Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Στάθης Σαραφόπουλος

Πρώην βουλευτής Δράμας ΝΔ-Μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου

Η κυβέρνηση είναι σε σωστό δρόμο...

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον πρώην βουλευτή της ΝΔ Στάθη Σαραφόπουλο.
κρίνει ότι η κυβέρνηση είναι σε σωστό δρόμο, δηλώνει ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να ξεφύγει η χώρα από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.
Σε επίπεδο Νομού Δράμας επαναλαμβάνει την πρότασή του να ζητηθεί άμεσα συνάντηση των φορέων με τον Πρωθυπουργό για να δρομολογηθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος.
Στο ερώτημα αν θέλει να είναι υποψήφιος βουλευτής στις ερχόμενες εκλογές απαντά διπλωματικά "είμαι ενεργός πολίτης, ζω και δραστηριοποιούμαι στον τόπο μου και πάντοτε θα εκφράζω αυτά τα οποία πιστεύω ειλικρινά και ακομμάτιστα".

-Πριν λίγες μέρες συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την ημέρα που η ΝΔ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας. κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, πως κρίνετε το έργο της κυβέρνησης;
-Η κυβέρνηση είναι σε σωστό δρόμο. χρειάζεται όμως μεγάλη προσπάθεια για να ξεφύγει η χώρα από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Εάν παραμελήσει το πολιτικό κόστος η κυβέρνηση θα είναι πολύ χρήσιμη για τις επόμενες γενιές. Ο Καραμανλής εκτιμώ ότι θα είναι από τους πλέον χρήσιμους πολιτικούς στον τόπο.

-Ζούμε σε ένα σκηνικό έντασης το τελευταίο διάστημα. Το Νομοσχέδιο για την Παιδεία άναψε φωτιές. Δεν σας προβληματίζει αυτή η κατάσταση;
-Ο τόπος χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος σήμερα από την κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει το δημόσιο πανεπιστήμιο να αποκτήσει την αυτονομία του, να αναβαθμίσει τις σπουδές και ουσιαστικά να φτάσε σε αξιολόγηση τα υπόλοιπα πανεπιστήμια των ευρωπαϊκών χωρών. Πρέπει να ενταθεί η έρευνα και η οικονομία της γνώσης, για να μπορέσει να ξεφύγει από το σημερινό τέλμα. Ο ανταγωνισμός να λειτουργεί σε όλα τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας.
Παράλληλα πρέπει να κάνουμε και το μεγάλο άλμα, ώστε να δώσουμε την δυνατότητα και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα να λειτουργήσουν προς όφελος της γνώσης στην νεολαία του τόπου μας.
Παρακολουθούμε ένα σχήμα οξύμωρο. Ότι αυτοί που διαδηλώνουν είναι αυτοί που εκμεταλλεύονται την παραπαιδεία στην χώρα μας. Αυτό κάποτε πρέπει να σταματήσει.

-Είστε ικανοποιημένος από το κυβερνητικό έργο στον Νομό Δράμας, από τις δράσεις και παρεμβάσεις τα τρία τελευταία χρόνια;
-Σε ορισμένους τομείς μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος. Εκεί που διαφωνώ είναι στο γεγονός ότι βλέπουμε τις άλλες περιοχές να αναπτύσσονται και εμείς να πελαγοδρομούμε.

-Ως αντιπολίτευση η ΝΔ δεσμεύτηκε για δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής, τμημάτων ΤΕΙ κλπ... Πρόσφατα ανακοινώθηκε η λειτουργία ΤΕΙ Νοσηλευτικής με έδρα το Διδυμότειχο. Μας προβλημάτισε αυτή η απόφαση...
-Είχα τονίσει αμέσως μετά τις εκλογές του 2004 ότι πρέπει να ζητηθεί μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στην οποία θα τεθούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας και να δρομολογηθούν με εντολή του Πρωθυπουργού οι λύσεις σε αυτά. Τρία χρόνια μετά η πρότασή μου αυτή είναι περισσότερο ισχυρή από ποτέ.
Πρέπει οι θεσμικοί παράγοντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Κάτι που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν βλέπω.

-Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό θα εκπέμψει ένα SOS για τα προβλήματα του τόπου;
-Βεβαίως, αυτόν τον χαρακτήρα πρέπει να έχει. Γιατί καθημερινά βλέπουμε να απεμπολούμε τους πόλους ανάπτυξης που έχει η περιοχή μας.

-Τι εννοείτε λέγοντας "απεμπολούμε τους πόλους ανάπτυξης";
-Να το εξηγήσω... πχ ένας από τους πόλους ανάπτυξης είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού. Λίγα χιλιόμετρα από το Φαλακρό σε διαδρομή μιας ώρας στην Νότια Βουλγαρία αναπτύχθηκε σημαντικά η περιοχή του Μπάνσκο. Ας αναλογιστούμε πόσα χρόνια χρειαζόμαστε για να φτάσουμε στο επίπεδο που είναι αυτοί σήμερα.
Γενικά η ανάπτυξη στον νομό μας σε όλα τα επίπεδα είναι στο ίδιο καθεστώς που προανέφερα. Θεωρώ αδιανόητο μια χώρα όπως η Βουλγαρία να είναι σε πλεονεκτικότερη θέση από ότι η περιοχή μας.

-Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία αναδεικνύουν τον Νομό Δράμας δεύτερο μετά την Καστοριά σε ποσοστό ανεργίας. Ένας στους πέντε ενεργούς πολίτες είναι άνεργος. Μπορεί να βρεθεί λύση κατά την άποψή σας στο πρόβλημα της ανεργίας;
-Τα επίσημα στοιχεία είναι αυτά. Η πραγματική ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη. Όσο και αν φαίνεται παράξενο ένας στους δύο Δραμινούς έχει πρόβλημα.
Ένα μεγάλο έργο, επίκαιρο στις μέρες μας είναι η μεταφορά των νερών του Νέστου στον κάμπο της Δράμας. Κάτι το οποίο ξεχάστηκε από τους θεσμικούς παράγοντες του τόπου μας. Εκτιμώ ότι αυτήν την επιλογή τους θα την πληρώσουν οι επόμενες γενιές. Η ανάπτυξη της γεωργίας, όχι με τον παραδοσιακό τρόπο και τα παραδοσιακά προϊόντα, είναι σημαντική για την οικονομία του τόπου μας.
Η εξασφάλιση υδάτινης επάρκειας και η τηλεθέρμανση μπορούν να δημιουργήσουν μικρές θερμοκηπιακές μονάδες, οικογενειακής μορφής με νέα προϊόντα τα οποία ζητούνται στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης. Είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.
Παράλληλα η εκμετάλλευση του αεροδρομίου του Αμυγδαλεώνα μπορούν να φέρουν τις αγορές της Ευρώπης κοντά στην αγορά της Δράμας. Παράλληλα η διαδρομή των νερών του Νέστου από την Πλατανόβρυση στην Δράμα μπορούν να δημιουργήσουν αρκετές μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες παραγωγής ρεύματος. Ο τόπος χρειάζεται ένα όραμα και οι καινοτόμες ιδέες που θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε είναι πάρα πολλές.

-Προτείνετε δηλαδή στροφή στην ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας;
-Ο πρωτογενής τομές δηλαδή η γεωργία-κτηνοτροφία ήταν αυτός που κράτησε επί 10ετίες ολόκληρες την οικονομία του τόπου μας. Κανείς όμως δεν είδε την γεωργία του μέλλοντος, αυτό που ουσιαστικά προτείνω. Με δυναμικές καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, με χαμηλό κόστος παραγωγής σε μικρές καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Η κτηνοτροφία επίσης μπορεί να οδηγήσει τον τόπο σε οικονομική ανάπτυξη, εάν διεκδικήσουμε δικαιώματα και ποσοστώσεις για τον Νομό Δράμας, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από την ΕΕ λόγω της ιδιαίτερα άσχημης πορείας του νομού μας τα τελευταία 10 χρόνια.

-Να δούμε ένα ακόμη θέμα. Ανακοινώθηκε πρόσφατα το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Ελλάδος. Επίσης κλείνει και ο ΟΤΕ Προσοτσάνης ενώ δημοσιεύματα κάνουν λόγο και για υποβάθμιση του Καπνολογικού Ινστιτούτου... Θεωρώ τα παραπάνω αρνητικές εξελίξεις...
-Συμφωνώ απολύτως μαζί σας και όσο η κατάσταση στον Νομό Δράμας συνεχίζει να είναι η ίδια θα ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια γεγονότα. Ορισμένους υπουργούς της κυβέρνησης κάποιοι τους χαϊδεύουν. Αυτοί όμως έχουν ευθύνη για ορισμένα που προαναφέραμε και θα πρέπει να είναι ανεπιθύμητα πρόσωπα για τον τόπο μας (Persona Non Grata).

-Μήπως υπερβάλλετε;
-Η πορεία του τόπου μας τα δείχνει όλα.

-Ποια είναι ανεπιθύμητα πρόσωπα;
-Για τα νερά του Νέστου και για το Καπνολογικό Ινστιτούτο, το μοναδικό στον κόσμο, η ευθύνη βαρύνει τον υφυπουργό κ. Αλ. Κοντό.

-Είμαστε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Ήδη άρχισαν να παίζουν διάφορα σενάρια για τα ψηφοδέλτια των κομμάτων στον νομό. εσείς προσωπικά θέλετε να είστε υποψήφιος βουλευτής στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές;
-Η πορεία του τόπου μας καταδεικνύει ότι η πολιτική ηγεσία μας, ενδιαφέρεται για την διατήρηση της "καρέκλας τους". Αυτοί οι πολιτικοί δεν μπορεί να είναι χρήσιμοι στον τόπο. Γιατί επιδίωξή τους είναι η διατήρηση στην εξουσία.
Εκτιμώ ότι ο τόπος χρειάζεται πολιτική ηγεσία η οποία να μην σκέφτεται το πολιτικό κόστος ή την επανεκλογή τους αλλά να έχει ένα όραμα το οποίο να ενστερνιστούν η πλειοψηφία των Δραμινών πολιτών για να βγάλει τον τόπο από τα αδιέξοδα.
Ο Σαραφόπουλος πάντοτε είχε το θάρρος της γνώμης. Είχε ένα όραμα, δεν σκέφτεται το πολιτικό κόστος και ουσιαστικά παράγει πολιτική η οποία απουσιάζει.
Το ζητούμενο δεν είναι αν προσωπικά θα είμαι υποψήφιος. Το ζητούμενο είναι να υπάρχουν πολλοί Δραμινοί οι οποίοι θα έχουν τις ανησυχίες τις δικές μου.
Θα στηρίξω οποιονδήποτε ταυτίζεται με τις δικές μου απόψεις. Είμαι ενεργός πολίτης, ζω και δραστηριοποιούμαι στον τόπο μου και πάντοτε θα εκφράζω αυτά τα οποία πιστεύω, ειλικρινά και ακομμάτιστα.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ