Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ


Το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού και η φιλία των λαών
Ελαττωματικό χαρακτηρίζεται από την Ακαδημία Αθηνών, το βιβλίο ιστορίας της έκτης Δημοτικού, το οποίο έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και του δημόσιου διαλόγου, το τελευταίο διάστημα.
Όπως αναφέρεται στην γνωμοδότηση του ανωτάτου Πνευματικού Ιδρύματος της χώρας το βιβλίο πάσχει από πολλές απόψεις.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι δεν είναι επιμελημένο, έχει αποκλίσεις από τους ιστοριογραφικούς κανόνες, δεν είναι αρκούντως ελκυστικό για τους μαθητές και δεν κερδίζει εύκολα την εμπιστοσύνη των μελών της οικογένειας, των δασκάλων και των αναγνωστών.
Στο βιβλίο διαπιστώνονται πολλές παραλείψεις γεγονότων και αοριστίες, οι οποίες αποδίδονται σε "προσπάθεια καλλιέργειας φιλικών σχέσεων με γειτονικούς λαούς, με τους οποίους οι Έλληνες είχαν διαφορές και πολέμησαν κατά το παρελθόν".
Καταπέλτης λοιπόν η Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο της ΣΤ' Δημοτικού. Που στρογγυλεύει και εξωραΐζει σημαντικά ιστορικά γεγονότα, ενώ αποκρύπτει σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Είναι απαραίτητο αυτήν την στιγμή να γίνουν οι όποιες διορθώσεις. Η λογική ότι πρέπει ως χώρα να συνάψουμε δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με διάφορες γειτονικές χώρες με βρίσκει σύμφωνο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στα πλαίσια της φιλίας των λαών πρέπει να παραλείπουμε ή να υποβαθμίζουμε γεγονότα.
Αυτό ας μου επιτραπεί, θα το χαρακτήριζα επικίνδυνο, κύρια για την νέα γενιά.

Λύση είναι μόνο οι ιδιώτες
Πραγματικά ανησυχητικά τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΣΥΕ. 16 νομοί της χώρας έχουν διψήφιο ποσοστό ανεργίας. Στην δεύτερη θέση είναι ο Νομός Δράμας με ποσοστό 19,5% (πίσω από τον Νομό Καστοριάς με 24,9%).
Κατέχουμε και την θλιβερή πρωτιά να έχουμε την υψηλότερη ανεργία μεταξύ των 5 νομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Μέσα από την στήλη αυτή έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι η Παγκοσμιοποίηση δημιούργησε νέα δεδομένα. Με τον Αναπτυξιακό Νόμο πλέον είναι δύσκολο να δούμε επενδύσεις εντάσεως εργασίας. Επενδύσεις θα γίνουν αλλά με λίγες θέσεις εργασίας.
Επομένως κάτι πρέπει να γίνει ώστε να απαλυνθεί ο τόπος μας από την γάγγραινα της ανεργίας. Το κράτος μπορεί να συνεισφέρει δημιουργώντας ομαλή λειτουργία της αγοράς και σταθερό φορολογικό σύστημα. Όμως μην περιμένετε επενδύσεις τύπου Softex. Αυτές ανήκουν στο παρελθόν.
Όπως και οι όποιες πρωτοβουλίες έλαβε το κράτος για να επιλύσει το πρόβλημα της ανεργίας. Ο ιδιωτικός τομέας είναι ο μόνος που μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Και αυτός πρέπει να κινηθεί για νέες επενδύσεις... Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ