Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Μιχάλης Αγγελόπουλος

Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Είμαι συγκινημένος από την υποδοχή που μου επιφύλαξαν οι Δραμινοί

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Μιχάλη Αγγελόπουλο.
Τεχνοκράτης με ιδιαίτερη πολιτική κουλτούρα και άριστη γνώση της Ευρωπαϊκής Πραγματικότητας, αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει στον Ν. Δράμας.
Όπως ανέφερε, στόχος είναι να βγει η Δράμα από την απομόνωση που δεν της ταιριάζει και να μειωθεί η ανεργία.
Ο κ. Αγγελόπουλος υπογράμμισε πως η προσπάθεια συνεχίζεται με έργα ουσίας για την υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας.

-Ήταν πολύ θερμή η υποδοχή που σας επιφύλαξαν οι Δραμινοί στην πρόσφατη εκδήλωση της παράταξης "Νέα Εποχή-Νέα Δράμα". Πως αισθάνεστε;
-Ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί δεν περίμενα να έχω αυτήν την υποδοχή. Άργησα λίγο και αυτό βοήθησε στην έκφραση του συναισθήματος αυτού. Είμαι συγκινημένος και το λέω ειλικρινά, γιατί προσπαθώ να μην κοιτάζω συναισθηματικά τα πράγματα, όσο γίνεται τουλάχιστον. Αυτό ήταν κάτι που επιβεβαιώνει ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι η προσπάθεια γίνεται.

-Η βράβευση τελευταία από τον Νομάρχη αλλά και η επίσκεψή σας στην Δράμα είναι και αποχαιρετιστήριες;
-Έχω κάνει μια μεγάλη διαδρομή χρονική. Δύο χρόνια και δέκα μήνες έκλεισα στις 7 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι προσωπικά νοιώθω και πάλι ικανοποιημένος γιατί σ' όλη αυτή την χρονική διάρκεια και με βάση την κυβερνητική εντολή που μου δόθηκε, τα πράγματα πήγαν πολύ καλά.
Το σύστημα άρχισε να δουλεύει. Αυτό δεν είναι μια αποχαιρετιστήρια δήλωση. Η δουλειά συνεχίζεται. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένας χρόνος ο οποίος προσδιορίζεται από τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μια δική που απόφαση, μια δική μου επιθυμία ή προτίμηση αλλά είναι ένα υπαρκτό θέμα, ότι η κυβέρνηση κάποια στιγμή θα προχωρήσει σε εκλογές. Όλες αυτές οι θέσεις των Γενικών Γραμματέων της Περιφέρειας θα αντιμετωπιστούν με βάση και την πρόοδο που έχει επιτελεστεί.

-Γίνεται μεγάλος λόγος για τα έργα, για την απορρόφηση κονδυλίων κλπ. Πιστεύετε ότι έχουν γίνει τα ανάλογα βήματα προόδου σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις που έχουν δοθεί;
-Πιστεύω ότι πάντοτε η απόσταση των μεγάλων αποφάσεων και του αποτελέσματος προς την κοινωνία και τους πολίτες είναι αρκετά μεγάλη, δεν έχει καλυφθεί. Έχουν γίνει βήματα για την κάλυψη αυτής της απόστασης. Σιγά-σιγά ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι η πολιτεία προσπαθεί να δουλέψει.
Τώρα, το να γίνει ένα μεγάλο οδικό δίκτυο το οποίο το απολαμβάνουν όλοι, μερικές φορές οι πολίτες το θεωρούν και αυτονόητο. Θεωρούν δηλαδή ότι έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια.
Δεύτερο στοιχείο που θεωρώ σημαντικό, τα μικρότερα έργα, αυτά που φαίνονται στην καθημερινότητα του πολίτη έχουν πολύ μεγαλύτερη αποδοχή.
Τρίτον. Υπάρχει μια ανάγκη ενημέρωσης του πολίτη. Γίνονται προσπάθειες από τον "Θησέα" στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τώρα εμείς κάνουμε ένα πρόγραμμα Δημοσιότητας του ΠΕΠ ώστε ο πολίτης να γνωρίζει την μεγάλη προσπάθεια που έγινε. Επιλέξαμε αυτήν την χρονική στιγμή που το έργο που έχει γίνει είναι εμφανέστατο.

-Είχαμε τα παλαιότερα χρόνια μεγάλο ανταγωνισμό στον χώρο της αυτοδιοίκησης σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις. Με τον "Θησέα" οι Δήμαρχοι δεν μαλώνουν, αφού ξέρουν πόσα χρήματα τους αναλογούν. Αυτό είναι θετική εξέλιξη...
-Είναι πολύ θετικό και ξέρετε, λειτουργεί και στην συνείδηση του κόσμου. Διότι η προηγούμενη τακτική τον απέτρεπε να σκεφτεί λογικά, με βάση το γεγονός ότι ανήκει σε μια Περιφέρεια, σε μια Νομαρχία η οποία πρέπει να προχωρήσει.
Αυτή η στείρα λογική που έλεγε "Εγώ κατάφερα και πήρα παραπάνω και αυτό το ανακοινώνω δημοσίως" εμπόδιζε την συλλογική αντίληψη των πραγμάτων.
Ο "Θησέας", λοιπόν, θεράπευσε, σταμάτησε και διαφοροποίησε αυτές τις συμπεριφορές. Με τα διπλάσια χρήματα που δίνει σε σχέση με το ΕΠΤΑ, με το γεγονός ότι έχεις γρήγορα άδεια δημοπράτησης, ότι ο Δήμος και ο Δήμαρχος μπορεί να φαίνεται "γρήγορα" στον πολίτη ως προς το έργο του, αυτό νομίζω ότι είναι το καταλυτικό, πολύ σημαντικό εργαλείο, που βοηθά στην ανάπτυξη.

-Ποια θεωρείτε σημαντικότερα έργα για τον Νομό Δράμας;
-Στον Νομό Δράμας έχουν γίνει αρκετά έργα τα οποία έχουν στόχο μαζί με τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα να βγάλουν την Δράμα από την απομόνωση που δεν της ταιριάζει.
Ο Νομός Δράμας είναι πανέμορφος, με πολλές δυνατότητες. Θεωρώ πως μεγάλα έργα για τον Νομό Δράμας είναι η ολοκλήρωση της παράκαμψης μ' έναν προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ, η βελτίωση της οδού Δράμας-Αμφίπολης (30 εκατομμυρίων ευρώ), η βελτίωση του δρόμου Δράμας-Εξοχής-Προσοτσάνης-Νευροκοπίου (20 εκατομμυρίων ευρώ), η περαιτέρω αξιοποίηση του Φαλακρού (20 εκατομμυρίων ευρώ). Αυτοί είναι οι ενδεικτικοί προϋπολογισμοί.
Σας ανέφερα ενδεικτικά κάποια έργα. Φυσικά συνεχίζονται και τα παλαιότερα. Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω την προσπάθεια που γίνεται για την καταπολέμηση της ανεργίας. Στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο έχουν εγκριθεί για τον νομό 51 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους επένδυσης 45,5 εκατομμυρίων ευρώ και συνολικής επιχορήγησης 23,6 εκατομμυρίων ευρώ. Οι προβλεπόμενες θέσεις εργασίας είναι 163.
Η προσπάθεια της Περιφέρειας επικεντρώνεται τώρα στο να διασφαλιστεί η υλοποίηση των επενδύσεων αυτών και να δημιουργηθούν οι προβλεπόμενες θέσεις εργασίας σε σταθερή βάση.

-Ο Αναπτυξιακός Νόμος έδωσε την δυνατότητα ένταξης 51 επενδυτικών σχεδίων του Νομού Δράμας. Παρόλα αυτά, οι θέσεις εργασίας που προβλέπεται αν δημιουργηθούν δεν είναι πολλές...
-Θεωρούμε καταλυτικής σημασίας για την υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη την εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου. Οι ευεργετικές διατάξεις του, στηρίζουν πολλές από τις προτάσεις των παραγωγικών φορέων της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, παρέχοντας αποτελεσματικά επενδυτικά κίνητρα και αντιστρέφοντας την επενδυτική άπνοια περασμένων ετών.
Καταβάλλουμε προσπάθεια τα νέα κίνητρα να δημιουργήσουν νέους επενδυτές, προσδίδοντας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης μια νέα αναπτυξιακή δυναμική, μια νέα προοπτική. Θεωρούμε ότι οι Αναπτυξιακοί Νόμοι αποτελούν μοχλό ανάπτυξης. Μόνο έτσι δικαιώνονται.
Ως προς το ερώτημά σας, πράγματι οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται σε σχέση με τις 51 επενδύσεις είναι λίγες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας. Η λογική των επενδύσεων εντάσεως κεφαλαίου έχει κυριαρχήσει. Παρόλα αυτά εμείς δεσμευόμαστε ότι οι επενδύσεις αυτές θα γίνουν. Όχι όπως στο πρόσφατο παρελθόν όπου είχαμε ανεξέλεγκτες εγκρίσεις και θεωρητικές στατιστικές, σε κουφάρια εργοστασίων και αναπτυξιακή αποδόμηση.

-κ. Αγγελόπουλε, ένα γενικότερο ερώτημα... Πολλοί πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ευθύνεται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Αδικούν την ΕΕ ή έχουν δίκιο;
-Αν ο στόχος μας είναι μια Ευρώπη πιο κοντά στην Ελλάδα και μαι Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη, πρέπει να δουλέψουμε όχι μόνο στο εκταμιευτικό κομμάτι.
Είμαστε μια μεγάλη χώρα, σε σχέση με τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Δεν έχουμε εκείνα τα σύνδρομα τα οποία λένε "Καθόμαστε στα χαμηλά σκαλιά και περιμένουμε τις δυνάμεις από πάνω να κατέβουν για να μας πουν τις αποφάσεις τους". Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.
Βλέπετε μια μικρή χώρα, την Κύπρο, με τα μύρια προβλήματα πως μπορεί να αλλάξει τον χάρτη των Ευρωπαϊκών ισορροπιών.
Βλέπετε πως οι προεδρικές εκλογές στην Γαλλία, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά ή θετικά εντάξεις νέων χωρών.
Βλέπετε πως η επάνοδος του Ευρωσυντάγματος ως κουβέντα νομοτελειακή για το μέλλον της Ευρώπης, επανέρχεται, παρόλο που 18 χώρες το έχουν εγκρίνει και κάποιες άλλες το έχουν απορρίψει.
Όταν αδικούμε την ΕΕ αδικούμε τους εαυτούς μας. Όταν αδικούμε τους εαυτούς μας αδικούμε την μεγαλύτερη δημοκρατία που υπάρχει στον κόσμο. Αυτό τα 400 εκατομμύρια πολίτες το αντιλαμβάνονται.
Πρέπει και εμείς να φροντίζουμε να διαδίδουμε την Ευρωπαϊκή ιδέα. Να ενισχύσουμε την πίστη στο κοινωνικό σύστημα με προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας και να απαλαχθούμε από εισαγόμενα μοντέλα δήθεν ανταγωνιστικότητας που ουσιαστικά θέτουν σε αμφιβολία το Ευρωπαϊκό σύστημα αξιών και ιδεών.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ