Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Γιάννης Ξανθόπουλος

Στέλεχος ΠΑΣΟΚ

Η ΝΔ δεν έκανε τίποτε ουσιαστικό στον Νομό Δράμας... "τραγελαφική απόφαση" το παράρτημα ΤΕΙ Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ξανθόπουλο.
Κρίνει σωστή την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου για την διαγραφή Κουλούρη ενώ δηλώνει αισιόδοξος ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις ερχόμενες εκλογές.
Όπως ανέφερε "Το μεγάλο στοίχημα για μας είναι αν θα πείσουμε την πλειοψηφία των αναποφάσιστων να μας ψηφίσουν".
Θεωρεί ότι τα τρία χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ δεν έγινε τίποτε ουσιαστικό στον Νομό Δράμας ενώ χαρακτηρίζει τραγελαφική την απόφαση λειτουργίας ΤΕΙ Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο.

-Με την διαγραφή Κουλούρη το ΠΑΣΟΚ και πάλι σ' έναν ατελείωτο κύκλο εσωστρέφειας. Συμφωνείτε κ. Ξανθόπουλε;
-Το ΠΑΣΟΚ μετά την κατάθεση στην βουλή της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης της ΝΔ, το αίτημα για πρόωρες εκλογές αλλά και την απόσυρση από την συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, μπήκε σε μια προεκλογική περίοδο. Είναι σίγουρο ότι σε αυτήν την πορεία, πρακτικές του παρελθόντος που έχουν να κάνουν με προβλήματα εσωστρέφειας δεν έχουν θέση γιατί είμαστε πλέον σε θέση μάχης.
Ο αντίπαλος είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, γι' αυτό πιστεύω ότι η προσπάθεια ορισμένων να δημιουργήσουν αντιπαραθέσεις στο "εσωτερικό" του ΠΑΣΟΚ με προσωπικές επιθέσεις είναι καταδικαστέες.
Μέσα στο πνεύμα αυτό κινήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προχώρησε στην διαγραφή από μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας τον Κίμωνα Κουλούρη. Πιστεύω ότι και στο μέλλον αν υπάρξουν τέτοιου είδους προβλήματα θα δείξει αποφασιστική στάση.

-Οι δημοσκοπήσεις παρόλα αυτά δίνουν σαφέστατο προβάδισμα νίκης στην ΝΔ και μεγάλη διαφορά στην παράσταση νίκης, κ. Ξανθόπουλε, στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η νίκη ή η αξιοπρεπής εμφάνιση;
-Είμαι απ' αυτούς που πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές.

-Οι δημοσκοπήσεις όμως λένε άλλα...
-Συμπληρώνω, είμαι απ' αυτούς που πιστεύουν στις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν την βούληση, την θέληση του εκλογικού σώματος την συγκεκριμένη χρονική στιγμή που διενεργούνται. Έτσι πρέπει να βλέπουμε τις δημοσκοπήσεις, ως εργαλείο που θα μας χρησιμεύσει να βελτιώσουμε κάποιους τομείς έτσι ώστε την ημέρα των εκλογών να κερδίσουμε την πλειοψηφία.
Ναι, οι δημοσκοπήσεις αυτήν την στιγμή καταγράφουν ένα προβάδισμα της ΝΔ, εγώ δεν θα αμφισβητήσω τα αποτελέσματά τους, καταγράφουν όμως και ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων. Το μεγάλο στοίχημα για μας είναι πως θα μπορέσουμε να πείσουμε την πλειοψηφία των αναποφάσιστων να μας ψηφίσουν. Είμαι αισιόδοξος ότι θα το κατορθώσουμε ως την ημέρα των εκλογών με όπλο το κυβερνητικό μας πρόγραμμα.

-Σε επίπεδο Νομού Δράμας θα κλείσει ο κύκλος της "εσωστρέφειας" από τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές;
-Είμαι απ' αυτούς που όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα προσπάθησα να εξομαλύνω την κατάσταση χωρίς ακραίες θέσεις. Στήριξα τις υποψηφιότητες του κινήματος σε επίπεδο Νομαρχίας και Δήμου Δράμας αλλά δεν έκανα εχθρούς αυτούς που είχαν διαφορετική άποψη. Η θέση και η άποψή τους έπρεπε να κριθούν όπως και έγινε από τα όργανα του κινήματος που επέβαλαν τις όποιες ποινές.
Έλεγα τότε ότι αν κάποιοι δεν κρατήσουν χαμηλούς τόνους το μεγάλο πρόβλημα θα είναι η εσωκομματική αντιπαλότητα και το "ρήγμα" στις σχέσεις συντροφικότητας μεταξύ των μελών μας. Δυστυχώς από κάποιους αυτό το κλίμα συντηρείται. Πιστεύω ότι όσο περνά ο καιρός οι πληγές θα επουλώνονται γιατί ο τελικός μας στόχος είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές. Αντίπαλός μας είναι η ΝΔ και έτσι πρέπει να πορευτούμε.

-Δώσατε το παρών στην πρόσφατη εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τα αγροτικά, ενώ προγραμματίζονται και άλλες δραστηριότητες...
-Η έλευση πρωτοκλασάτων στελεχών όπως του πρώην υφυπουργού Γεωργίας κ. Αργύρη, έχει ως στόχο να αναδείξει στην Δραμινή κοινωνία το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε θέση μάχης και όλα τα στελέχη του σ' όλη την χώρα εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό.

-Πιστεύετε ότι έπρεπε να έχουμε νέα σύνθεση στα κομματικά όργανα στον Νομό Δράμας; Τι έφταιξε κατά την άποψή σας και δεν προχώρησαν τα κεντρικά σε αυτήν την διαδικασία;
-Αυτήν την αναγκαιότητα την υποστήριξα αμέσως μετά τις εκλογές γιατί υπήρχε πρόβλημα από τις πολλές παραιτήσεις τόσο στην Δημοτική Οργάνωση όσο και στην Νομαρχιακή. Καλό θα ήταν να εκλεγούν ή να διοριστούν νέες επιτροπές από άτομα που δεν είχαν εμπλακεί στον κύκλο των αντιπαραθέσεων. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Δεν γνωρίζω τον λόγο.
Πιστεύω ότι θα πάμε στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές με κάποιες επιτροπές εκλογικού αγώνα που μπορούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο. Τον ρόλο δηλαδή της ενότητας,της συσπείρωσης για την νίκη.

-Με σειρά άρθρων σας που δημοσιεύονται στις τοπικές εφημερίδες αμφισβητείτε το κυβερνητικό έργο στον Νομό Δράμας. Τελευταία είχαμε την απόφαση λειτουργίας ΤΕΙ Νοσηλευτικής με έδρα το Διδυμότειχο. Μας εξέπληξε όλους η παραπάνω απόφαση...
-Η στάση μου δεν προέρχεται από αντιπολιτευτική διάθεση. Είναι μια πραγματικότητα. Όταν ακούω στελέχη της ΝΔ, να παρουσιάζουν ότι στα τρία χρόνια που κυβερνά η ΝΔ λύθηκαν προβλήματα του νομού που επί 20 χρόνια το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να λύσει, αναφερόμενοι στο Τελωνείο Εξοχής, στα κίνητρα, στον Αναπτυξιακό Νόμο, στο φυσικό αέριο, απαντώ λέγοντας ότι όλα αυτά είχαν δρομολογηθεί από το ΠΑΣΟΚ και απλώς ολοκληρώθηκαν τώρα. Αυτά δεν μπορούμε να τα χρεώνουμε στην σημερινή κυβέρνηση.
Αυτοί υποσχέθηκαν ότι θα φέρουν Πανεπιστημιακή Σχολή στην Δράμα και βλέπουμε να έρχεται αυτή η "τραγελαφική απόφαση" για παράρτημα ΤΕΙ Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο. Επί ΠΑΣΟΚ είχε αποφασιστεί η ίδρυση τρίτου τμήματος ΤΕΙ στην Δράμα από το 2007. Βλέπουμε ότι όχι μόνο αυτό δεν έγινε αλλά επιλέγονται άλλοι νομοί και μάλιστα κωμοπόλεις όπως το Διδυμότειχο.
Κοντολογίς, θεωρώ ότι δεν έγινε τίποτε ουσιαστικό στον Νομό Δράμας. Τώρα αν παρουσιάζουν ότι έγινε ο δρόμος Δράμας-Αμφίπολης ενώ είναι στα σκαριά η μελέτη, αυτό δεν τους τιμά.

-Εσείς προσωπικά συνεχίζετε τον αγώνα σας με στόχο τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Είστε αισιόδοξος;
-Ο αγώνας ξεκίνησε αμέσως μετά τις εκλογές του 2004, με την παρουσία μου καθημερινά στα τοπικά δρώμενα. Υπάρχουν διαδικασίες που ορίζουν πως θα γίνει η επιλογή των υποψηφίων. Αν είμαστε πάνω από 5 θα επιλέξουν οι πολίτες φίλοι και μέλη του ΠΑΣΟΚ, ποιοι θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο.
Εγώ επιθυμώ να έχουμε ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο. Στόχος μας είναι να κερδίσουμε τις εκλογές. Αν αυξήσουμε τα ποσοστά μας σ' όλη την Ελλάδα μπορούμε να το πετύχουμε.
Σε όλο αυτό το διάστημα δεν ενεργώ με στόχο τις επόμενες βουλευτικές εκλογές αλλά θεωρώ ότι και η θέση μου ως πρώτου αναπληρωματικού βουλευτή με υποχρεώνει όλο αυτό το διάστημα να είμαι μάχιμος. Περίπου 8.000 Δραμινοί με ψήφισαν και έπρεπε όλο αυτό το διάστημα να τιμήσω αυτήν την ψήφο.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ