Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Γιάννης Δαμαλής

Πρόεδρος Οικολογικής Κίνησης Δράμας

1 σχόλιο

Η αξιοποίηση των λιγνιτών είναι ασύμφορη και επικίνδυνη για τον τόπο

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον πρόεδρο της Οικολογικής Κίνησης Δράμας Γιάννη Δαμαλή.
Χαρακτηρίζει την αξιοποίηση των λιγνιτών ασύμφορη και επικίνδυνη για τον τόπο, αφού θα δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα (περιβαλλοντικά, οικιστικά, οικονομικά, υγείας).
Όσο για το δημοσίευμα περί δημιουργίας πυρηνικού εργοστασίου στον Νομό Έβρου, υπογράμμισε ότι είναι έξω από κάθε λογική η ανάπτυξη πυρηνικών εργοστασίων σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που διαθέτει άφθονες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ήλιος, άνεμος, υδατοπτώσεις, βιομάζα).
Τέλος, καλεί όλους τους Δραμινούς να αντιμετωπίσουν τα θέματα του περιβάλλοντος με συλλογικές δράσεις και κινηματικές λογικές "Κανείς δεν περισσεύει στις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος", τόνισε χαρακτηριστικά.

-κ. Δαμαλή, δώστε μας λίγα στοιχεία για την Οικολογική Κίνηση Δράμας...
-Η Οικολογική Κίνηση Δράμας φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας. Ήταν το 1987, όταν μια παρέα, ανήσυχων για τα περιβαλλοντικά θέματα, Δραμινών συγκεντρώθηκαν και αποφάσισαν να ασχοληθούν πιο ενεργά με τα ζητήματα αυτά.
Από τότε η Οικολογική Κίνηση έχει μια πολύ ζωντανή παρουσία με πολλές δραστηριότητες που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, την ενημέρωση των συμπολιτών μας για τα θέματα αυτά, την εκδοτική προσπάθεια μέσα από διάφορα έντυπα και γενικότερα την αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης.

-Είναι ευαισθητοποιημένοι οι Δραμινοί σε θέματα οικολογικού ενδιαφέροντος;
-Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο και το λέω αυτό γιατί ο τόπος μας είναι μια περιοχή με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Οι συμπολίτες μας το έχουν αντιληφθεί αυτό, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, και υπάρχει η θέληση για την προστασία αυτού του όμορφου τόπου.

-Η Οικολογική Κίνηση έχει γίνει ευρύτερη γνωστή από τον αγώνα κατά της εκμετάλλευσης των λιγνιτών. Τελευταία το θέμα βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα... Πολλοί είναι αυτό που λένε να επανεξεταστεί το ζήτημα. Γιατί είστε κατά της εκμετάλλευσης;
-Πιστεύουμε ότι η αξιοποίηση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας είναι ένας επικίνδυνος για το περιβάλλον τρόπος να παράγεις ενέργεια. Αυτό αποδεικνύεται από τις παγκόσμιες έρευνες και μελέτες που μας δείχνουν ότι τα αέρια που απελευθερώνονται από την καύση των ορυκτών καυσίμων είναι υπεύθυνα για τις βίαιες κλιματικές αλλαγές που βιώνουμε (φαινόμενο του θερμοκηπίου). Παγκόσμια λοιπόν, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την καύση του λιγνίτη, μια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε τοπικό τώρα επίπεδο, η επιδιωκόμενη εκμετάλλευση των λιγνιτών θα δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα (περιβαλλοντικά-οικιστικά-οικονομικά-υγείας), θα επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας και θα υποθηκεύσει για πολλά χρόνια την ανάπτυξη του τόπου μας. Γι' αυτούς λοιπόν τους λόγους ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε ενάντιοι.

-Και τι θα γίνει με τις ελλείψεις στην ενέργεια για τις οποίες διαβάζουμε πολύ συχνά;
-Η αντίληψη του να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια μόνο από λιγνίτη και πετρέλαιο είναι παρωχημένη και οικονομικά ασύμφορη.
Το πρώτο βήμα που θα πρέπει οργανωμένα να γίνει είναι η εξοικονόμηση ενέργειας από όλους μας.
Το δεύτερο βήμα που θα πρέπει να κάνει η Ελληνική Πολιτεία είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις οποίες η χώρα μας διαθέτει άφθονες (ήλιος, άνεμος, βιομάζα, υδατοπτώσεις).

-Για ποιους λόγους δεν έχει προχωρήσει η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές;
-Σ' αυτό το ζήτημα είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Το Οικολογικό Κίνημα πιέζει εδώ και πολλά χρόνια για να αλλάξει η ενεργειακή πολιτική στην πατρίδα μας, και το ευχάριστο είναι ότι τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Κυβέρνηση πιεζόμενη και από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται ότι κάνει κάποια βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Έστω και δειλά.

-Πως είδατε το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" για δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στον Νομού Έβρου;
-Έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, η είδησης αυτή. Εάν πράγματι υπάρχουν ψήγματα αλήθειας στην είδηση αυτή, θα πρέπει όλοι μας να ανησυχούμε. Είναι έξω από κάθε λογική η ανάπτυξη πυρηνικών εργοστασίων στην πατρίδα μας που είναι σεισμογενής περιοχή και βρίσκεται και σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή της Ευρώπης.

-Οι υπέρμαχοι της πυρηνικής ενέργειας τονίζουν πως είναι η πιο "καθαρή" μορφή ενέργειας. Ψεύδονται;
-Αυτό είναι ένας μύθος διότι η πυρηνική ενέργεια έχει και απόβλητα, τα οποία θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε ασφαλές μέρος. Τα απόβλητα είναι ραδιενεργά και πολύ επικίνδυνα. Ακόμη υπάρχει ο κίνδυνος ενός ατυχήματος που μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα όπως μας έδειξε και η περίπτωση του Τσερνόμπιλ.
Δεν καταπολεμάς την χολέρα (ορυκτά καύσιμα) με την πανούκλα (πυρηνική ενέργεια). Υπάρχουν καθαρές μορφές ενέργειας για τις οποίες αναφερθήκαμε παραπάνω.

-Να γυρίσουμε στον Νομό Δράμας. Πολύς λόγος γίνεται για την ανακύκλωση η οποία έχει μείνει στις καλένδες, ενώ στο εξωτερικό είναι τρόπος ζωής...
-Πράγματι, δεν μπορούμε αν είμαστε ικανοποιημένοι γύρω από το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης.
Στην χώρα μας παράγονται 5.5 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών και ανακυκλώνονται μόνο 500 χιλιάδες τόνοι. Εδώ να αναφέρω ότι οι προσπάθειες που έχουν σχέση με την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση τους, μπορεί να είναι οικονομικά επικερδής και να δημιουργήσουν και θέσεις εργασίας.
Ιδού λοιπόν πεδίον εργασίας λαμπρόν για τους τοπικούς μας άρχοντες. Ας ξεκινήσουν, δεν πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση, και η Οικολογική Κίνηση θα συνδράμει με όλη της την δύναμη.

-Έχετε ενημέρωση για τον ποταμό Νέστο και για τις μετρήσεις που γίνονται σχετικά με την ρύπανση;
-Ο ποταμός Νέστος επειδή κατεβαίνει από την Βουλγαρία είναι ευάλωτος στην ρύπανση από την γειτονική μας χώρα. Παρόλα αυτά είναι ο λιγότερο ρυπασμένος ποταμός σε σχέση με τον Έβρο και τον Στρυμώνα. Αυτό διότι η περιοχή του βουλγαρικού Νέστου (Mesta) είναι σχετικά αραιοκατοικημένη. Συχνά-πυκνά όμως δημιουργούνται προβλήματα ρύπανσης που επιδεινώνονται λόγω και της αλλαγής στον όγκο του νερού του Νέστου εξαιτίας των φραγμάτων (περιοχή κυρίως δημοτικού διαμερίσματος Ποταμών).

-Είχατε εκφράσει την διαφωνία σας στην αναθεώρηση του Άρθρου 24 του Συντάγματος. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται στα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Δηλαδή είναι ταμπού η αξιοποίηση των δασικών εκτάσεων;
-Αντιταχθήκαμε στην αναθεώρηση του Άρθρου 24 γιατί πιστεύουμε ότι τα δάση στην πατρίδα μας, βρίσκονται υπό διωγμό και συνεχώς ελαττώνονται. Κάτω από τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές συνθήκες, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις έχουν έναν σημαντικότατο ρόλο να παίξουν. Τον ρόλο του φυσικού πνεύμονα του πλανήτη μας. Ας τα αφήσουμε να τον παίξουν.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Αυτό που θέλουμε να καταλάβουν οι συμπολίτες μας είναι ότι τα θέματα περιβάλλοντος όπως μας απασχολούν όλους μας, έτσι θα πρέπει και να αντιμετωπίζονται με συλλογικές δράσεις και κινηματικές λογικές. Κανείς δεν περισσεύει στις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ως Οικολογική Κίνηση προγραμματίζουμε μέσα στον Μάιο την όμορφη εκδρομή μας στα στενά του Νέστου που θα πραγματοποιηθεί την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου και καλούμε τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στην εκδρομή αυτή.


Σχόλια (1)

κατερινα τσουτσανη(μαθητρια σας) - Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010 στις 08:59
συμφωνω!!!!!!!!!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ