Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Αθηνά Κωστικίδου

Επαιδευτικός-Μέλος ΠΑΣΟΚ

Οι Υπεύθυνοι των εξελίξεων στο τοπικό ΠΑΣΟΚ είναι η Νομαρχιακή Επιτροπή και ο βουλευτής

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε την πρώην Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Αθηνά Κωστικίδου.
Θεωρεί πως η αντιπολίτευση θα μπορούσε να αναδείξει πιο οργανωμένα και πιο αποτελεσματικά τις παραλείψεις, τα λάθη και την τακτική της κυβέρνησης.
Όσο για το τοπικό ΠΑΣΟΚ δηλώνει την αντίθεσή της προς όλους όσους δυναμίτισαν τις εξελίξεις ενώ θεωρεί υπεύθυνους την Νομαρχιακή Επιτροπή και τον βουλευτή.
Τέλος, κάνει έκκληση στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να βρουν έναν κώδικα επικοινωνίας γιατί η κοινωνία κουράστηκε να παρακολουθεί συζητήσεις παρακμιακού τύπου και περιμένει να μιλήσουν για τα προβλήματα του τόπου.

-κα. Κωστικίδου, έχουμε καιρό να τα πούμε. Στην διάρκεια την θητείας σας ως Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ τα λέγαμε συχνά... Πως βλέπετε τις εξελίξεις σε πανελλαδικό επίπεδο;
-Έχω την αίσθηση ότι έχουμε μπει δυναμικά σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και σε αυτό το πλαίσιο πολιτικοί και πολιτικά κόμματα κινούνται και προγραμματίζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Υπό την έννοια αυτή μπορούν, η κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν έναν πρώτο απολογισμό της συνεισφοράς τους στην χώρα την τριετία που πέρασε.
Εκτιμώ ότι με αρνητικό πρόσημο παρουσιάζεται στην ελληνική κοινωνία η κυβερνητική τριετής θητεία και ότι η αντιπολίτευση συνολικά θα μπορούσε να αναδείξει πιο οργανωμένα και πιο αποτελεσματικά τις παραλείψεις, τα λάθη και την τακτική της κυβέρνησης.

-Κρίνετε την αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ ως ελλειπή;
-Επειδή η κυβερνητική πολιτική υπήρξε κατά την άποψή μου αποτυχημένη σε όλα σχεδόν τα επίπεδα, θα περίμενα να ξεπεραστούν κάποια εσωτερικά προβλήματα, που δεν ήταν και εξαιρετικά δύσκολα και να γίνουμε -ως ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο- πιο εξωστρεφείς, πιο δυναμικοί, πιο συντονισμένοι.

-Ήσασταν Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ όταν και στην Δράμα ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ έδωσε την αρχηγία του κινήματος στον Γιώργο Παπανδρέου. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, ο αρχικός ενθουσιασμός έγινε προβληματισμός για το που βαδίζει το κίνημα. Συμφωνείτε;
-Παρά τις επισημάνσεις αυτές θεωρώ ότι υπάρχει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη, οι φίλοι και τα μέλη που σιγά-σιγά συσπειρώνονται γύρω από τον πρόεδρο μας και τα όργανα του κινήματος και ετοιμάζονται, θέλω να πιστεύω με αισιοδοξία, να δώσουν την νίκη στις εκλογές που φαίνεται πως θα είναι πρόωρες. Μια νίκη που την δικαιούνται ο λαός μας για να αλλάξει η κατάσταση και να μπούμε σε ρυθμούς προόδου.

-Τα γκάλοπ πάντως δίνουν σταθερό προβάδισμα στην ΝΔ...
-Έχουμε πολλές φορές πει ότι τα γκάλοπ είναι εργαλεία για αν σχεδιάσουμε τόσο τον προεκλογικό μας αγώνα όσο και το πρόγραμμά μας αφού πολλά στοιχεία του γκάλοπ είναι χρήσιμα για το κίνημά μας που αφουγκράζεται τις ανάγκες του λαού μας. Ωστόσο δεν μπορούμε να αφεθούμε στην καθοδήγηση των δημοσκόπων αλλά συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα να κάνουμε μαι κίνηση προς τα μπρος και να πείσουμε τους πολίτες για την προοδευτική και ρεαλιστική μας πρόταση.

-Πάμε λίγο στα του Νομού Δράμας... Εδώ το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε διχασμένο στις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές. Η εικόνα που βγήκε προς την κοινωνία πίκρανε το σύνολο του κόσμου που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ. Εσείς δεν έχετε τοποθετηθεί για όλα όσο έχουν διαδραματιστεί. Τι κατά την άποψή σας οδήγησε την κατάσταση σε αυτό το σημείο και είχαμε αυτές τις εξελίξεις;
-Όπως γνωρίζετε οι απόψεις μου είναι προσωπικές. Δεν εκπροσωπώ παρά μονάχα τον εαυτό μου αφού είμαι απλό μέλος του ΠΑΣΟΚ και επομένως στις εξελίξεις αυτές δεν είχα ενεργό ρόλο αφού στην Νομαρχιακή Επιτροπή ήμουν ούτε άλλη κομματική ιδιότητα είχα.
Αν λοιπόν ενδιαφέρει λίγο η άποψή μου θα έλεγα ότι το ΠΑΣΟΚ στην Δράμα δεν είχε εικόνα "χειρότερη" από εκείνη της ΝΔ αφού σε κάποιους Δήμους του Νομού μας υπήρχαν και από την πλευρά της ΝΔ περισσότερες από μια υποψηφιότητα πχ στο Δοξάτο, στην Προσοτσάνη, στον Νικηφόρο. Γιατί λοιπόν έγινε μέγα ζήτημα το θέμα του Δήμου Δράμας για το ΠΑΣΟΚ;
Δεν συμφωνώ καθόλου με όσους με τις δηλώσεις τους, με τις συμπεριφορές τους δυναμίτισαν αυτήν την εξέλιξη, την ύπαρξη δηλαδή δύο ψηφοδελτίων. Και επειδή πάντα ζητάτε τους υπευθύνους, εγώ θα σας πως ότι δύο είναι τα όργανα που εκπροσωπούν το ΠΑΣΟΚ και στον Νομό μας... Ένα συλλογικό όργανο η Νομαρχιακή Επιτροπή και ένα μονομελές δυστυχώς γιατί έχουμε έναν μόνο εκπρόσωπο στο κοινοβούλιο, ο βουλευτής. Αυτοί ήταν ή έπρεπε να ήταν οι πρωταγωνιστές αυτών των εξελίξεων.
Περιμέναμε σε μια απολογιστική συγκέντρωση όπως είθισται να τεθούν όλα αυτά τα ζητήματα, να δοθούν εξηγήσεων, να αρθούν οι παρεξηγήσεις και όλοι μαζί να εργαστούμε για την ενότητα του χώρου μας και για τις επερχόμενες εκλογές.

-Ειλικρινά, πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει ενότητα με διαγραφές και με όσα έχουν ακουστεί κατά καιρούς;
-Εγώ απλώς κάνω έκκληση στους φίλους, τους συντρόφους μας να βρουν έναν κώδικα επικοινωνίας το συντομότερο γιατί η κοινωνία κουράστηκε να παρακολουθεί συζητήσεις παρακμιακού τύπου και περιμένει να μιλήσουμε για τα προβλήματα, τις προτάσεις, τις θέσεις που έχουμε δουλέψει πολλά χρόνια και έχουμε βελτιώσει, και εντός των ημερών αφού ανακοινωθούν, θα χρειαστεί να προωθήσουμε.

-Έπρεπε να έχουμε εκλογές ή διορισμό νέας Νομαρχιακής;
-Δεν ξέρω αν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ποια θα ήταν η σωτήρια λύση. Αυτό που μπορούμε να βεβαιότητα να πούμε είναι ότι δυστυχώς έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία η Νομαρχιακή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιρρίπτουμε σε μεμονωμένα άτομα οποιαδήποτε ευθύνη.
Οι ίδιες οι εξελίξεις ακύρωσαν σε μεγάλο βαθμό και τις καλές προθέσεις των μελών της Νομαρχιακής. Μια τολμηρή σκέψη θα ήταν να υπάρξει μια μεταβατική Νομαρχιακή με κάποιον τρόπο ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Αλλά εκ των υστέρων οι εκτιμήσεις μας δεν μπορεί να έχουν καμία συνεισφορά.

-Σε προσωπικό επίπεδο αισθάνεστε λίγο πικραμένη κα. Κωστικίδου;
-Ξέρετε ότι στον χώρο του ΠΑΣΟΚ βρίσκομαι από την ίδρυση του. Δεν ήμουν αρχικά μέλος του ΠΑΣΟΚ αλλά ήμουν πάντα στον χώρο. Ασπάζομαι την ιδεολογία και υπερασπίζομαι τις σοσιαλιστικές αρχές. Υπηρέτησα τον χώρο αυτό από μαι τιμητική θέση, ως γραμματέας κοινής αποδοχής και έχουμε δώσει με πολλούς συντρόφους αγώνες πολλούς και ωραίους.
Αν έχω κάποια πικρία είναι γιατί δεν καταφέραμε να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ πρώτη δύναμη. Και αν έχω κάποια επιθυμία είναι να εργαστώ ανιδιοτελώς για να κάνουμε και στην Δράμα δυνατό και ενωμένο το ΠΑΣΟΚ επ' ωφελεία των συμπολιτών μας. Γιατί υπάρχουν πολλά προβλήματα σ' όλους τους τομείς της ζωής μας που χρονίζουν και συνεχώς διογκώνονται, χωρίς να βλέπουμε δυστυχώς τις αλλαγές εκείνες που θα έβαζαν τον νομό μας σε μια τροχιά προόδου.

-Να γυρίσουμε σελίδα... Σε λίγους μήνες συνταξιοδοτείστε μετά από 37 ολόκληρα χρόνια στην εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια υπηρετείτε ως Διευθύντρια στο ιστορικό 1ο Λύκειο. Ένα σχολείο που έχει παρ' όλα αυτά αρκετά λειτουργικά προβλήματα που έχουν σχέση με τις υποδομές του...
-Το σχολείο αυτό όπως ξέρετε χτίστηκε το 1932. Διέκοψε την λειτουργία του 2-3 χρόνια μέσα στην Κατοχή και αποτελεί με τον πευκώνα του και το Δημοτικό Στάδιο ένα σύνολο που δύσκολα βρίσκεις παρόμοιο σε όλη την Ελλάδα.
Στο κτίριο 4.000 περίπου τετραγωνικών μέτρων, στεγάζονται δύο σχολεία. Το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Γενικό Λύκειο με 600 περίπου μαθητές. Αποτελεί και πρέπει να αποτελεί το σημείο αναφοράς για όλους τους Δραμινούς. Δεν είχε όμως την φροντίδα που του άξιζε. Τα λίγα χρόνια που υπηρετώ ως Διευθύντρια δώσαμε προτεραιότητα σε μια σειρά από προβλήματα τα οποία και επιλύσαμε.
Οι μόνες εκκρεμότητες που έχουν μείνει είναι η αντικατάσταση των παραθύρων, οι επισκευές και οι συντηρήσεις της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, η διαμόρφωση του αύλιου χώρου και οι ελαιοχρωματισμοί του εξωτερικού χώρου.
Έχουμε έτοιμη μελέτη από το ΤΕΙ Αρχιτεκτονικής Τοπίου της πόλης μας για την διαμόρφωση του πευκώνα που προβλέπει υλοτόμηση των υπαρχόντων πεύκων και δενδροφύτευση νέων σύμφωνα με την πρόταση του ΤΕΙ.
Σχετικά με τον αύλιο χώρο συντάχθηκε από ιδιώτη μηχανικό μελέτη που μας προσφέρθηκε δωρεάν και αρχικά είχε προϋπολογισμό 300.000 ευρώ. Έγιναν δύο τροποποιήσεις του προϋπολογισμού, η πρώτη μείωσε τον προϋπολογισμό σε 170.000 ευρώ και η δεύτερη σε 88.000 ευρώ. Το θέμα χειρίζεται ο Δήμος και με τις νόμιμες διαδικασίες έχει ανατεθεί σε εργολάβο η υλοποίηση αυτής της μελέτης.

-Θα ήθελα να σας συγχαρώ για τις θαυμάσιες εκθέσεις-αφιερώματα στους Καζαντζάκη-Σικελιανό που διοργανώσατε ως 1ο Λύκειο...
-Θέλω να σας πω ότι το σχολείο μας διαθέτει και μια βιβλιοθήκη, κτίριο ανεξάρτητο όπου πολλές εκπαιδευτικές λειτουργίες πραγματοποιούνται, όπως αυτή των εκθέσεων που αναφέρατε. Επίσης στο μικρό αμφιθέατρο μας φιλοξενούμε συχνά διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις.
Πίστη μας είναι ότι το σχολείο πέρα από την γνώση που παρέχει με την διδασκαλία μπορεί και πρέπει να είναι ανοικτό σε δραστηριότητες που πέρα από την γνώση ευαισθητοποιούν τους νέους και ανοίγουν νέους ορίζοντες για αναζήτηση και για πειραματισμό.
Το αφιέρωμα στους δύο γίγαντες της Ελληνικής Λογοτεχνίας ήταν ένα αυτονόητο χρέος. Σε λίγες μέρες θα ολοκληρώσουμε την έκθεση αυτή με τον μεγάλο μας ποιητή Κωστή Παλαμά.

-Σας ευχαριστώ...
-Και εγώ που τα είπαμε. Θα ήθελα πάντως, κλείνοντας, να αναφέρω πως το μεγάλο μου πάθος δεν είναι η πολιτική, είναι η εκπαίδευση, είναι η επικοινωνία με τα παιδιά μας που μπορεί να μας ταλαιπωρούν αλλά σ' αυτά οφείλουμε οι εκπαιδευτικοί ένα κομμάτι της νεότητάς μας που παραμένει ζωντανό.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ