Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Κώστας Μιχαηλίδης

Νομαρχιακός Σύμβουλος “Υπερνομαρχία Πολιτών”

Οι διεκδικήσεις της Δράμας μένουν στα χαρτιά ή απορρίπτονται... Τι κάνουν οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ;

Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη φιλοξενούμε τον Νομαρχιακό Σύμβουλο της παράταξης "Υπερνομαρχία Πολιτών" Κώστα Μιχαηλίδη.
Χαρακτηρίζει πολύ ανησυχητική την κατάσταση στον Ν. Δράμας από τις τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις (ΤΕΙ Διδυμότειχου, υποβάθμιση Καπνολογικού Ινστιτούτου, κλείσιμο υποκαταστήματος Τράπεζας Ελλάδος, αντικειμενικές αξίες ακινήτων).
Τονίζει ότι η Δράμα τα τελευταία χρόνια βιώνει μια από τις χειρότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της ενώ εύχεται η εκλογή του κ. Ευμοιρίδη ως β' αντιπροέδρου στην ΕΝΑΕ να προωθήσει τα συμφέροντα του τόπου.
Ο κ. Μιχαηλίδης ρωτήθηκε και για τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στον Ν. Έβρου. Δηλώνει ότι στηρίζει όσους αγωνίζονται ενάντια στα πυρηνικά εργοστάσια. "Η λύση βρίσκεται στις ανανεώσιμες πηγές", τόνισε χαρακτηριστικά.

-κ. Μιχαηλίδη, αρκετά γεγονότα τρέχουν σε τοπικό επίπεδο. Το τελευταίο διάστημα είχαμε κατ' αρχάς την εξαγγελία για το ΤΕΙ Νοσηλευτικής με έδρα το Διδυμότειχο. Σας αιφνιδίασε;
-Η άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να συμπεριλάβει στο μηχανογραφικό δελτίο της ακαδημαϊκής χρονιάς 2007-2008 την ίδρυση 3ου τμήματος ΤΕΙ στην πόλη μας αποκαλύπτει για ακόμη μια φορά τις προτεραιότητες και τις προθέσεις της ΝΔ για την Δράμα.
Οι προεκλογικές ευαισθησίες και δεσμεύσεις σχετικά με την ανάπτυξη πλήρους παραρτήματος παραπέμπονται στις καλένδες και ο θετικός ρόλος που παίζει η παρουσία των ΤΕΙ στην αναπτυξιακή προσπάθεια των τοπικών κοινωνιών ακυρώνεται. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν το 2002 και 2003 στα πλαίσια του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου για την πόλη μας, μένουν στα χαρτιά και αποκαλύπτουν περίτρανα το πραγματικό πρόσωπο των κυβερνητικών παραγόντων στους Δραμινούς.
Κοντά σε αυτούς βέβαια και οι τοπικοί κυβερνητικοί παράγοντες. Λειτουργώντας ως κομματικό ανάχωμα εκτόνωσης της δυσαρέσκειας των συμπολιτών μας για την ασυνέπεια της κυβέρνησης, ποιούν την νήσσα για την παραπάνω δυσάρεστη εξέλιξη ή αποπροσανατολίζουν τους Δραμινούς με ζητήματα ελάσσονος σημασίας.

-Επίσης έχουμε αρκετά θέματα που εκκρεμούν. Όπως η τύχη του Καπνολογικού Ινστιτούτου και το υποκατάστημα της Τραπέζης Ελλάδος... Πολλοί εκφράζουν την ανησυχία τους γιατί "αδειάζουμε" από σημαντικές υπηρεσίες.
-Η πρόσφατη απόφαση για κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη που έρχεται σαν συνέχεια προηγούμενων επιλογών της ΝΔ για τον τόπο μας, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη.
Και σε αυτήν βέβαια την περίπτωση η προσπάθεια των τοπικών κυβερνητικών παραγόντων δεν είναι άλλη από την υποβάθμιση της. Οι μαύρες σημαίες για το εφετείο έγιναν λευκές σε όλα τα θέματα και οι δύο θέσεις του εφετείου φαίνεται ότι είναι σημαντικότερες από τις 20 θέσεις που καταργούνται από την υποβάθμιση της παραπάνω τράπεζας.
Όσο δε για το Καπνολογικό Ινστιτούτο, η διαφαινόμενη ουσιαστική κατάργηση του αποτελεί μέγιστο εμπαιγμό και πλήγμα για την Δράμα μετά τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργού για αναβάθμιση του.

-Και με τις αντικειμενικές αξίες... Σε γραπτή σας δήλωση καταγγείλατε το γεγονός ότι αυξήθηκαν πολύ περισσότερο απ' ότι σε άλλους νομούς. Θα το φέρετε το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο;
-Στον σχετικό πίνακα με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ο τόπος μας κατέχει περίοπτη θέση στην κορυφή με ποσοστό 23%, όταν σε άλλους νομούς η αύξηση είναι ακόμα και μονοψήφιος αριθμός. Καταγράφεται δηλαδή μια ποσοστιαία αύξηση που είναι από τις μεγαλύτερες σε όλη την Ελλάδα με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική αγορά, την τοπική οικονομία, την απασχόληση και συνεπώς την ανάπτυξη.
Δυστυχώς, οι κυβερνητικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τον τόπο μας δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους το αναπτυξιακό έλλειμμα και είναι αποφάσεις εισπρακτικού-φορομπηκτικού χαρακτήρα. Αλήθεια, σε ποιους λόγους βασίστηκε το μεγάλο ποσοστό αύξησης στις αντικειμενικές αξίες στην περιοχή μας; Σε ποια πρόταση-εισήγηση στηρίχθηκε η σχετική απόφαση και ποιος ο ρόλος της Νομαρχιακής Αρχής σε αυτήν την δυσάρεστη για τον τόπο εξέλιξη;
Η περυσινή απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για προσβολή με ένδικα μέσα των αυξήσεων του 2006 παρέμεινε γράμμα κενό και η αιτιολογημένη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έγινε ποτέ. Κάτι που αν είχε γίνει θα διεμήνυε με σαφήνεια στην κυβέρνηση την αποφασιστικότητα της Δραμινής κοινωνίας και κατά πάσα πιθανότητα οι φετινές αυξήσεις θα ήταν κατώτερες αυτών που ανακοινώθηκαν τελικά.

-Καταθέσατε πρόταση για την τουριστική προβολή του νομού και αναμένεται η συζήτηση της στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
-Τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας η τουριστική ανάπτυξη δημιουργεί τον πλουτοπαραγωγικό εκείνο πόρο που η δυναμική του εξέλιξη θα επηρεάσει σε ένα μεγάλο βαθμό το μέλλον της τοπικής κοινωνίας. Και φυσικά στην προσπάθεια αυτή, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλει τα μέγιστα στην αύξηση της τουριστικής κίνησης είναι αυτός της τουριστικής προβολής.
Η παράταξη μας στα πλαίσια της πολιτικής της για την τουριστική ανάπτυξη κατέθεσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο πρόταση που σαν στόχο έχει την επιθετική και αποτελεσματική προβολή του νομού και που ευελπιστούμε τελικά ότι θα υιοθετηθεί. Είναι μια ολοκληρωμένη και καινοτόμος θα έλεγα πρόταση που εκτιμάμε ότι η υλοποίηση της θα έχει αποτελέσματα μετρήσιμα και τα ποσά που διατίθενται για τουριστική προβολή δεν θα κινδυνεύουν να πηγαίνουν σε ασύντακτες διαφημιστικές προσπάθειες.
Η Νομαρχιακή Αρχή ολιγώρησε στο θέμα ίδρυσης της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και η ολιγωρία της αυτή στέρησε από την Δράμα περίπου 300.000 ευρώ τα οποία θα βοηθούσαν στην προσπάθεια για τουριστική προβολή. Τα βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια, και που έγιναν στην βάση του "πατριωτισμού" υπηρεσιακών παραγόντων, θα πρέπει να γίνουν με τους σύγχρονους κανόνες της αγοράς και φυσικά θα είναι αποτελεσματικά εφόσον συνοδεύονται από υποδομές, δημόσιες και ιδιωτικές και ανταγωνιστικότητα στις τιμές. Οι ιδιαιτερότητες και η μοναδικότητα του φυσικού μας τοπίου όταν δεν συμπληρώνονται από τα παραπάνω θα ακυρώνονται και θα μένουν γράμμα κενό, αφού ο επισκέπτης-στόχος μπορεί να αναζητήσει στο σύνολο σχεδόν της Ελληνικής Επικράτειας.

-Βλέπετε αλλαγή πλεύσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στα μεγάλα προβλήματα του Νομού;
-Η αλλαγή πλεύσης της Νομαρχιακής Αρχής πραγματοποιήθηκε με την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού το Μάρτιο του 2004. Έως και τότε λειτουργούσε ως πολιορκητικός κριός ανακατάληψης της κεντρικής εξουσίας, ενώ τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως κομματικό ανάχωμα και υπηρετώντας τις πολιτικές επιλογές της ΝΔ για τον τόπο μας.
Στόχοι που ήταν η σημαία των διεκδικήσεων υποβιβάστηκαν και σήμερα επιδοκιμάζει σιωπώντας σε μια σειρά μεγάλων ζητημάτων. Ξεχάστηκε η άρδευση του κάμπου όταν στην Ξάνθη το έργο προχωράει, σιωπά για το 3ο τμήμα ΤΕΙ, το εφετείο είναι μαγική εικόνα και μια σειρά άλλων θεμάτων που αποτέλεσαν κατά το παρελθόν την αιχμή του δόρατος της για να πλήξει την τότε κυβέρνηση. Η Δράμα τα τελευταία χρόνια βιώνει μαι από τις χειρότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της και γι' αυτό δεν είναι καθόλου άμοιρη ευθυνών η Νομαρχιακή Αρχή.

-Πρόσφατα είχαμε την επίσκεψη του Δημάρχου του Μπέλενε σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Νομάρχη σε αυτήν την πόλη της βόρειας Βουλγαρίας όπου κατασκευάζεται εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας. Τι σημαίνει για εσάς που πρώτος είχατε αναδείξει τους κινδύνους από την λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε;
-Η επιχειρούμενη σταδιακή ψυχολογική προετοιμασία της κοινής γνώμης για χρήση της πυρηνικής ενέργειας ακόμα και στην χώρα μας αποτελεί μια πραγματικότητα που εξελίσσεται βάσει σχεδίου. Ένα σχέδιο που βασίζεται στο επιχείρημα ότι η πυρηνική ενέργεια είναι πλέον καθαρή και που εκπορεύεται από ισχυρά επιχειρηματικά λόμπι που ασκούν πιέσεις για την κατασκευή πυρηνικής ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας και στην Ελλάδα. Ναι, να κλείσουμε το κεφάλαιο πετρέλαιο. Όχι όμως να ανοίξουμε το κεφάλαιο πυρηνικά. Δεν πολεμάς την χολέρα με την πανούκλα. Η λύση βρίσκεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και από αυτές η χώρα μας είναι ευλογημένη.
Σχετικά με την επίσκεψη του Δημάρχου του Μπέλενε, καλώς όρισε και αυτό στα πλαίσια της εθιμοτυπίας και της φιλοξενίας που πρέπει να μας διακρίνει. Προσωπικά όμως εγώ δηλώνω ότι είμαι και στηρίζω όλους αυτούς που στην γειτονική χώρα αγωνίζονται εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε, είμαι με αυτούς που επικαλούνται τις διεθνείς συμβάσεις για ανάλογες περιπτώσεις και είμαι από αυτούς που ανησυχούν για το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το εργοστάσιο στην σεισμογενή περιοχή του Μπέλενε της Βουλγαρίας.

-Πως είδατε την εκλογή του Κώστα Ευμοιρίδη ως Β' Αντιπροέδρου στην ΕΝΑΕ;
-Η εκλογή της νέας διοίκησης της ΕΝΑΕ που πρόσκειται στην συντηρητική παράταξη είναι μια εξέλιξη αρνητική για την αυτοδιοίκηση του β' βαθμού. Η επιχείρηση κομματικοποίησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ολοκληρώθηκε με την εκλογή μονοκομματικού προεδρείου, αφού η πλειοψηφούσα παράταξη δεν πρότεινε όπως έγινε το 2003 συναινετικές διαδικασίες και διακομματικό προεδρείο.
Θα πρέπει να διαφυλαχθούν οι κατακτήσεις που δικαιώθηκαν από την Ελληνική κοινωνία και θα πρέπει να αποτραπεί κάθε προσπάθεια κηδεμονίας της αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση ώστε η ΕΝΑΕ να συνεχίσει να έχει ισχυρή φωνή. Όσο δε για την εκλογή του Κώστα Ευμοιρίδη αυτό καταγράφεται ως μια προσωπική του επιτυχία και μακάρι από την θέση του β' αντιπροέδρου να μπορέσει να προωθήσει τα συμφέροντα των συμπολιτών μας.

-Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Η Δράμα είναι ένας ευλογημένος τόπος με συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά στην προσπάθεια για την έξοδο από την παρατεταμένη οικονομική κρίση. Ο τόπος μας μπορεί να γίνει τόπος που θα χωρέσει τα όνειρα και τις προσδοκίες των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.
Σωστές πολιτικές επιλογές χρειάζονται και προτάσεις πέρα και έξω από κομματικές σκοπιμότητες που βλάπτουν ανεπανόρθωτα τα τοπικά συμφέροντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ