Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ


Οι γυναικείες οργανώσεις ζητούν να προστατευθεί η ποσόστωση (1/3) στις εκλογές
Την πλήρη αντίθεσή τους στην συρρίκνωση της συμμετοχής των γυναικών στις πρόσφατες εκλογές των ΟΤΑ (Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης), για την οποία ευθύνεται ο Νόμος 3463/06 του Προκόπη Παυλόπουλου, εκδηλώνουν με ψήφισμά τους 22 μη κυβερνητικές οργανώσεις που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των γυναικών.
Με αφορμή δίκη που έγινε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις συρρικνωμένες ποσοστώσεις των εκλογών (η απόφαση αναμένεται σε 1-2 μήνες) οι οργανώσεις ζητούν από την πολιτεία και τις εξουσίες της να προστατευτεί εμπράκτως το κεκτημένο από το 2001 (με τον Νόμο 2910/01) δικαίωμα των γυναικών να αποτελούν τουλάχιστον το 1/3 των υποψηφίων δημοτικών κλπ συμβούλων. Ταυτόχρονα προειδοποιούν ότι είναι αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο και όργανο (εθνικό ή διεθνές) για την προάσπιση αυτού του ελάχιστου δικαιώματος.
Εκδηλώνοντας ανησυχία για το ότι σε μερικά ψηφοδέλτια στις πρόσφατες εκλογές των ΟΤΑ δεν τηρήθηκε το ποσοστό του 1/3 των υποψηφίων για τις γυναίκες, αλλά μειωμένο, οι 22 οργανώσεις επισημαίνουν ότι έτσι παραβιάζεται το άρθρο 116 του Συντάγματος που πρόβλεψε θετικά μέτρα, θετική ποσόστωση κλπ για να προωθηθεί η πραγματική ισότητα των γυναικών.
Με την ίδια συνταγματική διάταξη -τονίζουν- "καταργήθηκαν οι αποκλίσεις από την ισότητα (που πρόβλεπε η παλαιότερη διατύπωση του Συντάγματος), ανάμεσα στις οποίες είναι και οι περιοριστικές ποσοστώσεις, που αντί να προωθούν, αντίθετα συρρικνώνουν το δικαίωμα της ισότητας".
Διαφωνώ με την διαπίστωση των μη κυβερνητικών οργανώσεων που θεωρούν κεκτημένο δικαίωμα των γυναικών να αποτελούν το 1/3 των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και χαρακτηρίζουν το μέτρο θετικό και προς την σωστή κατεύθυνση.
Έχω την άποψη ότι η ποσόστωση και η "υποχρεωτική" συμμετοχή δεν είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Γιατί αν θέλουν να συμμετέχουν οι γυναίκες είναι πολύ θετικό. Αν όμως επιλέγονται με μόνο κριτήριο να καλυφθεί το 1/3 της ποσόστωσης, τότε "άνθρακες" η συμμετοχή των γυναικών.

Σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης για το Καρά-Ντερέ
Πριν λίγες ημέρες κοινοποιήθηκε στις Νομαρχίες Δράμας και Ξάνθης σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Αγροτικής Ανάπτυξη. Ζητείται η γνωμοδότηση των Νομαρχιακών Συμβουλίων για τον χαρακτηρισμό της οροσειράς της Ροδόπης ως περιοχή οικοανάπτυξης.
Περιλαμβάνει ζώνες απόλυτης προστασίας της φύσης, προστασίας της φύσης και ειδικής διαχείρισης δασών που καταλαμβάνουν το σύνολο σχεδόν του Καρά-Ντερέ.
Το σωματείο Δασεργατών Ν. Δράμας με ανακοίνωσή του εκφράζει την ανησυχία του γιατί στην Δράμα ασχολούνται με την υλοτομία 1000 δασεργάτες, 150 φορτηγά και μεγάλες επιχειρήσεις κατεργασίας ξύλου.
Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι στην Δράμα παράγεται το 1/3 της ξυλείας της χώρας. Περιμένουμε το Νομαρχιακό Συμβούλιο να αντιδράσει άμεσα και χωρίς περιστροφές.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ