Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ


Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η ανάπτυξη της Περιφέρειας
Αυξήσεις έως και 20% για το 2007 στους πόρους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας, προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση, που υπέγραψαν οι υφυπουργοί Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος, Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρος Δούκας.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αποκτά κύρος και παρεμβαίνει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της Περιφέρειας δήλωσε ο υφυπουργός κ. Νάκος.
Πολύπαθος ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Θυμάμαι με πόσα όνειρα και προοπτικές ξεκίνησε η εφαρμογή της το 1994. Θεωρήθηκε μια μικρή επανάσταση η εκλογή Νομάρχη και Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Έως τότε είχαμε τον διορισμένο Νομάρχη, εκπρόσωπο της εκάστοτε κυβέρνησης που λειτουργούσε ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στον Νομό.
Δήμαρχοι και πρόεδροι Κοινοτήτων διαγωνίζονταν για τις χρηματοδοτήσεις και χωρίζονταν στους φίλα προσκείμενους και ημετέρους και στους αδικημένους.
Ο διορισμένος Νομάρχης είχε υπερεξουσίες. Διοικούσε όπως ήθελε, έπαιρνε αποφάσεις, πολλές φορές αντίθετες από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, "μοίραζε" χρήματα, πολλές φορές με μοναδικό κριτήριο το που ανήκει πολιτικά ο Δήμαρχος ή ο Κοινοτάρχης.
Αυτή η εικόνα ανατράπηκε με την εφαρμογή της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Όμως από την πρώτη ημέρα άρχισαν τα "όργανα".
Υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι, αφαιρούσαν αρμοδιότητες από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τις έδιναν στον Περιφερειάρχη.
Ταυτόχρονα οι Νομαρχίες δεν είχαν πόρους. Αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν στην κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών.
Η κυβέρνηση Καραμανλή κάλυψε τις λειτουργικές τους ανάγκες ενώ έδωσε πόρους για τις επενδυτικές ανάγκες και την βελτίωση, συντήρηση και αποκατάσταση αποκλειστικά του οδικού δικτύου των Νομαρχιών.
Χρειάζονται να γίνουν πάρα πολλά ακόμη. Όμως η αρχή για την αποκατάσταση του κύρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης έχει γίνει.

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και οι υποσχέσεις
Με ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου ενώπιον χιλιάδων οπαδών του ΠΑΣΟΚ στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας έκλεισαν την Κυριακή οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου.
Ο κ. Παπανδρέου άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και ζήτησε άμεσα εκλογές.
Με αντιδεξιά συνθήματα και με δριμεία κριτική στα κατεστημένα συμφέροντα ανέδειξε τον τρόπο που θα κινηθεί κατά την προεκλογική περίοδο.
Για άλλη μια φορά θα ζήσουμε έντονη πόλωση, καταγγελτικό λόγο και σκανδαλολογία.
Όσο για τις δεσμεύσεις -μέσω του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ- που δόθηκαν στην δημοσιότητα, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου.
Οι γαλαντόμες παροχές είναι καλές, αρκεί φυσικά να γνωρίζεις τι δυνατότητες έχει το κράτος και να εξηγήσεις που θα βρεις τα χρήματα για να καταβάλλεις όσα υπόσχεσαι.
Ο πολίτης θέλει ρεαλιστικές προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν και να γίνουν πράξεις. Δεν πείθεται εύκολα από υποσχέσεις...
Γιατί έχει χορτάσει από τα μεγάλα λόγια και τα "θα" που μένουν στις καλένδες.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ