο φταίει ο ένας ή ο άλλος καλύπτεται από το κακό αποτέλεσμα.
Η πολιτική ανεπάρκεια χειρισμού του θέματος από τον Υφυπουργό Αθλητισμού που με μια σειρά λανθασμένες ενέργειες οδήγησε στην ανυποληψία το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, την οποία πληρώνουν οι ενώσεις και τα σωματεία λόγω της προσωπικής εμπάθειας προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ. Έχασε την δυνατότητα ελέγχου την Ομοσπονδίας, που έκρινε ότι είναι το πρώτο του μέλημα αμέσως μετά την λήξη της Ολυμπιάδας και την ήττα του αυτή την υφίσταται το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο την περίοδο που γέμισαν τα γήπεδα από νέους αθλητές, χωρίς σχεδιασμό αξιοποίησης που θα κρατούσε τα παιδιά στους αθλητικούς χώρους προσφέροντας τα υγιή εκτόνωση από την απαιτητική πραγματικότητα του σχολείου και της οικογένειας.

-Δεν έχει καμία ευθύνη ο κ. Γκαγκάτσης για την πορεία του ελληνικού ποδοσφαίρου;
-Ο ρόλος του είναι πρωταγωνιστικός και βεβαίως η συμβολή του στα θετικά είναι μεγάλη όπως και οι ευθύνες του στα αρνητικά. Ο ρόλος του όπως και όλου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ πέρα από διαχειριστικός πρέπει να περικλείει και όραμα σε όλες τις βαθμίδες του ποδοσφαίρου. Για να εφαρμοστεί όμως και να υλοποιηθεί το όραμα οφείλει και η πολιτεία να σταθεί παρούσα στην προσπάθεια μιας και ο αθλητισμός είναι επιζητούμενο αθλητικό αγαθό και οφείλει η πολιτεία προς αυτό να προσανατολίζει τους νέους, διατηρώντας, κτίζοντας και στηρίζοντας υγιή σωματεία βοηθώντας αξιόπιστους παράγοντες.

-Λαμβάνετε τις τακτικές επιχορηγήσεις ως ΕΠΣ Δράμας από την Πολιτεία;
-Ούτε η ΕΠΣ Δράμας αλλά ούτε και τα σωματεία της ουδέποτε πήραν κατ' ελάχιστο αυτό που τους αναλογεί στην προσφορά τους. Το θέμα των επιχορηγήσεων είναι ένας ΜΥΘΟΣ των πολιτικών προσώπων και ένας μηχανισμός που κρατά εξαρτώμενους τους παράγοντες από την εκάστοτε εξουσία.
Και επειδή είναι πολύ μεγάλο το θέμα των επιχορηγήσεων προκαλώ δια της δηλώσεως αυτής τους πολιτικούς άντρες του τόπου μας, σε μια δημόσια συζήτηση παρουσία των παραγόντων των σωματείων, όπου θα φανερωθεί το έλλειμμα της πολιτείας απέναντι στους επί 13 μήνες τον χρόνο εθελοντές με τεράστια προσφορά παράγοντες όλων των αθλημάτων.

-Η αγωνιστική περίοδος ολοκληρώνεται στα πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών της ΕΠΣ Δράμας. Πως κύλησε η χρονιά, ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά σημεία που εσείς καταγράψατε;
-Βρισκόμαστε ένα μήνα πριν την περάτωση των πρωταθλημάτων, στην δυσκολότερη ίσως καμπή τους, στον μήνα που θα ξεκαθαρίσει την τελική κατάταξη των ομάδων σε όλες τις κατηγορίες και σαφώς το θερμόμετρο της έντασης ανεβαίνει. Απολογισμό θα κάνουμε μετά την περάτωσή τους. Είναι μια μεταβατική χρονιά γιατί στην επόμενη έχουμε αναδιάρθρωση των κατηγοριών προσβλέποντας στην διοργάνωση με περισσότερο ενδιαφέρον και θέαμα πρωταθλημάτων.
Θα ήθελα να προτρέψω όλους τους φιλάθλους και τα ΜΜΕ να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον στα παιδικά πρωταθλήματα των οποίων η διοργάνωση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μεγάλο ενδιαφέρον και ίσως είμαστε ο πρώτος νομός στην Ελλάδα, στον οποίο οι παιδικές ομάδες είναι περισσότερες από τις ανδρικές. Δίνοντας με αυτό τον τρόπο οι παράγοντες των σωματείων της Δράμας το στίγμα της ουσιαστικής ενασχόλησης με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

-Κάνατε λόγο για αναδιάρθρωση όλων των κατηγοριών. Τι αλλαγές θα γίνουν;
-Θέλοντας να δώσουμε περισσότερο ενδιαφέρον θέμα και συναγωνισμό και μετά από συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων με τα σωματεία αποφασίσαμε η Α' κατηγορία να έχει δύο ομίλους Α1 και Α2 σε γκρουπ ισχυρών και αδυνάτων και να καταργηθούν τα εδώ και 10 χρόνια ισχύοντα μπαράζ (κατατακτήριοι αγώνες). Να αυξηθούν σε 16 οι ομάδες της Β' κατηγορίας αγωνιζόμενες σε ένα όμιλο και οι υπόλοιπες ομάδες να συμμετάσχουν στην Γ' κατηγορία.
Θα ισχύσουν απαραίτητες, ουσιαστικές προϋποθέσεις συμμετοχής στην Α1 κατηγορία όπως συμμετοχή νέων ποδοσφαιριστών, διπλωματούχων προπονητών και με ποινή μη παρουσίας στο πρωτάθλημα των ομάδων που δεν διαθέτουν τμήματα υποδομής στα παιδικά πρωταθλήματα, προσανατολίζοντας έτσι και δίνοντας την δυνατότητα στους παράγοντες να δημιουργήσουν πιο ανταγωνιστικές τις ομάδες που θα συμμετέχουν στο περιφερειακό πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής.

-κ. Φωτίου, κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Ευχές σε όλους τους συντοπίτες μας για λαμπρή ανάσταση, καλό Πάσχα, ανάταση του Δραμινού Ποδοσφαίρου, ευτυχή κατάταξη για όλες τις ομάδες μας στα εθνικά πρωταθλήματα, αποφυγή τραυματισμών στους ποδοσφαιριστές και για τους πολιτειακούς εκπροσώπους να δώσουν προτεραιότητα στην επίλυση των προβλημάτων του τόπου μας φροντίζοντας και προστατεύοντας τα συμφέροντά τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ