Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Στάθης Σαραφόπουλος

πρ. Βουλευτής Δράμας ΝΔ

Είναι ανάξια διαψεύσεως τα σενάρια ότι θα είμαι υποψήφιος με τον ΛΑΟΣ

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον πρώην βουλευτή Δράμας της ΝΔ Στάθη Σαραφόπουλο. Σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα.
Δηλώνει ότι ξαφνιάστηκε και έμεινε έκπληκτος από την ανακοίνωση του Προέδρου της ΝΟΔΕ ΝΔ κ. Θωμά Ιωαννίδη, γιατί και στο παρελθόν είχε εκφράσει την ανησυχία του για την πορεία του τόπου μας.
Κρίνει ότι τα έργα που έχουν γίνει είναι σημαντικά αλλά δεν μπορούν να ανατρέξουν την κατάσταση που διαμορφώθηκε επί σειρά ετών.
Προτείνει την σύγκλιση Νομαρχιακής Συνέλευσης της ΝΔ με θέμα την Αναπτυξιακή Πορεία του Νομού.
Διαψεύδει κατηγορηματικά τα όποια σενάρια ακούσθηκαν με αφορμή τις δημόσιες τοποθετήσεις του και δηλώνει ότι η ηγεσία του τόπου "μου χρωστά και δεν τους χρωστώ..."

-κ. Σαραφόπουλε, αναψάτε φωτιές σε τοπικό επίπεδο με όσα το τελευταίο διάστημα αναφέρατε για την πορεία του Νομού... Περιμένατε αυτές τις αντιδράσεις;
-Ομολογουμένως ξαφνιάστηκα, αναρωτήθηκα και το μόνο που έμενε είναι μια μεγάλη έκπληξη. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά κ. Φυλακτέ ότι αυτά που έγραψα στα άρθρα μου από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, είναι η ανησυχία μου για την πορεία του τόπου μας και το τι πρέπει να γίνει.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά και όλους τους πολίτες του Νομού μας, οι οποίοι αδικήθηκαν κατάφωρα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν επιτρέπεται σήμερα, με κυβέρνηση της ΝΔ να συνεχίζεται η ίδια κατάσταση.
Τα έργα που γίνονται είναι σημαντικά αλλά δεν μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση που διαμορφώθηκε επί σειρά ετών. Χρειάζεται ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός για την ανάπτυξη της περιοχής.

-Παραδέχεστε δηλαδή ότι έχουν γίνει και κάποια σημαντικά έργα προς την σωστή κατεύθυνση...
-Πράγματι η κατάσταση άλλαξε με την κυβέρνηση της ΝΔ. Θετικό το ΤΕΙ, θετικά τα κίνητρα του Αναπτυξιακού Νόμου, θετικές οι επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, θετικό και σημαντικό το άνοιγμα του Τελωνείου της Εξοχής, θετική η προκήρυξη της μελέτης του δρόμου Δράμας-Αμφίπολης, θετική η εξαγγελία του Υπουργού κ. Σουφλιά για την προκήρυξη της μελέτης του Κάθετου Άξονα Καβάλας-Εξοχής παρά την απουσία Δραμινών παραγόντων, είναι έργα τα οποία δεν έγιναν με προηγούμενες κυβερνήσεις το ΠΑΣΟΚ.
Εκτιμώ όμως ότι μόνο με αυτά τα έργα δεν είναι αναστρέψιμη η καθοδική πορεία του Νομού και η αναστροφή των ανισοτήτων με τους άλλους Νομούς της Περιφέρειας που δημιουργήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

-Άρα δεν μηδενίζετε όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του Προέδρου της ΝΟΔΕ, το έργο της ΝΔ στον Νομό...
-Σεβόμενος την ιστορία μου στην παράταξη της οποίας είμαι ιδρυτικό μέλος στην Δράμα και πάνω απ' όλα σεβόμενος την ιστορία της ΝΔ και την προσφορά της στον τόπο αναγκάστηκα εκ των πραγμάτων να κινητοποιηθώ δημόσια γιατί όπως είπα και προηγουμένως με αυτά τα έργα δεν είναι αναστρέψιμη η πορεία του Ν. Δράμας.

-Τι άλλο μπορεί να γίνει που να είναι ρεαλιστικό και να αναστρέψει την πορεία του Νομού;
-Κατ' αρχήν πρέπει να αξιοποιήσουμε την ιδεολογία της ΝΔ, τον κανονισμό λειτουργίας της και τον κανονισμό περιφερειακής οργάνωσης. Ζητώ την άμεση σύγκλιση Νομαρχιακής Συνέλευσης με θέμα την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής ευθύνης μας, βάσει του άρθρου 23 παράγραφος 1.2.

-Δεν έχει πραγματοποιηθεί Νομαρχιακή Συνέλευση;
-Όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε Νομαρχιακή Συνέλευση, αλλά ούτε και ποτέ κάλεσαν τους βουλευτές, πρώην βουλευτές, πολιτευτές, δημάρχους και άλλα στελέχη για να συζητήσουν για την πορεία του Νομού μας.

-Πάντως ακούστηκαν σκληρές φράσεις και χαρακτηρισμοί τόσο στην ανακοίνωση του Προέδρου της ΝΟΔΕ όσο και στην δική σας απάντηση... Είστε δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα;
-Βασική αρχή της λειτουργίας των κομμάτων είναι ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των στελεχών και μελών του. Η ανακοίνωση του προέδρου, η οποία δεν μου κοινοποιήθηκε και την πληροφορήθηκα από τον Τύπο, έδειξε ότι έχει χαθεί το μέτρο.
Η απάντησή μου ήταν επιβεβλημένη και με μεγάλη απήχηση από τον Δραμινό λαό. Πραγματικά η συμπαράστασή του με συγκίνησε για άλλη μια φορά. Δεν θέλω να πιστεύω ότι ήταν κατευθυνόμενη αλλά ότι ήταν έλλειψη πολιτικής εμπειρίας με άγνοια των ιδεολογικών αρχών και κανονισμών λειτουργίας του κόμματος.

-Τι απαντάτε στα διάφορα σενάρια που σας θέλουν υποψήφιο βουλευτή με τον ΛΑΟΣ;
-Είναι ανάξια διαψεύσεως. Είτε το θέλουν ορισμένοι είτε δεν το θέλουν το όνομα του Σαραφόπουλου είναι ταυτισμένο με την ΝΔ στον Ν. Δράμας. Αυτό δεν σημαίνει ότι όταν χρειάστηκε κινητοποιήθηκα και εναντίον της ΝΔ πχ όταν η ΝΟΔΕ Δράμας και εγώ σας Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κινητοποιήσαμε τον λαό, απομονώσαμε τον Νομό Δράμας Σιδηροδρομικά και Οδικά, επισκεφτήκαμε τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, αείμνηστο Κωνσταντίνο Τσάτσο και πολλούς υπουργούς για την λειτουργία του εργοστασίου της Softex. Επίσης πολλές φορές και όταν ήμουν βουλευτής τοποθετήθηκα δημόσια όταν εθίγοντο συμφέροντα του λαού της Δράμας.
Σε καμιά περίπτωση δεν θα απεμπολήσω κυριαρχικά συμφέροντα του τόπου μου, κατά την άποψή μου, χάρην του κομματικού ή προσωπικού συμφέροντος!
Αυτά που τονίστηκαν στις τελευταίες δημοσιεύσεις μου και δημόσιες τοποθετήσεις, λέγονται επί σειρά ετών παρουσιάζοντας και τα ανάλογα στοιχεία. Να σας αναφέρω ενδεικτικά δύο δείκτες:
Του κατά κεφαλήν εισοδήματος του Νομού που το 1995 ήταν το 85,44% του συνόλου της χώρας και το 55,9% του Συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15. Το 2005 ήταν το 55,9% του συνόλου της χώρας και το 44,86% της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Νομούς της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.
Ο δεύτερος δείκτης που φανερώνει και την αποβιομηχάνιση της περιοχής είναι η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, κυρίως για την βιομηχανική χρήση. Το 1998 είχαμε κατανάλωση 108.958 MWh, το 2006 53.010 MWh όταν η Περιφέρεια ΑΜ-Θ το 1998 είχε 525.678 MWh και το 2006 706.011 MWh με ανοδική πορεία σε όλους τους Νομούς της εκτός της Δράμας.
Ανάλογη ήταν και η αύξηση στο σύνολο της χώρας.

-Ξεκαθαρίσατε ότι τα σενάρια που σας αφορούν δεν ευσταθούν. Τι θα πράξει πολιτικά στο μέλλον ο Στάθης Σαραφόπουλος;
-Η ηγεσία του τόπου μου χρωστά, και δεν χρωστώ σε κανέναν τίποτα. Όπως και χιλιάδες στελέχη και ψηφοφόροι της ΝΔ. Τους στηρίξαμε σε όλες τις προσωπικές εκλογικές τους αναμετρήσεις και όσον αφορά την στάση τους απέναντί μου δεν είναι του παρόντος να λεχθεί. Ίσως λίγο αργότερα. Δεν είναι στην πρόθεσή μου να διεκδικήσω τίποτα. Το μόνο που διεκδικώ είναι να ξαναέλθει το χαμόγελο στα χείλη των Δραμινών. Αλλιώς να βγούμε και να πούμε στους νέους της Δράμας να φύγουν, να βρουν αλλού την τύχη τους.

-Κατά την άποψή σας τι πρέπει να γίνει;
-Άμεση εκπόνηση και υλοποίηση ενός ειδικού προγράμματος για όλους τους τομείς της οικονομίας της περιοχής. Οι πόροι γι' αυτό το πρόγραμμα θα προέλθουν από Ευρωπαϊκά Ταμεία και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να καλύψουμε την απόσταση που μας χωρίζει από τους υπόλοιπους Νομούς της Περιφέρειας.
Σε παλαιότερη συνέντευξή μου σε εσάς κ. Φυλακτέ, μόλις έγινε κυβέρνηση η ΝΔ το 2004 είχα προτείνει η ηγεσία του Νομού να ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ